• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.

#585105  autor: wtd
 27 wrz 2012, 16:12
znawca pisze: z resztą, dla mnie iPhone to bardzo dobry smartfon, któremu niewiele brakuje do ideału... ale tylko po jailbreaku
A co takiego dodaje ten jailbreak oprócz wysyłania rzeczy po bt i pirackich appsów?

Swoją drogą są cenniki w orange - w abo poniżej stówy 140pln drożej niż 4s:
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 476140.pdf

#585187  autor: stanax
 27 wrz 2012, 22:52
Obrazek

... Dobry wieczór, to ja - twoja aberracja chromatyczna :lol:

#585743  autor: RobertX
 01 paź 2012, 10:30
Po pierwszym obcowaniu z iP5 powiem tak, juz nie wyglada tak prestizowo jak stary chociaz dla mnie lepiej bo jest dosyc solidny. Bardzo dziwnie wyglada w reku ten ekran(chodzi o proporcje) Ekran wysoki jak ten z Galaxy S2 ale sporo wezszy i przez to wyglada na sporo mniejszy niz jest w rzeczywistosci. Po pierwszym odblokowaniu .... w wlasciwie to nic nowego dalej nie ma sie czym pobawic. W sumie to nie dziwie sie, ze ludzie kupuje te telefony w ciemno nawet nie majac ich w reku...

[ Dodano: 2012-10-01, 10:35 ]
matteo pisze:No dobra, pora napisać parę rzeczy na gorąco.

Obudowa w czarnym faktycznie się rysuje, po prostu tworzą się w niej odpryski lakieru. Na szczęście wziąłem białego.

Jest niewiarygodnie cienki i lekki. Pierwsze wrażenie (nawet moje) po wzięciu telefonu do ręki: "czy on ma już włożoną baterię?"

iOS 6 - nie wiem jak się zachowuje w stosunku do 4S'a, bo nie zdążyłem już przetestować. Oczywiście wszystko śmiga jak trza.

Aplikacje otwierają się albo na full skrinie albo są delikatne, czarne paski.

Próbki zdjęć:
http://dl.dropbox.com/u/38686703/zdj%C4%99cie%201.JPG
http://dl.dropbox.com/u/38686703/zdj%C4%99cie%202.JPG

Pytania?
Zapraszam do zadawania.
Do obudowy w sumie nie mam specjalnych zastrzezen bo to zwykle aluminium jak w innych telefonach. Fakt, ze na czarnym rysy sie rzucaja bardziej w oczy...

Co do wagi i wymiarow, to tez bez szalu! Moze jak kotos sie przesiada z iP4 to tak ale np. z Galaxy s2 to nic nowego. Po przylozeniu obu bokiem do siebie to na oko nie ma roznicy. Co do wagi to jest troche lzejszy ale samsung jest sporo wiekszy, wiec Apple w tym temacie nie robi najmniejszego wrazenia.

#585773  autor: ania.kula
 01 paź 2012, 13:30
Masakra w stanach podobno trzeba się zapisać do kolejki żeby kupić sobie nowego iphonea

Szybka utrata wagi http://www.przykladowediety.info/

#585788  autor: RobertX
 01 paź 2012, 14:11
To mnie akurat nie dziwi. Ostatnio w Galerii Jurajskiej po premierze Galaxy S3 bylo stoisko samsunga gdzie mozna bylo kupic ten telefon. Podszedl klient i pyta sie czy moze kupic, a ekspedient na to: przykro mi, druga dostawa się rozeszła ale może się Pan zapisać na następna. Juz jest 15 osob na liscie. A wtedy sprzedawali tylko biale ...

#586218  autor: creeper
 03 paź 2012, 15:14
w stanach zawsze szaleli na aplowskimi telefonami (ja do dziś nie wiem dlaczego :P) wystarczy na YT zobaczyć sobie jakie są kolejki przed sklepem, gorzej jak u nas za komuny :P

#586261  autor: UndiscloseD
 03 paź 2012, 17:31
creeper,
Bo to sa fanboje apple, ktorzy oddaliby wszystko byle miec nowego iPhone'a. Inna sprawa, ze ich po prostu stac na niego bo tam sa nieco inne zarobki niz u nas.

#586375  autor: RobertX
 04 paź 2012, 09:05
Zgadza sie. Jesli u nas takie pozadane telefony jak iP czy Galaxy kosztowaly by powiedzmy 1000 zl to tez bylyby kolejki. Bo wtedy grono odbiorcow bardzo by sie powiekszylo. W USA taki telefon to nie jest wielki wydatek nawet dla klasy sredniej. Dlatego oni sa tak podatnji na marketing - bo ich stac na to zeby kupic cos im nie potrzebnego. Zreszta tak jak w zachodniej Europie, a u nas oddaja Applowi polowe a nawet cala swoja miesieczna pensje i to jeszcze z pocalowaniem reki ;)

#586410  autor: orson_dzi
 04 paź 2012, 11:22
Proponowałbym tutaj bardzo prosty przelicznik.
Powiedzmy, że tak przeciętnie zarabiasz u nas 1500-2000zł (wiem, burżuazja). Bez umowy iP5 kosztuje prawie 3000zł. Przy abonamencie i tak musisz koło tego 1000zł wydać.

Tam zarabiasz dajmy na to tyle samo, ale w dolarach. iP 5 z umową kosztuje 300-400$ .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#587643  autor: stanax
 10 paź 2012, 19:36
.

iPhone 5 rżnie na kaskę swojego właściciela bez jego wiedzy
- pobiera dane z internetu przez GSM, nawet gdy WLAN jest włączony.

Seria błędów kolejno wykrywana w iPhone 5 i iOS 6 wydaje się nie mieć końca.
Pobieranie dużych ilości danych przez sieć komórkową, pomimo faktu, że telefon
jest podłączony do sieci bezprzewodowej (WLAN / WiFi) jest kolejnym ujawnionym
błędem. Problem został opisany przez użytkowników z innych krajów , w których iPhone 5
już pojawiły się w oficjalnej sprzedaży. Apple wydało aktualizację do iPhone'a 5,
aby rozwiązać ten problem, ale najwyraźniej tylko dla klientów operatora telefonii
komórkowej Verizon. Jednak problemem ten nie dotyczy wyłącznie klientów sieci Verizon.

W norweskiej gazecie internetowej digi.no Morten P. Røvik opisuje, jak jego iPhone 5
z niewyjaśnionych przyczyn pobrał 561 megabajtów danych przez sieć komórkową
Telenor w sześć dni. Przedwczoraj Røvik całkowicie wyłączył mobilną obsługę danych,
a mimo to telefon pobrał kolejne 15MB (do 576 MB).

Obrazek

Røvik nie potrafi wyjaśnić, jakiego rodzaju dane pobrał telefon, skoro on sam nie uaktywniał
żadnych usług ani niczego nie synchronizował. Skontaktował się z BOK Telenor, a ci, że ​​nie
znają sprawy. Spółka nie zauważyła, aby iPhone 5 pobierały więcej danych niż inne wersje (sic!).

Pytanie; co jest przyczyną tych jaj?

Fakt, że Apple wydało poprawkę błędu dla klientów Verizon może wskazywać, że nie jest to problem
konkretnego operatora. Także klienci innych, w tym Vodafone i Telstra, dostają bardzo wysokie rachunki
za telefon z tego powodu.

źródło

#587655  autor: wtd
 10 paź 2012, 20:36
Od tygodnia używam ip5 i jeszcze nie zauważyłem żeby telefon pobierał dane w większym stopniu niż mój poprzedni sgs2.

#587658  autor: stanax
 10 paź 2012, 20:45
Ja też nie pomimo, że mam numer w Telenorze (ale nie ten telefon) :lol:

#587759  autor: Tidus
 11 paź 2012, 11:55
stanax pisze:.

iPhone 5 rżnie na kaskę swojego właściciela bez jego wiedzy
- pobiera dane z internetu przez GSM, nawet gdy WLAN jest włączony.

Seria błędów kolejno wykrywana w iPhone 5 i iOS 6 wydaje się nie mieć końca.
Pobieranie dużych ilości danych przez sieć komórkową, pomimo faktu, że telefon
jest podłączony do sieci bezprzewodowej (WLAN / WiFi) jest kolejnym ujawnionym
błędem. Problem został opisany przez użytkowników z innych krajów , w których iPhone 5
już pojawiły się w oficjalnej sprzedaży. Apple wydało aktualizację do iPhone'a 5,
aby rozwiązać ten problem, ale najwyraźniej tylko dla klientów operatora telefonii
komórkowej Verizon. Jednak problemem ten nie dotyczy wyłącznie klientów sieci Verizon.

W norweskiej gazecie internetowej digi.no Morten P. Røvik opisuje, jak jego iPhone 5
Telenor w sześć dni. Przedwczoraj Røvik całkowicie wyłączył mobilną obsługę danych,

Obrazek

Røvik nie potrafi wyjaśnić, jakiego rodzaju dane pobrał telefon, skoro on sam nie uaktywniał
żadnych usług ani niczego nie synchronizował. Skontaktował się z BOK Telenor, a ci, że ​​nie
znają sprawy. Spółka nie zauważyła, aby iPhone 5 pobierały więcej danych niż inne wersje (sic!).

Pytanie; co jest przyczyną tych jaj?

Fakt, że Apple wydało poprawkę błędu dla klientów Verizon może wskazywać, że nie jest to problem
konkretnego operatora. Także klienci innych, w tym Vodafone i Telstra, dostają bardzo wysokie rachunki
za telefon z tego powodu.

źródło
Bzdura albo bardzo jednostkowy przypadek.

#587760  autor: code
 11 paź 2012, 11:58
stanax pisze: całkowicie wyłączył mobilną obsługę danych,
[s]kurcze, nie ma takiej opcji w iphone :) Nie dziwota, że nie zadziałało.[/s]
edit: moja pomyłka, jest taka opcja.
stanax pisze:W norweskiej gazecie internetowej digi.no Morten P. Røvik opisuje, jak jego iPhone 5
to ciekawy case, tylko bez detalu nie wiadomo, czy to błąd Operatora, czy telefonu. iOS problematycznie się bilinguje, to może być to. ale tez pewien nie jestem, wiem tylko, że od wprowadzenia iOS6, iPhone częściej wysyła małe pakiety, a przy przemieszczaniu sie i handoverach, mogą spowodowac błąd w blilingowaniu. w Orange jest to rozwiązane, ale nie wiem, jak u innych Opów.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, 16:15 przez code, łącznie zmieniany 2 razy.

#587763  autor: wtd
 11 paź 2012, 12:42
code pisze:kurcze, nie ma takiej opcji w iphone Nie dziwota, że nie zadziałało.
Ustawienia>ogólne>sieć>Dane sieci kom.

#587798  autor: code
 11 paź 2012, 16:09
wtd pisze:
code pisze:kurcze, nie ma takiej opcji w iphone Nie dziwota, że nie zadziałało.
Ustawienia>ogólne>sieć>Dane sieci kom.
rzeczywiście, myliłem się :-)

#587892  autor: stanax
 11 paź 2012, 21:21
Tidus pisze:Bzdura albo bardzo jednostkowy przypadek.
Bzdura powiadasz? A zwróciłeś uwagę na takie zdanie w moim poście:
stanax pisze:Apple wydało aktualizację do iPhone'a 5, aby rozwiązać ten problem,
ale najwyraźniej tylko dla klientów operatora telefonii komórkowej Verizon.

Tu masz link do tej aktualizacji: http://support.apple.com/kb/HT5526 (w poprzednim poście też go dałem)

Verizon to największy operator telefonii komórkowej w Stanach Zjednoczonych!
Na pewno parę ( ;) ) osób posiadających iP5 korzysta z jego usług i skoro Apple
wydaje specjalną aktualizację dla Verizon, to nie może być mowy o jednostkowym
przypadku... Następnym razem pomyśl wcześniej, zanim zarzucisz mi wypisywanie bzdur.

A przy okazji, jak już piszę o faktach (żadne tam bzdury!), to czy właściciele iPhone 5
wiedzą, że telefon sprawdza ich preferencje i pod tym kątem "bombarduje" reklamami?
Aż trzy opcje, specjalnie głęboko ukryte w systemie (iOS 6) kontrolują każdy ruch w necie.
Są one uaktywnione standardowo. Mało rozgarnięty posiadacz iP5 nie ma o nich bladego
pojęcia. Tym bardziej, jak je zablokować. Celem jest maksymalny profit: reklamodawcy
wiedzą gdzie jest posiadacz iP5 i co go interesuje.

Ktoś napisze, że przecież dokładnie to samo robi Google w Androidzie. Tak, ale bez rycia
głęboko w systemie da się je paroma prostymi klikami zablokować. Na dodatek Android jest
za free!

Co o "śledzeniu" pisze samo Apple? Po prostu walą ściemę:

iAd, Apple's mobile advertising platform, strives to provide relevant ads to you based on your interests.
To enable us to continue providing you with the best advertising experience, we recommend you keep
interest-based iAds enabled. If you do not want to receive ads related to your interests, you can opt
out by accessing this link on your iOS device using iOS 4 or later. You need to be logged into your iTunes
account in order for your opt out to be effective (...)
http://support.apple.com/kb/HT4228?view ... cale=en_US
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, 22:16 przez stanax, łącznie zmieniany 1 raz.

#587909  autor: code
 11 paź 2012, 22:15
Ale strasznie hejcisz.. Reklamy, phi. Wiesz co wie o Tobie Google? Wiesz, że widniejesz w statystykach nawet bez posiadania konta w Google? Z iAds możesz się przynajmniej wypisać.

#587915  autor: stanax
 11 paź 2012, 22:36
"Wypisanie" się tylko z iAds nie kończy sprawy. Na dwa inne sposoby nadal jesteś śledzony.

Google mnie szpieguje? No niemożliwe :lol:

#587921  autor: wtd
 11 paź 2012, 22:54
stanax pisze:Verizon to największy operator telefonii komórkowej w Stanach Zjednoczonych!
Na pewno parę ( ) osób posiadających iP5 korzysta z jego usług i skoro Apple
wydaje specjalną aktualizację dla Verizon, to nie może być mowy o jednostkowym
przypadku... Następnym razem pomyśl wcześniej, zanim zarzucisz mi wypisywanie bzdur.
Zwróć tylko uwagę, że verizon jako sieć cdma ma inny kawałek sprzętu (model CDMA A1429) niż inni (GSM A1428 lub GSM A1429).