• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #586147  autor: santo69
 03 paź 2012, 07:35
Witam

Kiedyś bardzo mi tu pomogliście, więc tu skierowuje zapytanie.

Mama ma nową umowę na telefon w Netii od czerwca (sama nie wiedziała że telefonicznie podpisała, a na piśmie umowy nie pamięta, ale to już chyba za późno się zorientowała). Teraz chce podpisać umowę na net. Infolinia sugeruje że za ok 50 zł/m-c podłączą (razem ponad 100) .

Pytanie: Czy w netii nie da się nadpisać umowy (nowa lojalnościóka) na starej? Np. zacząć http://www.netia.pl/oferta-dom/promocje ... lefon.html ? Nie ukrywam że 30 zł/m-c różnicy to sporo jak dla rodziców.

Ewentualnie jeśli ktoś zdalnie mógł taką operację przeprowadzić to się polecam

Pozdrawiam.
Krzysiek :smt006

#586166  autor: Sharly
 03 paź 2012, 10:43
Telefonicznie przedłuża się warunki umowy :)
Czyli NIE PODPISUJE,a przedłuża! W ciągu 14 dni roboczych otrzymuje się ANEKS do umowy drogą pocztową z nowymi warunkami promocji.

Przelozony napisal mi "moze sobie dobrac internet na innej umowie 10:42
w trakcie jednej nie moze zawrzec innej"

mam nadzieje,że w jakimś stopniu pomogłem :)

#586172  autor: santo69
 03 paź 2012, 11:07
w trakcie jednej nie moze zawrzec innej
To, to ja wiem. Niestety twój przełożony odpowiada jak większość formułkami ;). Dlatego pytam czy jak mama zerwie (tu usłyszy formułkę "przełożonego" o każe umownej) i w trakcie 30 dni podpisze nową korzystniejszą (bo z internetem) to nie powinna mieć kary umownej.

btw Nie wiem czemu twierdzi że nic nie dostała kurierem, ani pocztą (tu się już nie czepiam).

#586176  autor: Sharly
 03 paź 2012, 11:34
Będzie to opłata wyrównawcza.
Jeżeli abonament na tel wynosi 40 zl w promocji a bez promocji kosztuje 50 zl
to oplata wyrownawcza wynosi 10 zl - 1 miesiac
zostalo 10 mies. = 100 zl. itp

#586319  autor: santo69
 03 paź 2012, 21:27
opłata wyrównawcza naliczana jest gdy zrywasz umowę i tyle - normalnie nazywana jest to karą umowną (nie powinienem tego tłumaczyć jako laik) . Przy rozpoczęciu nowej takiej samej lub wyższej automatycznie jest anulowana w TP (kiedyś na tej klauzuli przeniosłem numer z internetem i tv i voip i wszystkim i nie zapłaciłem 6000 jak mówili mi w jednym punkcie i nastraszyli na infolinii). Pytanie czy taka klauzula istnieje w Netii albo w UKE.

#586323  autor: zygikuleczka
 03 paź 2012, 21:45
No i super, że uniknąłeś naliczenia ale to są jakieś wewnętrzne procedury firmy TP. Nie działają wszędzie a nawet jak działają to nie dowiesz się o nich prezentując taką postawę(roszczeniową). Takie podejście: ja sobie zawrę nową korzystniejszą umowę jest prostackie i zostaje olane od razu. Podobnie nawiązywanie do jakiś problemów z przedłużeniem sprzed nie wiadomo kiedy.
Skoro mama jest zainteresowana wzbogaceniem oferty to się pisze maila do firmy i rzeczowo się przedstawia sprawę prosząc o przyznanie oferty. Sądzę, że taki sposób załatwienia sprawy jest sensowniejszy a na pewno bardziej kulturalny. Powodzenia.

5XX XXX XXX: Plus :arrow: Orange :arrow: Play :arrow: T-mobile
6XX XXX XXX: T-mobile :arrow: Nju mobile :arrow: Play

#586378  autor: santo69
 04 paź 2012, 09:23
Nie wiem gdzie tu postawa roszczeniowa, ale ok. W sumie napisanie maila nie boli.

Taka procedura obowiązuje również np w plusie, ponieważ przedłużając mixa doliczają ci ilość doładowań, ale już lecisz na nowej umowie. Np masz 10 doładowań do końca i podpisujesz na 24 doładowywania = 34 na nowych zasadach lub z nowym telefonem. (proszę nie mówić że to na kartę a to nie, bo chodzi o zasadę).

[edit] znalazłem na ich stronie, że można nałożyć sobie oferty na 4 m-ce przed końcem umowy i można to zrobić nawet przez ich infolinię. Wniosek: Chyba trzeba dokupić internet solo. Ale i tak po pierwsze primo: pójdzie najpierw prośba o wystosowanie oferty (dziękuje za podpowiedź) , bo jak to mówią u mnie firmie " Pisz pan o podwyżkę, papier wszystko przyjmie" . A po drugie primo: może jak mama pójdzie do salonu to coś jej zaproponują :lol:

#586548  autor: earth
 04 paź 2012, 20:55
w Netii nie ma możliwości nadpisania starej umowy nową, natomiast przedłużając obecną umowę i dokupując jednocześnie nową usługę (np tel), dokupowana usługa oferowana jest na warunkach pakietowych. W praktyce oznacza to tyle że opłaca się dokupić telefon, gdyż do niego przyznawany jest rabat w ramach promocji, na net cena czy w pakiecie czy solo jest taka sama.
Nadpisanie starej umowy nową jest możliwe ale tylko w szczególnych przypadkach (np. przeniesienie ze zmianą strefy numeracyjnej), ale nie mówimy tutaj o dosprzedaży.

#586551  autor: santo69
 04 paź 2012, 21:20
Earth wielkie dzięki. O taką odpowiedź mi chodziło :) W sobotę jak zjadę do KRK to podjadę z mamą do punktu i zapytam czy uda się. Napiszę wam co i jak poszło może komuś przyda się w przyszłości.

[ Dodano: 2012-10-07, 10:28 ]
Ok jestem po wizycie w salonie i jestem mile zaskoczony. Netia ma procedury wewnętrzne, które wyszły same od konsultanta (Wielkie chapeau bas dla pana obsługującego - Da się jednak "Panie Przełożony :twisted: "). W Netii istnieje coś takiego jak gwarancja ceny i dwa razy w trakcie umowy można korzystać z nowych promocji tylko musi minąć 6 miesięcy od podpisania. Reasumując jak podpiszesz umowę a zmienią się warunki promocji, można udać się do punktu i spróbować ją zmienić na korzystniejszą - tylko minimum 6 miesięcy. !!!! Jeszcze jedno. Panowie w punktach widzą centralki a na infolinii nie - więc pan nam puści 10 M spokojnie, a nie ledwo 6 jak to usłyszałem na infolinii. Powtarza się zasada - Jak gdzieś się nie da zmień punkt obsługi i obsługującego :lol:

Mam nadzieje że przyda się to komukolwiek