• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #597776  autor: gucio269
 27 lis 2012, 22:32
Witam,

Jakiś czas temu ukradziono mi telefon, który był ubezpieczony. W ramach ubezpieczenia otrzymałem nowy oraz powiedziano mi, że stary zostanie zablokowany. Zastanawia mnie teraz czy ten telefon blokuje się od ręki czy najpierw są jakieś procedury, które potrwają pare/parenascie dni tzn. czy jest jeszcze choćby minimalna szansa na znalezienie sprawcy (oczywiscie nawet jakby sie znalazł to byłby zablokowany, ale sprawca byłby ujęty-ukarany na czym mi bardzo zależy)?

czekam na odp i pozdrawiam

#597799  autor: Spioszek
 28 lis 2012, 03:28
To działa bardziej na zasadzie że twój operator blokuje ten nr IMEI w bazie i informuje otym też pozostałych operatorów.

W ten oto sposób ciężko będzie korzystać z tego telefonu.
Obojętnie jaką kartę SIM się włoży, nie zaloguje się do sieci.

Chociaż już za granicą raczej będzie chodził.

#597800  autor: gucio269
 28 lis 2012, 07:03
to wiem tylko zastanawia mnie czy przy blokadzie IMEI są procedury, które trwają ileś dni tzn. wczoraj mi powiedziano, że stary tel będzie zablokowany czy dziś już jest zablokowany?

#597906  autor: tetley
 28 lis 2012, 17:54
gucio269 pisze:to wiem tylko zastanawia mnie czy przy blokadzie IMEI są procedury, które trwają ileś dni tzn. wczoraj mi powiedziano, że stary tel będzie zablokowany czy dziś już jest zablokowany?
Zależy to chyba od sieci. Na przykład w Plusie od momentu jak dostarczysz im wszystkie niezbędne dokumenty blokują go w terminie 1 dnia roboczego.
gucio269 pisze:czy jest jeszcze choćby minimalna szansa na znalezienie sprawcy (oczywiscie nawet jakby sie znalazł to byłby zablokowany, ale sprawca byłby ujęty-ukarany na czym mi bardzo zależy)?
Tego życzę, ale wiem, że to rzadkość. Szansa chyba jest tylko wtedy, że akurat przy jakiejś rutynowej kontroli znajdą przy kimś Twój tel i sprawdzą IMEI. Nie wiem czy są jakieś inne szanse. Mojej Motorolki, którą mi na imprezie ukradziono jakieś 7-8 lat temu do dziś nie widziałem...

Pozdrawiam:)

#598061  autor: kwistas
 29 lis 2012, 13:58
Blokowanie IMEI działa też za granicą, znam przypadek gdy telefon został skradzony i w PL go nie zablokowali, a jak tylko zalogował się do niemieckiej sieci telefon zablokował się całkowicie, pisało na wyświetlaczu "telefon zablokowany", potem telefon niezależnie czy był w UK czy PL już nie działał.
Aktualnie operatorzy z policja działają dość sprawnie i dzięki temu złodzeje nie mają korzyści.

#598103  autor: gucio269
 29 lis 2012, 16:29
wielki dzięki za odpowiedzi, chyba muszę się pogodzić z utratą starego:(