• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #580635  autor: Eragon
 07 wrz 2012, 15:24
iPhone 4s, 16GB , Biały , na gwarancji...

1. Czy wyłączanie go na noc , oszczędzi baterię? W sensie że wyłączenie/włączenie też pobiera... i czy to ma sens?

2. Istnieje taka wtyczka do samochodu co na końcu będzie miała wejście USB? Aby wsadzić tam kabel i w ten sposób tel się będzie ładował. A jeśli da się... to czy napięcie będzie zgodne? Nie usmaży go? ;<

3. Szybkie głupie pytanie. Czy iP można ładować kiedy się chce? Bez najmniejszego wpływu na baterię?

4. Te pytanie wiąże się z poprzednim. Pobrałem aplikację "BatteryDoctor". I korzystam z niej podczas ładowania. Czy na serio ona wydłuża czas pracy baterii(5%) ?

Ładowałem iP z 10-15 razy około... I może raz odłączyłem go przed pełnym naładowaniem.
Stan baterii pokazuje 2/5(żywotność) !! ;(
Komunikat:
"Warning: More Fully charges this month, please normal charge time.

Try the regular charge normally.

Robię pełne cykle... tj. Jak wyłącza się sam , lub jest ok. 10 % baterii. To co... teraz ładować gdy będzie ok30% ?

5. 3 tyg czekałem na kartę micro-sim od Orange... Jak już ją dostałem , to popełniłem FAIL'a.

Wsadziłem igłę w górny mikrofon aby otworzyć tackę... xD żałosne to było z mojej strony.
Potem szybko naprawiłem błąd , ale czy mogło się coś micro stać? Siri działa... Chyba łapie normalnie.

Na tackę ledwo weszła przycinana karta... aż strach teraz wyjąć , bo nie wiadomo czy ponownie wsadzę xD .

6. Jasność w ustawieniach. Można ustawić ręcznie... lub włączyć Automatyczną.
A co jak mam włączone Auto i nastawiłem ręcznie na jak najmniej... ? Będzie brane pod uwagę moje ustawienie czy iP sam ustali?

Według mnie iP ma jasność taką jak ja nastawiłem... czyli opcja "Auto" pomimo bycia włączoną, nic nie daje.

7. Kontakty z karty sim. Jak je zarchiwizować ? Jeśli nie daj Boże zgubię iP , to żeby móc do jakiegoś innego tel wsadzić te kontakty.
Znalazłem
TAKI sposób. Najlepszy?

Dziękuję za pomoc :D Czekam na odpowiedzi z miesiąc... wiem że wredne/głupie pytania... Ale wiecie , chcę by mój iP miał jak najlepiej . Pozdrawiam ;)

#580655  autor: orson_dzi
 07 wrz 2012, 16:59
Eragon pisze:Czy wyłączanie go na noc , oszczędzi baterię
Tak, tylko po co się w to bawić?
Eragon pisze:wtyczka do samochodu co na końcu będzie miała wejście USB?
Na którym końcu? Jeden koniec do Ajfona, a na drugim USB? W samochodzie?
Eragon pisze:Czy iP można ładować kiedy się chce?
Jak każdy inny telefon. Masz potrzebę, to ładujesz. Nie bawisz się w cykle i inne cuda. Równie dobrze możesz ofiarę z baranka złożyć z prośbą o dłuższe działanie.
Eragon pisze:czy mogło się coś micro stać? Siri działa...
Mogło. Jak działa, to nie narzekaj.
Eragon pisze:co jak mam włączone Auto i nastawiłem ręcznie na jak najmniej...
To masz automat.
Eragon pisze: Kontakty z karty sim. Jak je zarchiwizować ?
W chmurze, albo jakimś serwerze.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)
 #580671  autor: Tidus
 07 wrz 2012, 17:47
Odpowiem jeszcze, żeby była jasność na kilka z tych pytań:

4. Taka aplikacja nic nie daje. 4S trzyma około 1 dnia, przy normalnym użytkowaniu, ładuj po prostu co noc.

6. Tak, weźmie to pod uwagę. Jeśli ustawisz jasność na minimalną i na auto to będzie zmieniać Ci progi jasności np. w zakresie od 0% do 20%. Ja mam ustawione na 75% i auto i wtedy manewruje w okolicach 50-75% (wartości na oko :P).

7. Włącz sobie iCloud i archiwizacje w chmurze i wtedy przy każdym podłączeniu do ładowarki, jeśli będziesz w zasięgi Wifi samo załaduje Ci wszystko z IP do chmury ;)

#580741  autor: Kaczy
 07 wrz 2012, 23:17
orson_dzi pisze:Na którym końcu? Jeden koniec do Ajfona, a na drugim USB? W samochodzie?
Są takie kable i są takie samochody co mają port USB. Poszukaj na allegro. Kabel dają w standardzie do nowych Kii. :)

...::: Made for loneliness :::...

#580907  autor: Chemicalifornia
 08 wrz 2012, 20:37
Eragon pisze:2. Istnieje taka wtyczka do samochodu co na końcu będzie miała wejście USB? Aby wsadzić tam kabel i w ten sposób tel się będzie ładował. A jeśli da się... to czy napięcie będzie zgodne? Nie usmaży go? ;<
Są, ale np. ta w MM firmy Hama nie działa. Przynajmniej w moim samochodzie i z 3GSem :P

3210>6210>6210>6310i>6021>K800i>iPhone3GS&E66>GalaxyNoteII&E6-00> One M9 & Xperia Z1 & Galaxy Note II
In all those mysteries you're taken by surprise
You never thought to see that look was in his eyes

#582497  autor: Eragon
 15 wrz 2012, 22:47
Dzięki Wam za odpowiedzi :D

@Tidus A ja ładuję co 2 dzień :D Ale to dlatego ponieważ przy pc siedzę, jakbym gnił w środku lasu to co 3h byłoby ładowanie ;)
O i dzięki za wytłumaczenie zasady działania tej jasności. No i sprawdziłem... kontakty siedzą w iCloud .

A co do USB - plany się lekko zmieniły. Tj. radio z wejściem USB :D Wsadzamy biały kabelek i heja... niech się ładuje.

Pytanie... mam iPhone'a Factory Unlocked. I co to znaczy. Wiem, simlocka nie ma , sprowadzany a działa pięknie w Polsce... ale czy jakoś to się odnosi do JB??
Czyli jeśli chcę złamac go... to muszę przeprowadzic operację (tymi tam różnymi programami) jak każdy inny... ??
I pytanie powstaje czy aktualizowac do iOS6 :D Bo sam nie wiem co ja chcę ;p

Ps. Moje pytania napisałem też na innym(wrogim Wam xD) forum... to był mój drugi temat w historii u nich... i po raz kolejny odpowiedź w stylu: "Wszystko jest na forum" -,-.
No ja pie... a co jak nie ma? Leń. Lenistwo tam panuje. Telepolis rulez !!

#582501  autor: pjacek
 15 wrz 2012, 23:18
w ogóle z bateriami to nie wiadomo o co chodzi

są różne teorie, że trzeba formatować baterie, później ładować przy bardzo niskim poziomie
inni mówią że to bzdury i można kiedy się chce ładować baterie
niektórzy mówią że ładować przez dłuższy czas, inni że tylko do poziomu gdy urządzenie pokaże że jest bateria naładowana

oczywiście tego wszystkiego jest nieskończona ilość kombinacji