• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #603722  autor: barteekk
 27 gru 2012, 14:51
Witam,

Z racji tego, iż niedawno skończyły się mi i mojej dziewczynie umowy na odpowiednio abonament i mix, rozglądamy się za jakąś korzystną ofertą dla dwojga. Nie wiemy, jaką sieć wybrać.

Na pewno będziemy przenosić numery telefonów do innej sieci, ewentualnie jeden z nich pozostanie w obecnej (obecnie jest to T-Mobile i Plus). Powoli rozglądam się za najkorzystniejszą ofertą.

Jeżeli chodzi o nasze wymagania to dotychczas (kontrolując swoje rozmowy) wyrabiałem się w 200 minutach w T-Mobile + oczywiście dodatkowo płaciłem za połączenia z siecią Play (żenada). Czasem zdarzało się dopłacić parę złotych do abonamentu. Dziewczyna doładowywała w mixie 30 zł miesięcznie i jej starczało, aczkolwiek również w trybie oszczędnym, bo nie pogada człowiek dużo, biorąc pod uwagę drogie połączenia do Play.

Zależałoby mi na ofercie abonamentowej w jednej sieci. W grę wchodzi przeniesienie dwóch numerów telefonów (ew. jednego), abonament na maksymalnie 2 lata, nowe telefony. Jeżeli chodzi o ilość minut/smsów, a także Internet to nie mam sprecyzowanych wymagań. Fajnie byłoby wyrobić się w granicach 100 zł przy dwóch dwuletnich umowach z całkiem fajnymi telefonami (nie potrzebuję szaleństw, sprawdzony i funkcjonalny smartfon w pełni mnie zadowoli). Darmowe rozmowy w danej sieci lub z daną osobą byłby plusem, aczkolwiek byłby to tylko miły dodatek. Jaka sieć, oferta, telefony? Proszę o porady.

Dzięki za pomoc
Bartek
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, 11:57 przez barteekk, łącznie zmieniany 1 raz.

Zambrów
Darmowe hotspoty
Testy CSCS

#603789  autor: SACZI
 27 gru 2012, 18:28
Więcej szczegółów musisz podać - w jakiej sieci abo w jakiej mix.
Obecnie bardzo fajną ofertę ma Plus i do tej sieci bym się "uśmiechał":
http://plus.pl/indywidualna/PrzejdzDoPlusAbonament/

TMobile jest tradycyjnie nieatrakcyjny dla pierwszej umowy:
http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... /abonament

Ciekawiej robi się przy aneksach, ale podpisywać umowę, by czekać 2 lata na aneks nie jest dobrym pomysłem.

#603800  autor: darek638
 27 gru 2012, 19:11
SACZI pisze:Więcej szczegółów musisz podać - w jakiej sieci abo w jakiej mix.
Przecież podał. T-mobile i Plus.

#603873  autor: ciekawy
 28 gru 2012, 00:23
barteekk

do 100 zł dwa numery chcesz to weź w Play taryfę All Inclusive Max i za 45 zł masz jakieś 200 minut do wszystkich, net 1GB i lejek po limicie, stan darmowy na każdy numer w sieci za 10 zł dodatkowo,niedużo jak dużo rozmawiasz z dziewczyną, w dodatku nie musisz wybierać numerów z którymi rozmawiasz bez limitu,wystarczy że numer jest w Play,znika wtedy ograniczenie do 1 czy do paru numerów,.telefony smartfony są przyzwoite jak na dzisiejsze czasy,jak masz normalne oczekiwania co do smartfona to znajdziesz coś dla siebie na stronie netowej Play. w T jak masz net w taryfie nalicza dodatkowe 10 zł za dodatkowe MB i chyba nie można tego zablokować tylko musisz płacić jak przekroczysz ten pierwszy limit zdaje się 250MB,potem jak przekroczysz 750MB płatne z automatu 10 zł to zwalnia prędkość,w Play nie płacisz dodatkowo,tylko prędkość zwalnia ale da się korzystać z netu na zwolnionej prędkości. ogólnie zainteresuj się ofertą Play w AIM za 45 zł + opcjonalnie dodatkowe pakiety mimut,netu,stan darmowy,w 100 zł na dwa numery powinieneś się zmieścić jeśli policzyć 55 zł za numer ze stanem darmowym i 45 zł za drugi numer bez stanu darmowego bo po co jak wystarczy,że jedna osoba ma połączenia bez limitu w sieci,to wychodzi za te dwa abonamenty równe 100 zł w umowach na dwa lata ze smartfonami.

#603896  autor: Horacy
 28 gru 2012, 09:48
A może nie abo tylko kartę? popatrz tutaj za 29 zł macie ze sobą rozmowy za 0 zł (jeśli sesja połączenia trwa mniej niż 30 minut) i każdy ładuje sobie tyle ile chce wygadać do innych.

#603934  autor: barteekk
 28 gru 2012, 11:51
Witam,

Przede wszystkim dziękuję za porady i wskazówki.
Więcej szczegółów musisz podać - w jakiej sieci abo w jakiej mix.
Obecnie bardzo fajną ofertę ma Plus i do tej sieci bym się "uśmiechał":
http://plus.pl/indywidual...oPlusAbonament/
Jedyną wadą Plusa jest fakt, że nie można tego wszystkiego (włącznie z cenami telefonów) sprawdzić online. Wiadomym jest, że konsultanci są już "wyćwiczeni" i najchętniej przekonaliby mnie do nawet mniej korzystnej oferty. Druga sprawa, że nie chciałbym zostawiać im numeru telefonu i wyrażać zgody na działania marketingowe, bo telefony by się od nich urywały.
TMobile jest tradycyjnie nieatrakcyjny dla pierwszej umowy:
http://www.t-mobile.pl/pl...numer/abonament

Ciekawiej robi się przy aneksach, ale podpisywać umowę, by czekać 2 lata na aneks nie jest dobrym pomysłem.
Właśnie skończył mi się abonament w T-Mobile. Byłem u nich 4 lata, aneksy wcale niekoniecznie muszą być takie atrakcyjne. Jedyne, co pamiętam to ciągłe problemy, zbyt wysokie rachunki (korygowane po moich interwencjach), potem ich przeprosiny i śmieszne pakiety 20 smsów w rekompensacie za 30 zł pomyłki na fakturze (nie potrafią uruchamiać żądanych usług w terminie). Mój abonament z T-Mobile zgodnie z moją wolą przeszedł najpierw na T-Mobile Tak Tak, ponieważ chciałem uniknąć przenoszenia numeru i zbędnych formalności przed wyborem kolejnej sieci i innej oferty. Od ręki uszczęśliwili mnie usługą "Granie na czekanie", która nie była uwzględniona w billingu do momentu pierwszego doładowania za 5 zł, na koncie dostępne były 3 zł, bo przecież w regulaminie wyraźnie jest napisane "Karą za zmianę abonamentu na kartę w T-Mobile i nadal pozostanie naszym abonentem jest odpalenie usługi Granie na Czekanie i połaszczenie się na marne 2 zł kosztem odchodzącego klienta". Napisałem im, że to nie fair, a kwestia, że zawarli to w regulaminie przenosin jest również niesprawiedliwa. Kobieta odpisała mi w skrócie: "rozumiem Pana niezadowolenie. Jednak usługa "Granie na czekanie" włączana jest automatycznie podczas migracji. Wszelkie informacje na ten temat zawarte są w regulaminie. W związku z tym powinien Pan wiedzieć, z czym to się wiąże.". Cóż, T-Mobile odpada, wolę pakować swoje pieniądze w inną sieć, każdą inną.

ciekawy: Bardzo interesująca propozycja. Dokładnie zależałoby mi na tej górnej granicy abonamentów - 100 zł, a opcja z dwoma smartfonami i dość korzystną ofertą minutową wychodzi chyba na prowadzenie w moim przypadku :)

Horacy: Używam prepaida od kilku dni i jak dla mnie jest nie do zniesienia. Doładowanie dowolną kwotą, potem wykorzystywanie środków, zejście poniżej 5 zł - opóźnianie połączenia o 30 sekund (komunikat, że środków mniej niż 5 zł). Płatne sprawdzanie stanu konta, nieatrakcyjne stawki do Play (0,8 zł!/min). Dodatkowo ten pakiet wiążę się z dwoma nowymi numerami, czego nie mogę zrobić, ponieważ swój numer muszę zachować ze względu na współpracowników, natomiast dziewczyna może bez kłopotu wziąć nowy numer. Kolejna kwestia to brak telefonu, a zależy mi na dwóch nowych smartfonach, więc definitywnie to nie dla mnie. Prepaidy to ciężki kawałek chleba, jak zabraknie Ci siana w środku nocy to zostaje Ci tylko doładowywanie smsem (np. z mBanku jak masz oczywiście na koncie na tego smsa!), wielokrotnie wracałbym do domu 5 km pieszo zamiast np. taksówką lub ze znajomym :)

Po ostatniej akcji z T-Mobile wygląda na to, że w grze pozostały sieci tj. Orange, Plus, Play. T-Mobile na pewno nie przebije ich ofertą, aczkolwiek nawet gdyby to ich nie wybiorę. Znam ofertę Orange i Play, natomiast bliżej muszę się przyjrzeć Plusowi.

Zambrów
Darmowe hotspoty
Testy CSCS

#603965  autor: SACZI
 28 gru 2012, 14:44
barteekk pisze:...
Właśnie skończył mi się abonament w T-Mobile. Byłem u nich 4 lata, aneksy wcale niekoniecznie muszą być takie atrakcyjne. Jedyne, co pamiętam to ciągłe problemy, zbyt wysokie rachunki (korygowane po moich interwencjach), potem ich przeprosiny i śmieszne pakiety 20 smsów w rekompensacie za 30 zł pomyłki na fakturze (nie potrafią uruchamiać żądanych usług w terminie). Mój abonament z T-Mobile zgodnie z moją wolą przeszedł najpierw na T-Mobile Tak Tak, ponieważ chciałem uniknąć przenoszenia numeru i zbędnych formalności przed wyborem kolejnej sieci i innej oferty. Od ręki uszczęśliwili mnie usługą "Granie na czekanie", która nie była uwzględniona w billingu do momentu pierwszego doładowania za 5 zł, na koncie dostępne były 3 zł, bo przecież w regulaminie wyraźnie jest napisane "Karą za zmianę abonamentu na kartę w T-Mobile i nadal pozostanie naszym abonentem jest odpalenie usługi Granie na Czekanie i połaszczenie się na marne 2 zł kosztem odchodzącego klienta". Napisałem im, że to nie fair, a kwestia, że zawarli to w regulaminie przenosin jest również niesprawiedliwa. Kobieta odpisała mi w skrócie: "rozumiem Pana niezadowolenie. Jednak usługa "Granie na czekanie" włączana jest automatycznie podczas migracji. Wszelkie informacje na ten temat zawarte są w regulaminie. W związku z tym powinien Pan wiedzieć, z czym to się wiąże.". Cóż, T-Mobile odpada, wolę pakować swoje pieniądze w inną sieć, każdą inną.

...

Po ostatniej akcji z T-Mobile wygląda na to, że w grze pozostały sieci tj. Orange, Plus, Play. T-Mobile na pewno nie przebije ich ofertą, aczkolwiek nawet gdyby to ich nie wybiorę. Znam ofertę Orange i Play, natomiast bliżej muszę się przyjrzeć Plusowi.
Na siłę nie mam zamiaru Cię do T przekonywać. Sam jestem u nich przeszło 8 lat i sobie chwalę.
Ofertą SUK jest opisana tutaj:
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=63176

#604688  autor: ciekawy
 30 gru 2012, 23:59
barteekk

moim zdaniem nie ma się co zastanawiać tylko trzeba korzystać z oferty Play bo 200 minut do wszystkich, 1GB netu z lejkiem i nowy smartfon w umowie na 24 miesiące za 45 zł i na jednym telefonie stan darmowy do każdego numeru w Play za 10 zł to całkiem dobra oferta,a po 24 miesiącach,nawet trochę wcześniej możesz negocjować,że chcesz taryfę 65 zł za 45 zł,wtedy zyskujesz więcej mimut i telefon w niższej cenie bo z taryfy za 65 zł,w dodatku jak dobrze działa automat wyboru zasięgu w Play albo sam sobie wybierzesz zasięg Plus albo Orange na sztywno to zawsze masz wybór z którego zasięgu chcesz korzystać,a wiadomo,że każda sieć ma lepsze i gorsze miejsca zasięgowe,jak masz do wyboru 3 zasięgi to zawsze któryś działa i pakiet netu 1GB działa na każdym zasięgu jak nie od razu to w zależności od smartfona po ustawieniu opcji,że ma działać w roamingu bo czasem dla bezpieczeństwa ta opcja jest wyłączona pewnie z myślą o roamingu zagranicznym,zasięg 3G Play dorównuje zasięgom większych sieci albo raczej większe sieci dorównują zasięgowi 3G Play, jak szukasz oferty ze smartfonami to zobacz jakie smartfony ma Play w tej ofercie,moim zdaniem całkiem przyzwoite.

nie wiem czego chcesz szukać bo teraz cenniki tak są porobione,że jak nie zapłacisz za dodatkowe minuty do wszystkich w Play w pakiecie którego nie musisz kupować ponad te 200 minut to może w sieci która da więcej minut zapłacisz dodatkowo za mały pakiet netu,raczej w tej cenie nie będziesz miał 1GB jak w Play tylko może 200MB,a zamiast stanu darmowego możesz mieć tylko nielimitowane rozmowy do paru numerów,więc wszystko się równoważy na korzyść Play cenowo,a w wyższych taryfach niekoniecznie ale jak sam pisaleś szukasz dwóch abonamentów ze smartfonami do 100 zł to moim zdaniem Play jest dobrym wyborem bo masz swobodę dzwonienia na każdy numer w sieci w stanie darmowym i minuty z abonamentu do każdej innej sieci.

#608319  autor: barteekk
 16 sty 2013, 21:21
Witam,

Długo nie odzywałem się w temacie, jednak podjąłem ostateczną decyzję, która tak czy siak będzie jedynie tymczasową (przenosiny do prepaida i niebawem abonament).

Z racji sporych nieprzewidzianych wydatków zdecydowałem się na migrację z T-Mobile na kartę (który posiadałem po wygaśnięciu abonamentu w T-Mobile) do Play na kartę. Identyczny krok niebawem wykona moja dziewczyna - przejdzie z wygasającego Plus Mix do Play na kartę. Nie ukrywam, że decydujący wpływ na taki, a nie inny krok miał stan darmowy w Play, bowiem najwięcej rozmawiamy między sobą. Przeanalizowałem swoje połączenia i lwią część stanowią te do Play, więc wyeliminujemy zarówno koszta połączeń pomiędzy sobą, jak i pomiędzy sporą częścią znajomych. W najbliższym czasie planuję przejście z oboma numerami do abonamentu, ale czekam na korzystniejszą ofertę i lepszą swoją sytuację finansową (obecnie taryfa super stan świąteczny: 59 zł - 550 minut wymienne na 886 smsów, stan darmowy na cały okres abonamentu, umowa 24 m-c + telefon, np. Xperia J - 219 zł).

Pozdrawiam
Bartek

Zambrów
Darmowe hotspoty
Testy CSCS