Od listopada 2010 posiadam internet w Netii LLU na łączach TP. W ramach umowy, którą podpisałem na 2 lata mogłem w trakcie jej trwania dwukrotnie skorzystać z Gwarancji ceny. W regulaminie promocji z której skorzystałem był punkt mówiący, że: "Po zakonczeniu 24 miesięcznego okresu lojalnościowego Umowa przechodzi na czas nieokreślony, bez zmiany wysokosci opłat abonamentowych". Pierwszy raz skorzystałem z Gwarancji ceny rok temu. Teraz skorzystałem z tego po raz drugi na miesiąc przed zakonczenie umowy i otrzymałem z Netii potwierdzenie następujacej treści (fragmenty):
"Potwierdzenie zmiany warunków Umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych nr. ........ zawartej w dniu .......... dokonanego w formie ustnej w trakcie rozmowy telefonicznej w dniu ...... pomiędzy.....itd.
Zważywszy, że Abonent wyraża wole kontynuowania Umowy na zmienionych warunkach Strony postanawiają zmienić:
- dotychczasowy okres na jaki zostaje zawarta Umowa: Bez zmian
Zmianie ulega: obowiazuje od dnia: 2012.10.08
- oferta: Oferta bez zmian
- wersja usługi internetowej: Szybki internet Max
Uwagi: Zmiana w ramach gwarancji ceny - nowa cena brutto: 45,90zł."
I tu wszystko się zgadza, nie zauważam żadnych haczyków, ale poniżej śa dodatkowe punkty, które juz mnie trochę niepokoją:
"1. Cena oraz wysokość przyznanych ulg podana jest w Szczegółowych Warunkach Promocji określonej w pkt.II powyżej, stanowiących integralną część niniejszego
Potwierdzenia, SWP dostępne również na stronie
www.netia.pl.
7. Abonent ma prawo do odstąpienia od zmiany warunków Umowy w terminie 10 dni od otrzymania niniejszego Potwierdzenia. Do zachowania tego terminu wystarczy,
że przed jego upływem zostanie do Operatora wysłane oświadczenie na piśmie o odstąpieniu od zmian Umowy dokonanych na podstawie rozmowy telefonicznej. Umowa
zawarta na czas określony, równy lub dłuższy niż 30 dni, ulega po upływie okresu, na jaki została zawarta, automatycznemu przedłużeniu na warunkach z ostatniego Okresu
Rozliczeniowego, na czas określony kolejnych 12 Okresów Rozliczeniowych, chyba, że Abonent, na co najmniej 30 dni przed datą upływu okresu obowiązywania Umowy
złoży w siedzibie Operatora lub listownie pisemne oświadczenie o braku woli przedłużenia Umowy. Abonentowi nie przysługuje prawo odstąpienia od zawartej Umowy, jeżeli
Operator rozpoczął świadczenie usług telekomunikacyjnych za jego zgodą przed upływem terminu na odstąpienie.
8. Abonentowi przysługuje prawo pisemnego rozwiązania Umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia ustalonego w Umowie tj. jednego pełnego Okresu Rozliczeniowego,
w każdym momencie trwania Umowy."
Niepokoi mnie ten 7 punkt.
1. Czy to oznacza, że teraz po zakonczeniu moja umowa nie przejdzie na czas nieokreślony, a przedłuzy sie o kolejne 12 miesięcy?
2. Jeśli sie przedłuży, to czy moga naliczyć mi jakąś karę, jesli w tym okresie skorzystał bym z tego co jest w 8 punkcie?