• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#593100  autor: kwistas
 04 lis 2012, 19:42
Orfi pisze:Z tym 3G w lesie koło miejscowości Niemce, to akurat nie do końca się zgodzę, owszem jest, ale szczątkowe, zwłaszcza w rejonie remontowanego wiaduktu przed Wandzinem na K-19, ale potrafi też zerwać połączenie znacznie bliżej Lublina np. w miejscowości Ciecierzyn.
W samym lesie jest full zasięg 3G, bo stacja jest trochę dalej od K-19, a miejscowość Niemce nie posiada zasięgu 3G żadna sieć choć do małej nie należy.
Odnośnie Ciecierzyna to problem jest właśnie brak zasięgu 3G (Plusa też), cały ruch zza górki w Ciecierzynie przechodzi właśnie na stacje bazowe w Niemcach wcześniej ruch obsługuje stacja z Rynku Hurtowego w Elizówce. Na zasięgu GSM nie ma takiego problemu, bo działa płynne przełączanie się między stacjami Play i Plusa z resztą Play ma uruchomione w Niemcach EGSM, przy dobrym telefonie nie ma prawa zerwać połączenia.

#593205  autor: bishop11
 05 lis 2012, 09:30
Hej miałem telefony w Orange, Plusie i Erze pomimo nigdy nie miałem problemów z pogadaniem. Dwa lata temu przeszedłem do Play i połowa rozmów kończy się po 10s - "poczekaj zadzwonię jeszcze raz", tudzież ktoś mnie słyszy a ja jego nie albo odwrotnie, tudzież jest harczenie albo urywanie rozmowy, próbowałem zmiany telefonu, softów, reklamacje, czy ręczny wybór operatora - to ostatnie dawało jako takie efekty - tyle że po zgubieniu zasięgu plusa tel wchodził na P4 i sam sie już nie przestawiał na plusa. Te kilka złoty które zaoszczędzę na abonamencie nie jest warte denerwowania się przy każdym połączeniu.
Jak chcesz zobaczyć jak będzie to wyglądało w twoim wypadku to kup sobie kartę i najpierw przetestuj.

#593286  autor: Claudec
 05 lis 2012, 15:46
bishop11, ja kiedy ustawie zasieg na sztywno to trzyma sie Plusa niezaleznie od tego czy jest zasieg play czy nie. Jedyna bolaczka z play jest taka ze z automatu nie mozna korzystac bo telefon trzyma sie szczatkowego zasiegu sieci maciezystej.

#593297  autor: KA
 05 lis 2012, 16:35
Oczywiście czasem zdarzy się, że wyrzuci z Plusa lub Orange do Play, ale np. dwa tygodnie wakacji na Mazurach na Plusie (czasem Orange) przegadałem, internet też przeglądałem i zero problemu. Piszę o tym ponownie, bo regularnie czytam opowieści (dla mnie nie z tej ziemi), jakie to kosmiczne problemy są z Play. Ani na co dzień, ani w podróży, ani na moim tel (WaveI), ani u mojej córki (Nokia 6500s) - opisywane przez niektórych "playowe cuda" nie występują!

#593300  autor: bishop11
 05 lis 2012, 16:45
KA pisze:Piszę o tym ponownie, bo regularnie czytam opowieści (dla mnie nie z tej ziemi), jakie to kosmiczne problemy są z Play.
Skoro regularnie ludzie piszą o cudach to pewnie coś w tym jest...

#593302  autor: Ruben
 05 lis 2012, 16:57
bishop11 pisze:po zgubieniu zasięgu plusa tel wchodził na P4 i sam sie już nie przestawiał na plusa
U mnie w takiej sytuacji nie loguje się do żadnej sieci tylko jest komunikat "wybierz operatora". Już jakiś miesiąc temu było poprawnie a teraz znowu wróciły te same problemy. Co dziwne na karcie firmowej jest wszystko poprawnie.
Z Play niestety już tak jest, że jakieś "niespodzianki" mogą się pojawiać chociaż ostatnio jest i tak zdecydowanie lepiej niż było jeszcze jakieś 2 lata temu. Oczywiście to wszystko zależy od lokalizacji i pewnie są miejsca, gdzie działa wszystko dobrze. Dlatego takie rzeczy jak zasięg i jakość w danym rejonie najlepiej sprawdzać samemu.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2012, 16:59 przez Ruben, łącznie zmieniany 1 raz.

#593303  autor: KA
 05 lis 2012, 16:57
Do bishop11: Pewnie tak - trochę prawdy jest we wszystkim. Tak sobie myślę - ludzie doświadczają "cudów", a ja co? Zacznę chyba żałować, że mnie to omija... :lol: :-D :lol:
Do Ruben: NA PEWNO są miejsca, gdzie wszystko działa dobrze - i tego się trzymajmy!

#593369  autor: darewski
 05 lis 2012, 21:00
Panowie gdzie się ważycie playa krytykować. Inkwizycja was dopadnie zarzucając wam kłamstwa i debilizm że nie potraficie telefonu ustawić. To takie krótkie wnioski po tym jak sam odważyłem się skrytykować play i mnie to spotkało. Sam jestem w play i tak naprawdę to trudno jednoznacznie powiedzieć jak jest bo zapewne zależy to od regionu kraju. tam gdzie są macierzyste BTSy Play jest napewno dobrze. Gorzej jeśli jesteśmy skazani na roaming wewnętrzny. I tu moje doświadczenia z roamingiem Orange pozostawiają bardzo dużo do życzenia ( 8 lat byłem w idea/Orange i było dobrze w moich stronach jeśli chodzi o aspekt techniczny). Wydaje mi się że co własna sieć to własna. Chociaż ważny jest też aspekt ekonomiczny, Do tej pory w play było zdecydowanie taniej co by nie mówić i to zapewne wielu osobom rekompensuje ewentualne niedogodności.

Jurij

#593390  autor: kamail86
 05 lis 2012, 22:45
darewski, W moim przypadku jest odwrotnie. Przynajmniej na zasięgu 2g, Plus i Orange mają lepszą jakość (choć w roamingu i tak jest gorzej niż normalnie w tych sieciach) niż macierzysty zasięg Play. W Play z automatycznego wybierania sieci ostatecznie zrezygnowałem (choć różne problemy zdarzały się już wcześniej) gdy kiedyś podczas załatwiania jakiejś służbowej sprawy, najpierw musiałem się 4x dopytywać o tą samą rzecz, bo za każdym razem w tym samym momencie przerywało. Po czym gdy już wreszcie usłyszałem to co miałem to nagle rozłączyło rozmowę. Od tego czasu, czy to Play czy VM, zawsze ustawiam na sztywno zasięg operatora roamingowego.