• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.

#582194  autor: Chemicalifornia
 14 wrz 2012, 17:51
Dlatego sam nie wiem co kupić, 4s i miedź nadzieję, że będzie wspierany tak długo jak mój 3GS, czy 5 i liczyć, że nie będzie powtórki 4 i ich anten.
Ciekawe, czy w listopadzie będzie jeszcze gdzieś 4s przynamniej 32gigowy.

3210>6210>6210>6310i>6021>K800i>iPhone3GS&E66>GalaxyNoteII&E6-00> One M9 & Xperia Z1 & Galaxy Note II
In all those mysteries you're taken by surprise
You never thought to see that look was in his eyes

#582263  autor: stanax
 14 wrz 2012, 20:59
Chemicalifornia pisze:(...) miedź nadzieję, / że nie będzie powtórki 4 i ich anten.

http://bits.blogs.nytimes.com/2012/09/1 ... alls-data/
Then why didn’t Apple add another antenna? Its phone already has two antennas in an effort to improve reception, and it would have had to add a third antenna just for Verizon and Sprint phones to give them simultaneous data and calls, Mr. Shimpi explained. Leaving that third antenna out allows Apple to simplify the process of manufacturing the iPhone for multiple carriers. Plus, in the next two years, 4G LTE technology is supposed to evolve to support voice calls, which would render another antenna unnecessary.
Nie można korzystać z internetu w trakcie rozmowy - w iPhone 5 brakuje anteny.
Nie dali, bo w ten sposób uprościli proces produkcji :lol:

#582270  autor: Chemicalifornia
 14 wrz 2012, 21:39
stanax pisze: Nie można korzystać z internetu w trakcie rozmowy - w iPhone 5 brakuje anteny.
No rozmawiać i korzystać z netu? Tak nie robię, albo bardzo rzadko.
Ale to jak będę wysyłał sms i to np radio internetowe przerwie pracę? O.o

Coraz bardziej mam ochotę kupić 4S i poczekać na 5S i wtedy zobaczyć co to bedzie

3210>6210>6210>6310i>6021>K800i>iPhone3GS&E66>GalaxyNoteII&E6-00> One M9 & Xperia Z1 & Galaxy Note II
In all those mysteries you're taken by surprise
You never thought to see that look was in his eyes

#582279  autor: stanax
 14 wrz 2012, 22:40
Chodzi o ograniczenia LTE w telefonie. Ktoś dzwoni do Ciebie w czasie, gdy korzystasz z internetu, wtedy pokaże mu zajętość numeru / włączy się sekretarka. Brakuje anteny, a te dwie co są, właśnie "zatkane" przez internet... Czy jakoś tak. Poczytaj tekst z linku.
Rzeczniczka Verizon'u, Brenda Raney mówi New York Times'owi, że był to świadomy wybór ze strony Apple'a wyciąć dodatkową antenę.

#582286  autor: get
 14 wrz 2012, 23:15
stanax, W USA takie ograniczenie dla CDMA i LTE może mocno zaboleć. Chemicalifornia, coś jak EDGE, gdy mamy włączony transfer i zaczynamy dzwonić, transmisja danych się wyłącza, tak samo jak ktoś do nas dzwoni. W tym przypadku gdy na iPhonie 5 włączysz transfer danych w CDMA lub LTE to nikt się do nas nie dodzwoni :smt043

Czasy analogowego modemu 56 kb/s powracają ? :twisted:

PS: Samsung raczej nie pozwie Apple za "wykastrowane" LTE :D

Jeszcze jedna mała kwestia. Te 150 mb/s w Wi-Fi działa tylko dla 802.11N przy częstotliwości 5 ghz przy 2.4 GHZ mamy 72 mb/s :) Przy codziennym używaniu ta różnica jest nieistotna.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2012, 13:27 przez get, łącznie zmieniany 1 raz.

#582314  autor: code
 15 wrz 2012, 10:34
Chemicalifornia pisze:
stanax pisze: Nie można korzystać z internetu w trakcie rozmowy - w iPhone 5 brakuje anteny.
No rozmawiać i korzystać z netu? Tak nie robię, albo bardzo rzadko.
Ale to jak będę wysyłał sms i to np radio internetowe przerwie pracę? O.o

Coraz bardziej mam ochotę kupić 4S i poczekać na 5S i wtedy zobaczyć co to bedzie
Na dzień dzisiejszy LTE nie wspiera voice w ogóle. Połączenia głosowe są po GSM. W żadnym urządzeniu, przynajmniej z używanych przeze mnie, nie można było jednocześnie korzystać z data po LTE i voice.

[ Dodano: 2012-09-15, 11:42 ]
get pisze:stanax, W USA takie ograniczenie dla CDMA i LTE może mocno zaboleć. Chemicalifornia, coś jak EDGE, gdy mamy włączony transfer i zaczynamy dzwonić, transmisja danych się wyłącza, tak samo jak ktoś do nas dzwoni. W tym przypadku gdy na iPhonie 5 włączysz transfer danych w CDMA lub LTE to nikt się do nas nie dodzwoni :smt043

Czasy analogowego modemu 56 kb/s powracają ? :twisted:

PS: Samsung raczej nie pozwie Apple za "wykastrowane" LTE :D

Jeszcze jedna mała kwestia. Te 150 mb/s w Wi-Fi działa tylko dla 802.11N przy częstotliwości 5 ghz przy 2.4 GHZ mamy 72 mb/s :) Przy codziennym używaniu ta różnica jest nieistotna.
Być może nie korzystałeś jeszcze z LTE. W momencie przyjmowania połączenia, sesja data jest automatycznie wstrzymywana. Teoretycznie istnieje możliwość handoveru sesji data na 3G, ale nie widziałem istniejącego rozwiązania.
Nie rozumiem czemu Samsung miałby pozywać Apple, skoro to Samsung jest producentem chipu z LTE, a prawo nakazuje uiszczenia opłat licencyjnych producentowi, nie nabywcy rozwiązania.

#583251  autor: stanax
 18 wrz 2012, 21:26
code pisze:(...) Być może nie korzystałeś jeszcze z LTE. W momencie przyjmowania
połączenia, sesja data jest automatycznie wstrzymywana.
W Samsungu Galaxy S III i w kilku innych telefonach z 4G można korzystać z Internetu
podczas rozmowy z kimś poprzez sieć 4G/LTE. Nadal nie w najnowszym iPhone!

Te inne to:

2. HTC One XL
3. Nokia Lumia 920
4. Nokia Lumia 820
5? Huawei Ascend P1 (ze specjalnym modulem na USB)

Śmierć stacji dokującej / kliknij - zamieszanie wokół nowej wtyczki Apple

Musisz mieć przejściówkę.
Apple jednocześnie zmieniło wtyczkę służącą do ładowania i podłączania akcesoriów. Także w nowej serii iPoda.
Nowa wtyczka (ang. Lightning) jest dostępna jedynie w nowym sprzęcie Apple. Jeśli chcesz podłączyć nowego
iPhone lub iPoda do swojej drogiej i świetnej stacji dokującej z głośnikami w domu, musisz mieć przejście.

Po pierwsze - nowym wtykiem nie można wysłać plików wideo.
Po drugie - wysyła tylko sygnały cyfrowe dźwięku, a nie analogowe. Oznacza to, że urządzenie musi mieć przetwornik cyfrowo analogowy (DAC), który posiadają wyłącznie stacje dokujące wysokiej klasy (np. B & W Zeppelin).
I po trzecie, że nie obsługuje USB 3. Na razie tylko USB 2.

Jak wiele zamówień na sprzedaż iPhone 5 dostało Apple w ciągu pierwszych 24 godzin?

...................................Dwa miliony!

PS
Eksperci uważają, że telefon będzie sprzedany w minimum sześciu milionach egzemplarzy w pierwszy weekend.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2012, 22:17 przez stanax, łącznie zmieniany 2 razy.

#583258  autor: wtd
 18 wrz 2012, 21:35
A czy ten opisywany problem nie dotyczy czasem tylko wersji dla Verizonu?

#583279  autor: stanax
 18 wrz 2012, 22:28
Nie wiem.
W każdym razie SGS3, HTC One XL, Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 820, Huawei Ascend P1 banglają w Verizon :P

#583323  autor: code
 19 wrz 2012, 10:04
stanax pisze:W Samsungu Galaxy S III i w kilku innych telefonach z 4G można korzystać z Internetu
podczas rozmowy z kimś poprzez sieć 4G/LTE
może handoverują do 3G. sprawdzę jednak, bo źródła nie podałeś.
btw, nie ma czegoś takiego jak rozmowa po 4G - LTE nie przenosi voice.

[ Dodano: 2012-09-19, 10:08 ]
stanax pisze:Po drugie - wysyła tylko sygnały cyfrowe dźwięku, a nie analogowe. Oznacza to, że urządzenie musi mieć przetwornik cyfrowo analogowy (DAC), który posiadają wyłącznie stacje dokujące wysokiej klasy (np. B & W Zeppelin).
gdzie to jest napisane? to by było ładne novum. moim zdaniem nie sądzę, ale przejściówki w ręku jeszcze nie miałem, chyba jeszcze nikt nie miał.

[ Dodano: 2012-09-19, 10:17 ]
Z wtyczką się jednak mylisz: http://mashable.com/2012/09/14/apple-li ... t-we-know/

#583412  autor: Kangu
 19 wrz 2012, 15:24
Co oni zrobili z iPhonem, żeby nie dało się zadzwonić w czasie kiedy osoba korzysta z internetu :smt011

Obrazek

#583503  autor: stanax
 19 wrz 2012, 21:59
code pisze:(...) źródła nie podałeś.
Źródło

code pisze:gdzie to jest napisane?
W tym samym artykule. Dokładnie ten fragment:
Kod: Zaznacz cały
For det andre får du bare digitale signaler, ikke analog lyd. Det betyr at utstyret du ha må ha digital-analog omformer (DAC), noe bare et fåtall high end-dokkinger (som for eksempel B&W Zeppelin) har.
code pisze:Z wtyczką się jednak mylisz
Chciałbym...

#583638  autor: dario321
 20 wrz 2012, 14:52
udostepnianie internetu przez wi-fi ma ten iP5 ?

#583726  autor: get
 20 wrz 2012, 22:19
dario321, iPhone 4, 4S też ma od iOS 5
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2012, 13:27 przez get, łącznie zmieniany 1 raz.

#583863  autor: dario321
 21 wrz 2012, 16:46
@get
thx,czy polaczy sie z ipkiem dowolne urzadzenie poprzez wi-fi czy tylko to od firmy Apple?
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2012, 11:08 przez dario321, łącznie zmieniany 1 raz.

#583909  autor: get
 21 wrz 2012, 19:03
Dowolne. Nawet toster i lodówkę o ile ma WiFi :D

#584221  autor: matteo
 23 wrz 2012, 11:12
No dobra, pora napisać parę rzeczy na gorąco.

Obudowa w czarnym faktycznie się rysuje, po prostu tworzą się w niej odpryski lakieru. Na szczęście wziąłem białego.

Jest niewiarygodnie cienki i lekki. Pierwsze wrażenie (nawet moje) po wzięciu telefonu do ręki: "czy on ma już włożoną baterię?"

iOS 6 - nie wiem jak się zachowuje w stosunku do 4S'a, bo nie zdążyłem już przetestować. Oczywiście wszystko śmiga jak trza.

Aplikacje otwierają się albo na full skrinie albo są delikatne, czarne paski.

Próbki zdjęć:
http://dl.dropbox.com/u/38686703/zdj%C4%99cie%201.JPG
http://dl.dropbox.com/u/38686703/zdj%C4%99cie%202.JPG

Pytania?
Zapraszam do zadawania.

#584272  autor: get
 23 wrz 2012, 15:27
matteo, trochę dziwnie wyglądają te zdjęcia. Na pewno różnią się od tych pokazywanych przed premierą. Wygląda to tak jak zdjęcie zrobione z aparatu 5 mpix podbite do 8 mpix :lol: być może się mylę. Nie wątpię też, że może to być wina oprogramowania. Możesz zrobić zdjęcia z lepszym oświetleniem ?

PS: Na przyszłość wyłącz tagowanie po GPS jeżeli wrzucasz zdjęcia do internetu :D

#585017  autor: znawca
 27 wrz 2012, 04:51
ja czekam na test 5tki na Telepolis :-D

z resztą, dla mnie iPhone to bardzo dobry smartfon, któremu niewiele brakuje do ideału... ale tylko po jailbreaku :P

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!