• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.

#582064  autor: pawcio1978
 14 wrz 2012, 08:25
Lepiej kupic normalny model telefonu niz ryzykowac uszkodzeniem SIMki.

#582071  autor: techcastpl
 14 wrz 2012, 08:56
Niby tak tylko iPhone to jednak iPhone :D

http://www.youtube.com/user/techcastpl
Techcastpl-cykliczny podcast o technologii polecam!!!!!!!!!!!!

#582169  autor: pjacek
 14 wrz 2012, 16:34
znają życie będą na początku duże problemy z wymianą kart sim z powodu małej ich dostępności
tak jak ja mieszkam w małym mieście

z resztą nie tylko w iphone nie wymienisz baterii
np moja obecnie używana nokia n8

#582870  autor: techcastpl
 17 wrz 2012, 13:38
Z tego co sie dowiedziałem nie da dociąć sie micro sim do Nano sim ponieważ Nano sim jest cieńsza :evil:

#582871  autor: amigo007
 17 wrz 2012, 13:51
Dla mnie to całe nano sim jest bez sensu. Tak jakby do tego iphona nie mogli by dać micro sim, które już jest malutkie. Jeszcze micro sim nie upowszechnił się dobrze, a tu już jakieś nano sim. Znając życie, to nie wykluczone że w takim samsungu galaxy S4 też już będzie nano-sim. I po co tyle jednoczesnych standardow (sim - microsim - nanosim)??

#582877  autor: UndiscloseD
 17 wrz 2012, 14:23
amigo007,
Żeby się jeszcze nie okazało, że przy premierze następnego iPhone'a, dajmy na to 5s wprowadzą nowy standard sim. Przecież "pomysłodawcą" nano sim był Apple, o ile dobrze pamiętam.

#582893  autor: techcastpl
 17 wrz 2012, 15:10
Masz racje Apple wymyślił nano sim :(
Bardzo lubię produkty Apple ale kolejna zmiana rozmiaru karty sim według mnie nie była potrzebna :?

#582907  autor: pjacek
 17 wrz 2012, 15:48
techcastpl pisze:Z tego co sie dowiedziałem nie da dociąć sie micro sim do Nano sim ponieważ Nano sim jest cieńsza :evil:
raczej można dociąć, tylko później trzeba trochę tę kartę wyszczuplić
dokładnie o 0,09 mm

to jest bardzo malutko i raczej nie powinno być problemu

#582913  autor: techcastpl
 17 wrz 2012, 16:15
Jak by dało sie tak zrobic jak mówisz to bardzo sie cieszę bo nie będzie trzeba wiecej wydawać do iPhone5

#582919  autor: bartoszek534
 17 wrz 2012, 16:24
Nie da się. Nano sim jest cieńsza. Nic nie zrobisz :(

#582920  autor: pjacek
 17 wrz 2012, 16:26
0,09 mm to jest coś w stylu litery l na forum

myślę że wystarczy papier ścierny P360 i albo na sekundkę na maszynę, albo ręcznie

ja osobiście spróbuję sobie dociąć, a jeśli się nie uda to wezmę nową od operatora
tylko że to koszt kilkudziesięciu złotych, dwa lata temu t-mobile (jeszcze wtedy era) za kartę ode mnie wyciągnęli okołu 35 zł

#582939  autor: techcastpl
 17 wrz 2012, 17:59
Mam nadzieje ze sie uda tez osobiście spróbuje to jakoś uszczuplic :D

#582957  autor: bartoszek534
 17 wrz 2012, 19:22
Najlepiej spróbuj najpierw na karcie innej. Np heyah starter nowy ma sim ale z niej możesz wyłamać micro sim. I na niej spróbuj najpierw, żeby swojej nie uszkodzić w razie czego.

#584227  autor: matteo
 23 wrz 2012, 11:25
Widać, że tutaj sami znaFcy siedzą.

Oczywiście że się da dociąć. Nawet trochę chipa można przyciąć i jest ok.

Dementuję jeszcze jedną plotkę:
Wcale karta nie musi być cieńsza. Do iP 5 wchodzi bez problemu taka jaka jest.

Edit:
I jeszcze jedna rzecz: tą kartę jeszcze łatwiej dociąć niż ze zwykłej do microSIM bo wystarczy zostawić samego chipa i cały plastik wywalić. W microSIM można było się walnąć i np. za dużo przyciąć. Tutaj na szczęście problemu nie ma :)

#586377  autor: RobertX
 04 paź 2012, 09:19
amigo007 pisze:Dla mnie to całe nano sim jest bez sensu. Tak jakby do tego iphona nie mogli by dać micro sim, które już jest malutkie. Jeszcze micro sim nie upowszechnił się dobrze, a tu już jakieś nano sim. Znając życie, to nie wykluczone że w takim samsungu galaxy S4 też już będzie nano-sim. I po co tyle jednoczesnych standardow (sim - microsim - nanosim)??
To jest akurat banalnie proste!

Apple dazy (odwrotnie niz inni producenci) do swoich standardow, tak zeby inni producenci nie mogli z tego skorzystac. Po co? Zeby przykuc do siebie klienta LANCUCHEM! iP juz sie nie wyrozniaja, a jeszcze troche i beda odbiegac od konkurencji.

Kupujesz iP5, mija rok i chcesz sobie wymienic telefon. Wybranie kazdego innego producenta wiaze sie z kupnem nowych akcesoriów. Okazuje sie, ze musisz kupic nowa ladowarke samochodowa, nowa stacje dokujaca, zestaw audio. Twoj samochod sie z nowym telefonem nie polaczy, musisz prosic operatora o nawa karte sim lub szukac jakiegos adaptera, czy zmieniac oprogramowanie, kombinowac z kontaktami i innymi danym z starego telefonu...

Nie za duzo komplikacji?? Moze lepiej poprostu kupic kolejnego iP??

#586382  autor: matteo
 04 paź 2012, 09:39
RobertX pisze:
amigo007 pisze:Dla mnie to całe nano sim jest bez sensu. Tak jakby do tego iphona nie mogli by dać micro sim, które już jest malutkie. Jeszcze micro sim nie upowszechnił się dobrze, a tu już jakieś nano sim. Znając życie, to nie wykluczone że w takim samsungu galaxy S4 też już będzie nano-sim. I po co tyle jednoczesnych standardow (sim - microsim - nanosim)??
To jest akurat banalnie proste!

Apple dazy (odwrotnie niz inni producenci) do swoich standardow, tak zeby inni producenci nie mogli z tego skorzystac. Po co? Zeby przykuc do siebie klienta LANCUCHEM! iP juz sie nie wyrozniaja, a jeszcze troche i beda odbiegac od konkurencji.

Kupujesz iP5, mija rok i chcesz sobie wymienic telefon. Wybranie kazdego innego producenta wiaze sie z kupnem nowych akcesoriów. Okazuje sie, ze musisz kupic nowa ladowarke samochodowa, nowa stacje dokujaca, zestaw audio. Twoj samochod sie z nowym telefonem nie polaczy, musisz prosic operatora o nawa karte sim lub szukac jakiegos adaptera, czy zmieniac oprogramowanie, kombinowac z kontaktami i innymi danym z starego telefonu...

Nie za duzo komplikacji?? Moze lepiej poprostu kupic kolejnego iP??

To prawda. Kolejny iPhone to będzie bardzo ważny telefon dla Apple. Mam nadzieję, że nie stoczą się. Z drugiej strony Apple jest samo w sobie klasą, ale jednak trzeba je porównywać do konkurencji.