• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#579362  autor: user_delete34
 01 wrz 2012, 21:04
- lepsze pokrycie zasięgiem w moim terenie
- szybsza i bardziej konkretna pomoc w BOK
- brak awarii, usługi zawsze są dostępne
- niższe stawki standardowe taryfy
- tańsze rozmowy z ulubionymi kontaktami z racji przynależności do jednej sieci i taniej komunikacji wewnątrz niej
- brak automatycznie aktywujących się płatnych lub po prostu niechcianych usług
- możliwość wyboru różnych taryf (rozmowy/SMS/internet) w zależności od potrzeb
- pakiety z jednostkami do wykorzystania poza sieć
Co to za ankieta?

#579388  autor: vh
 01 wrz 2012, 22:38
Nie mogłem się uporać ze spamem z T-Mobile.

Nigdy w żadnej formie nie wyraziłem zgody na przetwarzanie danych do celów marketignowych, a T-Mobile i tak mi co kilka miesięcy coś wysyłał. Potem kazał wysyłać jakieś esemesy, żeby zablokować (po ciula to ja mam coś wysyłać, skoro nigdy nie zamawiałem spamu? włączyliście, to wyłączcie!). A za jakiś czas T-Mobile spam i tak wysyłał. Z premedytacją co kilka miesięcy. Potem przepraszał, ściemniał, że to "błąd" (LOL), przyznawał jakieś minuty (w sieci T-Mobile) w ramach "odszkodowania", obiecywał, że to się więcej nie powtórzy, a poźniej znowu to samo.

W końcu mi się to znudziło, zmieniłem operatora i mam spokój.

T10s, OT-311, 1650, X501, P780, GT-C3322, E560, 3S, 4X, G7 Power, X7b

#579432  autor: ciekawy
 02 wrz 2012, 02:51
Sieć zmienia się z powodów takich, że inna sieć np. PLAY ma lepszą ofertę czyli więcej minut w abonamencie wymiennych na sms-y, większy pakiet netowy, korzystne dodatkowe pakiety minut i sms-ów lepszy zasięg 3G, obsługa klienta też jest ważna, żeby się dogadać i szybko rozwiązać problem jeśli się pojawi,marka czyli logo sieci jak dla mnie ma znaczenie jakieś tam dalsze, najważniejsze są warunki i zasięg po równo.

Nie toleruję podejścia takiego jak zdaje się mieć jedna z sieci czyli, że ma najlepszy zasięg 2G to może mieć gorszą ofertę np. na połączenia w sieci niż konkurencja, gorszą ofertę w abonamencie np. mniejsze pakiety netowe niż PLAY 1GB, mniej minut w abonamencie od PLAY i ma podejście typu chcesz mieć "najlepszy" zasięg to zgódź się na mniej korzystne warunki niż u konkurencji.

Taka sieć móże zyskać klientów jedynie na wsiach gdzie zasięg 2G momentami bwya jedynym zasięgiem, za to w miastach średnich, małych i dużych gdzie zasięg ma każda sieć to już ludzie napewno jej nie wybiorą takiej sieci która ma najlepszy zasięg 2G bo wybiorą lepsze warunki na zasięgu 3G.

Powodem rezygnacji może być też gorsza oferta dla stałych klientów niż dla nowych klientów, którzy przychodzą prosto z ulicy.

Mam nadzieje, że czytają to osoby odpowiedzialne za oferty w sieciach bo jeśli sieciom zależy na klientach to może coś zmienią na lepsze np. więcej minut w abonamentach, pakiety netowe zaczynające się od 1GB w standardzie + korzystne pakiety minut i sms-ów do wszystkich sieci.

#579450  autor: myslak12
 02 wrz 2012, 09:26
Głównymi powodami zmiany operatora są:

•lepsza oferta lub korzystniejsze ceny;
•użytkownik najczęściej dzwoni na telefony będące w sieci operatora, do którego się przenosi;
•frustracja spowodowana fatalną obsługą klienta;
•sieć, do której klient się przenosi, ma w ofercie telefon, na którym mu zależy;
•lepsza jakość usług (np. brak przerw w połączeniach);
•większy zasięg.

#579656  autor: Minister
 03 wrz 2012, 02:18
Z moich obserwacji wynika, że najczęstszą przyczyną zmian operatora jest gorsze traktowanie stałych klientów niż nowych. Dotyczy to tylko osób, które orientują się w miarę w ofertach. Nie u wszystkich opów tak jest, ale u większości tak. Dodatkowo standardowa oferta jest często uatrakcyjniana dla osób przenoszących numer - dodatkowe minuty, zniżki, a w przypadku Orange nawet klapki:).

#579704  autor: Vieslav
 03 wrz 2012, 12:51
Chcę zmienić ze względu na:
- tragiczną jakość połączeń
- tragiczną prędkość i jakość transmisji danych
- brak zasięgu 3G w budynkach
- brak odczuwalnych inwestycji w infrastrukturę
- częste przeciążenia uniemożliwiające korzystanie z transmisji danych

#579708  autor: Artur051
 03 wrz 2012, 13:27
W miejscu gdzie mieszkam w większości dużych sieci - mam zasięg przyzwoity ;) (T, Play, Plus) - 3g.

Natomiast w sieci, w której byłem - Orange - wyłączyli zasieg 3g i zostałem z tragiczej jakości zasięgiem gsm.

Przeszedłem do Play. Czemu?

- lepsza jakość sieci
- konkurencyjne ceny usług w porównaniu z T czy Plusem
- coraz więcej znajomych w tej sieci (tańsze rozmowy)

#579711  autor: grzegi
 03 wrz 2012, 13:34
Przeszedłem do Play - dwa lata temu, z prostych przyczyn:

- niższe ceny niż W3
- darmowe połączenia w sieci (wtedy to była rewolucja)
- możliwość korzystania (wtedy z dwóch) a teraz z trzech sieci komórkowych

Głównym argumentem była jednak cena usług.
Vieslav pisze:Chcę zmienić ze względu na:
- tragiczną jakość połączeń
- tragiczną prędkość i jakość transmisji danych
- brak zasięgu 3G w budynkach
- brak odczuwalnych inwestycji w infrastrukturę
- częste przeciążenia uniemożliwiające korzystanie z transmisji danych
można wiedzieć o jakiej sieci mówisz?

#579716  autor: user_delete34
 03 wrz 2012, 13:52
grzegi, patrząc po opisie to raczej Orange, patrząc po temacie
Vieslav pisze:Dosyć mam już Orange
to już na pewno Orange.

#579720  autor: Rezo
 03 wrz 2012, 14:16
Brak lepszej oferty lojalnościowej w porównaniu do dotychczasowej. Opuszczony przeze mnie operator nie zaproponował ani zwiększonego o 100% pakietu minut ani rabatu 50 % na abonament.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#579721  autor: Piescoch66
 03 wrz 2012, 14:16
Debilne podejście do klienta w przypadku awarii sieci (znikające złotówki)

#579915  autor: biotyt
 04 wrz 2012, 09:18
Zmieniłem po kilku latach Play na Orange. Wysokie stawki z W3 do Play, który ma coraz więcej klientów, powoduje że ludzie coraz mniej chętnie dzwonią do Play bo jest po prostu drogo. Dodatkowo Orange w ofercie na kartę ma sporo ciekawych promocji więc jest w czym teraz wybierać, a wielu bliskich znajomych nadal jest w Orange.
Choć z Play byłem bardzo zadowolony, to obecnie Orange wcale mocno drożej nie wychodzi przy moim profilu. Nie narzekam więc.

biotyt

#579924  autor: ManiacGSM
 04 wrz 2012, 09:55
Ja też wróciłem z Play do Orange nadal tam siedzi najwięcej moich znajomych. -pokutujące wśród moich znajomych jest to ,że do Play jest drogo. Każdy udaje ,że nie pamięta jakie stawki były na rynku w 2000 roku.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.

#579956  autor: piotrzet
 04 wrz 2012, 13:09
Ja zrezygnowałem z play bo
mają okropny zasięg nawet w dużych miastach
o rozmowie w pociągu można było pomażyć
nie mieli nowszych telefonów które w innych sieciach były
przysyłali mi rachunki za to że niby wysyłałem na nr. pemium a wcale tak nie było

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png

#579982  autor: get
 04 wrz 2012, 15:34
Zmieniłem sieć z Orange i obecnie korzystam z Plusa, a głównymi powodami tego jest

-Fatalna jakość rozmów, częste zrywanie połączeń nawet przy pełnym sygnale.

-Słabe pokrycie UMTS. Nie ma czegoś takiego jak zasięg Orange wewnątrz budynków.

-wymuszona kompresja obrazków w przypadku korzystania z internetu. Klient prepaidowy nie może jej wyłączyć.

-Są chwile gdzie internet w Orange działa z prędkością 10 mb/s, ale taka chwila zdarza się bardzo rzadko i najczęściej mamy prędkość 500 kb/s na HSPA+ :shock:

- Poza miastem mizerne EDGE, które jest wolniejsze od GPRSu czasami to i rozmowy nawet nie działają.

#580074  autor: ppp1ppp
 04 wrz 2012, 21:18
Przeszedłem z Orange do Play - bo ma lepszą ofertę. Poza tym mimo iż mieszkam w dużym mieście zasięg z Orange w domu był fatalny

#580404  autor: forum_tg
 06 wrz 2012, 14:14
korzystałem swego czasu z sieci Orange, Plus, T-mobile (Era), a teraz tylko i wyłącznie z Play. Telefony które były w innych sieciach także wylądowały w Play.
Dlaczego... z prostej przyczyny, bardzo szybko odczuwalne obniżenie rachunków.
No i do tego zasięg, jak dla mnie i w miejscach gdzie przebywam w pełni zadowolony, ponadto nie zdarzyło się, żebym nie miał zasięgu jak ktoś inny miał.

#580457  autor: LOOPO
 06 wrz 2012, 18:19
Na mój wybór operatora miał wpływ (wg. ważności):
po pierwsze: zasięg,
po drugie: ważność konta,
po trzecie: stawka za minutę połączenia.
Dlatego tak jak to było możliwe przeniosłem się z dawnej Ery do Play.

#581287  autor: myslak12
 10 wrz 2012, 17:54
Obrazek

no comment