• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #585617  autor: sindikat
 30 wrz 2012, 13:26
Cześć.

Dawno, dawno temu używałem CellTracka na Nokii E51. Zmiana pracy i zainteresowań sprawiła, że o nim...zapomniałem.

Przed kilkoma dniami pomyślałem, że warto sprawdzić co się zmieniło i zainstalowałem go ponownie na Nokii E52.

Ku mojemu zaskoczeniu zamiast zmiany na korzyść obserwuję "cofanie się w rozwoju".

99% stacji nie ma informacji o lokalizacji, nośnej, itp.

Na domiar złego baza BTSearch jest chyba....nieaktualna, ale, dlaczego jeśli dwa lata temu miała już te wszystkie BTSy dodane?

W mojej najbliższej okolicy jest kilka anten. Wcześniej wszystkie były identyfikowane. Na dzień dzisiejszy żadna z nich nie jest.

Czy baza uległa uszkodzeniu i nie została uaktualniona do stanu sprzed awarii?

Testowałem na BTS Orange i T-Mobile.

#585635  autor: Pijo
 30 wrz 2012, 14:03
Do wrzesnia w Białymstoku i okolicach trwa wymiana sprzętu w Orange i Erze. Wszystkie CIDy są nowe, więc ktoś musi wziąć telefon w dłoń, przeskanować eter i wysłać dane do btsearch.pl. Bardzo dużo nowych CIDów erowych jest już dodane w Bstoku (to chyba zasługa tomi81), z Orange na razie nie wiele.

#585637  autor: sindikat
 30 wrz 2012, 14:21
Chętnie się tego podejmę, ale nie jestem w tym mocny i muszę się dużo dowiedzieć.

Wchodzę w mapę na stronie BTSearch i podświetlam jeden z pobliskich nadajników. Uzyskuje ID stacji, np. 8207. Czy to także jest nieaktualne? Tyle, że to chyba prosto z UKE, więc powinno być nowe.

Czy taki sam numer muszę uzyskać w Celltracku w polu CellID?

Dlaczego na tak szeroką skalę jest wymieniany sprzęt?

#585638  autor: drcox
 30 wrz 2012, 14:29
Poczytaj forum, od miesięcy aż grzmi o Networks!. I właśnie dlatego jest rozwałka w bazie BTS.

#585640  autor: sindikat
 30 wrz 2012, 14:37
Poczytam, ale nie teraz. To może poczekać.

Na wstępie muszę uzyskać informację czy StationID na mapie BTSearch jest aktualny, bo jest pobierany z UKE czy jest nieaktualny w związku z przebudową.

#585679  autor: tomi81
 30 wrz 2012, 20:51
mantoch pisze:Chętnie się tego podejmę, ale nie jestem w tym mocny i muszę się dużo dowiedzieć.

Wchodzę w mapę na stronie BTSearch i podświetlam jeden z pobliskich nadajników. Uzyskuje ID stacji, np. 8207. Czy to także jest nieaktualne? Tyle, że to chyba prosto z UKE, więc powinno być nowe.

Czy taki sam numer muszę uzyskać w Celltracku w polu CellID?

Dlaczego na tak szeroką skalę jest wymieniany sprzęt?
Po kolei - ID stacji, a CellID z Celltracka to dwie, różne kwestie. ID stacji pochodzi z UKE i pokazuje jakie pozwolenia radiowe posiada dana stacja (w skrócie). CellID, które znajdujesz w celltracku to już dane samego BTSa/Noda (wraz z numerami sektorów). W chwili obecnej, z związku z przebudową sieci przez Networks! wszystkie CellID zostały zmienione (nawet jeżeli w danej lokalizacji stacja np. TMobile pozostała), dlatego do czasu ponownego spisania nowych CIDów będą duże braki w bazie Btsearch. Trzeba teraz postawić kreskę i w przypadku TMobile oraz Orange zacząć wszystko od nowa. Dane Plusa i Play'a masz jak najbardziej aktualne bo tu nie było na razie żadnych zmian (co prawda Polkomtel szykuje się na modernizację swojej sieci, nie sądzę jednak aby pociągnęło to takie zmiany jakie mają miejsce w nadajnikach TMobile i Orange).
Pijo pisze:Do wrzesnia w Białymstoku i okolicach trwa wymiana sprzętu w Orange i Erze. Wszystkie CIDy są nowe, więc ktoś musi wziąć telefon w dłoń, przeskanować eter i wysłać dane do btsearch.pl. Bardzo dużo nowych CIDów erowych jest już dodane w Bstoku (to chyba zasługa tomi81), z Orange na razie nie wiele.
Dokładnie tak :) Na razie spisuję nadajniki TMobile (gdyż z tej sieci korzystam na co dzień więc najczęściej ją monitoruję) i na bieżąco, wraz z Krzyśkiem Niemczykiem, uzupełniamy bazę Btsearch (dlatego dla TMobile choćby w Białymstoku, Łomży, czy na trasach tam gdzie sieć już jest po swapie i tam ja lub ktoś inny dotarł w bazie są już nowe dane). Orange zajmę się w drugiej kolejności (chyba, że chcesz pomóc to będzie mi prościej :) Generalnie przyjmij zasadę - gdzie działa już stacja TMobile w ramach Networks (ma dopisek - Networks! w bazie btsearch) tam działa już stacja Orange.

#585685  autor: sindikat
 30 wrz 2012, 21:19
Ściągnąłem wykaz pozwoleń ze strony UKE. Porównywałem je z mapą na BTSearch i patrze, że wszystko się zgadza jeśli chodzi o ID. Uruchomiłem CellTracka i się załamałem, bo żaden CID się nie pokrywał z powyższymi danymi. Ale jak miał się pokrywać jak ja nie w temacie byłem.

Niemniej czeka mnie bardzo trudne zadanie teraz, bo niby skąd mam wiedzieć skąd dolatuje do mnie, np. taki CID: 20460 (UMTS) czy 14995 (GSM)? Byłem właśnie przekonany, że to te dane, które UKE podaje, a tu niespodzianka.

#585688  autor: tomi81
 30 wrz 2012, 21:30
mantoch pisze:Ściągnąłem wykaz pozwoleń ze strony UKE. Porównywałem je z mapą na BTSearch i patrze, że wszystko się zgadza jeśli chodzi o ID. Uruchomiłem CellTracka i się załamałem, bo żaden CID się nie pokrywał z powyższymi danymi. Ale jak miał się pokrywać jak ja nie w temacie byłem.

Niemniej czeka mnie bardzo trudne zadanie teraz, bo niby skąd mam wiedzieć skąd dolatuje do mnie, np. taki CID: 20460 (UMTS) czy 14995 (GSM)? Byłem właśnie przekonany, że to te dane, które UKE podaje, a tu niespodzianka.
Nie załamuj się :) Żeby dokładnie wiedzieć czy dany CID jest z takiego lub innego BTSa/Noda, czy z takiej, a nie innej nośnej przydaje się fieldtest, tam wymuszasz odpowiednią nośną, podajesz odpowiednie PSC (w 3G), a następnie dopalasz Celltracka i wiesz już jaki to jest CID :). I tak po kolei dla każdego sektora i każdej nośnej (podpowiem, zarówno w Orange jak i TMobile działają po 3 nośne). Roboty od metra ale spoko, powoli się zrobi :) Co do Twojego wyobrażenia, iż ID z UKE pokrywa się z CIDami danej stacji - w przypadku TMobile i Orange nigdy tak nie było (wyjątkiem jest tu Polkomtel, gdzie ID stacji pokrywa się z CellID, tyle, że u nich CellID się w kraju powtarza, zaś w Orane i TMobile nie), wszystkie dane, które miałeś w bazie btsearch to ręczna, żmudna "robota" wszystkich łowców BTSów.

#585692  autor: sindikat
 30 wrz 2012, 21:41
Załamka, ale będę walczył.

W CellTracku są jeszcze jakieś dane GPS. Teraz mi pokazuje moje położenie i chyba pod spodem stacji, bo mam 2,3 km. Tak to działa? czy to zupełnie do czegoś innego służy?

#585695  autor: Patryk_
 30 wrz 2012, 22:02
W temacie aktualności StationIDs w dobie N! - jeśli w danej lokalizacji nie było wcześniej któregoś opa, to wiadomo że ma on swoje nowe StationID (które jest albo i go nie ma w bazie UKE). Na sajtach na których była Era i Orange w zdecydowanej większości przypadków zależy to od tego, które miejsce zamocowania anten zostanie jako wspólne - jak Ery, to Orange dostaje nowe StationID, a jak Orange, to Era ma nowe pozwolenie z nowym identyfikatorem.
A operator który jest "dawcą" miejsca pod anteny robi tylko zmP w zależności od zmian w konfiguracji stacji.

P.S. - N! w Bielsku-Białej i okolicach już spisane w całości, zapraszam na mapę btsearch :)

#585976  autor: sindikat
 02 paź 2012, 13:09
tomi81 pisze:...Żeby dokładnie wiedzieć czy dany CID jest z takiego lub innego BTSa/Noda, czy z takiej, a nie innej nośnej przydaje się fieldtest, tam wymuszasz odpowiednią nośną, podajesz odpowiednie PSC (w 3G)...
Pobrałem i zainstalowałem FieldTest v1.00 przeznaczonym m.in. na Nokię E52. Na dzień dobry przeraziła mnie niesamowicie duża ilość zakładek. Na jakie pola mam zwrócić szczególną uwagę? Jak wymusić nośną o której wspominasz?