- Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
Przyszli fachowcy, stwierdzili, że na centrali jest OK i żeby zmienić router na livebox, bo podobno w moim routerze jest problem.
Router kablowy Pentagram Cerberus P6311-07A pokazuje mi takie parametry linii:
ADSL Firmware Version
FwVer:3.11.11.52_TC3085 HwVer:T14.F7_3.0
Line State: Showtime
Modulation: ADSL2 PLUS
Annex Mode: ANNEX_A
SNR Margin:
Downstream 10.3
Upstream 6.3 db
Line Attenuation:
Downstream 12.0
Upstream 7.9 db
Data Rate:
Downstream 4238
Upstream 872 kbps
Tymczasem prędkość pobierania sprawdzona na stronie http://www.orange.pl/speedtest.phtml:
0,47 Mb/s, wysyłania 0,73 Mb/s
Ponadto zrywa połączenia co jakiś czas.
Czy to rzeczywiście problem z routerem czy spychotechnika fachowców z Orange? Jakoś mi się nie widzi kupować nowego routera i dalej mieć problem. Chyba, że trzeba będzie...
Poradźcie proszę.
Router kablowy Pentagram Cerberus P6311-07A pokazuje mi takie parametry linii:
ADSL Firmware Version
FwVer:3.11.11.52_TC3085 HwVer:T14.F7_3.0
Line State: Showtime
Modulation: ADSL2 PLUS
Annex Mode: ANNEX_A
SNR Margin:
Downstream 10.3
Upstream 6.3 db
Line Attenuation:
Downstream 12.0
Upstream 7.9 db
Data Rate:
Downstream 4238
Upstream 872 kbps
Tymczasem prędkość pobierania sprawdzona na stronie http://www.orange.pl/speedtest.phtml:
0,47 Mb/s, wysyłania 0,73 Mb/s
Ponadto zrywa połączenia co jakiś czas.
Czy to rzeczywiście problem z routerem czy spychotechnika fachowców z Orange? Jakoś mi się nie widzi kupować nowego routera i dalej mieć problem. Chyba, że trzeba będzie...
Poradźcie proszę.
Obecnie nie masz nawet 5 Mbit, musisz dodać dodatkowy narzut w synchronizacji. Jak widać słowa prezesa M.W. się sprawdzają i teraz Orange będzie wyciskał ile się da z obecnej infrastruktury i doił klientów bez żadnych inwestycji. W taki sposób można łapać "łosi" bez ponoszenia kosztów rozbudowy central i wyjścia na świat. Sam mieszkam w mieście ok 25k mieszkańców i z jedna centralą, przez co z uwagi na odległość łącze 6 i 10 Mbit to marzenie i w perspektywie zero inwestycji.ratatam pisze:W moim przypadku nie ma problemu z brakiem adsl2+, po prostu ustawiła im się na sztywno synchronizacja (jak widać poniżej) i nikt nie chce nacisnąć tego magicznego guzika który by zmienił ustawienia dla portu.
Modulation : ADSL2 PLUS
Annex Mode : ANNEX_A
Downstream Upstream
SNR Margin : 23.5 21.3 db
Line Attenuation : 28.0 14.9 db
Data Rate : 6144 637 kbps
u mnie ta 'zmiana polityki' właśnie na odwrót zadziałała - niecały rok temu bmt na 10 bm bo nie ma karty a+, to teraz na krótkiej linii przy przedłużeniu do 10 mb - mam ~9 na zwykłym adsl. (z 6 początkowych)
Siemens C35i->Siemens MC60->SE k800i->N5530XM->N1600 ->Moto Cliq2/ S5610 ->Jiayu G4->LG G4/S5=>S9+ /A5