Ech, nie wgłębiałem się w specyfikacje. Jak zobaczyłem słowa "ruter" i "niemiecki" to od razu wiadomo, że kolejna osoba chce zrobić interes życia, a potem będzie zalewanie pytaniami "nie działa a przecież niemiecki"

.
Teraz widzę, że to kombajn jest. Po co wywalać pieniądze na coś takiego, skoro można kupić taniej ruter ADSL2+ o podobnej funkcjonalności?
VDSLa w przyszłości raczej nie podłączysz - Orange daje swój sprzęt instalowany przez techników a chyba nie będą skłonni podłączać innego.
Możesz co najwyżej zrobić z tego bramkę voip (po podpięciu do innego urządzenia podającego internet) albo ruter 3G. Według specyfikacji ma dwa annexy ale nie wiadomo co tam sprzedają. Może być na zasadzie telefonów; rynek Europejski, Azja, USA itp. gdzie są różne częstotliwości. W PL niektórzy operatorzy używają annex b więc to ma sens.
lucky13 pisze:mam na mysli zakup routera NETGEAR N900 - wydaje mi sie, ze przy oferowanym przez TP modemie ZTE bedzie on wspolpracowal dobrze
Tak, ZTE podłączasz do gniazda WAN w Netgearze (jeśli to wersja eth+usb, bo takie były. Jeśli zwykła "mydelniczka" na usb to czas na zmianę).