• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#603256  autor: jacjac
 25 gru 2012, 05:19
sa, mam neta upc od czasów 5mbit za 70 czy 80zł. Dobrze pamiętam jak ludzie brali mobilny 4mbit za 50zł, bo był tańszy.
Wyjedź w Polskę b i zobacz co biorą poza miastami. Prepaid - mieć internet, ale jak najtaniej.
W dobie oglądania godzinami youtube i 15gb to mało. Ale w Polsce ciągle decyduje nie ilość gb, a za ile.

#603413  autor: sa
 26 gru 2012, 04:31
No ja w Polsce B nie bywam bo tam nikogo nie mam,ale skoro mogę za 29zł mieć nielimitowanego neta to po co mi pre paid ?zwłaszcza że to wcale tak tanio nie wychodzi jak się policzy ,chyba że ktoś mało używa.

#603848  autor: jacjac
 27 gru 2012, 22:51
jak za 29zł masz nielimitowanego neta?? Aero2?

#603866  autor: sa
 27 gru 2012, 23:53
jacjac napisał/a;
jak za 29zł masz nielimitowanego neta?? Aero2?
To chyba do mnie było?nie ,za tyle to oferuje mój lokalny operator neta i telewizji kablowej i telefonii stacjonarnej ,najtańszy abo na net bez limitu pobierania danych, prędkość do 1mb's z tym że w nocy 3 razy szybciej.Są różni lokalni operatorzy tam gdzie ja mieszkam wiec mogę powiedzieć że jestem uprzywilejowana i mam wybór i dlatego neta mobilnego nie wybrałabym ponownie.

#603879  autor: ciekawy
 28 gru 2012, 00:57
ludzie po to biorą net mobilny bo się przemieszczają coraz częściej i net mobilny można ze sobą zabrać z notebookiem,laptopem,smartfomem,tabletem,to jest powód dlaczego ludzie wolą net mobilny od kablowego,a nie wszyscy potrzebuja i nie wszyscy mają czas na oglądanie YT aż zejdzie cały limit,sam mam net mobilny i jak trzeba pobrać plik to pobiera szybko,nie jest źle,jak net mobilny będzie szybszy to raczej więcej będzie chętnych,a cena na początku jest ważna ale czas idzie do przodu i coraz więcej ludzi zwraca też uwagę na limity np. na abonamencie kiedy chcą przedłużyć umowę na lepszych warunkach. to jest to samo co z telefonem że dawniej wszyscy mieli telefon z kabla,a jak pojawiły się komórki to ludzie zaczęli z nich korzystać i rezygnować z telefonów na kablu bo po co taki telefon jak wygodniej mieć komórkę.

#603931  autor: TheArt
 28 gru 2012, 11:45
Zgadzam się że przed podpisaniem cyro trzeba wypróbować każdy dostęp, poza tym 90% internautom wystarcza 10% pasma które posiadają.

#603994  autor: david4nal
 28 gru 2012, 17:20
PLAY ostatnio BARDZO wolno rozbudowuje sieć i nie zapowiada się, żeby w najbliższym czasie ze swoimi wynikami finansowymi przyspieszył...

PLUS (Cyfrowy Polsat) wg. tego co zapowiada będzie miał w zasięgu 3G 99% populacji (w 2013 roku), więc będzie prawdopodobnie miał największe pokrycie mobilnego neta w Polsce.

Orange i T-mobile wspólnie rozbudowują sieć więc też coś z tego może być.

#604694  autor: ciekawy
 31 gru 2012, 00:36
Play jak narazie przynajmniej w moich okolicach i nie tylko moich działa najlepiej na zasięgu 3G.

Plus w 2013 roku ma pokryć 99% Polski zasięgiem 3G ? prawie już mamy 2013 rok i Plus tak wolno pokrywa kraj zasięgiem 3G Aero2,że trudno w to uwierzyć bo jest jeszcze dużo miejsc gdzie Plus ma tylko zasięg 2G i ani śladu 3G.

T-Mobile i Orange robią NetWorks i ktoś chyba z T przyznał,że budowa tej sieci idzie wolniej niż zakładali,skoro tak to się nie zdziwie jak w 2015 roku,a w wersji optymistycznej 2014 do połowy roku ta sieć będzie jeszcze modernizowana.

sieci z zasięgiem 2G i 3G mają tą wadę,że jak przez sekunde czy parę sekund lepszy jest zasięg 2G EDGE to net się przełącza na ten zasięg i długo nie chce wejść na 3G,czasem trzeba ustawić na sztywno 3G,żeby nie szło wolne połączenie przez 2G.

#604799  autor: david4nal
 31 gru 2012, 15:33
Plany Plusa zakładają dostępność 3G dla 99% populacji (nie powierzchni kraju).Tylko mała poprawka - założenie jest że do połowy 2014.

Chcemy, by do połowy 2014 roku praktycznie cała populacja Polski znalazła się w zasięgu technologii HSPA/HSPA+ oraz tak bardzo rozbudować sieć LTE, by była ona dostępna dla ok. 66% populacji Polski.” - Członek Zarządu Polkomtel Wojciech Pytel

Mam nadzieje, że nie skończy się tylko na planach ;).

Obrazek
źródło: telix.pl

#604954  autor: jacjac
 01 sty 2013, 14:24
Nie wiem jak to jest :wink: ale w kablu mam prawie zawsze maksymalną przepustowość niezależnie od pory dnia, a w mobilnym rzadko - od razu widzę, że ludzie dopadli do internetu, bo transfer leci na łeb.

Ja mam główny dostęp kablówką, a mobilny na phona - na telepolis jestem na mobilnym.

#605369  autor: ciekawy
 02 sty 2013, 23:46
david4nal

99% populacji Plus chce pokryć 3G i 66% LTE, aż trudno w to uwierzyć, jak znam życie to może będą opóźnienia w pokryciu zasięgiem, może ten zasięg będzie miejscami tylko na mapie, bo jak zwykle szczegóły są ważne, bo 99% populacji może być dla kogoś w jednym mieście, a to miasto to może być 1% z ogółu kraju, nie wiem czy to dobre porównanie ale wiadomo o co chodzi, o to, że te plany są tak dobre, że ciężko uwierzyć, że to może być prawda.

jacjac

trzeba zacząć od tego, że nie wszędzie są kablówki, w małych i średnich miastach to bywa tak, że na jednym osiedlu są, na innych nie ma, w domach tak samo nie ma żadnych kablówek, dużo ludzi ma do wyboru sieci komórkowe, radiówki na net i platformę cyfrową tylko z satelity przez którąś firmę C+,N,CP.