- Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
No bardzo ładnie. Jaki masz dbm zasięgu? A jakie prędkości uzyskujesz?
Ostatnio zmieniony 25 gru 2012, 13:11 przez grzegorz0plonka, łącznie zmieniany 1 raz.
Szczecin:
Play(3G) bez problemu, działa przynajmniej tak dobrze jak w każdy inny dzień [internet,rozmowy] {Pomorzany} (zasięg macierzysty)
T-Mobile(?) - udało się zestawić połączenie z Play do T-Mobile, nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu obu sieci {Pomorzany-Mierzyn}
Orange(3G) - udało się zestawić połączenie z Play do Orange, nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu obu sieci {Pomorzany-Centrum; Pomorzany-Arkońskie}
Zdaje się, że brak jakichkolwiek obciążeń, zarówno dziś jak i wczoraj u wszystkich operatorów. Przynajmniej w Szczecinie.
Play(3G) bez problemu, działa przynajmniej tak dobrze jak w każdy inny dzień [internet,rozmowy] {Pomorzany} (zasięg macierzysty)
T-Mobile(?) - udało się zestawić połączenie z Play do T-Mobile, nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu obu sieci {Pomorzany-Mierzyn}
Orange(3G) - udało się zestawić połączenie z Play do Orange, nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu obu sieci {Pomorzany-Centrum; Pomorzany-Arkońskie}
Zdaje się, że brak jakichkolwiek obciążeń, zarówno dziś jak i wczoraj u wszystkich operatorów. Przynajmniej w Szczecinie.
Przeprowadzono w wigilie sporo rozmow z play (3G) do innych sieci. Do plusa gdzie abonenci byli w nieznanym mi pasmie i roznych czesciach kraju bardzo czesto obserwowalem przytlumiony glos (tak jakby obciete wysokie pasmo czestotliwosci). Nie wiem jak wy ale ja ostatnio obserwuje ten problem nie tylko w swieta, czasem rozmowce z plusa ciezko zrozumiec i ustawienie swojego glosniczka na max nie pomaga. Czuje sie jakbym ogluchl 
Kolejny problem trwajacy do dzis to mmsy do T przychodzily z parogodzinnym opoznieniem.

Kolejny problem trwajacy do dzis to mmsy do T przychodzily z parogodzinnym opoznieniem.
Rozmówca brzmi jakby bełkotał nie otwierając ust, no nie?alkonauta pisze:obserwowalem przytlumiony glos (tak jakby obciete wysokie pasmo czestotliwosci)

Mnie wczoraj telefon z kartą Playa zalogowany w Orange ręcznie powitał "Brakiem dost. do sieci". Restarty nie pomagały. Trzeba było przelogować do sieci macierzystej Playa, odblokował się i dopiero grzecznie zadziałał znów z Orange.
W okolicach -103-109dBm.grzegorz0plonka pisze:No bardzo ładnie. Jaki masz dbm zasięgu? A jakie prędkości uzyskujesz?
Modem Huawei E1552 3,6Mbit/s bez anteny zewnętrznej, przy oknie na strychu, w praktyce osiąga 1-1,5Mbit/s.
Ogólnie w tym roku wszystkie sieci chyba się bardziej postarały niż zwykle.
Ładnie. Ja też odbieram 3G od stacji bazowej Kasprowy Wierch z odległości 10,79km w linii prostej. Identycznie mam zasięgu 103-109 dbm jak u ciebie. A wcześniej Miałem od 91 dbm. A teraz trochę pogorszył. NetWorkS cos kombinowali. A prędkości potrafił wynosi aż 10-12 mb/s. Niesamowitego w takim dużym odległości. Żeby było UMTS 900 to uzyskałby lepsze zasięg. Nie jest taki zły 2100 UMTS.
No to teraz coś ode mnie: 25 grudnia T-Mobile 2G działało bez zarzutów, aczkolwiek niektórzy skarżyli się na "sieć zajęta" w wigilię wieczorem. Ja nie zauważyłem.
Orange: voice bez najmniejszych problemów. Skusiłem się również na test transmisji danych.
Południe, EDGE:

około 16:00, EDGE:

zaczynało być zauważalne obciążenie sieci. Prędkość była bardzo niestabilna i często widziałem komunikat "connection error", jednakże nie występowała sytuacja jak kiedyś, gdy prędkość nie przekraczała kilku bajtów na sekundę.
Tutaj już testy na 3G, między 16:00 a 18:00 na terenie Lublina:

Albo było takie skokowe obciążenie, albo zależało ono od dzielnicy (każdy test w innym miejscu).
Na koniec jeszcze EDGE po godzinie 18:00

Zwróćcie uwagę, jak zmieniał się ping a EDGE w zależności od pory dnia.
Playa wczoraj nie sprawdzałem.
Orange: voice bez najmniejszych problemów. Skusiłem się również na test transmisji danych.
Południe, EDGE:

około 16:00, EDGE:

zaczynało być zauważalne obciążenie sieci. Prędkość była bardzo niestabilna i często widziałem komunikat "connection error", jednakże nie występowała sytuacja jak kiedyś, gdy prędkość nie przekraczała kilku bajtów na sekundę.
Tutaj już testy na 3G, między 16:00 a 18:00 na terenie Lublina:

Albo było takie skokowe obciążenie, albo zależało ono od dzielnicy (każdy test w innym miejscu).
Na koniec jeszcze EDGE po godzinie 18:00

Zwróćcie uwagę, jak zmieniał się ping a EDGE w zależności od pory dnia.
Playa wczoraj nie sprawdzałem.
W Murzasichlu stacji bazowy mam taki wyniki.
HSDPA Plus
HSPA Plus
HSPA+ aero2
HSPA Tmobile
[ Dodano: 2012-12-30, 21:25 ]
W playu ale zatykał.
W godzinie 21:00. Zalogowane sieci to Gubałówki.
A na tmobile HSPA niesamowitego:)

Na HSPA+ DC 42 mb/s. Bardzo dziwiłem się tego. Mimo to bardzo dużo ludzi przyjechało do zakopanego na sylwester.

HSDPA Plus

HSPA Plus

HSPA+ aero2

HSPA Tmobile

[ Dodano: 2012-12-30, 21:25 ]
W playu ale zatykał.

W godzinie 21:00. Zalogowane sieci to Gubałówki.
A na tmobile HSPA niesamowitego:)

Na HSPA+ DC 42 mb/s. Bardzo dziwiłem się tego. Mimo to bardzo dużo ludzi przyjechało do zakopanego na sylwester.

A na ogrange w komórce HSPA wyszło około 4 mb/s na pobierania, a wysyłanie aż 2,54 mb/s.
Na HSPA+ DC teoretycznie tak samo.
Najlepiej wyszło tmobile 12 mb/s. A najgorszej wpadł play. Jest wyraźnie zapychania sieci.
Przecież tmobile i ogrange modernizowali sieci nie dawno i jest teraz naprawdę zadowalający. Nie wypadło jeszcze poniżej 10 kb/s:))))
Jutro tez wykonam test.
[ Dodano: 2012-12-31, 17:58 ]
Dziś dokonałem test
w plusie i kompletnie zatkał.
Możecie tutaj dokonać testy LTE i jak radzą obciążenie przez świętami.
[ Dodano: 2012-12-31, 19:30 ]
W tmobile HSPA+ DC 42 naprawdę nie złe. Wykonano test 19:30.
[ Dodano: 2012-12-31, 20:50 ]
W godzinie 20:41 wykonano test tmobile z HSPA+ DC.

A tutaj wykonano test ogrange z HSPA+ DC.

Jestem bardzo zaskoczony tmobile i ogrange.. A reszta plus, play, aero2 bardzo kiepsko. Ciągle wypadają poniżej 1 mb/s.
Na HSPA+ DC teoretycznie tak samo.
Najlepiej wyszło tmobile 12 mb/s. A najgorszej wpadł play. Jest wyraźnie zapychania sieci.
Przecież tmobile i ogrange modernizowali sieci nie dawno i jest teraz naprawdę zadowalający. Nie wypadło jeszcze poniżej 10 kb/s:))))
Jutro tez wykonam test.
[ Dodano: 2012-12-31, 17:58 ]
Dziś dokonałem test

Możecie tutaj dokonać testy LTE i jak radzą obciążenie przez świętami.
[ Dodano: 2012-12-31, 19:30 ]
W tmobile HSPA+ DC 42 naprawdę nie złe. Wykonano test 19:30.

[ Dodano: 2012-12-31, 20:50 ]
W godzinie 20:41 wykonano test tmobile z HSPA+ DC.

A tutaj wykonano test ogrange z HSPA+ DC.

Jestem bardzo zaskoczony tmobile i ogrange.. A reszta plus, play, aero2 bardzo kiepsko. Ciągle wypadają poniżej 1 mb/s.