• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #584924  autor: DjSonido.Fresco
 26 wrz 2012, 19:38
Witajcie, moje pytanie dotyczy diod LED o tym o to modemie HUAWEI ZTE MF 195

Konkretnie interesuje mnie

przy jakim trybie transmisji jaka dioda LED miga

np. 2G swieci dioda czerwona..

3G np.. niebiska......... zielona

kupilem dzis ten modem

i strasznie mi muli net, w t-mobile

2G/3G raz swieci dioda zielona raz czerwona zasieg pelny lub poł

pingi po nawet 2832 mili s. no porazka i nie umie doszukac sie nigdzie opisu typu.

( SWIECI.. MIGA DIODA ZIELONA TO NP MODEM PRACUJE W TRYBIE HSPA)

ITD. Z GORY DZIEKUJE ZA KONKRETNA ODPOWIEDZ POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2012, 20:41 przez DjSonido.Fresco, łącznie zmieniany 1 raz.

#584932  autor: user_delete34
 26 wrz 2012, 20:00
Skoro masz takie kolory diód, to może jest podobnie jak w Huaweiach (ZTE to ZTE, a nie Huawei ZTE), czerwona - błąd, zielona - 2G, niebieska - 3G, niebieska+zielona - 3G+; miga - brak połączenia, świeci - połączenie ustanowione.
Zioło Ci miga? ;)
Pingi będziesz miał w 2G dość wysokie, w 3G powinny się zmieścić w ≤100 ms bez problemu (jak chcesz mieć wiarygodny pomiar to sprawdzaj w konsoli systemowej).
Pamiętaj, że internet mobilny to nie stacjonarka i tu parametry transmisji zmieniają się co chwilę.

#584937  autor: DjSonido.Fresco
 26 wrz 2012, 20:33
Markadiusz pisze:Skoro masz takie kolory diód, to może jest podobnie jak w Huaweiach (ZTE to ZTE, a nie Huawei ZTE), czerwona - błąd, zielona - 2G, niebieska - 3G, niebieska+zielona - 3G+; miga - brak połączenia, świeci - połączenie ustanowione.
Zioło Ci miga? ;)
Pingi będziesz miał w 2G dość wysokie, w 3G powinny się zmieścić w ≤100 ms bez problemu (jak chcesz mieć wiarygodny pomiar to sprawdzaj w konsoli systemowej).
Pamiętaj, że internet mobilny to nie stacjonarka i tu parametry transmisji zmieniają się co chwilę.
w tym momencie mam 3G+ i dalej tylko zielona licho wie czy ten zte mf 195 wogole ma niebiska, zasieg mam na 3 kreski z 5 czasem wszystkie 5 wlasnie to mnie zastanawia, zawsze zielona czy 2g czy 3g czy 3g+ a w t-mobile mowia ze na niebiska powinien swiecic hmm ha

3G LUB 3G+ 4 LUB 5 KRESEK ZASIEGU PREDKOSC POBIERANIA MAX 100kb pingi po 400/700 800 i tysiac super a mialo tak fajnie dzialac

#584942  autor: user_delete34
 26 wrz 2012, 20:43
DjSonido.Fresco pisze:3G+ i dalej tylko zielona
Napisałem może, nie miałem w rękach tego modemu.
Kreski to nie jest dobry wskaźnik poziomu sygnału, lekko mówiąc.
Jak dla mnie to wskazuje na to, że jesteś w 2G, bo takie pingi po 3G to rzadkość.
DjSonido.Fresco pisze:a mialo tak fajnie dzialac
Nic nie "miało". Już pisałem, to internet mobilny, tutaj nie ma nic gwarantowanego. Możesz mieć transfer 20/5 Mbps przy pingach 50 ms, możesz mieć 0,05/0,01 Mbps przy pingach 4 s.
Skoro już edytujesz posta, to popraw tytuł, pisz wyraźniej, usuń puste linijki, zbędne kropki i nie cytuj całego posta będącego bezpośrednio przed Twoim...

#584963  autor: NokiaUser
 26 wrz 2012, 21:23
W instrukcji obsługi modemu ZTE MF 626 z Play znalazłem opis, co oznacza dany kolor diody. Taka "legenda" pasuje zdaje się do większości modemów ZTE.
Obrazek

#585001  autor: DjSonido.Fresco
 27 wrz 2012, 00:57
ok thx, za info z playa co do ledów. A ogolnie uzyskałem odpowiedz w emailu z t-moile że producent wogóle nie okresla jaki kolor co oznacza, coż bywa, według w/w legendy.. postaram się to obserwowac moze akurat pasuje :) thx za dyskusje, Pozdrawiam.

#585028  autor: Vieslav
 27 wrz 2012, 09:18
Może po prostu przekroczyłeś limit GB?

#585115  autor: NokiaUser
 27 wrz 2012, 16:50
Skoro świeci ci zielona dioda, to - według tej tabelki - oznacza że jesteś połączony w technologii 2G. Zapewne taki tryb jest ustawiony w modemie. Aby ten tryb zmienić na 3G, użyj dołączonego do modemu oprogramowania, lub programu top_netinfo.