• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #592622  autor: Secordon
 02 lis 2012, 13:45
Witam, kompletnie nie wiedzialem gdzie napisać, także jeśli to zle miejsce to bardzo proszę o jego przesunięcie. Mam 3 problemy. Pierwszy z nich to z baterią w Samsungu. Otrzymalem tego Samsunga w niedzielę (28.10) no i zacząlem się nim bawić. Problem pojawil się w baterii. Bateria krótko trzyma, dzisiaj ladowalem smartfona od bodajże 9.30 do 12.50, nie minęlo nawet 10 minut, a już mialem 95% (fakt że korzystalem ze sklepu i z wifi). Mam jak najjaśniejszy ekran, nastawiona czujność, nie korzystalem z GPS'u, nie mam zaznaczonej funkcji Smart Stay, a bateria i tak krótko trzyma. Mój system to najnowszy Jeally Bean, slyszalem że bateria na Jelly ponoć wlaśnie krótko trzyma. Mam za to animowaną tapetę nastawioną. Dodam że mam po raz 1szy do czynienia z Androidem, i jestem zielony.

Drugi problem dotyczy uruchamianych aplikacji. Jak nie korzystam ze smartfona, to albo uruchamia mi się S Voice, albo Mapy, ale ja z tego póki co nie korzystam, uruchamiają mi się też jakieś funkcje Google, albo S Suggest, i potem muszę to zamykać. To trochę uciążliwe, ponieważ nie wiem co z tym zrobić ;/.

Trzeci problem to jakość sluchanej muzyki na sluchawkach. Jest mocno średnia, muzyka jest jakby przytlumiona, owszem, gra dobrze, ale na mojej mp3jce gra bardziej czyściej, na sluchawkach gra trochę ''falszywie'', czyli nie oddaje tej czystości, tej glośności. Używam oficjalnych sluchawek Samsunga.

Bardzo proszę o pomoc. Zależy mi szczególnie na tych dwóch pierwszych sprawach :(
I jeśli napisalem to w zlym dziale, to przepraszam, proszę o przesunięcie.

PS.
Jeśli znacie jakieś DOBRE forum o tematyce SGS3, to bardzo bym prosil o link. Ja nie moglem znaleźć pomimo poszukiwań na google ;/
Ostatnio zmieniony 11 lis 2012, 12:37 przez Secordon, łącznie zmieniany 1 raz.

#593155  autor: butterfly
 04 lis 2012, 22:13
Secordon pisze:Mam jak najjaśniejszy ekran
I dziwisz się, że krótko trzyma? To po pierwsze.
Secordon pisze:Mam za to animowaną tapetę nastawioną
To po drugie. Od razu odczujesz wzrost wydajności baterii po zmianie obu tych rzeczy.

#593160  autor: Maniiiek
 04 lis 2012, 22:25
Secordon pisze:Używam oficjalnych sluchawek Samsunga.
To wiele wyjaśnia. Nie żeby były jakieś tragiczne, ale trzeba je, jak każde słuchawki wygrzać.
Secordon pisze:nie minęlo nawet 10 minut, a już mialem 95% (fakt że korzystalem ze sklepu i z wifi). Mam jak najjaśniejszy ekran, nastawiona czujność, nie korzystalem z GPS'u, nie mam zaznaczonej funkcji Smart Stay, a bateria i tak krótko trzyma. Mój system to najnowszy Jeally Bean, slyszalem że bateria na Jelly ponoć wlaśnie krótko trzyma. Mam za to animowaną tapetę nastawioną
Witamy w świecie smartfonów :-D
Secordon pisze: Jak nie korzystam ze smartfona, to albo uruchamia mi się S Voice, albo Mapy, ale ja z tego póki co nie korzystam, uruchamiają mi się też jakieś funkcje Google, albo S Suggest, i potem muszę to zamykać.
Ale otwierają Ci się w tle czy normalnie, na ekran wywala?
A tak na serio to podpuszczasz nas? Z telefonem jest wszystko w porządku. Takie uroki dzisiejszej najwyższej półki.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#594585  autor: orson_dzi
 11 lis 2012, 12:39
Bateria trzyma jak powinna, wszystko masz wyjaśnione. Aplikacje w tle otwierać będą się zawsze i bez łamania systemu nic z tym nie zrobisz. A muzyka w takim telefonie na fabrycznych słuchawkach, w dodatku prosto z pudełka, to Porshe w gazie na polskiej drodze (nie asfaltowej).

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#595104  autor: Secordon
 13 lis 2012, 20:15
To wiele wyjaśnia. Nie żeby były jakieś tragiczne, ale trzeba je, jak każde słuchawki wygrzać.
No wlaśnie muzyki slucham dosyć dużo, a i tak jakość na tych sluchawkach jest... nijaka. Może nie tragiczna, ale po prostu nie oddaje czystych dźwięków.

Witamy w świecie smartfonów :-D
Tak naprawdę to już mój trzeci smartfon, i poprzedni dosyć dlugo trzymal ;)
Ale otwierają Ci się w tle czy normalnie, na ekran wywala?
W tle chyba, jak wchodzę do menadżera aplikacji to pojawiają się jakieś dziwne procesy/programy z których w ogóle nie korzystalem. Może zna ktoś jakiś zamiennik tego który pozwoli mi też na zaznaczenie jakie procesy mają być wlączane?
A tak na serio to podpuszczasz nas?
Nie, nie jestem raczej typem osoby która lubi sobie żartować czy wyśmiewać się z innych.
Z telefonem jest wszystko w porządku. Takie uroki dzisiejszej najwyższej półki.
Dziwne, bo ja slyszalem że niektórym bateria trzyma znacznie dlużej. Mój system to Jelly Bean, a slyszalem że na wersji 4.0 bateria trzyma dlużej, acz nie wiem czy to prawda. Baterii jak coś to nie formowalem.

#595151  autor: orson_dzi
 13 lis 2012, 22:58
Secordon pisze:W tle chyba, jak wchodzę do menadżera aplikacji to pojawiają się jakieś dziwne procesy/programy z których w ogóle nie korzystalem. Może zna ktoś jakiś zamiennik tego który pozwoli mi też na zaznaczenie jakie procesy mają być wlączane?
Nic z tym nie zrobisz, zawsze będą działały w tle. A jak będziesz je wyłączać task killerem, to będą się włączać dalej, żrąc w ten sposób baterię, która idzie głównie na ich uruchomienie.

#595187  autor: stanax
 14 lis 2012, 09:47
Jeden obraz (screen) wart więcej niż tysiąc słów :wink:

Ustawienia - System - Opcje programisty

Obrazek

Obrazek

Odtwarzacz muzyki - Korektor

Obrazek

Obrazek

Task Manager http://www.samsungapps.com/venus/topApp ... 0000431717

Obrazek

Battery Doctor https://play.google.com/store/apps/deta ... Rvcl9lbiJd

Obrazek

#596174  autor: Secordon
 19 lis 2012, 10:48
Nie wiem czy tak ma być, ale naladowalem telefon (trzymanie 12 godzin pod ladowarką, trzeci raz) i nagralem krótki filmik, ze 100% zrobilo się nagle 95%, czy tak ma być, czy czym jest to spowodowane?

Mam też takie dwa pytania niezwiązane z tematem.

1) Jak zmienić w ustawieniach żeby pliki wideo zapisywaly mi się jako ''Wideo 1'', bądź ''Wideo 2'' a nie jakieś ''20120908''?

2) Gdy chcę otworzyć wideo na komputerze to zapisuje mi się w nieznanym formacie i nie da się wybrać programu do odtwarzania. Dopiero skopiowanie pliku na pulpit pomaga, i widać miniaturkę filmu, a nie miniaturkę jakiegoś nieznanego pliku. Co z tym zrobić?

#596190  autor: orson_dzi
 19 lis 2012, 12:23
Secordon pisze:naladowalem telefon (trzymanie 12 godzin pod ladowarką, trzeci raz) i nagralem krótki filmik, ze 100% zrobilo się nagle 95%, czy tak ma być, czy czym jest to spowodowane?
Obrazek

A telefon po niecałych 3 godzinach się naładował, odciął dopływ prądu i resztę czasu wisiał bezczynnie.
A bateria zeszła prawidłowo.

#604641  autor: joasia_23
 30 gru 2012, 21:18
Moja bateria od dnia zakupu trzymała około 3 dni, z czego byłam bardzo zadowolona :D
Od 3 dni zauważyłam, że trzyma około 12 h, przy czym użycie telefonu jest takie same :(

#604646  autor: wtd
 30 gru 2012, 21:33
Może jakaś aplikacja która coś robi w tle.

#604649  autor: joasia_23
 30 gru 2012, 21:59
Podczas nocy (czyli telefon nieużywany leży, internet, gps, wi-fi - wszystko wyłączone) bateria potrafi spaść o 40%.
Zużycie baterii wygląda następująco: ekran 53%, system android 20%, urządzenie bezczynne 11%, czuwanie sieci 10% i połączenia głosowe 5%.

W tle jest Factory Mode, aktualizacja oprogramowania, ustawienia, MAPServiceSamsung, usługi google, usługi wymiany, mapy, menedżer zadań, Ssuggest, e-mail, secphone, svoice, videohub, budzik, klawiatura.

#604656  autor: drcox
 30 gru 2012, 22:11
Najwięcej energii w trybie bezczynności (czyli w nocy) żre transmisja danych po 3G - przykładowo jak przez noc bez aktywnej transmisji danych bateria spadnie o 10%, to z aktywną transmisją danych spadnie o 40%.

#604658  autor: joasia_23
 30 gru 2012, 22:19
Dane komórkowe mam wyłączone. Dziwny jest dla mnie taki nagły spadek wydajności baterii :(

#604665  autor: MaciejM
 30 gru 2012, 22:53
joasia_23, czy ostatnio aktualizowałaś SGS III do Androida 4.1.1 lub 4.1.2 ? lub czy z ów wymienionych wersji androida masz w telefonie ?

Zainstaluj aplikację CPU SPY i sprawdź czy telefon przechodzi w "deep sleep"

#604684  autor: joasia_23
 30 gru 2012, 23:37
Niestety, aktualizowałam, ponad miesiąc temu. Piszę niestety, ponieważ telefon wolniej działa :(

Zainstalowałam CPU SPY i jest napisane Deep sleep 89% :?:

[ Dodano: 2013-01-02, 17:45 ]
Aktualizacja Jelly Bean do 4.1.2 chyba rozwiązała problem :)

#605270  autor: rafalekc
 02 sty 2013, 18:46
stanax,
obejrzałem screeny, zainstalowałem i ustawiłem co trzeba wg Twoich wskazóweki :evil:
Problem: po odłączeniu od laptopa (ładowanie, synchro) bateria rozładowuje się w ciągu 8-10 godzin. Ostatnio miałem taki przypadek po ładowaniu z sieci (uruchomiony był program Battery Doctor, odłączyłem w trakcie 3 fazy ładowania, bo musiałem wybyć).
Stwierdziłem, że za rozładowywanie odpowiedzialny jest proces/aplikacja/? MULTIMEDIA (uwzględnione pakiety: com.sec.android.providers.downloads).
Po włączeniu/aktywacji telefonu okazuje się, że jest uruchomiony ten proces. Dopiero kilkukrotne wymuszenie wstrzymania (wejście z poziomu ekranu zużycia wskaźnika baterii) + zatrzymywanie aplikacji i czyszczenie pamięci w Task Managerze (albo wszystko razem albo coś z tego zestawu czynności) powoduje wstrzymanie procesu i "normalne" zużycie baterii (dziennie: kilka-kilkanaście telefonów, kilkanaście minut internetu, kilkanaście minut gry planszowej, itp. - wytrzymuje 2-3 dni ).
Niestety, nie mam możliwości załączenia obrazków (brak serwera) - mogę dosłać mailem jeśli będzie potrzeba.