Dzisiaj aktywowali mi darmowy pakiet 250MB, więc od razu zabrałem się za testy. Net działa na wszystkich 3 zasięgach (Play, Orange, Plus). Na modemie z podłączoną zewn. antenką na wszystkich zasięgach osiągi były mniej-więcej porównywalne. Maksymalny transfer czasami przekraczał 4,5Mb, choć zdarzały się też chwilowe spadki nawet poniżej 2Mb. Natomiast po odłączeniu zewn. anteny, tylko na Plusie (z najlepszym zasięgiem) transfer pozostał taki sam. Na Play maksymalny transfer spadł poniżej 3Mb, natomiast na Orange poniżej 2Mb. Upload natomiast, dla wszystkich sieci, czy z anteną czy bez, był obcięty stale do ok 1Mb.
Szkoda tylko że zasięg Plusa to tylko błąd systemu, który z czasem pewnie "naprawią".
Dodatkowo z tego co zauważyłem to grafika na nadajniku z Orange była zupełnie ładna (jak nie z Orange

). Czyżby Orange w roamingu nie stosował kompresji grafiki? Może to ktoś jeszcze potwierdzić? Bo nie wiem czy to co widziałem to nie jakiś przejściowy brak kompresji czy tak jest na stałe?
Kolejna sprawa to rozmowy z Play > VM. Obecnie są one taryfikowane jak z Play > Play, czyli jak ktoś ma np. darmowe do Play to nie płaci za połączenia do VM. Wie ktoś czy tak już pozostanie, czy to tylko kolejny błąd który za jakiś czas "naprawią"?