• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #583884  autor: orson_dzi
 21 wrz 2012, 17:49
Telefon dzisiaj przyjechał, więc zapraszam do zadawania pytań.
Póki co, telefon bardzo ładny, launcher od SE tragedia ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#584533  autor: joxar1
 24 wrz 2012, 22:15
Jak z "uściskiem śmierci"? Jest?

#584546  autor: orson_dzi
 24 wrz 2012, 23:22
W sumie do tej pory nie zauważyłem nic, co wykraczałoby poza normę. Raz spadnie trochę z zasięgu jak się zakryje telefon, a raz nic się nie rusza.

#584693  autor: joxar1
 25 wrz 2012, 20:07
A co powiesz o jakości zdjęć i filmów?

#584752  autor: orson_dzi
 25 wrz 2012, 23:25
Narazie nic nie powiem, bo nawet nie bardzo mam czas żeby coś zrobić. Jutro się zepnę i wieczorem coś wrzucę.

Poza tym mogę powiedzieć, że telefon jest bardzo ładny i ogólnie robi duże wrażenie. Ładna obudowa (nie skrzypi póki co), zmienne podświetlenie przezroczystej części konstrukcji, ogólnie bajka.
Ekran jest bardzo dobry pod względem jakości obrazu, dotyk też jest wzorowy.
Muzycznie jest bardzo dobry poziom, do tego bardzo przyzwoity głośnik, szczególnie jak na Androida.
No i sam zestaw, tak wypasionego zestawu jeszcze nie dostałem.

#584791  autor: kamil1221
 26 wrz 2012, 08:42
Dobry telefon, świetne wykonanie.

Oraz jedno czego nie potrafię zrozumieć - 4GB pamięci bez microSD ! Przecież wystarczy zrobic kilka fotek lub filmów (nie mówiąc o muzyce) i nie ma pamięci :(

#584806  autor: szwozniak
 26 wrz 2012, 09:35
Mam Xperię U od ponad tygodnia, więc przyłączę się do rozmowy.

Rzeczywiście, obudowa jest bardzo dobra, nic nie skrzypi. Przezroczysty pasek z ambi-lightem jest przyjemnym bajerkiem i dla mnie o tyle był intrygujący, że w dolnej części, tej pod wymienną nakładką jest jeszcze mikrofon. Jak się człowiek przyjrzy, to widać drobniutkie ścieżki zatopione w tym przeźroczystym plastiku :)

Wyświetlacz bardzo dobry, przy włączonej Bravii kolory mam bardziej nasycone, niż w swoim monitorze z matrycą IPS. A różnica po włączeniu Bravii nie jest tak jakoś bardzo widoczna, chyba trochę chwyt marketingowy ;) Ekran nie jest bardzo jasny, wygodnie używa się przy ok. 70% podświetlenia.

Jakość dźwięku jest bardzo dobra, jak dla mnie gra cieplej od iPoda Touch 2G i o dziwo bardziej zaspokaja moje ucho. Odtwarzacz jest wygodny i intuicyjny. Pasek ambi zmienia kolor w zależności od okładek. Jest porządny equaliser i suwak ClearBass z dwudziestostopniową skalą basów.

Aparat jest słabym punktem. Zdjęcia są mało ostre, bez dobrego światła zaszumione. Ale aparat uruchamia się bardzo szybko, jest nawet tryb robienia zdjęć bezpośrednio z zablokowanego ekranu. Żywię nadzieję, że po aktualizacji do ICS aparat na tyle na ile to możliwe softowo poprawi się. Filmy są ładne, kolory nasycone, nagrywane z dźwiękiem stereo. Mikrofony są na górze przy jacku i na dole przy zaczepie na smycz.

Ograniczona pamięć trochę boli, ale szczerze mówiąc mam powgrywane teraz wszystko co chciałem, robię zdjęcia, kręcę filmy i mam jeszcze wolne 1,5 GB na appki i 1,2 na multimedia. Dla kogoś kto chciałby grać w asphalta 7, to faktycznie trochę mało. Właśnie czekam na kabelek otg i w tym dopatruję się zbawienia, żeby móc podłączyć czytnik z microsd na której mam np. pełne filmy :)

#584900  autor: joxar1
 26 wrz 2012, 16:25
Jeszcze ostatnie pytanie: jak z głośnością rozmów?

#584905  autor: szwozniak
 26 wrz 2012, 17:01
Głośność jest wystarczająca do codziennego korzystania, jakość rozmowy jest bardzo dobra. Dopiero jak byłem w pobliżu koncertu, to cieżko było usłyszeć rozmówcę, ale nie często rozmawia się w takim hałasie :)

Aktualizacja:
Mam już kabelek OTG, pendrive, czytnik kart sd i bezprzewodowa mysz działają bez problemu :) Dysk USB 500 GB wykryty, ale nie zamontował się poprawnie, być może dlatego, że mam na nim dwie partycje. Gamepad powoduje komunikat o nadmiernym poborze energii.

#587486  autor: azazel
 09 paź 2012, 21:16
pytanie ogóle dotyczące podświelenie paska. Generalnie jest to ładny efekt ale dla mnie za mocno on świeci i mnie razi. Czy i jak zmniejszyć jasność podświetlenia? Podobno aplikacja illumination bar pozwala na dostosowanie odpowiedniego efekty, niestety udało mi sie go wprowadzić tylko podczas powiadomień.

//edit.
Tak można, gdby ktoś się pytał;)
Odpowiedź: http://androidforums.com/sony-xperia-u/ ... strip.html

#590977  autor: sana
 25 paź 2012, 20:38
Ja tez jestem posiadaczka tego telefonu.Wcześniej miałam motki i ostatnio samsunga wave 533.jednego nie obczajam w tym fonie gdzie są foldery? Ściagnełam sobie tematy i kij wie gdzie i jak je zainstalowac.Pousuwałabym polowe tych ikonek które sa ale sie nie da albo nie wiem jak.Telefon działa płynnie ale po 2 tyg tak jakby gorzej a prawie nic nie wgrywałam
A co do muzyki mi trzeszczy jak jest głosno do weva mu daleko z jakoscia i głośnościa

#591000  autor: orson_dzi
 25 paź 2012, 23:45
sana pisze:gdzie są foldery?
No ogólnie, to nie ma :P .
Możesz robić foldery na pulpicie, a jak chcesz przeglądać np. zawartość karty pamięci, to ściągasz menadżer zadań (przykładowo Astro).

#591006  autor: sana
 25 paź 2012, 23:53
No ok wiem ze to było smieszne pytanie ale pierwszy raz ma adroida i system bez folderów.A kto mi powie gdzie wrzucic i jak uruchomić tematy

#591010  autor: orson_dzi
 26 paź 2012, 00:07
Tu może być problem, bo ogólnie takowych nie ma. Nie ma tak jak w Nokii, czy SE bez sytemu, gdzie pobierasz motyw, uruchamiasz i działa. Chociaż fakt, Xperia U ma różne tematy kolorystyczne, ale nie wiem, czy można pobrać dodatkowe.

Na Androida są tzw. launchery, które zmieniają często całkowicie wygląd całego systemu.

#591012  autor: sana
 26 paź 2012, 00:14
znalazłam w necie chyba ze 20 i były pod ten telefon.O juz wiem pisze na tej stronie ze trzeba You need to install Go Launcher Application first in order to use Winter Snow(to nazwa tematu) Go Launcher Theme on your Android Phone. Click here to download Go Launcher.

To jutro może spróbuje.Jak ktoś korzystał dajcie znać
No mi własnie chodziło o takie żeby ikonki były inne kolorki itp.W końcu baba jestem lubię zmiany

#591023  autor: orson_dzi
 26 paź 2012, 01:07
Kolorów masz trochę fabrycznych ;) .

A to zdanie mówi właśnie o konieczności posiadania launchera, w tym wypadku Go Launchera. Ogólnie warto się temu przyjrzeć, sam nie lubię nakładki Sony (Ericssona). Go Launcher posiada duży przeróżnych opcji konfiguracji i na początku można się tym pogubić. Ale Android jest takim systemem, że żeby go spersonalizować, to trzeba w nim pogrzebać, często metodą prób i błędów. Sam dzisiaj teoretycznie posadziłem dwa razy swój telefon ;) .

#599182  autor: sana
 06 gru 2012, 10:35
Zrobiłam przywracania ustawien fabrycznych bo filmiki przestaly mi działac.No i mam problem nie mam katalogow tak jak byly ringtones i nie moge przypisac dzwonkow do kontaktu.Dodalam sama taki folder i nic nie działa co robic pomocy?