• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.

#581869  autor: Maniiiek
 13 wrz 2012, 09:55
code pisze:Nie rozumiesz potęgi ekosystemu
To chyba jak rzesze osób na MyApple, które mają identyczne zdanie jak on.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#581875  autor: code
 13 wrz 2012, 10:10
Maniiiek pisze:
code pisze:Nie rozumiesz potęgi ekosystemu
To chyba jak rzesze osób na MyApple, które mają identyczne zdanie jak on.
Myapple nie jest chyba wzorcem zachowania konsumentów i sytuacji rynkowej, czyż nie? :-)

Może doprecyzuję swoją wypowiedź, w sumie powinienem to zrobić od razu.
To bardzo ciekawe, że wszyscy spodziewamy się emejzingu i rewolucji po każdej premierze nowego urządzenia Apple. Bo inaczej nie byłoby narzekania, że "odgrzewany kotlet". Nie spodziewamy się nowości od strony Samsunga, Sony, HTC i tak dalej, choć pakują tysiące ficzerów do swoich słuchawek. To jednak Apple jest gdzieś tam zakodowane jako "innowator", po którym spodziewamy się czegoś więcej.
Na wczorajszym Keynote został zaprezentowany telefon, który - jak można przeczytać - nie spełnił oczekiwań. Z drugiej strony, nie było również sprecyzowanych oczekiwań. Moją opinię na temat ewolucji hardware w smartfonach napisałem wyżej i do niej w tym miejscu odsyłam.
Nowy iPhone obojętnie jaki by nie był, sprzeda się doskonale, ale głównie z tego powodu, że osoba, mająca iPhone i zestaw aplikacji (średnio 100 na użytkownika) nie odebranie się od już wydanej kasy i nie przeniesie się do Google czy Microsoftu, by wydać pieniądze na aplikacje raz jeszcze.

#581886  autor: maker3
 13 wrz 2012, 10:59
Pewnie tam jest zwykłe USB, tylko rozszerzyli to do 8 pinów, aby hamerykanie mogli wciskać dowolnie kabelek. Osom ficzer.

#581887  autor: Maniiiek
 13 wrz 2012, 11:03
code pisze:o bardzo ciekawe, że wszyscy spodziewamy się emejzingu i rewolucji po każdej premierze nowego urządzenia Apple. Bo inaczej nie byłoby narzekania, że "odgrzewany kotlet".
Ponieważ Apple wykreowało się na firmę ustalającą nowe standardy w której pracuje cała zgraja kreatywnych futurystów. A jedynym nowym standardem od 2 lat jest jedynie nowy dock. Jobs osiągnął coś, o czym inni mogli tylko marzyć. Słowo Apple stało się synonimem innowacyjności. Ale każdy miecz to broń obusieczna. Kiedy zabrakło innowacyjności a dogmaty wyznawane przez firmę przestały mieć znaczenie (ekran 4") to trudno żeby się Apple nie oberwało. Trzeba być zaślepionym hejterem żeby twierdzić, iż iPhone 5 to zły telefon. Ale nie ma nawet ułamka innowacyjności iPhone 4 a co dopiero iPhone 2G

#581900  autor: PalonyLolek
 13 wrz 2012, 11:41
Maniiiek, tylko co w tym przypadku zmienić w nowym Ajfonie?
Zmienisz diametralnie wygląd - fanboje się zapłaczą bo "już nie ma tego czegoś".
Systemu zmienić raczej nie można bo jest on na tyle dopieszczany, że to nie ma sensu teraz rezygnować z czegoś czemu poświęciło się tyle czasu, pieniędzy i pracy.
Więc z każdym nowym sprzętem Apple, możemy spodziewać się nieco podkręconego procesora, lepszego aparatu, kilku nowych apek itd. itp. żaden nowy Iphone nie będzie rewolucyjnym w takim znaczeniu jak wymieniony 2G bo nie ma takiej potrzeby, swój nakład i tak się sprzeda, a przy tym będzie wymieniany w czołówce smartfonów roku 2012.

#581916  autor: Maniiiek
 13 wrz 2012, 12:22
PalonyLolek pisze:Maniiiek, tylko co w tym przypadku zmienić w nowym Ajfonie?
To co zwykle. Dodać jakąś funkcję dzięki której zmieni się sposób obsługi urządzenia. Nikt nie wymaga rewolucji co roku, ale od modelu iPhone 4S nic się nie zmieniło. Z resztą iPhone 4S też nie był rewolucyjny, ale była Siri. Bajer, nie bajer ale to się sprzedawało i to zareklamowali. Telefon, z którym można pogadać. Głupie czy nie, ale zawsze coś czego "jeszcze nie było" (mimo, że było). A tu? Czy rewolucją jest ekran 4" i 5 rzędów ikonek? I nie mów, że wszystko już zostało odkryte bo to nie prawda. Nokia dała nam w Lumii PureViev i ekran reagujący na rękawiczki, Samsung "odkrył" rysik na nowo i sprawił, że ma on sens. Sony uraczyło nas ekranami reagującymi zanim się je dotknie. Nawet Motorola dała nam płaskie smartfony z bateriami o wielkiej pojemności. A jaką to nowość zaserwowała nam najbogatsza firma świata? Żadną. Przez rok tylko ekran powiększyli. Jakoś Nokia, która ma opinie firmy zatwardziałej potrafiła rzucić coś nowego i świeżego. A nasz "mistrz innowacyjności" dał to samo tylko więcej w długiej obudowie. A przecież nie trzeba nic wymyślać. Wystarczyło znaleźć jedynie jakieś kreatywne rozwiązanie obecnych technologi. Np. parowanie 2 iPhone przez NFC i przesyłanie zdjęć poprzez przesunięcie ich w kierunku drugiego telefonu. A to tylko przykład. Przez rok żaden z tych ich super kreatywnych nie wymyślił nic. Apple to kiedyś była firma ustanawiająca nowe standardy. A teraz jest jedną z wielu. Nawet się nie wychyla przed szereg.

#581917  autor: RobertX
 13 wrz 2012, 12:28
Ja zawsze mam przy sobie 2 telefony... niedlugo bede wymienial ten drugi, dodatkowy na nowy. Do tej pory mam prawie dwu letnia N8. Nastepny to ... Lumia820/Nokia808 lub iP5 bo jak dla mnie z tymi telefonami moze konkurowac ale cena 2 razy wyzsza... Numerem 1 dalej pozostaje Galaxy z androidem

Co z tego, ze nowy iP jest cienszy, lzejszy, szybszy, wydajniejszy jak jest poprostu nudny? Odblokowujesz telefon a tam ciagle to samo, kilkanascie ikon do roznych programow i tyle.... a co lepsze, bierzesz iP kolegi i co? znowu to samo... A tak wlasciwie to co szybszego jest w tym nowy? Szybciej sie menu przesuwa czy kontakty przewija? Ostatnio wzialem do reki kolegi Galaxy i wszystko zupelnie inaczej niz u mnie...

#581926  autor: PalonyLolek
 13 wrz 2012, 12:56
RobertX pisze:Ostatnio wzialem do reki kolegi Galaxy i wszystko zupelnie inaczej niz u mnie...
Fakt tyle, że dla niektórych to może być wada a dla innych zaleta. Kiedy biorę do ręki jakikolwiek produkt Apple, mając w pamięci obsługę "trójeczki" wszystko dzieje się bardzo intuicyjnie, zaś przy Andkach tak jak mówisz, każdy w swoim modelu ma taki "bałagan" jaki sam sobie ułoży.

#581961  autor: RobertX
 13 wrz 2012, 15:51
Ale nikt Cie do tego nie zmusza... Mozesz jechac standardem, nie dodawac widgetow i nie zmieniac luncherow... A jak ktos sobie juz dopasuje to zawsze wszystko czego potrzebuje ma pod reka. Ja malo kiedy z menu korzystam.

Mialem pierwszego iP, potem przez kilka tygodni 3GS i na 4 sie skusilem i jak dla mnie to wlasnie te telefony nie maja tego czegos. Jedni to widza inni nie. Ale wszyscy musza sie zgodzic, ze jednak nie jest wart swojej ceny

#581977  autor: Chemicalifornia
 13 wrz 2012, 17:38
Prawdę powiedziawszy jestem fanem wytworów Apple'a, jednak daleko mi do miana "wyznawcy", czy "fanboja" (mimo, że wolę nie zmieniać sprzętu na jakiegoś Samsunga ;)).
I tak sobie czytam Wasze komentarze i na pewno się zgadzam z tym, że wczoraj w sumie nic się nie wydarzyło.
Pamiętam jak prezentowali iP3G byłem naprawdę zachwycony, przy prezentacji 4 myślałem jeszcze "O nowy iPhone. Fajny, ale szkoda, że zmienili kształt", a wczoraj "Nowy iPhone. Aha" i w sumie tyle.
Nie oczekuję, że Apple zaprezentuje coś jak pierwsze iP, ale mam nadzieję, że będzie jakiś telefon jeszcze od jabłka, który trochę wyprzedzi konkurencję.
No i chciałbym jeszcze w listopadzie znaleźć gdzieś 4s 64gb, bo widzę, że na apple.pl już nie można kupić :(

3210>6210>6210>6310i>6021>K800i>iPhone3GS&E66>GalaxyNoteII&E6-00> One M9 & Xperia Z1 & Galaxy Note II
In all those mysteries you're taken by surprise
You never thought to see that look was in his eyes

#581994  autor: get
 13 wrz 2012, 19:22
Krótko mówiąc iPhone 5 to samochód typu kombi do którego dodali kilka bajerów w tym mocniejszy silnik względem wersji sedan :D szału nie robi, ale najgorszy też nie jest. Ot jak nowe samochody Audi bez żadnych większych innowacji.

#581999  autor: Chemicalifornia
 13 wrz 2012, 20:02
get pisze:Krótko mówiąc iPhone 5 to samochód typu kombi do którego dodali kilka bajerów w tym mocniejszy silnik względem wersji sedan :D szału nie robi, ale najgorszy też nie jest. Ot jak nowe samochody Audi bez żadnych większych innowacji.
Oj, bywały samochody kombi mocniejsze od sedanów (analogicznych klasowo) :P
Np. wspomniane Audi w latach 90 miało RS2, które było tylko jako kombi najmocniejszy samochód w swojej klasie i nawet szybszy od samochodów w klasie wyżej.

3210>6210>6210>6310i>6021>K800i>iPhone3GS&E66>GalaxyNoteII&E6-00> One M9 & Xperia Z1 & Galaxy Note II

#582057  autor: znawca
 14 wrz 2012, 03:40
Czytając artykuły w internecie wszędzie piszą o rozczarowaniu... fakt, brak Jobsa daje się we znaki i nie potrafili się dobrze zareklamować :P
z drugiej strony to podobno urządzenia Appla na najbliższy rok, to wciąż projekty Steve'a więc poczekam na testy żeby sprawdzić, czy 5tka jest emejzing :-D

dobijają mnie mnie za to opinie że Apple dał sie wyprzedzić konkurencji...
Czym więc SGSIII różni się od dwójki? Czyżby tylko procesorem i większym ekranem?
Albo w czym to konkurencja wyprzedziła Apple? Sony i HTC to gorsze wersje Samsungów, więc się nie liczą, Nokia chociaż robi lepsze zdjęcia, ale dostaje punkty ujemne za brak aplikacji i raczkujący system... a Samsung? No tak... ma większy ekran :wink: też żałuję, że Apple nie dało 4,5 cala... i jeszcze Swype byłby miłym dodatkiem.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#582062  autor: Sig
 14 wrz 2012, 07:53
Parametry telefonu na pewno uległy poprawie, ale czy to wystarczy, żeby go kupić jak ktoś ma 4S? Moim zdaniem nie, choć fanboje już się w kolejkach ustawiają :-). Jedyna istotna zmiana to wprowadzenie (w końcu) ekranu 16:9, który może mieć dla części użytkowników znaczenie. Telefon jednak trochę urósł, co może zniechęcić innych. Brakuje innowacji (rozumianej jako propagowanie czegoś, co już istnieje - Apple ma tylko takie "innowacje"), w 4S był bezużyteczny gadżet Siri, ale BYŁ. Mało przydatna sprawa, ale ciekawa i dość rozwinięta. Tutaj mamy tylko kwestię potencjalnych problemów, bo coś trudno mi uwierzyć, że KAŻDA aplikacja będzie bezproblemowo przekonwertowana z 4:3 na 16:9.
No i jeszcze ta wtyczka, zmiana na siłę do tego zasłużony powód do żartów o inteligencji użytkowników... W sumie sam Apple z niej żartuje, jak ktoś kojarzy skasowane reklamy gdzie tam klienci nachodzili pracownika Apple w domu z głupimi pytaniami.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#582063  autor: stanax
 14 wrz 2012, 08:04
Apple ogłosiło ceny na telefony bez blokady operatora:

16GB 649$
32GB 749$
64GB 849$

Dokładnie takie same ceny, gdy odblokowany iPhone 4S wchodził do sprzedaży w zeszłym roku.

http://gizmodo.com/5943178/these-are-th ... d-iphone-5

#582070  autor: Maniiiek
 14 wrz 2012, 08:55
znawca pisze:z drugiej strony to podobno urządzenia Appla na najbliższy rok, to wciąż projekty Steve'a więc poczekam na testy żeby sprawdzić, czy 5tka jest emejzing
Takie bajki co roku będą gadać. Za dwa lata zaczną się pewnie z Jobsem zza grobu komunikować i ten będzie projektował nowe urządzenia oraz stwierdzi, że Jezus też ma iPhone :roll:
znawca pisze:Czym więc SGSIII różni się od dwójki? Czyżby tylko procesorem i większym ekranem?
Widzisz, masz dwóch uczniów: jeden przeciętny, drugi bardzo zdolny. Obydwaj dostają 2 ze sprawdzianu. Na którym bardziej się zawiodłeś?

#582109  autor: nowy57
 14 wrz 2012, 11:53
kilka wypowiedzi kolegi @Maniiiek sa jak najbardziej trafione !

ja od pieciu lat korzystalem TYLKO z IP bo uwazalem ze to najlepsze telewfony
nowy IP5 to kpina z uzytkownikow , nic nowego , NIC .

czekam na note2 z niecierpliowscia i obgryzam paznokcie bo juz doczekac sie nie moge
android + project butter + Cm10 + niebawem google voice w PL (w pelni dzialajacy)
i bedzie nie do pobicia .

3.3mln aktywacji dziennie androida mowi samo za siebie
rok temu bylo tylko 400tys /dzien

PS.
niektorzy powiedza ze nowy IP5 robi panoramiczne zdjecia a IP4S tego nie robil . wow ;)

#582172  autor: Chemicalifornia
 14 wrz 2012, 16:40
Apple by mógł sprzedawać w Ameryce 4s jako 5
http://www.youtube.com/watch?v=rdIWKytq_q4

#582185  autor: orson_dzi
 14 wrz 2012, 17:11
Dokładnie to samo chciałem wrzucić ;) . Idealny przykład.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)