• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #589993  autor: Jedrker
 21 paź 2012, 09:13
Witam.
Potrzebuję modemu do mobilnego internetu. Zastanawiam się nad modemem pcmcia, nie wystaje jak modem na usb, wystarczy że go włożę i zapominam że mam.
Z modemem na usb jest troszkę inaczej bo za każdym razem jak biorę laptopa trzeba by było odpinać modem, i później podłączyć.
Czy jest jakaś różnica między modemem pcmcia a usb, poza tym że jeden wystaje , a drugiego praktycznie nie widać ?
Który modem lepiej radzi sobie z zasięgiem ?
Który zapewni mi stabilne połączenie z internetem ?
Modemy pcmcia na allegro widziałem za śmieszne pieniądze ...
Z góry dzięki za jakieś sensowne podpowiedzi co wybrać .

#589996  autor: stanax
 21 paź 2012, 10:28
Używam obu rodzai. Przy mocnym sygnale (router piętro niżej) idealnie spisuje się TP-LINK TL-WN811N
Zdarzyło się, że router mi padł po burzy i wtedy TP-LINK nie dawał rady złapać stabilnego sygnału od sąsiada (~50m). Wtedy kupiłem Jensen Air:Link 85300 LongRange Extreme-N:

Obrazek

Wywiesiłem go na długim kablu USB za oknem i było całkiem dobrze, po za tym, że niewygodnie.
Jak nie musisz używać modemu w jakichś ekstremalnych warunkach, to kup na PCMCIA.
Tylko uważaj, żebyś się nie naciął na jakiś tani badziew tylko z 802.11g

#589998  autor: user_delete34
 21 paź 2012, 10:39
stanax, on szuka modemu do mobilnego internetu, nie karty WiFi.
Huawei E3131: 129 zł ze starterem PLAY Online nk. Na PCMCIA trudno chyba będzie znaleźć coś z choćby pełnym HSPA. No i to gniazdo masz na boku laptopa i przy pisaniu na klawiaturze może przeszkadzać antena (a modem bez anteny schowany w laptopie może mieć problem z łapaniem sygnału).

#590081  autor: Jedrker
 21 paź 2012, 19:30
Markadiusz pisze:Huawei E3131: 129 zł ze starterem PLAY Online nk
Myślałem o tym modemie. Jedno z tańszych urządzeń pozwalające w pełni wykorzystać dc hspa + .
Tylko czy jest niezawodne ?
Nie wiesz, jak się sprawuje ten konkretny model ?

#590085  autor: Andrzej311
 21 paź 2012, 19:41
Jedrker pisze:
Markadiusz pisze:Huawei E3131: 129 zł ze starterem PLAY Online nk
Myślałem o tym modemie. Jedno z tańszych urządzeń pozwalające w pełni wykorzystać dc hspa + .
Ten modem E3131 sprawuje sie idealnie mam go i zawsze mam sygnał na 98%.
Więc też polecam tem modem.

#590086  autor: user_delete34
 21 paź 2012, 19:58
Jedrker, w rękach go nie miałem ale wystarczy popatrzeć w sieć i jest on raczej często polecany tym bardziej, że jest tani i "wypasiony": HSPA+, czytnik kart, złącze antenowe (uwaga, jeśli jest takie jak w E173u-2, to jest BARDZO delikatne). A kwestia łapania sygnału - to by trzeba sprawdzić mając koło siebie kilka modemów z kartami jednej sieci, zalogowanych na danej stacji w jednej komórce... i spojrzeć na siłę sygnału, a nie na procenty.

#590093  autor: KA
 21 paź 2012, 20:26
Polecam E3131 - używam głownie z Play, ale też z Plusem - to pierwszy modem, który się nie rozłącza (w tej samej lokalizacji, w której dwa poprzednie to robiły).

#590102  autor: drcox
 21 paź 2012, 20:59
Jedrker pisze:Myślałem o tym modemie. Jedno z tańszych urządzeń pozwalające w pełni wykorzystać dc hspa + .
Huaweie są tak niezadowne/zawodne jak każdy inny okołochiński sprzęt. Będziesz miał pecha, to się zepsuje. Ale awaryjność nie odbiega jakoś od tego co mamy na codzień wszędzie.

#590159  autor: Jedrker
 22 paź 2012, 06:55
Dzięki za informacje.
Jadę dzisiaj rano po ten modem ;-) :-D

#590222  autor: stanax
 22 paź 2012, 13:59
stanax, on szuka modemu do mobilnego internetu
Ależ obciach - niezatrybiłem. Przepraszam za posta nie na temat :oops: