• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #592912  autor: pafnuc518
 03 lis 2012, 21:02
witam
Niedługo kończy mi się umowa w PLAYU i jestem strasznie niezadowolony z jakości rozmów i zasięgu.
Przeważnie jakość rozmów jest straszna ,często wyskakuje ''błąd połączenia '' ''połączenie nie może być zrealizowane'' ,lub mam zasięg a nie mogę się z nikim połączyć lub do mnie nie można się dodzwonić .

Dodam że korzystam z tel -e 72 i używam tel. raczej na terenie całej polski.
Napewno jest ktoś na forum co też ma PLEYA i chciałbym poznać jego zdanie na ten temat .

Przy okazji spytam może ktoś wie czy w nowych taryfach internetowych jeżeli będe miał zasięg PLEY-owski ale z orange lub innej sieci to doliczane są dodatkowe opłaty czy po prostu leci z pakietu.

Liczę na rzetelne odpowiedzi bo w necie naczytałem się dużo i wraz wniosku z tego nie mogę wyciągnąć
Ostatnio zmieniony 04 lis 2012, 11:05 przez pafnuc518, łącznie zmieniany 1 raz.
 #592915  autor: solidburn
 03 lis 2012, 21:43
pafnuc518 pisze:witam
jestem strasznie niezadowolony z jakości rozmów i zasięgu.

Przy okazji spytam może ktoś wie czy w nowych taryfach internetowych jeżeli będe miał zasięg PLEY-owski ale z orange lub innej sieci to doliczane są dodatkowe opłaty czy po prostu leci z pakietu.
po 10 latach w T-mobile przeniosłem sie z 4 numerami do play, używam już prawie rok i jest GORZEJ jakość rozmów rozłączanie itp niż w T-mobile
tel tez bo Polsce rozsiane ale ogólnie to co mi daje play równoważy te chwilowe niedogodności jakie się przytrafiają patrząc po rachunkach było warto :)

Pakiety internetowe działają niezelżenie do czego w danej chwili jesteś wpięty play plus czy orange zawsze z pakietu leci

#592923  autor: arayas
 03 lis 2012, 22:14
solidburn, a mozesz powiedziec jaka laczna kwota pln zrekompensowala gorsza jakosc polaczen/zasiegu? Zakladam, ze przy 4 kartach to jest juz 3 cyfrowa liczba?

Sam sie zastanawiam nad przejsciem do Playa, ale wlasnie takie komentarze o slabym zasiegu itp. odstraszaja. Tez jestem ciekaw innych opinii.

#592924  autor: KC-KARLOS
 03 lis 2012, 22:21
To już Wam nie wystarczają pozostałe 2 zasięgi - Orange i Plusa?
Wkrótce i włączą zasięg T-Mobile, więc w niektórych miejscach kraju zasięg, nawet zwykłego GSM na kartach Play powinien się poprawić.
Zawsze ręczny wybór (na sztywno) powinien pomóc, choć w każdej sieci ta forma trzymania zasięgu może nie być korzystna.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#592926  autor: KrP
 03 lis 2012, 22:35
Niestety, ale zasięg Playa jest kiepski i to czuć, szczególnie podczas dłuższej jazdy samochodem. Roaming krajowy to imo minus i sieć nie powinna się tak tym chwalić. Chyba, że przełączanie pomiędzy nadajnikami byłoby plynne, a nie tak jak teraz - czasem potrafi nawet 5 minut przełączać.

Bardzo często też rozmowy przerywają, trzeszczą.

Niestety - jest tanio, ale zasięgowo i jakościowo jest kiepsko.

#592928  autor: kwistas
 03 lis 2012, 22:39
Niestety są takie uroki Playa, najgorzej jest gdy telefon ma słaby zasięg macierzystej sieci, a roamingowe mają full, wtedy telefon skacze jak głupi i często się jest poza zasięgiem ew. sieć zajęta.
Najlepiej wybrać ręcznie zasięg danej sieci, pomaga to choć idealnie nie jest.

Ja narzekać aktualnie na Playa nie mogę choć przyznam, że wolę telefon z kartą Plusa (mBank) jeśli mam jechać w trasę, telefon wie do jakiej sieci ma się zalogować, nic nie przerywa, net zawsze działa nie jak w Playu zwłaszcza zalogowanego do Orange gdzie net działa tragicznie (z utęsknieniem czekam na efekty Networks).

Według mnie najlepiej kupić starter Playa za 5zł i testować sieć, bo akurat w Twojej okolicy problemy mogą być mniejsze, opiniami bym się nie kierował często są przesadzone.

#592929  autor: solidburn
 03 lis 2012, 22:41
arayas pisze: Sam sie zastanawiam nad przejsciem do Playa, ale wlasnie takie komentarze o slabym zasiegu itp. odstraszaja. Tez jestem ciekaw innych opinii.
nie chodzi tyle o kwotę co o możliwości teraz to sobie mogę w końcu podzwonić jak leci do wszystkich co mnie obchodzi ze to Polsat albo play albo plus ,posiedzieć na necie , powysyłać MMS są tak samo zamienne jak sms a nie jakoś extra płatne.

Natomiast wcześniej w t-mobile strefa domowa 1000min do t-mobile ,pakiety malutkie internetowe, pakiet min podwójne doładowania , pakiety na tel stacjonarny ogólna paranoja najpierw na stacjonarny bo taniej itd itd już miałem tego dość.

Mając jakiegoś smart-fona to teraz da się tego jakoś używać jedni abo z netem inni z min
jeszcze jeden abo z no limit play za 1zl.

Teraz w końcu używam tel a nie tylko place rachunki :)

Jakość połączeń, rozłączenia dla mnie akceptowalne ale to kup jakiś starter polataj zobaczysz każdy inaczej to widzi i gdzie indziej mieszka :)

#592935  autor: arayas
 03 lis 2012, 23:17
Solidburn, no to sie chyba pozmienialo. Teraz do wszystkich, to znaczy do wszystkich - bez zadnych gwiazdek :lol: Przynajmniej, w tych ofertach , ktore mnie interesuja.

Poza tym (prosze mnie poprawic jesli sie myle), ale od 2013 roku stawki beda wyrownane i Play nie bedzie mial juz przewagi. Zatem atut, ze do Play bedzie drozej dla W3 bedzie juz nieaktualny.

Playa testowalem, ale nie wszedzie :-D Wlasnie po to jest takie forum, zeby dowiedziec sie jak jest w innych miejscach. Np. u mnie Play jest ok, ale 700 metrow dalej u kumpla zasiegu Play nie ma w ogole. Trudno chodzic wszedzie i sprawdzac zasieg... Chyba trzeba sie skupic na tych mniejscach, na ktorych nam najbardziej zalezy. Tylko z drugiej strony, kto nas zapewni, ze za miesiac nie bedzie gorzej?

#592977  autor: Wiola_K
 04 lis 2012, 08:26
solidburn pisze:Teraz w końcu używam tel a nie tylko place rachunki
dokładnie. Ja miałam przez 8 lat ao w Erze i to był koszmar. Na nic mi nie starczało minut. Musiałam dokupywać pakiety po 20 zł., żeby jakoś to było. Ja nie narzekam na zasięg Playa, dla mnie jest ok, przeniosłam rodziców brata, wujka do Playa i wszyscy są zadowoleni, już nie mówiąc ile w tym momencie oszczędzają.
arayas pisze:Poza tym (prosze mnie poprawic jesli sie myle), ale od 2013 roku stawki beda wyrownane i Play nie bedzie mial juz przewagi. Zatem atut, ze do Play będzie drożej dla W3 bedzie juz nieaktualny.
jakoś te mtry już spadają ale ceny do Play praktycznie nie drgnęły, więc nie wiadomo czy coś się zmieni w 2013. No i starter ważny rok to standard w Play, a w innych sieciach trzeba się zastanawiać, jak długo potrwa ta promocja.

#592979  autor: KA
 04 lis 2012, 08:46
Jak napisał kwistas, opinie/narzekania są często przesadzone. Po moich i nie tylko moich doświadczeniach praktycznych uważam, że najczęściej jest to wina telefonu lub jego ustawienia. Wielu ludzi z mojego otoczenia nie ma (prawie) żadnych problemów z Play. Jedyną metodą jest kupienie startera za 5PLN, lub nawet wzięcie za darmo z salonu Playa darmowego startera testowego.

#592983  autor: GSM_Maniak
 04 lis 2012, 09:22
Ja przeniosłem numer do Play ze względu na fatalny zasięg Orange w miejscu gdzie mieszkam i pracuje Orange praktycznie nie istnieje i w budynkach zasięg znikał, a teraz mam full zasięg 3G, a w Orange moglem pomarzyć nawet o zasięgu 2G. U mnie w mieście zasięg Play jest bardzo dobrze rozbudowany wiec telefon nie musi się przełanczać po sieciach :)

#592986  autor: macc
 04 lis 2012, 09:39
Mam mixa i abonament w plusie i widze jak jest drogo.Trzeci numer mam w play i widze, że jest to sieć dla mnie i na moją kieszeń.Za 15 miesięcy przenosze numer z abonamentu plus jak i tego mixa do playa.Nie dam robic się dalej w balona dla plusa! Roznicy w jakosci polaczen play - plus nie widzę .
Widze natomiast roznice w cenie za rozmowy ktora musze co miesiąc zaplacic! U mnie w mieście również zasięg Play jest bardzo dobry wiec telefon nie musi się przełaczać po sieciach.

#592989  autor: remi89
 04 lis 2012, 09:52
A próbował kolega zmiany ustawień sieci na ręczny wybór operatora na Plusa czy Orange? Zasięg Plusa i Orange to nie mal 100 procent populacji Polski.

P@weŁ

#592991  autor: solidburn
 04 lis 2012, 09:58
arayas pisze:Solidburn, no to sie chyba pozmienialo. Teraz do wszystkich, to znaczy do wszystkich - bez zadnych gwiazdek :lol: Przynajmniej, w tych ofertach , ktore mnie interesuja.

Poza tym (prosze mnie poprawic jesli sie myle), ale od 2013 roku stawki beda wyrownane i Play nie bedzie mial juz przewagi. Zatem atut, ze do Play bedzie drozej dla W3 bedzie juz nieaktualny.
Dla mnie pozmieniało się na gorzej w T te pakiety min do własnej sieci , pakiety internetu i te 4gr za sprawdzenie stanu konta to jest normalny kryminał, włączanie tych angielskich flirtów zmiana zasady działania bonusa co i tak powoduje ze na ostatnim mix w Tmobile jaki jeszcze mam juz jest 800min od tych przychodzących z play ale co z tego jak to tylko do sieci i na stacjonarne :)

Ta siec zrobiła się taka pazerna ze aż żałosna takie tanie zagrywki z tymi 4 gr sms płatnymi po 10 gr nie włączanie albo wyłącznie rocznego stanu konta itd takie wyciąganie po grosiku ile się da od każdego może się nie kapnie może się nie zgłosi...ehh

Właśnie czekam jak to będzie po 1 stycznia jak nagle inne sieci zmiażdżą play zasypując minutami swoje abonamenty dlatego mam umowy w play na czas nieokreślony ;)

a na teraz za 29zl 1GB net i 150(200) min i 39zl 550 min kto mi da więcej za mniej :) ?

Niestety jakość działania sieci play nie jest idealna opinie też nie sa wymyślane z nudów przez ludzi i na ma co tu zwalać na użytkowników ze sa idiotami i nie potrafią obsłużyć swoich tel jak do tej pory przez x lat w innych sieciach dawali rade :) ale dla mnie akceptowalne sa te problemy i jestem zadowolony z tego za co płacę i co dostaje

#592996  autor: Artur051
 04 lis 2012, 10:49
Tak część marudzi na zasięg Play-a a u mnie jedynie T przewyższa go pokryciem. Orange czy Plus to lipa jakościowa. Najgorzej z Orange - tutaj mimo najmniejszej ilości nadajników potrafią demontować nadajniki przez co na dużym osiedlu działać potrafi sam zapchany gsm.

Jeśli chodzi o Płock to Play ma wysoką jakość i niezłe pokrycie. I jestem zadowolony po przeniesieniu nr z pomarańczy ;)

#593007  autor: mix84
 04 lis 2012, 11:50
Od miesiąca testuje Playa z myślą przeniesienia z Plusa. Jest kiepsko 3G prawie brak, 2G jakość tragedia strasznie głucho słychać po przełączaniu na plusa lub orange jest troche lepiej ale to nie to samo co z samego simplusa. W dodatku przy ustawieniu na orange przy rozmowie wskakuje komunikat rozmowa za chwilę zostanie kontynuowana i tak co chwilę (pewnie nadajnik zawalony) Na automacie podczas jazdy to już w ogóle zostaje po 5 min bez zasięgu. Jak dla mnie oferta ciekawa ale wolę dopłacić za jakość i nie pytać drugiej osoby po 3 razy o to samo bo ją nie słychać albo słuchać komunikatów podczas rozmowy że rozmowa będzie kontynuowana.

#593013  autor: macc
 04 lis 2012, 12:12
mix84 pisze:Od miesiąca testuje Playa z myślą przeniesienia z Plusa. Jest kiepsko 3G prawie brak, 2G jakość tragedia strasznie głucho słychać po przełączaniu na plusa lub orange jest troche lepiej ale to nie to samo co z samego simplusa. W dodatku przy ustawieniu na orange przy rozmowie wskakuje komunikat rozmowa za chwilę zostanie kontynuowana i tak co chwilę (pewnie nadajnik zawalony) Na automacie podczas jazdy to już w ogóle zostaje po 5 min bez zasięgu. Jak dla mnie oferta ciekawa ale wolę dopłacić za jakość i nie pytać drugiej osoby po 3 razy o to samo bo ją nie słychać albo słuchać komunikatów podczas rozmowy że rozmowa będzie kontynuowana.

taaaaaaaaa, chyba na Wyspach Zawietrznych (Morze Karaibskie) mieszkasz albo 20 metrów pod ziemią bo innej możliwości nie ma, dlatego masz brak playa. Trzeba wyjść na powierzchnie Ziemi a tam jest sygnał doskonały.....

#593020  autor: mix84
 04 lis 2012, 12:32
macc pisze:
mix84 pisze:Od miesiąca testuje Playa z myślą przeniesienia z Plusa. Jest kiepsko 3G prawie brak, 2G jakość tragedia strasznie głucho słychać po przełączaniu na plusa lub orange jest troche lepiej ale to nie to samo co z samego simplusa. W dodatku przy ustawieniu na orange przy rozmowie wskakuje komunikat rozmowa za chwilę zostanie kontynuowana i tak co chwilę (pewnie nadajnik zawalony) Na automacie podczas jazdy to już w ogóle zostaje po 5 min bez zasięgu. Jak dla mnie oferta ciekawa ale wolę dopłacić za jakość i nie pytać drugiej osoby po 3 razy o to samo bo ją nie słychać albo słuchać komunikatów podczas rozmowy że rozmowa będzie kontynuowana.

taaaaaaaaa, chyba na Wyspach Zawietrznych (Morze Karaibskie) mieszkasz albo 20 metrów pod ziemią bo innej możliwości nie ma, dlatego masz brak playa. Trzeba wyjść na powierzchnie Ziemi a tam jest sygnał doskonały.....
Mieszkam ok 500m od nadajnika, może jest źle ustawiony. Co z tego jak na 2G zasięg jest dobry a jakość tragiczna.

#593035  autor: kwistas
 04 lis 2012, 13:35
To akurat norma, że Play ma dziwnie konfigurowana sieć, mają pozwolenia na 3g, a jeśli już od święta zrealizują pozwolenie to 3G jest w lesie zamiast w zamieszkałym terenie (miejscowość Niemce kolo Lublina jest dobrym przykładem). Jakość połączeń to kwestia indywidualna (telefon tu ma duże znaczenie), według mojej obserwacji jakość połączeń jest dobra, choć przerwy w słowach się zdarzają, ale nie jest tak idealnie jak w Plusie czy T. Play ma podobną jakość połączeń na 2G jak Orange.

#593044  autor: Orfi
 04 lis 2012, 14:28
Z tym 3G w lesie koło miejscowości Niemce, to akurat nie do końca się zgodzę, owszem jest, ale szczątkowe, zwłaszcza w rejonie remontowanego wiaduktu przed Wandzinem na K-19, ale potrafi też zerwać połączenie znacznie bliżej Lublina np. w miejscowości Ciecierzyn. Zresztą Orange na tej trasie z Lublina w kierunku na Białą Podlaską też nie jest rewelacyjne i rwie rozmowy albo słychać co trzecie słowo rozmówcy, chociaż są miejsca, gdzie działa pięknie. Z T-Mobile korzystam rzadziej, więc trudno mi się wypowiedzieć. Pochwalić mogę Plusa bo działa stabilnie, bez jakichś większych problemów.

Orfi