• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #599312  autor: Pawel3121
 06 gru 2012, 22:12
Witajcie,
ostatnio nurtuje mnie kwestia bezpieczeństwa masztów telekomunikacyjnych. Założyłem się z kolegą o piwo a mianowicie on sądzi, że wokół masztu telekomunikacyjnego są kamery. Ja myślę inaczej, moim zdaniem ogrodzenie i drut kolczasty wystarczająco zabezpieczają masz na obrzeżach małego miasta i nie ma tam kamer.

Aha, widziałem zdjęcia skrzynek Plusa, jest informacja, że gdy technik musi otworzyć skrzynię musi zadzwonić pod podany numer telefonu. Po co ta procedura, i jeśli tego się nie wykona to co się dzieje?

Od razu powiem że nie mam złych zamiarów, tylko mnie to ciekawi.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź.

#599317  autor: Kaczy
 06 gru 2012, 22:41
Zależy od miejsca. Kamery zdarzają się przy większych kontenerach, gdzie oprócz operatora komórkowego są inni operatorzy.
W wielu kontenerach są alarmy. Przed wejściem trzeba wpisać kod. Jak go nie wpiszesz to włącza się cichy alarm. Raz wpuścili mnie do kontenera, odblokowali kod, a i tak po 15 minutach przyjechała ochrona. Jak trafisz na służbistów to leżysz na glebie i się tłumaczysz co tam robisz.

...::: Made for loneliness :::...

#599332  autor: Pawel3121
 06 gru 2012, 23:55
W mojej miejscowości to tylko GSM900, i to tylko jeden operator na maszt. Dziękuję Wam za odpowiedzi. Więc po włamaniu centrala jest alarmowana i wysłana jest policja/ochrona. Uprzedzam że nie mam złych zamiarów, co ja bym z tym potem zrobił? :)

Zachęcam innych do wypowiedzi.

#599358  autor: Pablo-1986
 07 gru 2012, 07:58
A może ktoś mi na pv wysłać numer kontaktowy jaki tam jest. Najlepiej do Plusa,

Dobry humor podstawą dnia.

#599527  autor: darnok
 07 gru 2012, 21:44
Pawel3121 pisze:W mojej miejscowości to tylko GSM900, i to tylko jeden operator na maszt. Dziękuję Wam za odpowiedzi. Więc po włamaniu centrala jest alarmowana i wysłana jest policja/ochrona. Uprzedzam że nie mam złych zamiarów, co ja bym z tym potem zrobił? :)
Co byś zrobil...
Na złom.
Feedery to żyła złota, a dokladniej nie zlota a miedzi.
Dodatkowo kradzione sa klimatyzatory i kable.

Realnie to wiekszosc "kamer" to atrapy. Ale oczywiscie moga sie zdarzyc wyjatki.
Natomiast jesli chodzi o "powiadamianie centrali" to kazda stacja ma alarmy otwarcia drzwi, uszkodzenia np wlazu wentylacyjnego a czesto tez czujki podczerwieni ze ktos sie po terenie kreci. Jak stacja jest ryzykowna to powiadamiana jest ochrona albo moze byc policja. Lepiej sie nie plątać po terenie.

#600281  autor: grzegorz0plonka
 10 gru 2012, 19:37
Podobny jak centrali tp adsl. Jak otworzyć drzwi to bardzo szybko trzeba wpisać kod alarmu. Jak nie wpisać kodu alarmu to zaraz włączy alarmu. Wydaję się, jest to najlepsze rozwiązane zabezpieczający. A centrali stacji cos nie za bardzo. Dlatego, ze każdy może podejdzie do terenie i zadzwonić pod jakieś numerem, oszukać ze jesteś techniką i pewnie odblokują. W stacji bazową centrali tez powinno być wpisanie kodem alarmu. Jeszcze nie miałem okazji aby zobaczyć jak wygląda sprzęt. A w centrali adsl to miałem okazje.

#600302  autor: bartoszek534
 10 gru 2012, 20:09
w plus nie ma kamer a jak chcesz wejść to zadzwoń i wyłącza zasilanie.

#600332  autor: tesla
 10 gru 2012, 21:45
Żadna tajemnica. Każde otwarcie drzwi lub szafy generuje alarm. To jak zareaguje na nie NMC zależy czy mamy zaplanowany i uruchomiony grant/wejściówkę. Na stacjach węzłowych oraz podatnch na dewastację montowane są czujniki ruchu wokół stacji. Wtedy każde naruszenie strefy zewnętrznej powoduje automtyczne wezwanie firmy ochroniarskiej.

Darnok, darnok...
To że feedery są żyłą złota to mocna głupota. Odzyskanie z nich miedzi wymaga zmielenia ich do postaci grudek wielkości ziaren ryżu. A potem wypłukania izolacji. A całych nikt nie przyjmie bo jakieś 90% to właśnie izolacja, czyli śmieci dla skupu. Kradzione klimatyzatory też nadają się.... Na złom.

Czego napisał bartoszek w ogóle nie zrozumiałem.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#600401  autor: kello
 11 gru 2012, 13:09
Tu się nie zgodzę. Jest jeszcze jeden sposób wydobycia z feederów miedzi, ale jest on bardzo nieekologiczny i destrukcyjny, toteż nie będę go podawać do publicznej wiadomości :) Prawdą jest to, że 90% ich wagi to izolacja.

[ Dodano: 2012-12-11, 13:12 ]
I myślę, że nie warto wyjawiać tutaj informacji na temat zabezpieczeń stacji bazowych, bo niby wszyscy to wiemy, kolega pytający nie ma złych zamiarów, ale może kiedyś odnajdzie ten temat jakiś potencjalny złodziej i będzie miał kilka informacji. Najlepiej zakończyć temat stwierdzeniem, że każde wejście niekontrolowane powoduje "glebę" od panów ochroniarzy :)

#600575  autor: bartoszek534
 11 gru 2012, 20:09
tesla pisze:Żadna tajemnica. Każde otwarcie drzwi lub szafy generuje alarm. To jak zareaguje na nie NMC zależy czy mamy zaplanowany i uruchomiony grant/wejściówkę. Na stacjach węzłowych oraz podatnch na dewastację montowane są czujniki ruchu wokół stacji. Wtedy każde naruszenie strefy zewnętrznej powoduje automtyczne wezwanie firmy ochroniarskiej.

Darnok, darnok...
To że feedery są żyłą złota to mocna głupota. Odzyskanie z nich miedzi wymaga zmielenia ich do postaci grudek wielkości ziaren ryżu. A potem wypłukania izolacji. A całych nikt nie przyjmie bo jakieś 90% to właśnie izolacja, czyli śmieci dla skupu. Kradzione klimatyzatory też nadają się.... Na złom.

Czego napisał bartoszek w ogóle nie zrozumiałem.

trochę mało rozumiesz ;/

#600632  autor: axe
 11 gru 2012, 22:22
Sam zauważyłem kiedyś dzieci biegające kolo BTS jedenu z nich wpadla piłka i tu zonk w 5 minut panowie Security byli. Alarm cisza nic nie migało a panowie wpadli na akcje.

#602041  autor: bartoszek534
 18 gru 2012, 20:53
ha ha no fakt. Tam maja stacje-drzewa. Ukrywaja w drzewach nadajniki.

#626146  autor: INTRO
 10 kwie 2013, 19:03
A ja mam pytanie dla zorientowanych w temacie co to za czujniki są umieszczone nad wejściem do kontenera, bardzo często można je spotkać w BTSach Plusa, tak jak na zdjęciu w linku, według mnie jedna czujka to czujka świetlna- zapala oświetlenie na maszcie, a druga to czujka mierząca temperaturę na zewnątrz, to tylko takie moje przypuszczenia, czekam na opinie ekspertów. Zdjęcie robiłem za ogrodzenia, żeby nie było, że dostałem się na teren stacji :D

http://zapodaj.net/cfc59b999a909.jpg.html

#626147  autor: Multimek
 10 kwie 2013, 19:06
1 To czujnik ruchu a 2 to coś dziwnego ;P

#626711  autor: Flash999
 13 kwie 2013, 09:54
Pierwszy to na pewno czujnik ruchu, pewnie skierowany w stronę bramy.
Nie mam pojęcia co to ten drugi. Wątpię aby był to czujnik temperatury, bo klimatyzatory są raz ustawiane i utrzymują stałą temperaturę (mogę się mylić).

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#626749  autor: INTRO
 13 kwie 2013, 14:51
Dokładnie czujnik ruch jest skierowany w stronę bramy, a czy taki czujnik nie wychwyci kogoś za bramy i za ogrodzenia?, to zdjęcia robiłem za ogrodzenia, ale jest to ogrodzenie dość blisko czujnika, mam nadzieje, że za każdym razem jak ktoś przechodzi obok bramy czy ogrodzenia to niejest wzywana ochrona, tylko jak faktycznie naruszy ktoś teren ogrodzenia.

#626796  autor: zajadacz
 13 kwie 2013, 20:51
Równie dobrze jakiś kot/pies/ptak może uruchomić taki czujnik. To jest najpewniej czujnik ruchu do załączania światła. Są pojedyncze nieogrodzone stacje bazowe (np. Wodospad Kamieńczyka) i tam też jest czujnik ruchu, można sobie normalnie podejść do masztu, a jedyne co robi wejście nocą w zasięg czujnika to załączenie halogenu przy stacji. I uprzedzę wszelkie wątpliwości, nie jest to halogen schroniska, które jest obok, a Polkomtelu.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#626835  autor: Flash999
 13 kwie 2013, 22:00
Dokładnie, stosowanie czujników ruchu w lasach / miejscach zamieszkanych jest bez sensu, bo każdy ruch czy to zwierzęcia w lesie lub człowieka w mieście wzywa ochronę. Z włączaniem światła mógłbym się zgodzić ale wtedy nie musiałby być ustawiony w stronę bramy. Dalej, pole działania takiego urządzenia nie jest znane. Może być też tak że czujnik jest po prostu nieaktywny, tak jak zdarzają się kamery atrapy.

@zajadacz
Taki halogen ma za zadanie oświetlać sprzęt lub maszt? Jeśli stacja jest nieogrodzona to pewnie jest monitorowana kamerami (zważając na zainteresowanie wśród turystów)?

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#626851  autor: zajadacz
 13 kwie 2013, 22:20
Tam akurat nic nie jest monitorowane. Tu zdjęcia. Turyści raczej mają gdzieś ten maszt, traktują go na zasadzie "stoi i tyle". Prób wchodzenia na niego też nie było, a można by bez problemu. Oświetlenie przydatna sprawa dla techników jak coś się zepsuje, przyjeżdżasz jak jest ciemno i przynajmniej ze światłem nie ma problemu.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE