• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #594795  autor: pley
 12 lis 2012, 10:01
Witam,

Chciałbym prosić o pomoc odnośnie wyboru operatora dla potrzeb małej firmy transportow-spedystorskiej. Jak wiadomo taka firma to komunikacja przez telefon jest niezbędna i to z dużą częstotliwością. Potrzebuję jeden lub dwa numery z nielimitowanym czasem połączeń i 2-3 numery dla kierowców (mogą być na kartę). Chodzi mi o to, żeby rozmowy w sieci były tanie . Wiem że Play ma ofertę na kartę z darmowymi rozmowami w sieci, ale tyle się naczytałem o problemach technicznych w tej sieci, że nie wiem już czy ten operator jest dobry do biznesu. Mam złe doświadczenia z irlandzkiego Meteora kilka lat temu, gdzie jakość rozmów odstawała wyraźnie od konkurencji, przerywało połączenia i nie można się było dodzwonić. Nie chciałbym się wpakować w coś podobnego.

#594798  autor: Forest150
 12 lis 2012, 10:18
Ja bym proponował kupić starter play i na własnej skórze przetestować jakość połączeń nie zapominajmy że niedługo i zasięg T-Mobile będzie dostępny w play więc jak ustawisz na sztywno tą sieć lub inną to już nie powinno być problemu.

Jeśli Ci pomogłem, kliknij "pomógł"

#594804  autor: Ruben
 12 lis 2012, 11:13
pley, opinie jakie tutaj się pojawią traktuj jako bardzo subiektywne (włącznie z moją), bo każdy ma swoje doświadczenia wynikające z korzystania w konkretnej lokalizacji i mniej lub bardziej wyczulonego ucha na różne zakłócenia. Dlatego najlepszym sposobem będzie zakup kilku starterów i przetestowanie. Wiem, że dla firmy to nie jest wygodne ale na pewno będzie to bardziej korzystne niż uwierzenie komuś na słowo.
Play ma swoje problemy chociaż by to, że musi wspierać się roamingiem na terenie kraju, co osobiście uważam za minus, bo z tym roamingiem różnie czasem bywa.
Firma transportowa, czyli telefon będzie pracował często podczas jazdy, w różnych częściach kraju.
Abonamenty "no limit" są u każdego operatora w tej samej cenie więc tutaj nic nie zaoszczędzisz. Plus na kartę też oferuje rozmowy w sieci bez limitu za 69gr/dziennie i można też kupić pakiet 5numerów w Plus "no limit" za 10pln/m-c.
Korzystam z Play i czasem natrafiam na małe problemy ale jakoś sobie z tym radzę a cena rekompensuje mi te niedogodności :) Gdybym jednak miał identyczną lub zbliżoną ofertę w Plusie lub T-Mobile, to zmieniłbym operatora.
Chcesz podpisać całkiem wysokie abonamenty więc trzeba przetestować żeby później uniknąć rozczarowania.

#595017  autor: darewski
 13 lis 2012, 09:13
"Play ma swoje problemy chociaż by to, że musi wspierać się roamingiem na terenie kraju, co osobiście uważam za minus, bo z tym roamingiem różnie czasem bywa. "

I tu niestety masz rację z roamingiem to różnie bywa. Ktoś wcześniej pisał o ofercie plusa gdzie pierwsze połączenie kosztuje 69 gr a potem rozmowy w ramach sieci są za free lub wykupić 5 numerów za 10 zł na nieograniczone rozmowy, lub może orange na kartę gdzie można kupić 1000 minut za 10 zł na całą sieć na 2 tygodnie. Co własna infrastruktura to własna infrastruktura, niech kto mówi co chce.

Jurij

#595020  autor: Sig
 13 lis 2012, 09:42
Ja nie polecałbym Play dla firmy transportowej. To oznacza, że będzie często roaming, oraz wjazdy/wyjazdy z zasięgu macierzystego. Może to wszystko działać zadowalająco, ale nie musi. Brałbym operatora działającego na swojej infrastrukturze w całym kraju. Roaming... Niski priorytet dla klientów Play (to fakt potwierdzony testami u mnie - Play nie może się zalogować, abonament danego operatora (Plus akurat) zero problemów), możliwe rozłączanie trwającej rozmowy jak nie będzie handoveru i zmiana zasięg macierzysty/roaming, szansa na komunikat "sieć zajęta" jak roaming będzie zapchany własnymi klientami operatorów itd. Teoretycznie rozwiązanim byłoby ustawienie na sztywno w telefonach np. Plus, czy Orange jako roamingu, ALE, z tym też potrafią być "jaja". Przecież nawet tu na forum były opisywane problemy z ustawieniem roamingu na sztywno.
Do firmy nie polecam, bo samo ryzyko, że telefon przez jakiś czas będzie z komunikatem "sieć zajęta" lub podobnym, czyli tak jakby był wyłączony jest za duże. Najgorsze, że ty tego nie zauważysz, znaczy, zauważysz jak ci się w końcu zaloguje i SMSy o wiadomościach na poczcie głosowej zaczną przychodzić :-).
To moja subiektywna ocena, poparta praktyką na numerze prywatnym (i kilku, którymi się opiekuję), która sprawiła, że nie korzystam z Play na numerze "zawodowym". Za dużo nieprzewidzianych akcji tam się działa, a o BOK to można by komedię nakręcić. Aha, pamiętaj tez, że za połączenia w roamingu Play nie odpowiada, więc nawet nie masz czego reklamować. Mnie tym zbywali, dałem sobie spokój.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#595057  autor: Horacy
 13 lis 2012, 13:30
Jak już to ktoś wyżej wspomniał weź od operatorów po starterze i sprawdź które są dla Ciebie najlepsze, Heyah ma darmowy starter, Orange chyba też, a w Play jest z tego pamiętam "zasięgowy" a o Plus nie jestem pewien, jak już wybierzesz jakiegoś operatora to wtedy zobaczymy oferty.

#595061  autor: zachowania
 13 lis 2012, 13:54
u mnie w firmie sieć PLAY, zasięg ustawiony na sztywno na PLUS, jeżdżę trochę po kraju
4 lata - zero problemów
np. za 27,50 zł netto/numer masz 650 minut do wszystkich + no limit na stacjonarne i do PLAY
oferta bez telefonu i na 12 miesięcy

--

#595100  autor: banderas
 13 lis 2012, 20:00
polecam wziąć starter zasięgowy z salonu i sprawdzić czy dobrze się przez playa rozmawia, odnośnie sztywnego ustawiania u mnie na wszystkich 2 kartach działa bez problemu ustawie orange i ma to poki mam zasieg oranga.

banderassso

#595129  autor: ciekawy
 13 lis 2012, 21:14
Play jest dobrą siecią dla ludzi,którzy umieją z tej sieci korzystać.

#595132  autor: Andrzej311
 13 lis 2012, 21:27
tylko nie plus oszukują złodzieje.
Weź po starterze i sam sie przekonasz.
 #595413  autor: PanSmartfonik
 15 lis 2012, 10:09
pley pisze:Witam,

Chciałbym prosić o pomoc odnośnie wyboru operatora dla potrzeb małej firmy transportow-spedystorskiej.
A jakie masz doświadczenia z obecnym operatorem którego używasz aktualnie w firmie?

#597495  autor: yogurcik
 26 lis 2012, 13:31
To ja sie podłącze pod temat . Obecnie mamy właśnie w play 10 numerów szukam alternatywy dla tego OP-a nie będę pisał dlaczego można sie domyśleć przede wszystkim BOK. Czy ktoś jest w stanie doradzic który operator z wielkiej 3 były Ok docelowo potrzebuje dobrać jeszcze 10 numerów w sumie będzie to 20 szt . Potrzeba darmowe rozmowy wew sieci jak i stacj . 3 numery dzwonią po okolo 1000 min do innych sieci min 2 gb internetu oraz no limit na smsmy . Reszta numerów rozmowy wew i na stacjonarne .

są sieci i jest BOK PLAY.....nigdy więcej

#597757  autor: darewski
 27 lis 2012, 20:30
ciekawy pisze:Play jest dobrą siecią dla ludzi,którzy umieją z tej sieci korzystać.

Tylko że kierowca nie będzie bawił się w przestawianie telefonu z automatu na ręczne bo w danej chwili coś mu nie działa. ( Albo jeszcze inne konfiguracje). Sam używam play i wiem że to bywa uciążliwe a sam automat lub tylko sztywne ustawienia nie zawsze zdają egzamin gdyż niestety czasami połączenie jest rozłączone a telefon wylogowany z sieci. Więc zamiast pisać farmazony podaj konkretne propozycje aby było ok.

Jurij

#597788  autor: Andrzej311
 28 lis 2012, 00:36
a co inne sieci nie tracą zasięgu? Taki plus też ma dziury i to kilka za łodzią następnym razem zrobie screna ''brak zasięgu sieci''. Każda podkreślam każda poza miastami i wioskami na granicy jednego i drugiego BTS-a nie ma zasięgu już nie wspomne o 3G, a 4G to tylko chora wyobraźnia.

#597819  autor: Horacy
 28 lis 2012, 10:17
4G, jest teorią u nas jak na razie, dobre pokrycie zasięgowe w 2g i 3g ma T-Mobile, ja u siebie na Heyah miewałem zasięg w miejscach gdzie Orange Plus czy Play tego zasięgu nie posiadały, moim zdaniem warto wziąć po starterze i sprawdzić jak się zachowuje dany operator, numer przenieść nie problem jak coś.

#597867  autor: Andrzej311
 28 lis 2012, 13:55
Horacy pisze:4G, jest teorią u nas jak na razie, dobre pokrycie zasięgowe w 2g i 3g ma T-Mobile, ja u siebie na Heyah miewałem zasięg w miejscach gdzie Orange Plus czy Play tego zasięgu nie posiadały, moim zdaniem warto wziąć po starterze i sprawdzić jak się zachowuje dany operator, numer przenieść nie problem jak coś.
horacy nie u mnie t-mobile miałem jak na balkon wyszedłem bo w bloku nawet 2G gubiło. Więc trzeba samemu zobaczyć.