• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #58052  autor: marqez
 03 mar 2006, 22:27
Witam,
Zaczne moze od przyblizenia mojej sytuacji ;]
przez 2 lata bylem w idei optimie, z tym, ze telefon byl na siostre, w zeszlym roku przy okazji zakonczenia umowy, przenioslem numer juz na siebie wiec umowe w ideo-orange mam ok. 3 lat.
Teraz umowa konczy mi sie 4 maja. Korzystam z jednej idei o kwocie dekl. 25 (+kupa gratisow ktore dali mi przy okazji przedluzania umowy - bez telefonu).
No i moje pytania :):)
Zalezy mi na telefonie nowym i abonamencie 25-40 zl.
Kiedy moge sie spodziewac odzewu z Propozycji? czy lepiej samemu sie do nich zglosic lub przedzwonic? Jak zagadac zeby dobre warunki i telefon przede wszystkim wytargowac :)?

Mam nadzieje, ze ktos zrozumial cos z mojego bełkotu i pomoze mi :)

Pozdrawiam!

PS. Świetna strona!!

#58057  autor: D@rio
 03 mar 2006, 22:46
Kiedy moge sie spodziewac odzewu z Propozycji?
1 - 1,5 miesiąca przed faktyczną datą. Pozatym to oni zwykle dzwonią. O ile dobrze pamiętam powinni Ci też przysłać wstępną ofertę Propozycji w raz z rachunkiem.

Kiedy moge sie spodziewac odzewu z Propozycji?
Nie. Nie bądź nachalny. Wysłuchaj tego co oni mają Ci do powiedzenia i do zaproponowania. Pierwszy ruch należy do Nich. Dopiero po tym wydarzeniu Ty możesz ich zacząć nękać i zaczać starania oraz twarde negocjacje. Najlepiej rób to właśnie przez telefon, rozmawiając z działem Propozycji. W salonie zwykle jest zawsze gorsza oferta. Ja te oferty salonowe nazywam "gotowymi ofertami z monitora". Dlaczego? Ponieważ przez salon wszelkie negacjacje i tak idą przez Dział Propozycji a więc po co się bawić z pośrednikami. Szkoda czasu.
Jak zagadac zeby dobre warunki i telefon przede wszystkim wytargowac ?
Stanowczo. Wiedzieć czego się chce. Ważne aby tylko nie przesadzić z wymaganiami i nie myśleć górnolotnie (zwłaszcza przy takiej kwocie deklarowej..bo jest ona dosyć niska). Jakieś 75% sukcesu zależy od stażu i od rachunków. Reszta zależy od Twoich negocjacji. Ale próbować zawsze można. Napewno możesz spróbować aby przedłużyli Ci umowę na obecnych warunkach co teraz masz dorzucając do tego jakąś słuchawkę średniej klasy...

Pozdrawiam.

#58077  autor: marqez
 03 mar 2006, 23:22
hmm najbardziej mi zalezy na nieograniczonych rozmowach z jednym numerem, a z reszty korzystam bardzo umiarkowanie, stad taka kwota dekl. wiec tez nei za bardzo wiem jaka oferte wybrac, ale darmowy numer mozna wziac zdaje sie od 25 zeta wiec pozostaje mi 40 i guess ;]

dzieki za pomoc!!!

#58096  autor: D@rio
 04 mar 2006, 00:50
marqez pisze:hmm najbardziej mi zalezy na nieograniczonych rozmowach z jednym numerem, a z reszty korzystam bardzo umiarkowanie, stad taka kwota dekl. wiec tez nei za bardzo wiem jaka oferte wybrac, ale darmowy numer mozna wziac zdaje sie od 25 zeta wiec pozostaje mi 40 i guess ;]

dzieki za pomoc!!!
15zł. miesięcznie kosztują rozmowy i SMSy z jednym darmowym numerem w Orange.

#58117  autor: flus
 04 mar 2006, 09:42
marqez pisze:hmm najbardziej mi zalezy na nieograniczonych rozmowach z jednym numerem, a z reszty korzystam bardzo umiarkowanie, stad taka kwota dekl. wiec tez nei za bardzo wiem jaka oferte wybrac, ale darmowy numer mozna wziac zdaje sie od 25 zeta wiec pozostaje mi 40 i guess ;]

dzieki za pomoc!!!
Przy przejsciu na Twoj Plan daja 70% znizki na Wybrane numery, Wieczory i Weekendy, Orange World itp. z tym ze jesli z telefonem to na 18 miesiecy obowiazuje znizka bez telefonu 9 miechow oferta dobra bo wtedy mozna miec 5 darmowych numerow za 12 zlotych.

#58152  autor: Btk_Tomas
 04 mar 2006, 12:33
Tyko sie za bardzo nie śpiesz z podpisaniem aneksu. Z nowysch usług bedziesz mógł skorzystać dopiero po zakończeniu dotychczasowej umowy, czyli w pierwszym okresie rozliczeniowym po 4 maja.
Jak sie pośpieszysz to moze Cie minąć jakaś ciekawa promocja w propozycji.

#58155  autor: dziedziel
 04 mar 2006, 12:55
Btk_Tomas pisze:Tyko sie za bardzo nie śpiesz z podpisaniem aneksu. Z nowysch usług bedziesz mógł skorzystać dopiero po zakończeniu dotychczasowej umowy, czyli w pierwszym okresie rozliczeniowym po 4 maja.
Jak sie pośpieszysz to moze Cie minąć jakaś ciekawa promocja w propozycji.
To prawda, z 3 lata temu za siemensa s55 zapłaciłem ok 300zł a po dosłownie 5 dniach mozna było go miec za 99zł :?

Pozdrawiam Dziedziel

#58283  autor: marqez
 04 mar 2006, 19:07
o kutfa!
Powaznie takiez znizki na wybrane numery?!!
ale ja do 4 maja to chyba na moim telefonie nie dociagne...

pozdrawiam!!

[ Dodano: 2006-03-04, 19:10 ]
hmm
ale mysle ze najpozniej to do swiat czekac, bo po swietach to promocji raczej zadnych nie bedzie, co o tym sadzicie?
a moze wie ktos czy sie cos szykuje w orynżu:>?

#58311  autor: flus
 04 mar 2006, 20:13
marqez pisze:o kutfa!
Powaznie takiez znizki na wybrane numery?!!
ale ja do 4 maja to chyba na moim telefonie nie dociagne...

pozdrawiam!!

[ Dodano: 2006-03-04, 19:10 ]
hmm
ale mysle ze najpozniej to do swiat czekac, bo po swietach to promocji raczej zadnych nie bedzie, co o tym sadzicie?
a moze wie ktos czy sie cos szykuje w orynżu:>?
Hmm wcale ze nie bedzie obowiazywac od maja bo z wlasnego przypadku wiem, ze nowa oferta obowiazywala nastepny okres rozliczeniowy po ustaleniu ProPozycji i podpisaniu aneksu. Umowa konczy mi sie w kwietniu w lutym zadzwonilem do nich ustaliem warunki przedluzenia umowy i 1 marca korzystam z nowej oferty :p

#58323  autor: D@rio
 04 mar 2006, 20:53
W PlusGSM jest tak iż każda wynegocjowana oferta lojalnościowa wchodiz w życie z najbliższym okresem rozliczeniowym. Nawet jeśli biegnie "stara" umowa jeszcze.

#58326  autor: marqez
 04 mar 2006, 20:56
w kazdym razie wartto chyba poczekac do swiat, moze beda jakies promocje i zdolam wytargowac lepszy telefon:>

#58421  autor: Btk_Tomas
 05 mar 2006, 09:13
W Idei też tak było ale teraz jest inaczej.
Wiem bo sam przedłużałem umowe w połowie stycznia, a dotychczasowa umowa kończy mi się 20 marca, nowe usługi wchodzą 29 marca.
Jest to spowodowane tym że klienci dostawali usługi 2 miechy wcześniej, i analogicznie przestawały być bezpłatne 2 miesiące przed zakończeniem umowy.
Ci którzy nie zdążyli ich wyłączyć musieli za nie zapłacić, wydzwaniali z awanturami do boku.
Postanowiono więc zrezygnować z wcześniejszego przyznawania usług tj. przed zakończeniem dotychczasowej umowy.

W moim przypadku konsultant z propozycji nie pinformował mnie o tym, ale coś mnie tkneło i zadzwoniłem do boku i wyszło szydło z worka. Od propozycji dostałem darmowy numer, wiec nieżle bym sobie rachunek napykał myśląc że dzwonie za darmo.
Złożyłem reklamacje na ten przekręt konsultanta, gdybym wiedział że tak będzie to bym tak szybko aneksu nie podpisał.

#59019  autor: PeGaS
 06 mar 2006, 22:05
Ta "kupa gratisów" przestanie obowiązywać po zakończeniu umowy, więc raczej identyczne warunki + słuchawka nie wchodzą w grę... Czasem warto udać się do salonu i sprawdzić ofertę zanim zaczniemy negocjować z ProPozycją - przy stoliku łatwiej się dogadać. Potem możesz skonfrontować oferty. Nie do końca prawdą jest, że w punkcie zawsze dostaniesz gorszą ofertę... Dobrze by też było żebys dociągnął z abonamentem do 50zł - pierwszy próg w którym tanieją aparaty. Jeszcze jedno... teraz, jeśli możesz - dużo dzwoń :lol: podkręcisz rachunki.

PS: Jak będziesz dogadywał sie z ProPozycją, bądź pewien, że w 100% wiesz na co się zgodziłeś, żeby potem nie było odsyłania kuriera, bo na aneksie jest kompletnie co innego niż wynegocjowałeś...

#59042  autor: marqez
 07 mar 2006, 00:12
THX
Na pewno sie przyda :D

#59592  autor: jaca87
 09 mar 2006, 15:18
A mi nic ciekawego nie daja abonament Fimra MIX 40 umowa zakonczona w grudniu, a co najgorsze niemoge wziac wyszego abo :/

#59616  autor: Asowsky
 09 mar 2006, 16:45
ludzie ludzie ludzie....jestem KKB w Pomarańczy...nie piszcie głupot. Usługi włączone w propozycji wchodzą w życie z następnym okresem rozliczeniowym, oferta propozycji to żadne promocje, jest uzalezniona od rachunków jakie kręci klient (jest liczona średnia z ostatnich 3 pełnych miesięcy). W razie pytań 510177878 lub gg: 6120994.

#59697  autor: PeGaS
 09 mar 2006, 21:01
:roll: możesz mi wskazać palcem te "głupoty"
Na k a ż d y m aneksie masz napisane, że ów papier wchodzi w życie w dniu "tym a tym".
Jeśli zrealizujesz wszystko 65 dni przed końcem umowy (czasem wcześniej :wink: ), to zawarte tam zasady wejdą w życie dopiero "po" zakończeniu "poprzedniej" umowy...

#59752  autor: flus
 09 mar 2006, 23:10
PeGaS pisze::roll: możesz mi wskazać palcem te "głupoty"
Na k a ż d y m aneksie masz napisane, że ów papier wchodzi w życie w dniu "tym a tym".
Jeśli zrealizujesz wszystko 65 dni przed końcem umowy (czasem wcześniej :wink: ), to zawarte tam zasady wejdą w życie dopiero "po" zakończeniu "poprzedniej" umowy...
w aneksie do umowy pisze, ze 12/24 miesiace liczone sa od zakonczenia starej umowy, a promocyjne uslugi wchodza w zycie od najblizszego okresu rozliczeniowym, po ktorym do Orange trafia podpisana aneks do umowy :) i tyle

#59782  autor: Btk_Tomas
 10 mar 2006, 09:58
flus pisze:
PeGaS pisze::roll: możesz mi wskazać palcem te "głupoty"
w aneksie do umowy pisze, ze 12/24 miesiace liczone sa od zakonczenia starej umowy, a promocyjne uslugi wchodza w zycie od najblizszego okresu rozliczeniowym, po ktorym do Orange trafia podpisana aneks do umowy :) i tyle
Aneks do umowy podpisałem 17 stycznia 2006.
Stara umowa kończy mi się 20 marca 2006.
Okres rozliczeniowy zmienia mi się 28/29 kazdego miesiąca.

W takim razie wytłumacz mi łaskawie dlaczego jeszcze nie mam promocyjnych usług na moim koncie, zmiana na Twój plan zadeklarowana w aneksie równiez nie nastąpiła.
Aneks dotarł do operatora bo dzwoniłem.

Tak jak pisałem we wsześniejszym poscie troche sie pozmieniał regulamin i usługi wchodzą po zakończeniu dotychczasowej umowy.

#59842  autor: D@rio
 10 mar 2006, 15:56
A może to zależy od osoby która aktualizuje umowe ;) bo może konsultant ma do wyboru opcję włączenia wraz z nowym okresem rozliczeniowym jak i ustawienia zmian tak aby były aktywne po upłynięciu czasu umowy, czyli równych 24 miesiecy ;)