• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #590003  autor: Kryniczanin
 21 paź 2012, 11:30
Mam pytanie dotyczące One SIM Play. Czy wyświetlają one prawidłowo nazwy sieci po ustawieniu czystej notki? Słynne PLAY-PLAY przy zalogowaniu w Orange jest wyświetlane czy może Orange PL PLAY? Czy może karta sama wyświetla czyste info o sieci bez wysyłania notki?

Pytam się bo być może przeprowadzę akcję wymiany swoich simów. I jeszcze jedno w jakiej lokalizacji jesteście bo zauważyłem następujący problem u mnie w Krynicy na starych kartach z czystą notką Orange wyświetla na większości telów PLAY-PLAY np.w995, C902 a ta sama karta i ten sam tel np. w Strzelcach Opolskich, Wrocławiu, Środzie Śląskiej, Opolu wyświetla Orange jako Orange PL PLAY.

#590007  autor: Marens
 21 paź 2012, 11:54
Jakieś dwa tygodnie temu wymieniałem kartę sim, bo stara od częstego przekładania nie zawsze już stykała. Mam teraz tą nową, wyłamywaną do micro.

Jak na niej działa pusta etykietka, to zależy od telefonu:

:arrow: Nokia E52
PLAY
PLAY (Orange)
PLAY (Plus)

:arrow: LG GU230
PLAY
PLAY PLAY Orange
PLAY PLAY (Plus)

Ze starej karty sim byłem bardziej zadowolony, bo działało to zgodnie z moimi oczekiwaniami czyli:
PLAY
Orange
Plus

Warto jeszcze wiedzieć, że po wymianie karty nie trzeba aktywować ponownie pustej etykietki, o czym nie wiedziałem i kombinowałem ze zmianą. Dodam jeszcze, że na nowej karcie podczas ręcznego wyboru sieci pokazuje się
PLAY
PLAY (Plus)
PLAY (Orange)
T-Mobile.pl

Zawsze było
PLAY
Plus
Orange
T-Mobile.pl

#590026  autor: kwistas
 21 paź 2012, 14:14
Ja też posiadam One Sim z etykietka bywa różnie u mnie etykietka działa, choć w telefonach od SE to dziwnie wygląda, wyświetla Play jako druga sieć, czyli na wyświetlaczu mamy na górze PLAY i na dole to samo w innych sieciach na górze wyświetla danego operatora np. Orange PL, a na dole PLAY. Nic by mi to nie przeszkadzało gdyby na zasięgu Playa nie było na wyświetlaczu powtarzających się nazw PLAY. Na Nokiach S40 czy nawet E52 jest ok, najpierw PLAY później Plus lub Orange PL.
Mi konsultant w salonie powiedział, że teraz na wszystkich nowych starterach działa etykietka, ostatnio jeździłem trochę po kraju (od morza do tatr :-D) i raczej nie spotkałem się z problemami w wyświetlaniu pustej etykietki.
Ogólnie najlepiej etykietke wyświetlają stare karty sim z początków działania Playa (2008-2009), po prostu pokazuje do jakiej sieci telefon jest zalogowany bez napisu PLAY.

#590080  autor: Ruben
 21 paź 2012, 19:26
Jestem po wielu próbach i wymianach kart SIM i potwierdzam informacje kolegi Marens, czyli jeśli korzystamy z zasięgu roamingowego, to wyświetlane są nazwy dwóch operatorów np. PLAY (Plus). Niestety w takich przypadkach pusta etykietka przeważnie nie działa. Po dość długich weryfikacjach przez Dział Techniczny otrzymałem informację, że na tych kartach niestety tak będzie i jeżeli bardzo mi zależy, to żebym poszukał salonu, który ma stare karty.
Przy okazji miałem okazje zorientować się w rekompensatach przyznawanych dla prepaid i firma. Za identyczne zgłoszenie na kartę firmową dostałem 120 min a prepaid 10 pln na promocyjne konto.

#590144  autor: Edmund
 22 paź 2012, 00:14
Słuchajcie - czy na nowych oneSIM ze starterów (nie mówię o SIM z wymiany karty ani abonamentowej) też Wam wyświetla nazwy wg nowego schematu "PLAY (Orange)"?

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#590147  autor: bxx1
 22 paź 2012, 00:49
Kwistas ja mam właśnie kartę z tego okresu 2008/9 i na wyswietlaczu w nokii e52 mam tylko Play obojętnie do jakiej sieci się zaloguje.Natomiast w wyszukiwanych sieciach mam Play,Orange Pl,Plus i Era tylko niekiedy kolejność jest inna:)

#590554  autor: satcom
 23 paź 2012, 21:39
Potwierdzam obserwacje kolegi Marens.

Karta kupiona w czwartek, typu One SIM.
Na E51 wyświetla się:
PLAY
PLAY (Orange)
PLAY (Plus)

#590996  autor: prezeswk
 25 paź 2012, 23:07
satcom pisze:Potwierdzam obserwacje kolegi Marens.
Karta kupiona w czwartek, typu One SIM.
Na E51 wyświetla się:
PLAY
PLAY (Orange)
PLAY (Plus)
Wymieniłem swoje karty na One Simy. Najbardziej żałuję karty z 2008 roku, ale po prostu już się wytarła, na niej - jak piszecie - dla pustej etykietki były wyświetlane nazwy operatorów. Wyświetlanie jakie podajecie dla kart One sim dotyczy sytuacji, kiedy żadna etykieta nie jest aktywna, tak są te karty zaprogramowane. Na forum Playa jest wątek dotyczący etykietki i rodzajów kart sim link.
Edit:
Sprawdziłem listę sieci preferowanych. Plus, Orange i na 3 miejscu dodano Era. Zatem widać aktualizacje simek już są w trakcie, teraz trzeba czekać na dostęp do zasobów T-Mobile.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, 18:10 przez prezeswk, łącznie zmieniany 1 raz.

#591385  autor: KC-KARLOS
 27 paź 2012, 16:40
Również dziś wymieniłem kartę na moim głównym numerze PLAY. Tak jak pisałem, również potwierdzam miłe zmiany w wyświetlaniu sieci roamingu krajowego.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#591883  autor: remi89
 29 paź 2012, 15:59
Witam, czy na nowych kartach Play One SIM telefon szybciej loguje się do Plus i Orange? Posiadam kartę z 2010 r. telefon to Nokia C6 na symbianie i telefon nieraz potrzebuje 30 sek. na przełączenie na innego operatora.

P@weŁ

#592027  autor: kwistas
 30 paź 2012, 10:14
Ja zauważyłem na swoim starym SE W610i różnice, telefon szybciej się loguje (góra 5-9 sekund) niż to było w przypadku mojej starej karty, telefon potrzebował dobre 30-40 sekund do zalogowania.

#592386  autor: Kryniczanin
 01 lis 2012, 09:10
Gorące podziękowania dla kogoś z Play kto przeczytał ten temat i naprawił ten upierdliwy błąd. Po pojawieniu się tematu na Telepolisie bez żadnych zgłoszeń technicznych od wczoraj Play zaczął normalnie wyświetlać sieć Orang ew moim regionie czyli Orange PL lub Orange PL PLAY. Jedynie na części telefonów Nokia potrzebny był reset tela.

Widać siła forum jest duża :)

Jeszcze raz podziękowania dla Play za reakcję.

#592411  autor: joxar1
 01 lis 2012, 12:22
Kryniczanin, nie tylko u Ciebie. Chyba w całej Polsce to zmienili, bo u mnie też jest już normalnie.