• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#59455  autor: D@rio
 08 mar 2006, 21:00
Kaczy pisze:
Pawrzes pisze: W taki razie to napewno wina telefonu... :|
A czy w ustawieniach "Usług informacyjnych" jest wybór języka? Jeśli tak, to trzeba wybrać wszystkie (np. w Siemensach gdy wybierze się Polski to telefon nie wyświetla komunikatów CB)
Ogólnie można powiedzieć, że jest to po części wina operatora.

Same telefony mają ogromne możliwości.
Są przystosowane do takich usług lokalizacyjnych jak np. bankomaty, szpitale, stacje benzynowe i inne.
Na każdą taką usługę przypada inny kanał.
Kiedyś miałem listę tych wszystkich kanałów. To jest lista kilkunastu opcji.

Niestety polscy operatorzy nie spierają takich usług. A szkoda i to wielka szkoda :smt009 :smt009
Ta usługa nie działa tak jak Ty myślisz. Od tego są inne uslugi stworzone w sieciach np. usługa PilotPlus w Plusie. A tamta usluga to poprosu masowe przesyłanie informacji do klientów na danym kanale. Maksymalne wykorzystanie tej usługi jest zrobione w Erze, poprzez uslugę "Tu i Teraz" gdzie zachęcam do zapoznania się z ta usługą.

#59531  autor: Btk_Tomas
 09 mar 2006, 08:22
Obecnie w każdej sieci jest taka osługa. Za jej pomocą (sms lub wap) można zlokalizować z dużą dokładnością swoje położenie, najbliższy bankomat, stacje benzynową, hotel, restauracje,supermarket.
W Idei/Orange ta usługa działa już od kilku lat.

#59538  autor: bosmanxxl
 09 mar 2006, 10:13
rozumiem stosowanie tej funkcji w erze - wyświetlanazwy ulic, ale wplusie? bedą ci sie tylko nazwy miast wyświetlać....

[edit] a udało Ci się wybrać "wszystkie" w językach??

w nazwie wpisz "region"

po wprowadzeniu zmian wyłącz i włącz telefon

#59548  autor: D@rio
 09 mar 2006, 12:14
Nazwa nie ma znaczenia. Można sobie tam wprowadzić co kto chce :) ważne aby kanał był poprawny. Tak samo nie ma potrzeby resetowania telefonu. Zawsze z drugiej strony można reklamować telefon, być może jakieś błędy w oprogramowaniu.

#59561  autor: bosmanxxl
 09 mar 2006, 13:24
i tu sie mylisz, w niektórych modelach STARYCH telefonów konieczne jest wpisanie JAKIEJŚ NAZWY np. region i wybranie w językach WSZYSTKIE.Natomiast np. w k700i przelogowanie telefonu przyspiesza włączenie się tej funkcji, ponieważ telefon zacznie ją wyświetlać dopiero przy zmianie BTSów, tak to działa przynajmniej w k700i mojej żony w erze, z 2giej strony wiem że powyższe dane CZASAMI trzeba wpisać, ponieważ pracuję u jednego z opów i się zajmuję często tymi sprawami. Generalnie powinno wystarczyć wpisanie nr kanału i włączyć obsługę wiadomości sieciowych, serwisów info, wiadomości CB czy jak się to u kogo nazywa. I nie pytajcie mnie dlaczego tak jes, bo nikt tego nie wie, tak jest i już. Proponował bym sprawdzić działanie funkcji u innego opa, reklamacja nic nie pomoże w tym kraju bo op bedzie mówił że to usługa telefonu, a serwis że to zależy od sieci.
popatrze w "materiałach serwisowych" o tym fonie i może wieczorkiem coś dopiszę

Pozdro

#59565  autor: oprych
 09 mar 2006, 13:35
Przepraszam, ze się wtrącę, ale tak czytam ten temat w którym pojawiają sięco raz nowe odpowiedzi i zastanawia mnie jedna rzecz. Czy ta usługa jest naprawdę warta takiego zachodu? Przecież to jest zwykłe wyświetlanie się miejscowości, które tylko przesłania dodatkową linijką ekran. Jaki jest sens wyświetlania tejmiejscowości np w Łodzi? Dla pamięci, i utwierdzenia swego pobytu? Po za tym do autora: jakoś nie chce mi siewierzyć, ze nie masz ani jednego! znajomego który miałby telefon w plusie.

#59571  autor: Klusek
 09 mar 2006, 13:48
Tu już chyba bardziej teraz chodzi o to dlaczego to nie działa i znalezienia tego przyczyny a nie o samą usługę. Gdyby mi coś nie działało chociaż powinno też bym dociekał co jest nie tak, czy to wina aparatu czy wina sieci albo może jeszcze czegoś innego.

Obrazek
Obrazek

#59604  autor: D@rio
 09 mar 2006, 16:07
bosmanxxl pisze:i tu sie mylisz, w niektórych modelach STARYCH telefonów konieczne jest wpisanie JAKIEJŚ NAZWY np. region i wybranie w językach WSZYSTKIE.Natomiast np. w k700i przelogowanie telefonu przyspiesza włączenie się tej funkcji, ponieważ telefon zacznie ją wyświetlać dopiero przy zmianie BTSów, tak to działa przynajmniej w k700i mojej żony w erze, z 2giej strony wiem że powyższe dane CZASAMI trzeba wpisać, ponieważ pracuję u jednego z opów i się zajmuję często tymi sprawami. Generalnie powinno wystarczyć wpisanie nr kanału i włączyć obsługę wiadomości sieciowych, serwisów info, wiadomości CB czy jak się to u kogo nazywa. I nie pytajcie mnie dlaczego tak jes, bo nikt tego nie wie, tak jest i już. Proponował bym sprawdzić działanie funkcji u innego opa, reklamacja nic nie pomoże w tym kraju bo op bedzie mówił że to usługa telefonu, a serwis że to zależy od sieci.
popatrze w "materiałach serwisowych" o tym fonie i może wieczorkiem coś dopiszę

Pozdro
Widzę że mamy tutaj konsula z BOA Ery ;) milo Nam, miło.
Jednak troszkę pozwolę sobie Ciebie poprawić ;) Otóż nie rozumiem dlaczego Ty w SE k700i wpisujesz jakieś nazwy i dodajesz ręcznie kanaly :) Utrudniasz sobie tylko tym życie. SE to ma do siebie iż tak jak w Nokiach ma standardowo wbudowaną fukncję wyświetlania informacji z kanału 050. Wystarczy wejść w wiadomości tam "informacja o stacji bazowej"(czy jakoś tak, jest taka opcja w wiadomościach sieciowych) i nacisnać TAK. I wszystko leci samo, automatycznie a informacja się wyświetla poniżej nazwy sieci :) Dodam iż na T610 i właśnie K700i to trwało chwilę, bez resetu telefonu :) I dodam iż do żadnej zmiany BTSów nie doszlo (bo co ma piernik do wiatraka?).
Natomiast w motorolach jest troszkę inaczej. I też dodam, iż nie rozumiem dlaczego proponujesz akurat nazwę "region" i musisz iż podanie jednej konkretnej nazwy jest koniecznie (nigdy się nie spotkalem z takim telefonem :) ). Otóż sieć nie indentyfikuje w ogóle nazwy i jej nie sprawdza. Dla sieci jest ważny kanał i zgoda na odbiór a nie nzwa czy będzie wpisane XYZ czy YZX ;)

Pozdrawiam

#59635  autor: Th0mas
 09 mar 2006, 18:06
oprych pisze:Przepraszam, ze się wtrącę, ale tak czytam ten temat w którym pojawiają sięco raz nowe odpowiedzi i zastanawia mnie jedna rzecz. Czy ta usługa jest naprawdę warta takiego zachodu? Przecież to jest zwykłe wyświetlanie się miejscowości, które tylko przesłania dodatkową linijką ekran. Jaki jest sens wyświetlania tejmiejscowości np w Łodzi? Dla pamięci, i utwierdzenia swego pobytu? Po za tym do autora: jakoś nie chce mi siewierzyć, ze nie masz ani jednego! znajomego który miałby telefon w plusie.
Uwierz, że faktycznie nie znam nikogo z Plusa.
Posłuchaj też Kluska... teraz tu chodzi o to, dlaczego ta funkcja w mojej Motoroli nie działa.
Sprawdziłem moją kartę w Nokii... wyświetla się nazwa miejscowości :/ Więc to nie wina Plusa a ustawień telefonu.

#59690  autor: D@rio
 09 mar 2006, 20:44
Th0mas pisze:
oprych pisze:Przepraszam, ze się wtrącę, ale tak czytam ten temat w którym pojawiają sięco raz nowe odpowiedzi i zastanawia mnie jedna rzecz. Czy ta usługa jest naprawdę warta takiego zachodu? Przecież to jest zwykłe wyświetlanie się miejscowości, które tylko przesłania dodatkową linijką ekran. Jaki jest sens wyświetlania tejmiejscowości np w Łodzi? Dla pamięci, i utwierdzenia swego pobytu? Po za tym do autora: jakoś nie chce mi siewierzyć, ze nie masz ani jednego! znajomego który miałby telefon w plusie.
Uwierz, że faktycznie nie znam nikogo z Plusa.
Posłuchaj też Kluska... teraz tu chodzi o to, dlaczego ta funkcja w mojej Motoroli nie działa.
Sprawdziłem moją kartę w Nokii... wyświetla się nazwa miejscowości :/ Więc to nie wina Plusa a ustawień telefonu.
albo zrypany jest soft telefonu...

#62485  autor: Łukasz_W
 22 mar 2006, 00:22
A wie ktoś może jak ustawić a Sagemie my-X5 żeby zamiast w sms-ach informacje o sieci były na wyświetlaczu jak w Nokiach?

#62488  autor: Pawrzes
 22 mar 2006, 00:54
Łukasz_W pisze:A wie ktoś może jak ustawić a Sagemie my-X5 żeby zamiast w sms-ach informacje o sieci były na wyświetlaczu jak w Nokiach?

Wiadomości CB
Tu i teraz (gdzie jestem - kanał 50)
Włączenie
Wejdź do Menu i wybierz Wiadomości
Wybierz Inform. lokalne
Wybierz Menu info. lokal. i wejdź w Opcje i wybierz:
Dodaj usługę > pojawi się:
Numer > wpisz numer 50 i wybierz Potwierdź > pojawi się:
Nazwa > wpisz dowolną nazwę np. Info BTS i wybierz Potwierdź > pojawi się:
Odebranie < są dwie opcje:
Aktywuj > wybierz tą opcję, a następnie Potwierdź:
Deaktywuj
Powiadomienie >pojawią się Opcje
Aktywuj
Deaktywuj
Dla kanału 50 opcje te nie mają znaczenia. Info pojawia się zawsze bezszelestnie ja na powyższym rys. Wybierz tylko Potwierdź > pojawi się komunikat: OK Gotowe > Kanał 50 jest aktywny
* Uwaga w niektórych przypadkach należy wyłączyć i ponownie włączyć telefon, aby usługa się uaktywniła.
Wyłączenie
Wybierz Inform. lokalne
Wybierz aktywny kanał 50 (na naszym przykładzie nazywa się on Info BTS). i wejdź w Opcje, pojawi się:
Konsult.
Deaktywuj > wybierz, żeby deaktywować
Edycja
Skasować > wybierz, żeby całkowicie skasować.
Tu i teraz
Ustawienie
Wybierz Inform. lokalne
Wybierz Menu info. lokal. i wejdź w Opcje i wybierz:
Dodaj usługę > pojawi się:
Numer > wpisz numer kanału (lista kanałów) i wybierz Potwierdź > pojawi się:
Nazwa > wpisz dowolną nazwę np. Kanał i wybierz Potwierdź > pojawi się:
Odebranie > są dwie opcje:
Aktywuj > wybierz tą opcję, a następnie Potwierdź:
Deaktywuj
Powiadomienie >pojawią się Opcje
Aktywuj
Deaktywuj
Tu według uznania wybierz:
Aktywuj > Info o nowych wiadomościach będzie przychodziła w formie SMS
Deaktywuj > Żeby sprawdzić nowe wiadomości należy wejść do Menu> Wiadomości > Inform. lokalne > w tym menu w momencie wybierz serwis (kanał z którego wiadomości chcesz odczytać) i wejdź w Opcje, a następnie wybierz Konsult. > pojawią się otrzymane informacje, zaznacz jedną z nich i wybierz , a następnie Odczytaj.
Włączenie
Wybierz Inform. lokalne
Wybierz Menu Info. lokal.
Wybierz Akywacja > pojawi się:
Aktywuj > wybierz tą opcję, aby aktywować usługę
Deaktywuj
Wyłączenie (wszystkich kanałów)
Wybierz Inform. lokalne
Wybierz Menu Info. lokal.
Wybierz Akywacja > pojawi się:
Aktywuj
Deaktywuj > wybierz tą opcję, aby deaktywować usługę
Wyłączenie jednego kanału
Wybierz Inform. lokalne
Wybierz jeden z kanałów, a następnie wybierz Opcje
W tym momencie wybierz Deaktywuj, żeby wyłączyć dany kanał.

Powinna to wyglądać np. tak: Obrazek W tym przypadku Cell Info to "OOP Era"

Pozdrawiam

#62490  autor: Łukasz_W
 22 mar 2006, 02:06
Dzięki Pawrzes! Trochę to zamotane... Jako, że chodzi o telefon siostry, zajmę się tym dopiero w przyszłym tygodniu, gdy się spotkamy. W zasadzie to działa, ale do tej pory udało mi się ustawić tylko w formie sms

#62871  autor: D@rio
 24 mar 2006, 16:31
OOP Era? ...co za info? Gdzie jest takie wyświetlane?

P.S
Swoją drogą...
Witam wszystkich szanownie z powrotem po długiej nieobecności :)

#63123  autor: Pawrzes
 25 mar 2006, 15:00
D@rio pisze:OOP Era? ...co za info? Gdzie jest takie wyświetlane?

P.S
Swoją drogą...
Witam wszystkich szanownie z powrotem po długiej nieobecności :)
Wewnątrz siedziby PTC czyli w biurowcu Ochota Office Park w Al. Jerozolimskich 181 w Warszawie :D
Niewiem czy nadal taka nazwa tam jest ale była to najprawdopodobniej pierwsza nazwa w czasach gdy w Erze nie było jeszcze Cell Info (czyli przed 2002r.)

P.S. Witam, witam, miło że powracasz na forum :)

Pozdrawiam

#63136  autor: D@rio
 25 mar 2006, 15:47
No no no :) nie zle nie zle. Nie mialem przyjemnosci tam jeszcze goscic ale moze kiedys wpadne i zobacze ;)

P.S
Rowniez witam :D ;)