• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #588685  autor: majkel500
 15 paź 2012, 14:38
Witam, mam problem z moimi słuchawkami Nokia BH-503. Zostały kupione nowe i tak też wyglądają fajnie działają itp jednak bateria zadziwiająco krótko trzyma. Słuchawki po 2 godzinach słuchania muzyki zaczynają wołać o ładowanie.
Czy jest jakaś możliwość sformatowania tej baterii czy coś w tym rodzaju, bo dziwne że od nowości bateria trzyma tak słabo
Dodam także że od razu po naładowaniu jak włączę muzykę to obok niebieskiej diody miga też czerwona, jak dam pauzę to miga tylko niebieska.
A może da się jakoś wymienić tę baterię jeżeli jest wadliwa?
Dziwi mnie jednak to że słuchawki ładują się dość długo tzn. około godziny czyli tak jak podał producent, a przecież chyba powinno być tak że im mniejsza pojemność baterii tym krócej się ona ładuje do pełna?

#588692  autor: MaciejM
 15 paź 2012, 15:02
Formatowałeś baterię ? Tzn robiłeś pierwsze ładowanie ? Jak tak to znamy przyczynę.

#588696  autor: majkel500
 15 paź 2012, 15:21
Wyglądało to w ten sposób że wyciągnąłem słuchawki z pudełka - były częściowo naładowane więc sparowałem je z telefonem i trochę poużywałem aż się rozładowały a potem zwyczajnie naładowałem do pełna i od czasu pierwszego naładowania zauważyłem że tak krótko trzymają.

#588700  autor: mircoch
 15 paź 2012, 15:52
Dziwne, wygląda jak by bateria była już padnięta.

Ale mówię, że to bardzo dziwne bo mam takie same, niezbyt często słucham muzy, ale używam też do rozmów i mam je od czerwca a ładowałem raptem 2 razy, tzn jak były nowe zgodnie z intrukcją i drugi raz gdzieś w sierpniu i do tej pory trzyma mi bateria.

Zaznaczam, że zazwyczaj je wyłączam ale nie ładowałem ich od co najmniej dwóch miesięcy i bateria nadal trzyma.

Aha, zaznaczę jeszcze, że kupiłem je na Allegro, szły ok miesiąca z Chin, ale o dziwo działają i to bdb.

#588717  autor: MaciejM
 15 paź 2012, 17:13
majkel500, rozładowałeś do upadłego ? Tzw słuchawki wyłączyły się z rozładowania, a ty włączałeś aż tak, że w ogóle się nie włączały. Być może za bardzo rozładowałeś bateri. Li-on tego nie lubi.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, 18:28 przez MaciejM, łącznie zmieniany 1 raz.

#588720  autor: majkel500
 15 paź 2012, 17:37
No muszę przyznać że była jedna taka sytuacja że słuchawki się wyłączyły a ja potem jeszcze je włączyłem i przez chwilę działały, ale to była jednorazowa sytuacja i aż trudno uwierzyć żeby przez takie coś sprawność baterii spadła o 90% ...

#588732  autor: MaciejM
 15 paź 2012, 18:30
majkel500, takim sposobem załatwiłem sobie baterię w laptopie :twisted: Przy 5% zhibernował się, a ja od razu go włączyłem i tak siedziałem aż spadło do 0% i odcięło całkowicie prąd po kwadransie znów włączyłem i po kilku minutach odcięło tak, że z baterii zostało jakieś 20% sprawności.

Spróbuj tak. Naładuj do pełna i niech w stanie czuwania (połączone z telefonem, ale nie puszczasz muzyki) spokojnie sobie się rozładuje do automatycznego wyłączenia i spróbuj naładować jeszcze raz.

#588754  autor: mircoch
 15 paź 2012, 20:12
Tia,

A zgodnie z instrukcją
"Energia w pełni naładowanej baterii wystarcza na około 13 godzin rozmów, na 10 dni utrzymywania urządzenia w trybie gotowości lub 13 godzin odtwarzania muzyki (ładunek baterii ładowanej przez 20 minut wystarcza na 75 minut odtwarzania muzyki). Czasy te zależą jednak od używanych z zestawem kompatybilnych urz±dzeń Bluetooth, wybranych ustawień, intensywności użytkowania i warunków otoczenia."
Dalej jeśli chodzi o baterię
Wewnatrz zestawu znajduje się niewymienna, ładowalna bateria. Nie próbuj jej wyjmować z urzadzenia, ponieważ grozi to jego uszkodzeniem.
Oraz
Zanim podłączysz zestaw słuchawkowy do ładowarki, sprawdź numer jej modelu. Do
ładowania zestawu słuchawkowego przeznaczone są ładowarki AC-4, AC-5 i DC-4.
(...)
Naładowanie rozładowanej baterii może zająć 1 godzinę i 15 minut.
To tyle.

Moim zdaniem bateria jest uwalona i tyle, jw napisałem u mnie trzyma baaardzo długo.

#588851  autor: dario321
 16 paź 2012, 09:09
majkel500 pisze:mam problem z moimi słuchawkami Nokia BH-503. Zostały kupione nowe i tak też wyglądają fajnie działają itp jednak bateria zadziwiająco krótko trzyma
a gdzie je kupiles?

#588883  autor: majkel500
 16 paź 2012, 12:37
Kupiłem je na allegro, wysyłka z Polski.

Co do czasu ładowania to właśnie to najbardziej mnie dziwi gdyby bateria była uwalona to powinny się znacznie szybciej ładować np 20 minut, tymczasem ładują się one właśnie koło 1 godziny i 15 minut czyli tyle ile powinny się ładować wg producenta.

Co uwalenia w ten sposób że włączyłem słuchawki jeszcze raz kiedy się już wyłączyły z rozładowania to może być prawda aczkolwiek włączyłem je tylko raz po rozładowaniu a jak wyłaczyły się drugi raz to juz więcej ich nie ruszałem.

Jeszcze mam pytanie do użytkowników tego zestawu: Jeśli bateria jest bliska rozładowania to obok niebieskiej diody miga czerwona tak? Czy jeśli bateria jest bliska rozładowania a zestaw jest podłączony do telefonu ale nie słuchacie muzyki to dioda czerwona także miga? Bo w moim przypadku zawsze miga czerwona dioda oprócz niebieskiej kiedy słucham muzyki, ale kiedy gadam przez zestaw albo nic nie robię tylko jest podłączony to miga tylko niebieska.

#588889  autor: dario321
 16 paź 2012, 13:10
jestes pewien,ze to oryginalne sa sluchawki?to ze wyslane z Polski o niczym nie swiadczy ale to ze bateria tak szybko pada juz tak ;-)

#588892  autor: PalonyLolek
 16 paź 2012, 13:13
dario321 pisze:jestes pewien,ze to oryginalne sa sluchawki?
Możliwe, że to ta sama aukcja, którą widziałem wczoraj na Allegro. Sprzedawca podkreśla nawet w tytule, że są one wysyłane z Polski, sam się zastanawiałem czy takich nie kupić bo cena była na prawdę fajna. Jak wrócę do domu, może podeślę link tutaj, będziemy wiedzieli czy tam mają oryginalne i czy majkel500, kupił podróbki czy normalne słuchawki?

#588978  autor: majkel500
 16 paź 2012, 20:17
Nie sądzę żeby to były podróbki ze względu na jakość dźwięku która jest bardzo przyzwoita, porównywałem je z koss porta pro i różnica była nieznaczna...

Na razie trzymam je podłączone do telefonu i powoli wyładowuje baterię, wątpię czy to coś da ale kombinuję :P
Jestem zdecydowany nawet rozkręcić słuchawki i zobaczyć jaka tam jest bateria, a to że w instrukcji jest napisane żeby nie rozkręcać to mnie nie dziwi...

#588997  autor: PalonyLolek
 16 paź 2012, 22:27
To ten model? http://allegro.pl/sluchawki-bluetooth-n ... 15167.html

Proszę o nie usuwanie tego linku bo to ważny element tego posta, będziemy mogli ustalić, czy sprzedawane na aukcji są podróbki czy nie, a przede wszystkim czy majkel500, kupił je właśnie stąd.

#589007  autor: Precelos
 16 paź 2012, 23:23
ja na hurtowni mam podrobki BH-503 za 106,14 zł (brutto), najleiej jak da jeszcze zdjecie opakowania ale o to dobrze podrabiaja :mrgreen:

Obrazek

#589218  autor: mircoch
 18 paź 2012, 10:40
Mi tam cały czas miga ta niebieska dioda, nie wiem czy miga czerwona bo jak wyżej napisałem ładowałem je raptem 2 razy, jako nowe i potem drugi raz, naładowałem je z obawy czy nie padną mi w drodzę do pracy jak będę słuchał, chociaż z obecnego korzystania widzę, że niepotrzebnie, szczerze powiedziawszy to nie wiem jak wygląda sytuacja jak pada bateria...

Ja kupiłem na tej aukcji http://allegro.pl/sluchawki-bluetooth-b ... 66305.html co prawda w tej chwili użytkownik nie sprzedaje nic, ale nie mam zastrzeżen bo sprawują się bardzo dobrze - jeśli chodzi o baterię.

Prawdę mówiąc nie wiem czy oryginały, czy podróbki ale w podróbkach raczej bateria by tak długo nie trzymała.

Widze też że mikel500 używa je z SE a ja mam Nokię to też może jakoś wpływa, chociaż sam nie wiem :scratch:

#589240  autor: majkel500
 18 paź 2012, 13:34
No czyli wychodzi na to że mam wadliwy egzemplarz. Co do tego z czym je używam to SE Yari jest już nieaktualne - używam tych słuchawek z Samsungiem Wave II. Nie pozostaje mi nic innego jak rozkręcić je i zobaczyć jakie tam jest ogniwo.