turas66 pisze:Chciałbym wiedzieć jak dokładnie działają RETy. Co to jest "kron" (podejrzewam, że nie ma to nic wspólnego z windosowskim cron'em :] ) w odniesieniu do centralki alarmowej. Na czym polega "krosowanie" alarmów.
RETy kolega trochę wyjaśnił. Możesz poszukać pod hasłem remote antena unit. Jeśli chodzi o krone'a:
W skrócie, zmieniłem branżę więc mogę pomylić się jakiś szczegółach, nie pamiętam wszystkiego

:
Na stacji bazowej masz ściankę (krosownicę), na której masz wiele małych cegiełek zwanych kronówkami
http://www.made-in-china.com/showroom/l ... odule.html

Na krónówkach rozszywasz i "krosujesz" różne rzeczy. Może to być np. transmisja. Powiedzmy masz na stacji dwie radiolinie, każda ma wyprowadzony kabel, który rozszywasz na krosownicy (coś jak skrętka, tylko par ma więcej), po czym krosujesz (czyli łączysz kablem konkretne piny na kronie) np rx z txem.
W odniesieniu do centralki to:
W kontenerze czy szafie, gdzie jest bts właściwy masz różne czujniki, alarm otwarych drzwii, temperatura, wilgotność etc. Możesz też mieć specjalny moduł, który te wszystkie informacje zbiera, np w centertelu to był MS-AL. BTS też ma swoje alarmy, które trzeba wyprowadzić na krosownicę, żeby je z czymś połączyć. Czyli np na BTSie masz powiedzmy gniazdko RJ45 ALM1, wyprowadzasz z niego skrętkę, rozszywasz na krosownicy za pomocą noża krona'a, po czym krosujesz czyli łączysz odrębnymi kabelkami konkretne piny rozszyte z pinami, na których rozszyłeś czujniki.
Ogólnie chodzi o to, zeby sygnal z wlasciwej czujki trafial na dobry pin w BTSie. To jest rozszycie alarmów