• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #588463  autor: Vieslav
 14 paź 2012, 11:04
Obecnie posiadam non stop w Netii za 59zł + 3,69zł za identyfikacje numeru. Zauważyłem, że w Orange będzie to samo za 49zł + dodatkowo będę mógł dzwonić do Kanady, Szwajcarii i UK więc to już zupełnie mnie urządza. Nurtuje mnie jednak kilka pytań: ile kosztuje prezentacja numeru? Ile będzie kosztowało zerwanie umowy z Netią jeśli zostało mi 9 miesięcy (było to umowa "na czas nieokreślony" z malejącą opłatą aktywacyjną). Czy to jest VoIP? Czy jest jakiś limit minut bądź ograniczenia odnośnie operatorów docelowych? Usługa będzie dołączona do konta na którym jest obecnie internet stacjonarny Orange Freedom i telefon komórkowy Delfin 59 dzięki czemu działa Orange Combo ze zniżką 15zł. Co będzie po dołączeniu telefonu stacjonarnego?

#588468  autor: kamil1221
 14 paź 2012, 11:26
Jest to zwykły plan telefoniczny na klasycznej linii POTS. Nie ma limitów połączeń. Pozostanie dalej rabat 15zł, gdyż 2 usługi świadczy ci PTK Centertel a 1 TP S.A.

#588474  autor: Vieslav
 14 paź 2012, 11:47
kamil1221 pisze:2 usługi świadczy ci PTK Centertel a 1 TP S.A.
Tak dla pewności - którą usługę świadczy TPSA skoro wszystko podpisane jest jako Orange? Chyba, że POTS = TP, VoIP = Orange. No i jak z prezentacją numeru?

#588478  autor: zoltan666
 14 paź 2012, 12:00
Jak w Netii - 3,69zł.

#588485  autor: kamil1221
 14 paź 2012, 12:09
Marka jest wspólna nic więcej.
Usługi mobilne (mix, karta, abonament, free, freedompro, strefa) = PTK Centertel
Usługi stacjonarne (neo, tv, pots, voip itp.) = TP S.A.

Różni dostawcy usług - wspólne logo.

Orange Combo jest dla usług PTK Centertel
Orange Open jest to połączenie usług związanych z neostradą [TP S.A.] (w tym wszelkie pakiety z neo typu neoTV, neo+VoIP, fanpack) + usługa mobilna PTK Centertel (abo/mix, free).
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, 11:21 przez kamil1221, łącznie zmieniany 1 raz.

#588523  autor: Vieslav
 14 paź 2012, 16:26
Jeśli w moim przypadku nie da się uzyskać większych niż 15zł zniżek za posiadanie trzech usług to chyba zostawię Netie. Będę musiał zapłacić opłatę aktywacyjną za zerwanie umowy przez 24 miesiącami, różnica w tych planach to 10zł/mies więc mogę spokojnie jeszcze poczekać, może Netia zrobi krok w stronę obniżek.

#588636  autor: kamil1221
 15 paź 2012, 08:10
Za jakiś czas i tak będziesz musiał coś z tym zrobić. Freedom został definitywnie zamknięty w utrzymaniu - nie ma możliwości podpisywania aneksów do umowy. Freedom został jedynie na czas nieokreślony.

Orange Open = Neo (lub usługa pakietowa z neo) + Abo/Mix + Free = 30zł mniej
Orange Open = Neo (lub usługa pakietowa z neo) + Abo/Mix lub Free = 15zł mniej

#588643  autor: Rezo
 15 paź 2012, 10:18
kamil1221 pisze: Orange Combo jest dla usług PTK Centertel
Orange Open jest to połączenie usług związanych z neostradą [TP S.A.] (w tym wszelkie pakiety z neo typu neoTV, neo+VoIP, fanpack) + usługa mobilna PTK Centertel (abo/mix, free).
A propo Orange Open, to szkoda, że uniemożliwili połączenie Neostrady z Nowa Orange Strefa z możliwością uniknięcia opłaty za utrzymanie łącza. W układzie Neostrada + telefon voip taki manewr został przez Orange kiedyś wykonany. Jak widać w tym przypadku Neo+stacjonarny GSM stoi za taką polityką chyba brak dobrej woli.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#588655  autor: kamil1221
 15 paź 2012, 11:20
Opłata za utrzymanie łącza jest podyktowane przez UKE. Gdyby TP S.A. chciało zrobić tak jak mówisz - pozostali alternatywni na linii TP by się mogli czepiać.

#588667  autor: Rezo
 15 paź 2012, 12:12
Dziwne, że się Orange na to jednak pokusiło w promocji „Internet z telefonem HD” a pozostali operatorzy się nie czepiali...

#588668  autor: kamil1221
 15 paź 2012, 12:16
Bo w tej promocji opłata za utrzymanie łącza jest wliczone w cenę. Identycznie jest z FanPack. Na rachunku masz wyszczególnioną opłatę za łącze.

Obrazek

Tu masz scr mojej eFV za FP TP.

#588677  autor: Rezo
 15 paź 2012, 13:14
kamil1221,
dzięki za wyjaśnienie, ale to i tak potwierdza że można taką promocję zrobić.
Połączenia na stacjonarne po GSM kosztują grosze. W pakietach, często wychodzi około 5 gr za minutę. Nowe plany Orange po linii natomiast nie uwzględniają wymagań klientów dzwoniących w umiarkowany sposób - około 100 minut miesięcznie. W mojej ocenie Orange nikt nie zabroni zrobienia oferty podobnej do „Internet z telefonem HD”, z tym że zamiast voip - stacjonarny po GSM. Poza tym konkurent T-Mobile przewiduje 10 zł upustu na abonamencie za telefon stacjonarny, m.in. jeśli klient korzysta w tej sieci z telefonu komórkowego lub internetu stacjonarnego...

#588678  autor: kamil1221
 15 paź 2012, 13:24
Tu już proszę podziękować regulacją ze strony UKE.

#588741  autor: Vieslav
 15 paź 2012, 19:39
kamil1221 pisze: Za jakiś czas i tak będziesz musiał coś z tym zrobić. Freedom został definitywnie zamknięty w utrzymaniu - nie ma możliwości podpisywania aneksów do umowy.
Na szczęście mam aneks na dwa lata jeszcze podpisany, aczkolwiek przez 5 lat nic się nie zmieniło więc i teraz na cuda nie liczę. Tzn pytałem przy przedłużaniu czy jest jakaś możliwość "specjalnego" przejścia na neostradę. Dowiedziałem się, że nie ma, procedura jest taka sama jak przy przejściu z każdego innego BSA (czyli czekanie na uwolnienie linii, co skutkuje brakiem internetu). Absolutnie nie mogę sobie pozwolić na odłączenie z uwagi na brak wolnych portów na centrali. Jeśli mnie odłączą na chwilę to ktoś dostanie "cynk" i wskoczy na moje miejsce. Tak tak, właśnie coś takiego u mnie się dzieje. Nie byłbym pierwszy i nie ostatni.