• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #590031  autor: saa672
 21 paź 2012, 14:33
Jestem zmuszona wyjechać na wieś, potrzebuje laptopa i szukam teraz dobrej sieci komórkowej, która w przystępnej cenie pozwoli mi korzystać z zalet internetu. Myślałem nad PLAY, ale obawiam się słabego zasięgu. Co możecie polecić, może taniej się opłaca kupić zestaw laptop + internet komórkowy ?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2012, 19:35 przez saa672, łącznie zmieniany 1 raz.

#590038  autor: Stentor
 21 paź 2012, 15:15
Podaj proszę dokładną lokalizację tej wsi. Najlepiej link do mapy google.
Napisz też do czego ma być ten internet, do pracy czy taki uniwersalny?

Roman

#590040  autor: Andrzej311
 21 paź 2012, 15:20
Plotek nie słuchaj play ma najlepszy zasięg. Korzysta też z zasięgu Orange, Plusa, a niedługo T-mobile. Możesz wziąć play na karte lubie to w tej taryfie za doładowanie dostajesz GB i jeszcze możesz sobie kupić 1GB w cenie 10zł.
Zobacz sobie taryfe play na karte lubie to.

#590044  autor: user_delete34
 21 paź 2012, 15:33
saa672, zależy na ile, jak dużo korzystasz, w zasięgu 3G czego jesteś i na ile czasu tego potrzebujesz. Jeżeli na mapie w promieniu 10 km nie ma żadnej stacji (istniejącej, nie tylko samego pozwolenia na stację!) UMTS 900, w promieniu 3-4 km nie ma żadnej stacji UMTS 2100 to możesz mieć problem z sygnałem (a przynajmniej, jeżeli planujesz chodzić z laptopem). Dopóki jednak tego nie sprawdzisz sam, to się nie dowiesz, nie można tego oszacować.

#590047  autor: Sig
 21 paź 2012, 15:40
Andrzej311 pisze:Plotek nie słuchaj play ma najlepszy zasięg. Korzysta też z zasięgu Orange, Plusa, a niedługo T-mobile. Możesz wziąć play na karte lubie to w tej taryfie za doładowanie dostajesz GB i jeszcze możesz sobie kupić 1GB w cenie 10zł.
Zobacz sobie taryfe play na karte lubie to.
O ile właśni klienci tych operatorów nie będą zanadto obciążać nadajnika, wtedy nikt Play nie wpuści. Plotką nie jest to, że zdarza się widywać w roamingu komunikat sieć zajęta, ani to, że (co sam usłyszałem w BOK Play) - Play nie odpowiada za jakość usług w roamingu.
Jednakże, niech pytający sobie sprawdzi testowym starterem i jak będzie zadowoly, Play nie musi być złym wyborem.

[ Dodano: 2012-10-21, 15:43 ]
Ponadto, podstawowa sprawa - jeżeli mowa o Play Online, to tutaj jest TYLKO zasięg Play, o czym przedmówca nie wspomniał, bo łyknął marketingową papkę o zasięgu trzech sieci..

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#590050  autor: Andrzej311
 21 paź 2012, 16:11
Sig tu sie mylisz papka to dobra dla dzieci! Chyba jest oczywiste, że nie wspomniałe tutaj o POnK bo to każdy wie, że on działa na tylko w 3G i to na zasięgu macierzystym Play.
Więc po co mam zawracać głowe autorowi jak wspomniał, że będzie używał netu na wsi to zasięg 3g będzie trudno.
Co do roamingu to nie we wszystkich miejscach jest sieć zapchana. Najlepiej niech sam przetestuje, a nie patrzy na mapki. Trochę wyobraźni.

#590058  autor: user_delete34
 21 paź 2012, 17:18
Andrzej311 pisze:Chyba jest oczywiste, że nie wspomniałe tutaj o POnK bo to każdy wie, że on działa na tylko w 3G i to na zasięgu macierzystym Play.
W tym osoby będące po raz pierwszy na forum i kompletnie nie interesujące się dotąd takimi sprawami, nie?...
To, że wieś, nie znaczy że nie zaraz pod miastem i zasięgu nie będzie.
Nie wszędzie w roamingu sieć jest zapchana. Nie wszędzie też sieć jest zapchana w roamingu. Czasem i własna się krztusi, którakolwiek to jest.
Jeszcze do autora: raczej nie ma sensu brać laptopa u operatora. Przelicz sobie koszty (pamiętaj o mniejszym transferze w tym samym abonamencie). Pewnie mają kosmicznie długie umowy.

#592821  autor: MARQUS88
 03 lis 2012, 12:50
Najlepiej wydać parę złotych kupując prepaida i sprawdzając jak działa poszczególny operator.