• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #580479  autor: uska
 06 wrz 2012, 20:10
hej,

Czy istnieje sposob sprawdzenia czy bateria jest sprawna, bez wkladania jej do innego telefonu? Jezeli tak to w jaki sposob mozna to zrobic?

#580480  autor: get
 06 wrz 2012, 20:14
uska, można dotknąć językiem styków baterii, wtedy poczujemy delikatne mrowienie/kwaśny smak, jeżeli nie to bateria na 100% jest wadliwa.

#580481  autor: uska
 06 wrz 2012, 20:17
Dzieki bardzo, bateria niestety dziala, czyli telefon mi siadl :(

#580483  autor: get
 06 wrz 2012, 20:19
uska, może być taka sytuacja, że bateria owszem daje jakieś napięcie ale jest zbyt małe by telefon działał :)

Możesz zrobić coś takiego. Podłącz telefon do ładowarki, wyjmij baterię z telefonu i połącz styki w telefonie wtedy spróbuj uruchomić telefon.

#580486  autor: uska
 06 wrz 2012, 20:32
Podlaczyc telefon do ladowarki potrafie :P Wyjac bateria tez :-D ale juz polaczenie stykow to chyba juz nie robota dla laika...
Nie wiem jak to zrobic i czy nie grozi to utrata zycia :wink:

#580489  autor: get
 06 wrz 2012, 20:36
Bez obaw :) prąd jest znacznie mniejszy niż w gniazdku i na pewno nie zabije. Co do złączenia styków możesz użyć pilnika do paznokci lub obcinacza, lub jedno i drugie jednocześnie :D

PS: Ewentualnie włóż baterię do telefonu podłącz ładowarkę i zobacz po 30 minutach czy można włączyć telefon. Ładowarka w 100% sprawna ? Ładowarkę sprawdzisz w ten sam sposób co baterię :-D

#580491  autor: uska
 06 wrz 2012, 20:44
tak, ładowarka napewno sprawna. Zaraz sprobuje sie dostosowac do rad :)

Zas z samym telefonem byla dziwna sytuacja bo przestal mi dzialac wlasnie podczas ladowania, ale nie przez gniazdko tylko przez usb - podpiety do kompotera. ładowal sie jakis czas i wylaczyl sie. Potem mi sie 2-3 razy podswietlil jak podlaczylam go do ladowarki a dzis juz znaku zycia wogole nie daje czy podlacze go do gniazdka czy do komputera.

Wiec bateria o ile dziala jest naladowana.

edit.
Po polaczeniu stykow (o ile dobrze to zrobilam) telefon dalej nie daje znakow zycia... :(

#580494  autor: Maniiiek
 06 wrz 2012, 21:15
uska pisze:Zas z samym telefonem byla dziwna sytuacja bo przestal mi dzialac wlasnie podczas ladowania, ale nie przez gniazdko tylko przez usb - podpiety do kompotera. ładowal sie jakis czas i wylaczyl sie. Potem mi sie 2-3 razy podswietlil jak podlaczylam go do ladowarki a dzis juz znaku zycia wogole nie daje czy podlacze go do gniazdka czy do komputera.
W takim razie to na pewno telefon nawalił. Jak głupio to nie zabrzmi teraz styki poliż. Dowiemy się czy to prąd do baterii nie dochodzi czy jakaś inna usterka.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#580501  autor: uska
 06 wrz 2012, 21:32
Maniiiek pisze: W takim razie to na pewno telefon nawalił. Jak głupio to nie zabrzmi teraz styki poliż. Dowiemy się czy to prąd do baterii nie dochodzi czy jakaś inna usterka.
Styki przy podpietym do ładowarki i pradu telefonie? :shock: Czy nie podpietym? wybaczcie, ale jestem kompletnie zielona w tym temacie wiec wole dopytac niz doznac uszczerbku na zyciu ;)

Swoja droga to chyba nie ma znaczenia, czy prad przechodzi z ladowarki do baterii czy nie, bo bateria jest naladowana full.

#580502  autor: Maniiiek
 06 wrz 2012, 21:35
uska pisze:Styki przy podpietym do ładowarki i pradu telefonie?
Dokładnie Kochana :P
uska pisze:Swoja droga to chyba nie ma znaczenia, czy prad przechodzi z ladowarki do baterii czy nie, bo bateria jest naladowana full.
I tu się mylisz. Jeśli obwód jest przerwany to może z baterii do telefonu nie dochodzić.

[ Dodano: 2012-09-06, 21:39 ]
uska pisze:wiec wole dopytac niz doznac uszczerbku na zyciu
Nie ma ryzyka, nie ma zabawy :twisted:

#580508  autor: uska
 06 wrz 2012, 21:53
Maniiiek pisze:
uska pisze:Styki przy podpietym do ładowarki i pradu telefonie?
Dokładnie Kochana :P
uska pisze:Swoja droga to chyba nie ma znaczenia, czy prad przechodzi z ladowarki do baterii czy nie, bo bateria jest naladowana full.
I tu się mylisz. Jeśli obwód jest przerwany to może z baterii do telefonu nie dochodzić.
Dziekuje kochanie za wyjasnienie :P
Maniiiek pisze:[ Dodano: 2012-09-06, 21:39 ]
uska pisze:wiec wole dopytac niz doznac uszczerbku na zyciu
Nie ma ryzyka, nie ma zabawy :twisted:
Co racja to racja ale i tak siedze i zastanawiam sie czy to ryzyko podejmowac, a moze jest jakis inny sposob aby to sprawdzic ? ;)

Podpiecie do ladowarki na 30min wedlug zalecen get'a i proba odpalenia telefonu nie powiodla sie.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2012, 21:59 przez uska, łącznie zmieniany 2 razy.

#580511  autor: Maniiiek
 06 wrz 2012, 21:57
uska pisze:Co racja to racja ale i tak siedze i zastanawiam sie czy to ryzyko podejmowac, a moze jest jakis inny sposob aby to sprawdzic ?
W sumie zawsze można jakąś diodą czy żaróweczką z latarki do styków podłączyć. Ale jak lizałaś ładowarkę to większy prąd nie wyjdzie ze styków więc nie ma co się bać. Najwyżej zmówię paciorek za Twą umęczoną duszyczkę :wink:

[ Dodano: 2012-09-06, 21:58 ]
No, chyba że masz Voltomierz pod ręką?

[ Dodano: 2012-09-06, 22:00 ]
uska pisze:Podpiecie do ladowarki na 30min wedlug zalecen get'a i proba odpalenia telefonu nie powiodla sie.
To oczywiste. W końcu ustaliliśmy, że bateria żyje.

#580513  autor: get
 06 wrz 2012, 22:01
uska, po próbie włączenia telefonu nic się nie dzieje ? Telefon nie daje jakichkolwiek znaków życia, po prostu nic ? Sprawdź jeszcze na innej baterii, bo 100% pewności nie ma.

Co do dotykania językiem styków, bez obawy kierowca karawanu na forum się znajdzie :-D

[ Dodano: 2012-09-06, 22:04 ]
Maniiiek, nie wiem czy przy dzisiejszych ładowarkach musi być napięcie na wyjściu by ładowarka w ogóle działała. Jest napięcie - ładowarka ładuje, nie ma napięcia ładowarka nie ładuje. Taki "trik", który rzekomo ma zmniejszyć pobór prądu gdy ładowarka jest bezczynna.
Działa to na takiej zasadzie, że powiedzmy sterownik w ładowarce jak "zobaczy", że jest napięcie na wyjściu, włączy ładowanie i wtedy wszystko zaczyna działać.

Tak działa moja ładowarka od Sony Ericssona z greenheart, podłączysz miernik, diody LED pod ładowarkę to nic nie działa, podłączysz do telefonu z baterią wtedy ładuje.

Także wybacz mi uska ale nie chcący wprowadziłem Cię w błąd z tymi stykami po podłączeniu telefonu do ładowarki Najłatwiejszym sposobem będzie sprawdzenie baterii na innym telefonie lub innej baterii w tym telefonie :D

#580530  autor: uska
 06 wrz 2012, 22:37
Maniiiek pisze:W sumie zawsze można jakąś diodą czy żaróweczką z latarki do styków podłączyć. Ale jak lizałaś ładowarkę to większy prąd nie wyjdzie ze styków więc nie ma co się bać. Najwyżej zmówię paciorek za Twą umęczoną duszyczkę :wink:
No, chyba że masz Voltomierz pod ręką?
Dzieki, ale wyglada na to, ze nie bedziesz musial sie poswiecac :wink: , wykorzystalam opcje druga - z zaroweczka z latarki i zaroweczka podobnie do telefonu nie dala znaku zycia. Nawet sie nie zaiskrzyla :?

Urzadzenia takiego niestety nie posiadam.
get pisze:uska, po próbie włączenia telefonu nic się nie dzieje ? Telefon nie daje jakichkolwiek znaków życia, po prostu nic ? Sprawdź jeszcze na innej baterii, bo 100% pewności nie ma.

Także wybacz mi uska ale nie chcący wprowadziłem Cię w błąd z tymi stykami po podłączeniu telefonu do ładowarki Najłatwiejszym sposobem będzie sprawdzenie baterii na innym telefonie lub innej baterii w tym telefonie :D
Problem w tym, ze nie mam takiej mozliwosci, gdybym miala to nie zawracalabym wam glowy tylko od razu w ten sposob to sprawdzila.
Telefon wogole nie daje znaku zycia, po za tym, ze jak podlacze go do ladowarki robi sie cieply w jednym miejscu.

hmmm.. tak wiec prad musi dochodzic? :-D

Mam bardzo rzadki model telefonu (hp palm pre2) ktorego nie ma na rynku polskim a wiec w serwisie tez mi go nie naprawia. Chcialam dojsc do tego czy to czasami nie przez baterie, bo pewnie udaloby mi sie sciagnac ja przez internet, ale jezeli to cos innego sie zepsulo to chyba nie mam innego wyjscia... bede musiala sie z nim pozegnac :smt087 i poleci do kosza.

#580532  autor: Maniiiek
 06 wrz 2012, 22:43
uska pisze:Dzieki, ale wyglada na to, ze nie bedziesz musial sie poswiecac , wykorzystalam opcje druga - z zaroweczka z latarki i zaroweczka podobnie do telefonu nie dala znaku zycia. Nawet sie nie zaiskrzyla
A ile masz tam styków? Wszystkie kombinacje sprawdziłaś?
uska pisze:hmmm.. tak wiec prad musi dochodzic?
Dokładnie.
uska pisze:Mam bardzo rzadki model telefonu (hp palm pre2) ktorego nie ma na rynku polskim a wiec w serwisie tez mi go nie naprawia. Chcialam dojsc do tego czy to czasami nie przez baterie, bo pewnie udaloby mi sie sciagnac ja przez internet, ale jezeli to cos innego to chyba nie ma innego wyjscia... bede musiala sie z nim pozegnac i poleci do kosza.
To bardzo przykre, ale na to wygląda. To naprawdę rzadki sprzęt i aż serce się kraja :cry:

#580535  autor: get
 06 wrz 2012, 23:10
uska pisze:hmmm.. tak wiec prad musi dochodzic?

co prawda z niedosłownym znaczeniem tego słowa ale tak, prąd musi "dochodzić" :-D

Jak możesz to podaj wszystkie parametry baterii czyli V i mAH czy Wh i ile ma styków.

#580537  autor: uska
 06 wrz 2012, 23:26
Maniiiek pisze: A ile masz tam styków? Wszystkie kombinacje sprawdziłaś?
stykow mam 3, sa w dosc szerokim rozstawie wiec moglam dotknac zarowka na raz 2, chociaz mam watpliwosci, czy nawewno sie to udalo.
get pisze: Jak możesz to podaj wszystkie parametry baterii czyli V i mAH czy Wh i ile ma styków.
Hm... Na baterii jest napisane:

Rechargeable Li-ion Battery Rating 3.7V DC 1150mAh (min) 4.3 Wh
BPI
type: 157-10119-00

Stykow ma trzy.

[ Dodano: 2012-09-07, 12:21 ]
Palm ozyl!! :smt005 ...ale tylko na chwile.

Sprobowalam raz jeszcze - tym razem przy pomocy lusterka polaczyc styki i telefon sie podswietlil (pojawila sie ikona na ekranie ze brakuje baterii w telefonie) wiec wlozylam ja i telefon podswietlil sie z ikonka hp - tak jak zawsze na poczatku jak sie wlącza i tak sobie trwal w tym stanie, ja naciskalam przycisk zeby sie wlaczyl az a koncu sie udalo.
Niestety telefon bardzo mulil i sie zawieszal i odwieszal po chwili. Ikonka baterii byla pelna. Odlaczylam go od ladowarki i zgasl. :|
Probuje drugi raz ale wlaczyc sie nie chce, jest tylko w stanie podswietlonym jakby mial sie wlaczyc. Gasnie na chwile i znowu sie podswietla.

Teraz za kazdym razem jak go podlaczam do zasilania podswietla sie ale nie urochamia - do usb to samo.

Co o tym myslicie panowie? :wink: