• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #587990  autor: jarekb11
 12 paź 2012, 10:14
Witam. ciekawy jestem waszych opinii na temat sieci orange.
Jak wygląda sprawa jakości usług ?awarii itp??

Pytam bo planuje przeprowadzke z T-mobile do orange .
Ostatnio zmieniony 13 paź 2012, 14:21 przez jarekb11, łącznie zmieniany 1 raz.

#587992  autor: rain86
 12 paź 2012, 10:27
Jakość rozmów w ustawionym na stale trybie 2g pozostawia wiele do życzenia - Szczecin - często coś rwie, haczy, trudno zrozumieć rozmówcę po 2 stronie

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S
Jest:ip4s

#587993  autor: remi89
 12 paź 2012, 10:32
Najlepszym rozwiązaniem będzie kupno najtańszego startera i przetestowanie sieci w twoich okolicach. Nie ma co zdawać się na opinie innych. Polecam stronkę: http://mapa.btsearch.pl/ gdzie możesz sprawdzić rozmieszczenie nadajników w twojej okolicy.

P@weŁ

#587997  autor: KC-KARLOS
 12 paź 2012, 10:37
jarekb11, Kup starter Orange za 5 zł i przekonaj się sam. Jeśli nie będziesz mieć zastrzeżeń, przenieś wtedy numer z TM.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#588000  autor: PalonyLolek
 12 paź 2012, 10:42
jarekb11 pisze:Witam. ciekawy jestem waszych opinii na temat sieci orange.
Temat rzeka. Każdy o danym operatorze domyślam się, że ma już wyrobione zdanie.
Klientem Orange jestem już od 9 lat, miałem u nich także mixa, abonament i prepaid (dokładnie w takiej kolejności). Jakość połączeń zawsze była dla mnie bardzo dobra, dzwoniąc do BOK też zawsze trafiałem na osoby kompetentne i byłem zadowolony, ale błędy w systemie naliczania należności i ciągłe problemy, gdy przeszedłem na abo zmusiły mnie do przejścia na kartę, z kolei tam okazało się, że w prepaid konkurencja ma o wiele ciekawsze propozycja, więc karta Orange leży sobie w telefonie zastępczym.

#588012  autor: jarekb11
 12 paź 2012, 11:10
Karlos20, remi89, nie chodzi o jakość połączeń bo znajoma ma orange i na jakość rozmów nie narzeka na obsługe też nie no ale ona jest klijent biznesowy.
Chodziło mi o awarie sieci , obsługę klienta (indywidualnego) itd.
Właśnie chodziło mi o abonament,oferta na karte mnie nie interesuje.
Nie wiem co prawda na jakie warunki mógłbym teraz liczyć w T-mobile ale "na teraz" oferta orange wygląda nie co lepiej 200 minut + 40 za przeniesienie net 0,5 giga no i jako klient Tepsy mam tą ulge 15 zł do abonamentu więc płacił bym tylko 35 zł.
z drugiej strony w T-Mobile nie miałem nigdy żadnych problemów. no i tak sie waham.

#588014  autor: KC-KARLOS
 12 paź 2012, 11:24
jarekb11, od karty zawsze powinno się zaczynać, żeby potem myśleć o abonamencie i uniknąć potem sytuacji i narzekania oraz płaczu, że płacisz grube pieniądze, a dostajesz stek awarii i rachunki grubo ponad abonament.
W Orange jest wiele sytuacji, gdzie ludzie skarżą się na jakość usług, ale najczęściej na naliczanie opłat za pakiety czy minuty w abonamencie oraz internet. Lecz, nie zawsze.
A inna sieć niż Orange Cię nie interesuje?

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#588017  autor: jarekb11
 12 paź 2012, 11:32
hmmmmmm no w sumie.....gdyby oferta była atrakcyjna to czemu nie ,ale interesuje mnie oferta z telefonem najlepiej ze smartfonem.

#588018  autor: KC-KARLOS
 12 paź 2012, 11:39
jarekb11, jeszcze masz do wyboru Plusa i PLAY. Orange jak Cię interesuje, to też rozważ. Jeśli chcesz wybrać odpowiednią taryfę, polecam strony internetowe operatorów. Porównaj i wybierz.
Pamiętaj, że za przeniesienie numeru z innej sieci, otrzymujesz bonusy - szczególnie w PLAY.
Jeśli chcesz otrzymać poradę, jaki fon będzie dla Ciebie najlepszy, polecam temat "Jaki telefon wybrać".

#588062  autor: thonka
 12 paź 2012, 14:45
jarekb11, orange open dziala jezeli wybierzesz abonament ponad 39zl i masz od nich internet. wtedy rzeczywiscie dostajesz rabat 15zl na abonament.

w TM mozesz dostac 240 minut i 500MB za 45zl po negocjacjach z sekcja utrzymania klienta.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#588240  autor: alkonauta
 13 paź 2012, 11:43
moje obserwacje odnosnie Orange - na podstawie roamingu w play. Jakosc polaczen w 3G - OK. Jakosc polaczeni w gsm - praktycznie glownie HR. Bywa ze polaczenie nie dochodzi do skutku. Polaczenia danych - bywa ze polaczenie nie dochodzi do skutku.

#588347  autor: MARQUS88
 13 paź 2012, 19:32
Wiadomo w każdej lokalizacji dany operator może działać inaczej, tu jednak moim zdaniem i tak jest OK. zawsze i w każdej sieci mogą się zdarzyć awarie lub problemy. Nie zawsze opinie innych czy to pozytywne czy nie mogą coś pomóc w tym temacie. Jeżeli już planujesz przeprowadzkę to oznacza, że coś Cię tam zainteresowało a jak tak to przekonaj się sam :)

#588390  autor: Andrzej311
 13 paź 2012, 22:22
u mnie orange ma najgorszy, ale u ciebie może być dobry najlepiej weź z punktu orange testowy starter i sie przekonasz.

#588401  autor: Forest150
 13 paź 2012, 22:50
U mnie z zasięgiem jest tak fatalnie jak i z jakością rozmów a bts mam niecałe 3km ode mnie. Jedynie co mnie trzyma to to że moja kobieta ma w "mixie" telefon i tak się trzymam tego orange......

Jeśli Ci pomogłem, kliknij "pomógł"

#588406  autor: Andrzej311
 13 paź 2012, 23:01
żadna umowa nie jest wieczna i można potem czmychnąć do innej sieci. U mnie z kolei mam nadajnik 0,5km i jest zły więc nie wiem od czego to zależy.

#588439  autor: Spioszek
 14 paź 2012, 03:10
Andrzej, może z twojego nadajnika korzysta full osób i jakość pozostawia wiele do życzenia.

Pozatym BTS obsługuje nie tylko rozmowy, ale też Internet, SMSy i MMSy.

#588464  autor: rogmaniek
 14 paź 2012, 11:06
Jeśli chodzi o mnie, to sieć Orange testuję tylko w przypadku tajemniczych kodów :P A tak poważnie, mimo, że ciężko zniosłem rebranding Idei na Orange, to na jakość połączeń nie mogłem narzekać. Choć może było zbyt mało rozmów. Pamiętam, jak kilkukrotnie rozmawiałem z telefonu 2G z Użytkownikami również sieci Orange, także z telefonem GSM, i jakość rozmowy była bardzo dobra. Na Forum było już wspominane, że w zachodniej Polsce PTK Centertel ma dobrze skonfigurowaną sieć. W Wielkopolsce, wg mnie, BTS- ów również nie brakuje. 3G, to już niestety dla tego operatora, inna kwestia. I tu, w w. w. regionie, wygrywa operator Plusa, tym bardziej odpalając teraz NodeB Aero2 900 MHz.

Dla przykładu Polkomtel: rozmawiałem z numeru mBank Mobile- Nokia e51, zasięg 3G- z mamą, która ma telefon tylko GSM. Po raz kolejny jakość rozmowy była bardzo słaba. Chwilami ledwo rozumiałem rozmówcę. Widocznie fakt, że miałem zasięg 3G, nic w tym nie pomógł. Co ciekawe, dzwoniąc do innych sieci jakość rozmowy była bardzo dobra. Ale nie pierwszy raz operator Plusa zaskakuje mnie słabą jakość rozmowy w Ich GSM, rozmawiając wewnątrz sieci...

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#588469  autor: Artur051
 14 paź 2012, 11:27
u mnie Orange ma zapchaną sieć na gsm. W mieszkaniu często zdarza się przełączanie między bts-ami - co skutkuje zgrzytami i zniekształcaniem rozmów. Po zgłaszaniu problemu z jakością rozmów do Orange - otrzymałem odp, że mogę dzwonić i powinienem się z tego cieszyć, co więcej - ponad rok temu wyłączono nodeB w okolicy i pozostał u mnie w mieszkaniu tak słaby sygnał UMTS, że nie da się z niego korzystać (występuje tylko przy oknie). Dziwna polityka Orange. Główny numer wylądował więc w Play-u do którego zastrzeżeń względem własnej sieci w Płocku - nie moge mieć. Orange teraz służy mi tylko do odbierania połączeń od zagorzałych dusigroszy w Orange ;). Rozmawiać aktualnie - nie da się przez zgrzyty więc głównie tylko do sms ten numer mi służy.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, 15:39 przez Artur051, łącznie zmieniany 1 raz.

#588502  autor: Andrzej311
 14 paź 2012, 14:10
darkangel pisze:Andrzej, może z twojego nadajnika korzysta full osób i jakość pozostawia wiele do życzenia.

Pozatym BTS obsługuje nie tylko rozmowy, ale też Internet, SMSy i MMSy.
pewnie masz racje, ale jak na miasto 2 nadajniki to stanowczo za mało.

#591067  autor: shalashaska
 26 paź 2012, 10:28
Ja dodam od siebie spore problemy z zasięgiem. Mieszkam w Krakowie i dziur w sieci Orange jest sporo. Pomału zbieram się z trzema moimi telefonami w sieci Orange do przejścia do innej sieci. Orange twierdzi ze u niego jest wszystko w porządku.