pacman pisze:krzyszsz pisze: opłata 5 PLN za Fakturę papierową (to jest moim zdaniem porażka i bezczelność ze strony T-Mobile- ta sama cena abonamentu jak wcześniej z tym, że automatycznie włączona opcja elektronicznej faktury; za papierową miesięczna opłata rośnie o 5 PLN; gdzie ta oszczędność dla klienta? Bo, że dla T-Mobile to widzę).
W Orange nie jest 2 czy 3 zł ?
Nie orientuję się jak to wygląda w Orange. Generalnie chodziło mi o to, że T-Mobile szumnie ogłasza rabat 5 zł za włączenie elektronicznej faktury i jednocześnie podnosi kwotę miesięcznego zobowiązania. Faktyczny koszt abonamentu to teraz: 44,9 PLN, 64,9 PLN, 84,0 PLN, 104,9 PLN itd. Dopiero po włączeniu f@ktury kwota zobowiązania wynosi tyle ile przed wprowadzeniem świątecznej promocji czyli 39,9 PLN, 59,9 PLN, itd. Czyli płacimy tyle samo i nie mamy papierowej faktury (oszczędność dla operatora, dla nas już nieszczególnie).
krzyszsz pisze:
Na plus większa liczba minut- ale też bez przesady, nie są to jakieś duże różnice
Ale powiedz na co komu tyle tych minut ? Przecież te 250MB to jakiś żart niech sobie tą ofertę wsadzą

Pewnie sobie wyliczyli, że jakiś procent klientów będzie przekraczał na 100% bo do tej pory wykorzystywali i tak więcej czy po prostu przewidują wzrost wykorzystania MB z (tylko przykład) średnia 120 na 250MB, ale np. już 10, 20, 50% osób przekroczy magiczny próg i zapłaci dodatkowe 10zł. 10zł * 100 000, a może 250 000 co miesiąc *12 = 30 000 000 zł

Nie ma to jak wpychać minuty u progu 2013 roku, a nie internet...
Nie orientuję się jak to wygląda w Orange. Generalnie chodziło mi o to, że T-Mobile szumnie ogłasza rabat 5 zł za włączenie elektronicznej faktury i jednocześnie podnosi kwotę miesięcznego zobowiązania. Faktyczny koszt abonamentu to teraz: 44,9 PLN, 64,9 PLN, 84,0 PLN, 104,9 PLN itd. Dopiero po włączeniu f@ktury kwota zobowiązania wynosi tyle ile przed wprowadzeniem świątecznej promocji czyli 39,9 PLN, 59,9 PLN, itd. Czyli płacimy tyle samo i nie mamy papierowej faktury (oszczędność dla operatora, dla nas już nieszczególnie).
Wiesz, starałem się znaleźć jakieś plusy tej oferty. Jak wspomniałem, w dwóch najniższych abonamentach T-Mobile zwiększyło ilość minut o 5 i 10 min odpowiednio dla Rodziny 20 i Rodziny 40, co jest moim zdaniem śmieszne. Dopiero od Rodziny 60 widać poprawę (+100 minut). Zawsze to jednak coś, dodatkowo biorąc pod uwagę, że SUK daje w Rodzinie 60 dodatkowe 100 minut czyli w sumie jest ich już 600.
Jeżeli chodzi o pakiet danych... Poza dziwnym mechanizmem "chroniącym" nas przed zbyt wysokimi kosztami internetu (i zapewniającym operatorowi odpowiednio wysokie przychody z tytułu tej usługi) czyli niemożliwym do wyłączenia pakietem 1GB, dla mnie WIELKIM nieporozumieniem jest nazywanie tych taryf multimedialnymi, w sytuacji, w której nie mają one nic wspólnego z tym słowem. Multimedialne taryfy ma owszem, ale Orange, gdzie w najniższym abo jest 0,5 GB danych (a później 1; 1,5; 2 GB). A później jest zaskoczenie, że ludzie kupują smartphony i nie korzystają z Internetu. Jak mają korzystać, skoro wcześniej, po 250 MB nie dało się korzystać z lejka (przykro mi, ale 16kb to nie jest internet w dzisiejszych czasach), a teraz po przekroczeniu limitu rachunek automatycznie skacze w górę o 10 PLN. Ludzie chcą korzystać ale najpierw muszą mieć z czego. O tym władze T-Mobile zdają się zapominać.
Jeszcze raz przeglądałem usługi w ramach świątecznej oferty. W niektórych abonamentach to fajna opcja (tania- 1,99 za no limit w sieci- super). Jednak rezygnacja z sieci rodzinnej, albo inaczej, rezygnacja z sieci rodzinnej w cenie 5 PLN, to kolejna porażka tej oferty. Cieszę się, że przedłużyłem rodzicom umowy na starych zasadach. Ponieważ nie były złe zostaną z T-Mobile jeszcze 2 lata. Ja mam jeszcze rok. Jeżeli taki trend (czytaj: pogarszanie warunków) się utrzyma to zapoczątkuję stopniowe przechodzenie rodziny i bliskich do innych sieci. Na szczęście jest duży wybór.
[ Dodano: 2012-11-15, 01:29 ]
trzeszcz pisze:w jednym z regulaminó (wymiana telefonu na raty) Jest pakiet bezpiecznego internetu 500MB--->2GB za 10 zł.
Myślicie, że dałoby się wynegocjować taki internet w innych ofertach niż wymiana telefonu na raty?
Z tego co wszyscy piszą można negocjować tylko ofertę multimedialną. Ktoś wcześniej podał co zaproponował mu SUK i nic ponadto nie można wynegocjować. Tak było również przed ofertami świątecznymi.