• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #584171  autor: lubie_budyn
 22 wrz 2012, 20:51
Witam,

Chciałem skonfigurować usługi WAP i MMS na swoim telefonie (Nokia 6700 classic) w siecii Plus. Znalazłem odpowiednią konfigurację(Punkt dostępu, adres serwera itp) na stronie plusa:
http://plus.pl/indywidualna/Pomoc/KonfigurujTelefon/

Niestety nijak nie wiem jak w menu dojść do tych ustawień. Może ktoś nakierować?
Ostatnio zmieniony 03 paź 2012, 19:49 przez lubie_budyn, łącznie zmieniany 2 razy.

#584220  autor: orson_dzi
 23 wrz 2012, 11:10
Myśleć...
Skoro już dotarłeś do tamtej strony, to wciśnij sobie "Konfiguruj", na zielonym pasku pod napisem: Konfiguruj telefon przez internet. Wybierz producenta, model i wpisz swój numer telefonu.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#584238  autor: dario321
 23 wrz 2012, 12:11
no chyba,ze telefon ma soft np; z ery to raczej nic to nie da :wink:
Ostatnio zmieniony 03 paź 2012, 21:04 przez dario321, łącznie zmieniany 1 raz.

#584365  autor: lubie_budyn
 24 wrz 2012, 08:50
orson_dzi pisze:Myśleć...
Skoro już dotarłeś do tamtej strony, to wciśnij sobie "Konfiguruj", na zielonym pasku pod napisem: Konfiguruj telefon przez internet. Wybierz producenta, model i wpisz swój numer telefonu.
Konfigurator nie działa. Informuje mnie, że nie może dodać kolejnych hmmm... profili ustawień(ograniczenie do 70)? Mogę sprawdzić jak wrócę z pracy konkretny komunikat.

Nigdy nie ufałem konfiguratorom. Konfiguruje się ręcznie, albo nie działa :D.
dario321 pisze:no (c)hyba,ze telefon ma soft np; z ery to raczej nic to nie da :wink:
Owszem, telefon z ery. Mogę coś wtedy zdziałać? Czy inwestować w nowy będzie najłatwiej ;)?

#584375  autor: dario321
 24 wrz 2012, 09:36
lubie_budyn pisze:Owszem, telefon z ery. Mogę coś wtedy zdziałać? Czy inwestować w nowy będzie najłatwiej ?
czytaj; http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=11761&start=0 (tylko uzyj/znajdz w google NSS v1.0.38.15 i smigaj)

#584382  autor: orson_dzi
 24 wrz 2012, 10:31
A nie wystarczy w tym momencie wywalić wszystkie ustawienia jakie są w telefonie i wtedy wysłać?

Albo też inaczej. Ten sam zielony pasek, ale wciskasz "Parametry konfiguracyjne". Tam wybierasz co potrzebujesz i wyświetlają Ci się ustawienia ręczne. W telefonie powinno być coś w stylu dodaj profil w ustawieniach sieciowych.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#584430  autor: lubie_budyn
 24 wrz 2012, 14:20
orson_dzi pisze:A nie wystarczy w tym momencie wywalić wszystkie ustawienia jakie są w telefonie i wtedy wysłać?

Albo też inaczej. Ten sam zielony pasek, ale wciskasz "Parametry konfiguracyjne". Tam wybierasz co potrzebujesz i wyświetlają Ci się ustawienia ręczne. W telefonie powinno być coś w stylu dodaj profil w ustawieniach sieciowych.
Od tego zacząłem pierwszy post. Mam dane konfiguracyjne i nijak w menu nie mogę doklikać się do miejsca, gdzie mógłbym je wprowadzić. Nigdy nie byłem dobry w klikaniu :? .
dario321 pisze:
lubie_budyn pisze:Owszem, telefon z ery. Mogę coś wtedy zdziałać? Czy inwestować w nowy będzie najłatwiej ?
czytaj; http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=11761&start=0 (tylko uzyj/znajdz w google NSS v1.0.38.15 i smigaj)
Przeczytam i zastosuję wieczorem po pracy. Wielkie dzięki! Nie pomyślałem, że to może być umyślne upośledzenie oprogramowania przez dostawcę ;). Dam tutaj też znać, jeśli to pomoże.

#584457  autor: NokiaUser
 24 wrz 2012, 16:43
Skoro nie działa ci konfigurator ze strony Plusa, to może spróbuj konfiguratora innego operatora? W końcu wszystkie sieci mają ten sam APN.
Konfigurator Play
Konfigurator T-Mobile
Konfigurator Orange z już wybraną Nokią 6700 Classic

EDIT: Na stronie Orange znalazłem konfigurację Internetu dla Nokii 6700 Classic, dlatego teraz nie musisz już korzystać z konfiguratorów, możesz skonfigurować punkt dostępu ręcznie.
Aby skonfigurować Internet w telefonie Nokia 6700 Classic, należy postępować według poniższych wskazówek:

1. Wejdź w MENU.
2. Wybierz USTAWIEN., a następnie KONFIGURACJA.
3. Wybierz WŁASNA KONFIG. UST.
4. Jeśli brak konfiguracji, naciśnij DODAJ, w przeciwnym razie naciśnij OPCJE, a następnie DODAJ NOWY.
5. W kolejnym kroku wybierz WEB.
6. W pole NAZWA KONTA wpisz Internet GPRS
7. W kolejne pole, jakim jest STRONA GŁÓWNA wpisz http://www.orange.pl
8. W polach NAZWA UŻYTKOWNIKA i HASŁO wpisz internet
9. Pole UŻYJ PREF. PKTU DOST. ustaw na NIE.
10. Wybierz USTAW. PUNKTU DOST. i ustaw pole PROXY na WYŁĄCZONE.
11. Wejdź w USTAWIENIA NOŚNIKA.
12. W pole PKT DOST. DANYCH PAK. wpisz internet
13. W pole NAZWA UŻYTKOWNIKA i HASŁO wpisz internet
14. Naciśnij trzy razy WRÓĆ i zaznacz wprowadzoną konfigurację Internet GPRS.
15. Naciśnij OPCJE, a następnie UAKTYWNIJ.

#586290  autor: lubie_budyn
 03 paź 2012, 19:48
Dość późno odpisuję, jednak żeby skorzystać z narzędzi Nokii musiałem ściągnąć i zainstalować Windows, a nie miałem czasu się za to zabrać.
NokiaUser pisze:....EDIT: Na stronie Orange znalazłem konfigurację Internetu dla Nokii 6700 Classic, dlatego teraz nie musisz już korzystać z konfiguratorów, możesz skonfigurować punkt dostępu ręcznie.
Aby skonfigurować Internet w telefonie Nokia 6700 Classic, należy postępować według poniższych wskazówek:

1. Wejdź w MENU.
2. Wybierz USTAWIEN., a następnie KONFIGURACJA.
3. Wybierz WŁASNA KONFIG. UST.
4. Jeśli brak konfiguracji, naciśnij DODAJ, w przeciwnym razie naciśnij OPCJE, a następnie DODAJ NOWY.
.....
To niestety nie działało, jednak....
dario321 pisze:czytaj; http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=11761&start=0 (tylko uzyj/znajdz w google NSS v1.0.38.15 i smigaj)
Użyłem narzędzia Nokii do aktualizacji. Stwierdził, że mam już najnowszą wersję, więc może chcę przeinstalować. Nie mając nic do stracenia - zgodziłem się.

I od tego czasu mogę ręcznie konfigurować sieć - serdecznie dziękuję, problem rozwiązany.

#586314  autor: dario321
 03 paź 2012, 21:05
to nawet fajnie :-)