• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #599845  autor: bolek2004
 09 gru 2012, 12:16
Raczej mało prawdopodobne że ktoś będzie znał odpowiedź ale spróbuje. Zastanawia mnie jedna rzecz, wiadomo że u każdego opa może to wyglądać inaczej ale ciekawi mnie przy jakiej kwocie rocznie jest opłacalny użytkownik prepaid, czyli ile musi wydać na doładowania w ciągu roku dany klient aby był dla sieci opłacalny w sensie żeby był z niego jakiś zysk albo chociaż żeby sieć do niego nie dokładała-wyszła na zero i ewentualnie jeśli w ogóle ile sieć na nim zarabia. Można przypuszczać że minimum to te 200pln/rok chociaż po zmianach z roczną ważnością konta wiadomo że dużo ludzi doładowuje mniej w skali roku, ale skoro tak jest to i kwota poniżej 200pln w skali roku jest też dla sieci opłacalna widocznie. Ciekawi mnie to. Jaka jest kwota minimum w skali roku aby dany abonent nie przynosił sieci straty. Może ktoś coś czytał na ten temat.

#599875  autor: Gość
 09 gru 2012, 13:46
Ja twierdzę, ze nawet 50 zł/rok daje zysk dla opa.
Przecież koszt utrzymania numeru jest praktycznie żaden, a jak nie rozmawiasz to nie generujesz innych kosztów.
W normalnych warunkach doładowanie za 50 zł/3 m-ce plus jeszcze 1 m-c dla rozmów przychodzących "generuje" dla opa 150 zł na rok minimum i to musi być opłacalne, bo gdyby nie to inaczej te progi doładowań byłyby ustawione.
Żadna firma nie może sobie pozwolić na ciągle dopłacanie do klienta ;)

#599934  autor: user_delete34
 09 gru 2012, 15:40
Nie zasugeruję żadnej kwoty, bo nie mam o niej pojęcia. Karta zmienia się w abo. Kupujemy duże pakiety, które co miesiąc odnawiają się, pochłaniając trochę grosza z konta. Nie zawsze wykorzystujemy jednostki w pełni ale płacimy za nie opłatę abonamentową więc op, mimo posiadania także klientów płacących 5 zł rocznie, ma zysk - musimy częściej doładować nasze konta, by odnowić pakiet.

#599956  autor: Edmund
 09 gru 2012, 16:42
Każdy op na pewno musi płacić państwu polskiemu opłatę roczną za używanie zakresu numeracyjnego - w efekcie wychodzi 18 groszy na numer rocznie.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#599990  autor: user_delete34
 09 gru 2012, 17:32
Jednak jak do tego doliczy się i podzieli na wszystkich użytkowników sieci inne roczne koszty (pracownicy, ich działania, sprzęt, powiadamianie o czymś i inne) to kwota już taka malutka nie będzie. Tyle, że wiele osób np. nie ma pojęcia o czymś takim jak roczna ważność konta i doładowuje z przyzwyczajenia, więc skarbony rosną.

#599993  autor: Spioszek
 09 gru 2012, 17:40
Nie od dzisiaj wiadomo że operator zarabia na ludziach, którzy mają stare taryfy, nie kupują pakietów obniżających kosztów i płacą po starym cenniku,kupują pakiety a wykorzystają go powiedzmy w 30-40%

#600031  autor: Kryniczanin
 09 gru 2012, 19:21
Największy biznes to stare taryfy bez pakietów, ale też dzwonienie głównie do własnej sieci po gołej stawce cennikowej.