• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #603242  autor: rzagza
 24 gru 2012, 23:33
Jestem tu nowy, więc witam forumowiczów.

Mam pytanie odnośnie naliczania sekundowe w sieci T-Mobile do Play.
Dodam, że przeszukiwałem google'a oraz umowę z T-Mobile i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na poniższe pytanie.

Jestem abonentem sieci T-Mobile w taryfie Rodzina 20. W umowie jest napisane, że w taryfie jest 120 minut do wszystkich sieci krajowych. Otóż mam problem bo w iBoa w zakładce bieżące połączenia suma czasu trwania wszystkich połączeń wychodzących zsumowana za pomocą listy połączeń nie równa się liczbie czasu połączeń telefonicznych w podsumowaniu wybranego zakresu połączeń.
Generalnie czas połączeń liczony według T-Mobile jest zawyżony od realnego czasu tych połączeń.
Biling:
Rzeczywisty czas połączeń (79 połączeń):
- wszystkie sieci oprócz Play -> 82 minut 79 sekund
- Play -> 24 minut 90 sekund
Suma: 82,79 + 24,90 = 107 minut 69 sekund.

Według podliczeń T-Mobile
-> czas połączeń telefonicznych: 02:02:09

Różnica 14 minut 40 sekund?

Pytanie jak to jest w tej sieci T-Mobile, że podsumowanie według ich różni się o prawie 15 minut od bilingu?

Dzięki
Ostatnio zmieniony 25 gru 2012, 09:14 przez rzagza, łącznie zmieniany 1 raz.

#603261  autor: Kaczy
 25 gru 2012, 09:20
Wprawdzie z T-Mobile nie wiele mam wspólnego. Ale właśnie znalazłem regulamin Taryf Rodzinnych.
Link: http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... 110801.pdf

Masz tam napisane, że dostajesz 40 minut z gwiazdką. I tak do wszystkich masz 39 gr za minutę, a do Play i CP masz 0,59 zł. Stąd zapewne TM robi przeliczenie i minutach wychodzi, że więcej rozmawiałeś.

...::: Made for loneliness :::...

#603263  autor: tetley
 25 gru 2012, 09:43
Zastanawia mnie jedno, jak w czasie połączeń wyszło Ci np.
rzagza pisze:82 minut 79 sekund
lub
rzagza pisze: 24 minut 90 sekund
Liczyłeś te dane z bilingu kalkulatorem? Bo takie np. 90 sek. to 1:30 min i wtedy przy dodawaniu wyjdą Ci zupełnie inne liczby. Pytanie czy wszystkie połączenia z bilingu dodawałeś kalkulatorem na zasadzie np. połączenie trwające 2 min 45 sek na kalkulatorze zapisałeś w postaci 2,45...

Pozdrawiam:)

#603271  autor: Ruben
 25 gru 2012, 10:59
Podobnie jak kolega tetley, uważam, że błąd został popełniony podczas obliczeń.
Jeżeli sumowanie czasu połączeń wykonywane było na kalkulatorze, to zapis 82,79 min. nie jest równoznaczny z 82min 79s ponieważ 0,79min to ~47s. Minuta nie ma 100s tylko 60 :)
Niby każdy o tym wie ale błąd stosunkowo popełniany jest często.

#603274  autor: zygikuleczka
 25 gru 2012, 11:19
Darmowe minuty w taryfach rodzinnych do play są rozliczane tak samo jak do W3 czy stacjonarnych. Rozroznienie w stawce 0,39 vs. 0,59 obowiazuje po wykorzystaniu bezplanych.

5XX XXX XXX: Plus :arrow: Orange :arrow: Play :arrow: T-mobile
6XX XXX XXX: T-mobile :arrow: Nju mobile :arrow: Play