_ pisze:chcę się dowiedzieć jak najwięcej, żeby żywotność tej baterii była długa
Jest na to jedna rada. Obojętnie jaką masz baterię. Używaj telefonu "delikatniej": gdy nie potrzebujesz, wyłącz BT, WiFi, zmniejsz jasność ekranu, włącz oszczędzanie energii, nie graj itp. O co chodzi? O ilość cykli ładowania-rozładowania, które bateria przeżyje bez utraty pojemności. Może to być 100, może to być 1000, rozpiętość jest dość duża, zależy od producenta i jakości ogniw (eee... chyba).
Wcześniej ładowałem telefon typowo 0-100 ale wskaźniki i tak są nieprecyzyjne, więc zacząłem je olewać, obczaiłem ile wytrzymuje bateria (duży przebieg) i zacząłem ładować tak, żeby mieć zawsze minimum tyle energii, by wystarczyło jej na cały dzień. Od dłuższego czasu bateria trzyma tyle samo, choć tym telefonem przegadałem już dużo.
PS:
Vieslav, info wziąłem kiedyś z instrukcji do iPoda czy info o Airze. Spojrzałem teraz na polską stronę Apple. Kopia wersji angielskiej przeważa, na dole trochę po niemiecku i kilka polskich wyrazów. Apple, wtf? Aż tak olewać klientów?