• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #568585  autor: waeren
 18 lip 2012, 13:48
Witam, sam posiadam iPhone i nie mam z nim kłopotów jednak żonie kupiłem HTC Wildfire S i za cholerę nie mogę zrozumieć dlaczego nie może ona co jakiś czas nawet galerii otworzyć bo pamięci za mało.....na początku pomagało zamykanie aplikacji, ale teraz już nawet to nie pomaga.....nie rozumiem też, dlaczego aplikacje nie instalują się na karcie pamięci tylko uparcie siedzą w telefonie i nie chcą się przenieść na kartę pamięci......pomocy bo już mam dość marudzenia że znowu się coś nie chce włączyć..... :?

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#568594  autor: dziedziel
 18 lip 2012, 14:25
Niestety wymaga to trochę pracy, czego jednak dla swojej ukochanej się nie robi ;) (ja dla dziewczyny robiłem :P)

Pamięć w wildfire to chyba jego największa bolączka, możesz zacząć od aplikacji app2SD: https://play.google.com/store/apps/deta ... p2sd&hl=pl Lecz ta opcja działa tylko dla aplikacji które domyślnie można przenieść na kartę pamięci i po jakimś czasie znów zaczną się problemy.
Skutecznym rozwiązaniem jest po kolei:
-Odblokowanie telefonu przez HTCDev
-ROOT
- Spartycjonowanie karty pamięci na EXT2 lub EXT4
- Instalacja Link2SD
Do dwóch piewszych kroków czyli root'a telefonu jest sporo opisów w necie i filmików na YT. Do kolejnych 2ch polecam ten topic: http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1432459 a w zasadzie pierwszy post z niego.

Ja zrobiłem i wszystko śmiga super, dzięki temu zabiegowi dysk C powiększa się i nie ma już problemów z użytkowaniem telefonu. Ja swojej dziewczynie partycje na karcie pamięci ustawiłem na 250Mb.

Pozdrawiam Dziedziel

Pozdrawiam Dziedziel

#568598  autor: waeren
 18 lip 2012, 14:37
Mógłbyś chociaż ogólnie powiedzieć na czym polega to odblokowanie HTC Dev i root zanim sam zacznę szukać w necie? Rozumiem że ten HTC Dev to aplikacja na kompa która pozwala na "grzebanie" w telefonie a root?

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#568600  autor: dziedziel
 18 lip 2012, 14:48
Htc pozwala odblokować możliwość "grzebania w telefonie" najprościej mówiąc ;) Wszystko jest tutaj krok po kroku na oficjalnej stronie: http://htcdev.com/bootloader
Tutaj opis: http://forum.xda-developers.com/showthr ... p=21114312

A root wykorzystuje tą otwartą bramę i zdejmuje wiele ograniczeń systemowych: podkręcanie procesora, wgrywanie alternatywnych ROM'ów, zmianę wszelkiego rodzaju sterowników i choćby możliwość wykorzystania LINK2SD w celu zwiększenia dysku C i co za tym idzie jego możliwość ;)
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1432074

[ Dodano: 2012-07-18, 14:49 ]
Przed całą akcja zrób backup danych z telefonu !!

Pozdrawiam Dziedziel

#568649  autor: fortel
 18 lip 2012, 17:19
waeren,nie wiem w jakiej sieci Twoja żona ma telefon i jaka jest wersja Androida w jej telefonie więc informuję,że w wersji 2.2.2 jest już możliwość przenoszenia aplikacji na kartę pamięci,bez partycjonowania karty pamięci.Jeśli ma brandowany soft np.z orange warto wgrać czysty soft.

#568651  autor: dziedziel
 18 lip 2012, 17:26
fortel, o tym też napisałem, że aplikacje można prznościć ale przenoszenie nie jest skuteczne bo nie da się przenieść wszystkich apikacji a nawet te przenoszenie nie przenoszą się w całości tylko fragmentem. Aplikacja App2sd pomaga znaleźć wszystkie apps, które można szybko przenieść.

Pozdrawiam Dziedziel

#568657  autor: lee
 18 lip 2012, 17:35
jedyny mankament app2sd to fakt iż:

1. niektórych apków nie da się przenieść
2. przenoszona jest jedynie sama aplikacja .apk
3. czasami przy uruchamianiu telefonu może zdarzyć się iż jakaś aplikacja nie załaduje się w ogóle ;)

Pozdro

#568819  autor: waeren
 19 lip 2012, 13:38
fortel pisze:waeren,nie wiem w jakiej sieci Twoja żona ma telefon i jaka jest wersja Androida w jej telefonie więc informuję,że w wersji 2.2.2 jest już możliwość przenoszenia aplikacji na kartę pamięci,bez partycjonowania karty pamięci.Jeśli ma brandowany soft np.z orange warto wgrać czysty soft.
T-mobile, nie wiem bo raz zaktualizował.....ale nie pamiętam jaki był dostępny......2.3.5????

[ Dodano: 2012-08-31, 09:47 ]
Jak już się przeprawiłem przez te tutoriale, i zdecydowałem na odblokowanie i resztę tego o czym tu pisaliście to nie chce mi na żadnym kompie wykryć podłączenia telefonu przez HTC Sync.........chyba w piz.. ten telefon sprzedam.......nie podejrzewałem, że można tak coś bezmyślnie zrobić żeby nie można było korzystać z podstawowych funkcji telefonu z powodu braku pamięci a karta 2 GB prawie pusta....... :evil:

[ Dodano: 2012-09-01, 08:39 ]
Mam dwa pytania: jak przygotować tego htc do sprzedania zeby wszystkie dane prywatne, jak kontakty i zdjęcia usunąć tak by nikt ich nie miał po ewentualnym kupnie, a drugie pytanie czy nowego kupca nie trafi ch.. tak samo jak mnie po kilku dniach użytkowania bo ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia co ten android ładuje do tej pamięci, że jest jej ciągle mało.

Jaki telefon polecacie z pamięcią wewnętrzną żeby nie użerać sie jak z tym htc? Czy np. Galaxy mini II nie będzie sprawiał tych problemów, ewentualnie co innego polecacie? Prosze o pomoc w wyborze jakiegoś modelu bez problemów z pamięcią. Może być antek, bada lub Windows bo chyba na każdy system znajdę fb i gg, czy sie mylę?

[ Dodano: 2012-09-01, 16:16 ]
Pojawił się kolejny problem. Telefon już tak wariował że aby cokolwiek zrobić musiałem go przywrócić do ustawień fabrycznych. Wywalało komunikat o nieprawidłowo zamkniętych procesach i tak ciągle, nic nie można było zrobić.......po przywróceniu telefon w końcu łączy się z komputerem, więc podejrzewam, że te problemy z HTC Sense też były wynikiem braku pamięci w telefonie.
Proszę niech ktoś mi dokładnie odpowie, jakiej pamięci brakuje w tym telefonie, bo teraz już nie wiem, jak patrzę na dane techniczne to jest napisane że ma 512 MB ROM, i chyba 150 MB pamięci wewnętrznej, w takim razie pytam, czy brakuje pamięci ROM, czy wewnętrznej, i co jest w ROM'ie, system operacyjny i cały soft sterujący telefonem?
Proszę o odpowiedź, bo gość w serwisie powiedział mi że jeśli brakuje pamięci to znaczy że soft jest walnięty.......nie wiem już co myśleć?

#581269  autor: Gumka23
 10 wrz 2012, 16:43
Rozwiazales problem z pamiecia? Od pewnego czasu brak pamieci naprawde stal sie irytujacy, az zaczalem grzebac to tu, to tam za rozwiazaniem tego problemu.

Robilem patent z Android SDK, ktory pozwala przeniesc wiecej aplikacji na karte sd, ale ja mam ich tak malo, ze przenioslem dodatkowe dwie na karte pamieci, a problem nadal ten sam. Zainstalowanych mam 9 aplikacji z czego 5 nie przekracza 1 (jednego!) mb, a pamiec wewnetrzna telefonu to jakies 10mb, co uniemozliwia synchronizacje czy aktualizacje aplikacji, a czasem wejscie do galerii!

Telefon zaktualizowany, Android 2.3.5.

Oddac telefon na gwarancje czy olac gwarancje i bawic sie z rootem?

#581302  autor: sosen
 10 wrz 2012, 18:28
Oddanie na gwarancje to nic nie da. Ten telefon tak już ma. To jest jego najwieksza wada. Masz synchronizację kontaktów z facebooka?

#581321  autor: Marek
 10 wrz 2012, 19:05
Bez roota można to zrobić tak >link<.

Mam jednak małe zastrzeżenie odnośnie tego poradnika, dotyczy one pierwszej linijki punktu 5. Zamiast "cd C:\android-sdk-windows\platform-tools" należy wpisać lokalizację pakietu sdk android ze swojego komputera a nie tą z poradnika. Należy zaistalować HTC sync i Javę (kiedyś wystarczyła Java SDK do instalacji pakietu deweloperskiego na Androida, teraz chyba trzeba będzie zainstalować JDK).
Po operacji może być nadal za mało miejsca dla niektórych programów. Jeżeli takie coś będzie miało miejsce to proponuję wyczyścić i zmniejszyć pamięć seryjnej przeglądarki np. z 6 na 4mb. Nie widać różnicy w funkcjonowaniu przeglądarki i nie powinno być żadnych problemów z instalacją programów.

#581326  autor: Gumka23
 10 wrz 2012, 19:24
Dziekuje za odzew.

Nie mam konta na facebooku, wiec nie uzywam i nie synchronizuje.

Marek, patent z linka juz robilem i tak jak pisalem, nic to nie dalo, bo dodatkowo moglem przeniesc tylko dwie aplikacje. Sciezke dostepu, kiedy wpisujemy w wierszu polecen, musimy dac taka, jaka jest podana w Managerze na gorze, czyli folderu gdzie jest zainstalowany.

Dziwne, jest rowniez to, ze gdy policzylem wszystkie mb uzywane przez kazda z aplikacji, to suma wyszla nizsza (jakies 80mb) niz to, co podaje system (zajete 140, wolne 10).

Root? Bede mogl wtedy przeniesc androidowe aplikacje?

#581341  autor: Marek
 10 wrz 2012, 20:55
Za pomocą powyższego poradnika udało mi się rozwiązać problem na Wildfire S na 2.3.3 z Orange. W tamtym HTC to nawet galeria i odtwarzacz nie chciały się włączyć. Po operacji lżejsze aplikacje instalowały się bez problemu, lecz z większymi miałem problem, który udało mi się rozwiązać poprzez usunięcie danych z przeglądarki i zmiejszenia jej bufora. Spróbuj usunąć dane nieużywanych aplikacji i zmiejszyć bufor w używanych. Jak to nie da rady to prawdopodobnie pozostanie root. Masz niemały problem, bo nowszy soft zawsze więcej waży. Jeżeli nie używasz aplikacji FB to może uda się ją usunąć?
Gumka23 pisze:patent z linka juz robilem i tak jak pisalem, nic to nie dalo
Albo coś przegapiłem, albo edytowałeś wcześniejszego posta. Ok, trudno.

#581621  autor: waeren
 12 wrz 2012, 12:18
Wg mnie to FB najwięcej miesza w tym wszystkim.....