• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #580073  autor: nemo521
 04 wrz 2012, 21:10
Witam,
kilka dni temu przedłużyłem umowę z T mobile za pośrednictwem SUK. Dzisiaj dotarł do mnie nowy telefon jednak nie w przesyłce nie było karty micro sim. Udałem się więc do salonu w celu wymiany karty na pasującą do nowego aparatu ( z racji tego że stara ma już 10 lat nie chciałem jej przycinać). Pan w salonie dał mi nową kartę i powiedział że wymiana będzie kosztować 39 pln.
Na moje stwierdzenie że nie powianiem płacić za wymianę ponieważ to T Mobile przysłało mi urządzenie z którego nie mogę korzystać i nie jest to moja wina, Pan z salonu kazał zareklamować fakturę do której doliczony będzie koszt wymiany.
Czy reklamacja coś da? Wydaje mi się że nie powinienem w takim przypadku ponosić kosztów wymiany.
 #580107  autor: st.konsultant
 04 wrz 2012, 23:34
nemo521 pisze:Witam,
kilka dni temu przedłużyłem umowę z T mobile za pośrednictwem SUK. Dzisiaj dotarł do mnie nowy telefon jednak nie w przesyłce nie było karty micro sim. Udałem się więc do salonu w celu wymiany karty na pasującą do nowego aparatu ( z racji tego że stara ma już 10 lat nie chciałem jej przycinać). Pan w salonie dał mi nową kartę i powiedział że wymiana będzie kosztować 39 pln.
Na moje stwierdzenie że nie powianiem płacić za wymianę ponieważ to T Mobile przysłało mi urządzenie z którego nie mogę korzystać i nie jest to moja wina, Pan z salonu kazał zareklamować fakturę do której doliczony będzie koszt wymiany.
Czy reklamacja coś da? Wydaje mi się że nie powinienem w takim przypadku ponosić kosztów wymiany.

Opłata wynika z cennika taryfy. Nie ma znaczenia czy wymiana następuje w wyniku zagubienia czy na micro sim. Także generalnie reklamacja niezasadna (podpisując umowę zgadzasz się na jej warunki i obowiązujące cenniki), aczkolwiek może konsultant rozpatrujący pismo, podejdzie do sprawy indywidualnie i wyjątkowo zwróci koszt wymiany.

p.s

koszt wymiany to 30,75 brutto a nie 39.

#580112  autor: klientTM
 05 wrz 2012, 00:09
W przypadku wymiany karty SIM->MicroSIM w Tak-Tak'u też się płaci (ile?)?

#580116  autor: ManiacGSM
 05 wrz 2012, 00:15
Już na Twoim miejscu pojeżdziłbym po różnych komisach z komórkami gdzie najczęściej robią inne usługi (naprawy, simloki) może tam mają wycinarkę i taniej Cię policzą. Zrobisz jak zechcesz -ale cena dla mnie lekkie przegięcie. Z drugiej jednak strony podpisując umowę z operatorem zgadzamy się tym samym na jego warunki.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.

#580183  autor: get
 05 wrz 2012, 13:11
Skoro to abonament, to powinieneś targować się z nimi. Skoro oni sami dali takie urządzenie, gdzie jest micro SIM i jeszcze masz płacić za wymianę na micro SIM ?

Zrobisz jak zechcesz...

#580286  autor: thonka
 05 wrz 2012, 20:20
kloc sie.

w koncu to w ich interesie jest zebys korzstal z ich uslug... ja wiem, ze im to wisi, bo oplate za abonament i tak dostana, ale bez przesady.
skoro oferuja ludziom zakup urzadzen z niestandardowymi kartami sim to niech przyjamniej umozliwia ludziom korzystanie z nich. w koncu na tym urzadzeniu i tak zarobili, a koszt nowej karty nie jest jakims wielkim kosztem, skoro w TT potrafia to zrobic za darmo...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#580298  autor: Edmund
 05 wrz 2012, 21:57
Jako straszak możesz zastosować Twoje prawo do rozwiązania umowy zawartej na odległość po 10 dniach od jej podpisania/przedłużenia jej przez telefon.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#580303  autor: nemo521
 05 wrz 2012, 22:28
Reklamował będę zpewnością. Czekam tylko na fakturę.

#599016  autor: vespero
 05 gru 2012, 02:07
Czy reklamacja odniosła skutek jaki był finał tej sprawy?
Sam jestem przed tym samym problemem postawiony.

#693921  autor: Ludek
 28 sty 2014, 08:45
A jak to wygląda obecnie? Czy wymiana karty SIM na microsim w abo jest płatna?

#693925  autor: usiu128
 28 sty 2014, 09:09
Wymiana kosztuje 30,75zł brutto.
Można negocjować wymianę za 1zł jak ktoś np podpisał aneks do umowy, albo płaci wysokie rachunki to nie powinno być problemu z wymianą za 1zł :)

#693987  autor: Horacy
 28 sty 2014, 13:11
W abo jest nawet w regulaminie że wymiana karty jest płatna, na kartę jest darmowa.

#693990  autor: Ludek
 28 sty 2014, 13:21
Dzięki za odpowiedź.

Niestety zniżka w moim przypadku nie wchodzi raczej w grę, bo właśnie z TM uciekłam, ale przeniesienie mam dopiero z 9.03.2014 r. i chciałabym sobie nowego tel. poużywać. :)

Wymienię w każdym sklepie, czy w którymś konkretnie?
I czy od ręki, czy muszę wcześniej zamówić?

#693994  autor: DaveX
 28 sty 2014, 13:27
Ludek, skoro za miesiąc i tak "uciekniesz" z sieci to lepiej sobie utnij kartę
Drukujesz TO i tniesz :D

#694000  autor: usiu128
 28 sty 2014, 13:30
Ludek,
od ręki w każdym punkcie.

#694058  autor: Ludek
 28 sty 2014, 15:29
Dzięki.