• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #589259  autor: Sharly
 18 paź 2012, 15:30
DLA WSZYSTKICH KTORZY CZYTAJA TEN TEMAT - ROZWIAZANIE W MOIM OSTATNIM POSCIE!

Chciałbym zapytać Was drodzy użytkownicy jak wygląda sytuacja w której to nie posiadam stałego zameldowania a w dowodzie w miejscu w którym większość z Was ma podany adres - mam puste pole a chcę wziąć telefon w jakiejkolwiek sieci w mixie lub na abonament.

Co więcej mniej więcej wiem jak to wygląda.
Konsultanci NIE ORIENTUJĄ się czy mogę podpisać z ich firmami umowę gdy nie mam zameldowania i posyłają mnie do salonu fizycznego(idiotyzm). Niedaleko miejsca zamieszkania mam dwa salony firm świadczących usługi telekomunikacyjne i odpowiednio są to : Orange oraz Play

W Play'u powiedzano mi,że bez stałego zameldowania mogę co najwyżej kupić starter w kiosku a ofery pre-paid itd są dla ludzi cyt. "bezdomnych" - zabronione.

W Orange dowiedziałem się,że u nich mogę taką umowę podpisać gdy tylko będę miał nawet TYMCZASOWE zameldowanie - co już wydaję mi się bardziej sensowną odpowiedzią niż to co usłyszałem w salonie Play

Niestety ten miesiąc i kolejny mam strasznie zawalony prywatnymi sprawami i nie mam czasu odwiedzać salonów oddalonych od mojego miejsca zamieszkania ładnych parę kilometrów a co do infolinii - domyślacie się pewnie jakie mam zdanie.

Orientujecie się w przeciwieństwie do konsultantów(patrz. wyżej) czy mają podstawy do tego aby bez zameldowania odmawiać mi podpisania umowy ?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2013, 13:48 przez Sharly, łącznie zmieniany 1 raz.

#589263  autor: nemo2009
 18 paź 2012, 15:45
Twoje oburzenie jest niezrozumiałe.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#589266  autor: Sharly
 18 paź 2012, 15:53
nemo2009 pisze:Twoje oburzenie jest niezrozumiałe.
Gdybym był choć odrobinę oburzony - rozmawiałbym z kierownikami salonów a nie pytał kolegów z jednego forum.

Nie chcę wdawać się w dyskusję ale Twoja odpowiedź w żadnym stopniu nie ułatwia mi rozwiązania tego problemu więc de facto nie rozumiem sensu chęci wysłania postu w tym temacie :)

#589272  autor: UndiscloseD
 18 paź 2012, 16:02
Sharly,
W sumie to nie wiem czego się dziwisz, że nie wiedzą lub nie chcą podpisać z Toba umowy. Załóżmy, że podpisujesz umowę na abonament i nie chcesz faktury na e-mail tylko papierową, to powiedz mi gdzie mają Ci wysłać faktury i wszelkie korespondencje skoro nie podałeś adresu zamieszkania/ nie masz zameldowania?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, 16:09 przez UndiscloseD, łącznie zmieniany 2 razy.

#589275  autor: Sharly
 18 paź 2012, 16:07
UndiscloseD pisze:Sharly,
W sumie to nie wiem czego się dziwisz, że nie wiedzą lub nie chcą podpisać z Toba umowy. Załóżmy, że podpisujesz umowę na abonament i nie chcesz faktury na e-mail, to powiedz mi gdzie mają Ci wysłać faktury i wszelkie korespondencje skoro nie podałeś adresu zamieszkania/ nie masz zameldowania?
Dobrze,że sam napisałeś o adresie zamieszkania.
Oczywiście jestem w stanie podać im takowy adres zamieszkania! :)

#589276  autor: PalonyLolek
 18 paź 2012, 16:08
UndiscloseD, w dowodzie osobistym nie możesz mieć wpisanego adresu zamieszkania, musi być zameldowania. Natomiast prawo wyraźne zaznacza, że w Polsce nie ma obowiązku meldunkowego jak kiedyś zatem nie powinno się ograniczać obywatela w korzystaniu z usług choćby firm telekomunikacyjnych. Firma taka powinna po prostu wziąć od osoby adres zamieszkania, sądom które wysyłają ostatnio do mnie sporo pism akurat zupełnie nie przeszkadza mój brak zameldowania, wystarczył jeden telefon, że zmieniłem adres, a aktualnie nie będę miał stałego meldunku.

#589293  autor: Sharly
 18 paź 2012, 17:53
Jedyny bank jaki nie sprawiał mi kłopotów na drodze założenia konta był PKO
i to właśnie tam dowiedziałem się tego o czym pisał ww. PalonyLolek

Tak więc wziąłem sprawy w swoje ręcę i bank który stawiał mi taką przeszkodę na owej drodze(WBK) poszedł mi na rękę tłumacząc swoje postępowanie cyt. "pomyłką"
Choć rozmawiając ze starszym doradzcą usłyszałem stanowcze "NIE!", po czym poprosiłem o rozmowę z dyrektorem banku. Blond włosa piękności na której zawiesiłem wzrok okazała się kobięta XXI wieku i...dyrektorem placówki banku.
Po krótkiej rozmowie i przedstawieniu zdania PKO na ten temat - ugieła się i przyznała mi rację co do tego,że nie jest potrzebny adres zameldowania by mieć identyczne prawa jak obywatel który urodził się w Polsce,pracuje ew. uczy się. suma summarum do dziś mam konto w WBK i chciałbym aby była taka możliwość również co do telefonów komórkowych.

ewentualny brak zameldowania może przeszkadzać w tym aby wziąć kredyt czy sprzęt w ratach ponieważ nie ma podstawy do jego udzielenia - tak aby windykacja mogła mieć argument do straszenia dłużników. Windykacja idzie w parze z telekomunikacją ale czy to co problem do tego abtm pozwolił im zarobić?

#589297  autor: thonka
 18 paź 2012, 18:21
zacznijmy moze od tego, ze juz w KC miejsce zameldowania (nieobowiazkowe) nie jest rownoznaczne z miejscem zamieszkania ;)

problem jest w tym, ze wiekszosc osob mysli, iz trzeba byc gdzies w Polsce zameldowanym. ale nie jest tak rozowo.

siec moze wybierac sobie kim ma byc ich klient i jezeli nie masz zameldowania to moze, ale nie musi odmowic Ci mozliwosci podpisania umowy...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#589459  autor: Minister
 19 paź 2012, 02:26
Według mnie istnieje spora różnica między otwarciem konta w banku, a wzięciem telefonu na abonament. Operator podejmuje pewne ryzyko kredytowe dając Ci telefon za złotówkę i liczy na to, że go spłacisz. Otwierając konto i gromadząc na nim środki, pod warunkiem, że to konto niedebetowe bank nie ryzykuje niczym. Operator w przypadku gdybyś nie płacił faktur nawet nie wiedziałby gdzie wysłać Ci pismo z informacją o zaległościach.

#589461  autor: ajan
 19 paź 2012, 03:02
PalonyLolek pisze:UndiscloseDNatomiast prawo wyraźne zaznacza, że w Polsce nie ma obowiązku meldunkowego jak kiedyś
PalonyLolek
A możesz więcej napisać na ten temat?
Bo ile się orientuję to
Kod: Zaznacz cały
Ustawa przewiduje zniesienie obowiązku meldunkowego z dniem 1 stycznia 2014 r.
Obowiązek meldunkowy <- informacja

Obrazek
Obrazek

#589519  autor: thonka
 19 paź 2012, 12:01
ajan, od 1go stycznia 2012 nie ma kar za niedopelnienie tego obowiazku, wiec IMHO mozna powiedziec, ze juz takowego obowiazku nie ma w kosztalcie jaki byl wczesniej...

kiedys ludzie sie fikcyjnie meldowali "dla swietego spokoju", a i tak mieszkali gdzie indziej lamiac tym samym ustawe.

druga sprawa - skoro obowiazek meldunkowy istnieje, to dlaczego sa wydawane dowody bez takowego adresu?

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#589524  autor: Espi
 19 paź 2012, 12:34
W Plusie w ofercie mix lub abonament musiałbyś przedstawić dokument potwierdzający adres tymczasowego zameldowania z Urzędu Miasta, na tej podstanie możesz podpisać umowę.

#589526  autor: PalonyLolek
 19 paź 2012, 12:39
thonka pisze:druga sprawa - skoro obowiazek meldunkowy istnieje, to dlaczego sa wydawane dowody bez takowego adresu?
Właściwie nikt Ci nie może kazać się zameldować. Ja z uwagi na daleki adres zamieszkania od adresu, gdzie mógłbym się zameldować nie mam meldunku wcale. Rzeczywiście pole w dowodzie mam puste, ale dzięki temu mogę spokojnie odbierać wszelkie dokumenty, papiery związane z samochodem etc. w miejscu mojego zamieszkania, inaczej z każdą "pierdółką" musiałbym jeździć prawie 200km.

#589617  autor: Wolf
 19 paź 2012, 17:25
thonka pisze:druga sprawa - skoro obowiazek meldunkowy istnieje, to dlaczego sa wydawane dowody bez takowego adresu?
Obowiązek meldunkowy nie mówi o konieczności posiadania takiego adresu, lecz o tym, że należy być zameldowanym tam, gdzie się mieszka. Jak ktoś ma tymczasowe zameldowanie, a w międzyczasie się wymeldował ze stałego, to też dostanie dowód bez adresu, podobnie jak Polak mieszkający za granicą.

PS. Jestem ciekawy, jak będzie wyglądało zawieranie umów w 2014 roku, kiedy wpis o adresie w dowodzie staci moc prawną (uchylenie podstawy prawnej, więc pomimo fizycznej obecności w uprzednio wydanych dowodach, adres ten będzie tylko zlepkiem liter bez żadnej mocy prawnej).
Ostatnio zmieniony 20 paź 2012, 15:33 przez Wolf, łącznie zmieniany 1 raz.

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#589620  autor: thonka
 19 paź 2012, 17:31
Wolf, tak jak za granica - cokolwiek co ma adres na Ciebie ;)
umowa na prad, gaz czy internet, wyciag z banku z adresem, a jak wynajmujesz to np. list potwierdzajacy adres od wlasciciela lokum (tak jest w UK i Irlandii).

to bedzie wtedy glowna mozliwosc weryfikacji adresu.

#590189  autor: Sharly
 22 paź 2012, 11:22
Jakimś cudem może uda mi się załatwić tymczasowe zameldowanie i teraz pytanie do Was w tym temacie ponieważ nie chcę zaśmiecać tematów po części związanych z moją prośbą.

Czy tylko Orange oraz Plus pójdzię mi na rękę kiedy dostarczę im pismo z urzędu o tymczasowym zameldowaniu?

Dwa - która sieć Waszym zdaniem udostępnia najciekawszą ofertę MIX (max. 30 po 100zl)
jednorazowa opłata - do 300 zł.

Zacząłem się zastanawiać nad T-mobile i Plusem - wdłg. mnie mają najbogatszą(rzecz jasna mam na myśli różnorodność telefonów) ofertę sposród większości sieci, a waszym okiem jak to wygląda ?

[ Dodano: 2012-11-06, 14:00 ]
Rozwiązałem swój problem w prosty i bardzo banalny sposób.

W sklepach internetowych oraz w regulaminie jest cyt. podany "ADRES ZAMIESZKANIA" tak więc można łatwo to wykorzystać.

Wypełniłem wszystkie formalności - zamówiłem tel oraz karte - odebrałem od kuriera i od kilkunastu dni jestem klientem plusa w taryfie MIX.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2013, 12:33 przez Sharly, łącznie zmieniany 1 raz.

Bez odrobiny hipokryzji - swiat nie potrafilby istniec

#646516  autor: Bambooleo
 12 lip 2013, 12:32
Specjalnie dla Was,ludzi którzy borykają się z moim problem - założyłem drugie konto po to aby odświeżyć temat.
ze edytowany post na górze.

#646517  autor: Sharly
 12 lip 2013, 12:33
[ Dodano: 2013-07-11, 20:24 ]
Przepraszam całą ekipę zarządzająca tym burdelem(wybaczcie) za odświeżenie tego tematu ale mam bardzo istotną nie tylko dla siebie informację dotyczącą właśnie możliwości pakowania się w umowę bez stałego meldunku.

Jeżeli chcecie wylądować w wysokim abonamentem wraz z nowym, wymarzonym telefonem a nie macie stałego meldunku - w play w procesie wysokich taryf(abo pow. 119 zł) wystarczy ZAŚWIADCZENIE Z URZĘDU MIASTA O MIEJSCU ZAMIESZKANIA . Wyrobienie takiego zaświadczenia w zależności od gminy to koszt +/- 50 zł. Warto wydać tyle złotówek ponieważ na podstawie powoli wdrażanego prawa w przyszłości będziemy mogli ubiegać się o ożywienie naszej zdolności kredytowej!
Na chwilę obecną nie jestem w stanie stwierdzić czy jest taka możliwość u innych operatorów, pracuje w P4 więc w momencie w którym otrzymałem informację - podsyłam wam ją prosto pod nos.

Jeżeli są tutaj osoby które pracują po sąsiedzku u innych operatorów - dowiedzcie się ,podzielcie tym ważnym dla nas newsem. Problem nie jest taki mały jak zapewne sobie wyobrażacie. Skala ludzi którzy są przez brak meldunku(z różnych, różniejszych powodów) ograniczania jest coraz większa. Dlatego też pozwoliłem sobie na odkopanie tego tematu i podzieleniem się kawałkiem smacznego tortu z wami. Rzućcie okiem na ilość wyświetleń tego wątku, jak myślicie - banał? Wątpię.

Bez odrobiny hipokryzji - swiat nie potrafilby istniec

#666365  autor: robag
 07 paź 2013, 16:23
Opiszę po krótce mój przykład. Listopad 2011-mam tel. na kartę w Orange,dzwonią do mnie z Play z propozycją przejścia.Zachęcili,zgodziłem sie na abonament i telefon za zeta.Kurier przywiózł ale nie wydał telefonu,karty i umowy bo w dowodzie wpis BRAK (meldunek). Pomyślałem "kit wam w oko,nie to nie" odpuściłem. Cztery dni później telefon z Play z pytaniem dlaczego nie odebrałem,wyklarowałem o co biega,kazali poczekać.Po godzinie info: wysyłają,już nie ma problemu.Odebrałem,dwa lata minęły, znów telefon,propozycja przedłużenia umowy,mówię ok. ale zaznaczam ,że nie mam meldunku.Po 5 minutach "namysłu" odpowiedź "nie da rady,zmiana przepisów(?!),udać się do salonu". No to miesiąc później udałem się. Podpisałem dwie umowy,na telefon i internet.Za 119zł wziąłem nowy tel. w abonamencie 79.99,i zestaw tablet,router i drukarka z abonamentem 59.90 na internet (limit 7GB,bo stary klient). No i co? Happy End? Nic z tego,nie minął miesiąc,a tu telefon z owego salonu,że dopatrzyli się w centrali P4 na ksero dowodu,że nie mam meldunku (po dwóch latach !!!),no i... No i co z powyższym?-zapytałem. I wiecie co? odpowiedź: no jeszcze nie wiem,zadzwonię do pana za 10 min. Minęło dobre 3 godz. i nikt nie dzwonił,a ja w trwodze o dalsze moje losy w Play,piszę ten tekst. Tak ogólnie,to czasami myślę,że żyję w domu wariatów(nie ubliżając ludziom chorym psychicznie,bo choroba to choroba,nieszczęście). Napiszę,jak to skończyło się,trzymajcie się rodacy.

#666366  autor: Kryniczanin
 07 paź 2013, 16:34
robag, I tak masz dobrze że z miejsca Cię nie zablokowali. 13 lat temu jak brałem abonament w plusie obowiązkowo trzeba było podać nr stacjonarny jako kontaktowy. Nie zgadzała się jedna cyfra i co? Zablokowane wychodzące i po kilku godzinach deaktywacja karty sim! Sprawę odkręcono jednak do dzisiaj nie patrzę nawet na plusa przy porównywaniu ofert. Za dużo nerwów i zdrowia mi zjadł.