• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#59982  autor: kameT
 11 mar 2006, 12:51
Mnie ta promocja bardzo się podoba! Darmowe rozmowy i smsy to może nie są, ale przecież tak czy siak musisz doładowywać konto co miesiąc, zazwyczaj ludzie z SIMPLUSA doładowują 30, czyli 7 dni za darmo rozmowy i smsy! A to siłą rzeczy jest dużo! Wg mnie oferta Simplusa nieco się uatrakcyjniła, ale do Tak Taka jeszcze daleko! Polkomtel potrzebuje jeszcze trochę czasu, żeby się pozbierać po tej awarii, strat było niemało:(

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#59992  autor: bosmanxxl
 11 mar 2006, 13:51
sie okaże w praniu czy sieć da rade, bo promocja dobra, ale regulamin pozwala na wyłączenie promocji w sytuacji gdy będzie to opowi wygodne, op może przerwać rozmowe powyżej 20 min czyli promocja jest, ale można nią dowolnie manipulować, i pamiętajcie ze przy większym ruchu w sieci CAMEL znowu sie wysypia, a zwroty i zasilenia będą przychodziły z "lekkim" kilkugodzinnym poślizgiem....

#59998  autor: D@rio
 11 mar 2006, 14:20
bosman: oj przesadzasz trochę i siejesz niepotrzebnie panikę ;) a pozatym masz bujną fantazję :D te punkty właśnie zabezpieczają sieć przed takim zjawiskiem jakie Ty próbujesz tutaj zainsynuować. Pozatym, wierz mi iż jeśli Era by wprowadzila podobną usługą jak SIM+ to też bysmy odczuli technicznie. Tyle że to byłby sukces marketingowców ale już techników niekoniecznie. A dodam, że Era ma mniej obecnie pojemną sieć niż Polkomtel...

#60071  autor: bosmanxxl
 11 mar 2006, 18:30
D@rio, OCP nadal leży, mniej niż przed miesiacem ale leży, kody które dostali klienci działają z mniejszym lub większym skutkiem, zasilenia nadal przechodzą z poślizgiem biedni konsultanci odbierają non stop połączenia od 7 d0 22, a kolejka klientów nie maleje. Ja mam nadzieję że nie będzie problemów, ale nadal mam w pamięci hapi horsy, które to camela pogrążyły śmiertelnie. Wiem że problem nadal leży w komunikacji sprzętowo-programoweji tak naprawdę nasza ;-) większa przepustowość, obiętość sieci niewiele pomoże. Zapewniam Cię zejeśli sytuacja powtórzy się tzn siećbędzie leżała jak w końcówce ubiegłego roku to czasowe wstrzymania usługi będą realizowane u "szczególnie aktywnych klientów"......
Faktysznie moze i szerzę DEFEKTYZM i czarnowidztwo, ale przezorny zawsze ubezpieczony.

Swoją drogą powiem ci że odkąd mam erę (prawie 4 lata) nie usłyszałem 3 piknięć i nie widziałem napisu SIEĆ ZAJĘTA........

Pozdrawiam

#60146  autor: D@rio
 11 mar 2006, 22:00
Jak slowo daję jesteś przewrażliwiony i kompletnie nie masz zaufania do tej sieci ;) Fakt, było nieciekawie, wiele systemów leżalo ale już jakoś posprzątali w większej cześci ten bajzel i praktycznie można powiedzieć iż wszystko zmierza teraz do szczęśliwego zakończenia i już praktycznie w pełni została przywrócona pełna funkcjonalnośc. Co do Ery to komunikat sieć chwilowo zajęta zdarzyło mi się parę mieć nie tylko w sylwestra. Ale to są sporadyczne przypadki ;) może z 3x do roku tak miałem nie licząć wszelkich okresów świątecznych. Miejmy nadzieję że jeśli chodzi o Polkomtela to sytuacja się nie powtórzy, bo jak widzę sieć już podjęła odpowiednie kroki zabezpieczające właśnie przed takim scenariuszem.
P.S
A na marginesie PTC teraz ma problem z GPRSem w pre-paid'ach :D ;)

#60149  autor: Irek
 11 mar 2006, 22:05
D@rio pisze: A na marginesie PTC teraz ma problem z GPRSem w pre-paid'ach :D ;)
Troche poza tematem, przynajmniej konsultanci mają spokój bo nikt do nich nie wydzwania, że ma za darmo połączenia GPRS. :lol:

"And one more thing..."

#60184  autor: D@rio
 11 mar 2006, 22:33
IreQ pisze:
D@rio pisze: A na marginesie PTC teraz ma problem z GPRSem w pre-paid'ach :D ;)
Troche poza tematem, przynajmniej konsultanci mają spokój bo nikt do nich nie wydzwania, że ma za darmo połączenia GPRS. :lol:
buhahahaha :smt005 :D słuszne spostrzeżenie! ;) I oby nikomu nie przyszło nawet do glowy aby tam zadzwonić!! :smt005 :D ;)

#60195  autor: bosmanxxl
 11 mar 2006, 22:49
D@rio to twój post ??
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=4828

SS, jest usługą polkomtela, ale o tym wiesz. jestem odrobinę przewrażliwiony bo delikatnie mówiąc sytuacje znam od zaplecza, i to aż za dobrze. I masz rację Ciebie, mnie problem aż tak nie dotknie (o ile wystąpi :twisted: ). Dotknie ludzi w małych miastach, wioskach trasach przejazdowych, gdzie jest mało wolnych kanałów i niewiele bts.
Poza tym i tak każda sieć światczy usługi na miarę swoich możliwości technicznych, jak to mówi święty papier działu reklamacji zwany dalej regulaminem ;-)

#60206  autor: D@rio
 11 mar 2006, 22:59
bosmanxxl pisze:D@rio to twój post ??
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=4828

SS, jest usługą polkomtela, ale o tym wiesz. jestem odrobinę przewrażliwiony bo delikatnie mówiąc sytuacje znam od zaplecza, i to aż za dobrze. I masz rację Ciebie, mnie problem aż tak nie dotknie (o ile wystąpi :twisted: ). Dotknie ludzi w małych miastach, wioskach trasach przejazdowych, gdzie jest mało wolnych kanałów i niewiele bts.
Poza tym i tak każda sieć światczy usługi na miarę swoich możliwości technicznych, jak to mówi święty papier działu reklamacji zwany dalej regulaminem ;-)
Tak, moj... a co? ;)

Powiem tak. Problem mnie dotknał częściowo jak widzisz ale dziś interweniowałem i narazie jakoś to śmiga. Potestuję z 2 tyg. i wrzucę kartę do szuflady ;) Natomiast, nie zgodzę się z tym stwierdzeniem iż dotknie ludzi w małych miastach, wioskach czy trasach przejazdowych. Bo tam, często BTSy są mniej przeciążone niż te Nasze, miejskie ;) a pozatym...tam jest mniejsze użycie usług transmisji danych. (wiesz gdzie najlepiej potestować najlepszą prędkośc GPRS? ;) ...pojechać z laptopem w bieszczady. Domyśl się dlaczego) Pozatym, nad GPRSem mają priorytet usługi dostępu komutowanego czyli połączenia głosowe a więc ew. poleci jakość GPRSu przy obciązu tejże usługi ale nie powinno to mieć wpływu na realizację połączeń głosowych.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2006, 23:02 przez D@rio, łącznie zmieniany 1 raz.

#60209  autor: Irek
 11 mar 2006, 23:02
W życiu nie będzie miało wpływu na realizację połaczeń glosowych. :wink:

"And one more thing..."

#60212  autor: D@rio
 11 mar 2006, 23:04
IreQ pisze:W życiu nie będzie miało wpływu na realizację połaczeń glosowych. :wink:
Dokładnie. W sumie to tak naprawdę cieszę się że ten bląd wyszedł na jaw :D ;) teraz mamy taką darmową SIMDATę w Erze :D ;)

#60214  autor: Irek
 11 mar 2006, 23:08
Mówie Ci niedługo zabraknie starterów. :-D

"And one more thing..."

#60216  autor: bosmanxxl
 11 mar 2006, 23:16
nom, z tego co wiem gprs zaczyna być obsługiwany przez osobne komórki wyłącznie do tego przeznaczone, więc wpadająca rozmowa nie zabiera kanału, ale napewno nie wszędzie tak jest. Jutro kupuję hejaha, popatrze jak to jest z tym darmowym gprs-em.

co do simplusa, mixa, ss za pare dni bede mógł napisać posta: "a nie mówiłem" ;-)

dobra , żartuję mam nadzieję że będzie wszystko pięknie,bo wtedy się nie przepracuję ;-)

D@rio, czy mi się wydaje czy Ty w konkurencji pracujesz ??
Pozdro

#60244  autor: D@rio
 12 mar 2006, 00:25
IreQ: tak naprawdę to Era i marketingowy z Heyah powinni Nam dziękować za to że robimy im tak dobrą i PROFESJONALNĄ reklamę za free :D

bosman: zapewniam Cię na 100% że to GPRS/EDGE nie "leci" po kanałach przeznaczonych do rozmów. I od zawsze tak było a więc nie żadne "zaczyna" ;). Tak jest poprostu wszędzie bo to wynika z budowy i przeznaczenia a samej konstrukcji kanałów do transmisji danych. Ponadto, jakbym tak się mial w głębiać w temat budowy to sieć GPRS jest to pod względem architektury oddzielną sieć niż GSM. Jest poprostu tak jakby to powiedzieć jest to "sieć w sieci" ;). Z GPRSem też (podobnie jak z GSM zresztą) jest związanych wiele tematów, m. in tematyka algorytmów bezpieczeństwa, dostępu do sieci itp. itd. Długo by mówić.

Pozatym:
Dlaczego twierdzisz iż pracuję u konkurencji? :D
Tak naprawdę nigdzie nie pracuję w tej branży. U żadnego z operatorów ;) Poprostu jestem czystym amatorem który tak się składa iż się tym interesuje i caly czas zdobywa więdze na ten temat ;). Stoję troszkę z boku i patrzę na rynek ;) Naprawdę. Jestem taki "niezależny" ( :D ) doradca ;)

#60246  autor: Irek
 12 mar 2006, 00:30
Słuchaj więc Era i tak bedzie nam wdzięczna! Nie rozwijam tematu nie mam sił!

"And one more thing..."

#60254  autor: bosmanxxl
 12 mar 2006, 01:07
D@ro, narazie aż tak mocno w strukturze sici się nie orientuje, ale staram się to nadrobić. Jak możesz polecić mi jakieś materiały to poproszę :-). Poza męczeniem googli. Kilka postów wcześniej napisałeś "u nas w Erze...", stąd moje domysły. Generalnie była wcześniej teoria, że niby rozmowy mają wyższy priorytet i w razie potrzeby wywalają kanał gprs, tak przynajmniej miało być w przypadku starszych nadajników, gdzie anteny były wspólne. Jak już napisałem mam narazie na ten temat wiedzę ograniczoną, i opierałem się na plotach. Pozdro.

#60256  autor: D@rio
 12 mar 2006, 01:38
bosmanxxl pisze:D@ro, narazie aż tak mocno w strukturze sici się nie orientuje, ale staram się to nadrobić. Jak możesz polecić mi jakieś materiały to poproszę :-). Poza męczeniem googli. Kilka postów wcześniej napisałeś "u nas w Erze...", stąd moje domysły. Generalnie była wcześniej teoria, że niby rozmowy mają wyższy priorytet i w razie potrzeby wywalają kanał gprs, tak przynajmniej miało być w przypadku starszych nadajników, gdzie anteny były wspólne. Jak już napisałem mam narazie na ten temat wiedzę ograniczoną, i opierałem się na plotach. Pozdro.
Spoko, przecież od tego jest forum aby sobie porozmawiać! ;) Generalnie jeśli chodzi o jakieś wydawnictwa to najlepsza wiedza jest w książkach. Polecam ksiązkę "GSM - ależ to proste!" W. Hałubowicza albo inne wydawnictwa np. "Budowa sieci GSM/GPRS - usługi i bezpieczeństwo" wyd. Xylab. Jest troszkę tego. Zajrzyj tu www.e-link.com.pl w dział telekomunikacja ;) Pozatym warto też czytać czasopisma i trochę krążyć po necie ;) Zreszta, jak ktoś się tym interesuje to samo wchodzi do głowy ;)
Dodam tylko iż anteny są wspólne. Nie ma jakichs specjalnych anten tylko dla GPRSu. Anteny obsługują GSM i dodatkowo świadczą kanały do obsługi GPRS. Takie 2in1. Natomiast, owszem, połączenie głosowe jest wyżej nad GPRSem tylko że nie ma możliwości samoczynnego rozłączenia połączenia GPRS w celu realizacji połączenia głosowego.

P.S
Nie pamiętam abym pisał takich postów w stylu " U Nas w Erze"...
Pozatym, przecież Ty jesteś konsultantem BOA Ery :D ;)

#60258  autor: Irek
 12 mar 2006, 01:43
D@rio pisze: Nie pamiętam abym pisał takich postów w stylu " U Nas w Erze"...
Poważnie????

"And one more thing..."

#60259  autor: D@rio
 12 mar 2006, 01:58
IreQ pisze:
D@rio pisze: Nie pamiętam abym pisał takich postów w stylu " U Nas w Erze"...
Poważnie????
Poważnie ;)

#60260  autor: Irek
 12 mar 2006, 02:01
Ok wiem o co chodzi!

"And one more thing..."