• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #595103  autor: allainn
 13 lis 2012, 20:14
witam,
mam pare pytan:
czy da się zablokować połączenia p2p na modemach typu E3131 lub E3276?
czy da się zablokować aplikacje opertorów np play na modemie (chodzi mi o te autorun)?
czy jest jakas alternatywna aplikacja do tych od operatow z opcjami blokowania polaczen p2p lub ustawieniem limitu transferu oraz haslem do ustawien?
czy jest mozliwosc wgrania takiej aplikacji na modem?

#595163  autor: Edmund
 14 lis 2012, 00:22
Ad1: Z tego co mi wiadomo nie da się tego zrealizować na poziomie modemu.
Ad2: Na modemach Huawei da się wyłączyć autorun i/lub czytnik kart pamięci.
Ad3: Z tego co wiem to nie ma takiej aplikacji.
Ad4: Dashboard (czyli aplikacja do łączenia się z siecią która jest wgrana na modem) może być podmieniony, jednakże i tak każdy będzie mógł uruchomić i wykorzystać swoją aplikację do połączenia się z modemem.

Po co chcesz w ogóle blokować połączenia p2p? I tak przy okazji - możesz zablokować określone porty, ale i tak użytkownik może Ci zmienić port przez który się łaczy program p2p przez co obejdzie "zabezpieczenie".

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#596131  autor: Spioszek
 18 lis 2012, 23:42
allainn pisze:czy jest jakas alternatywna aplikacja do tych od operatow z opcjami blokowania polaczen p2p lub ustawieniem limitu transferu oraz haslem do ustawien?
Musiałbyś na tym kompie zainstalować jakiś Firewall i poblokować pare portów, protokołów itp.
Chodź da się to obejść.

Co do limitowania transferu to możesz użyć DuMeter, z tym że on tylko chyba informuje użytkownika że przekroczył z góry narzucony mu limit transferu, bez możliwości zablokowania Internetu.