• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #576130  autor: khaal
 20 sie 2012, 01:46
Tak się składa, że jutro po raz pierwszy wejdę w posiadanie telefonu z androidem i nie wiem jaki pakiet danych wybrać. Jestem w Orange na kartę i z tego co widzę nie mam tam za wielkiego wyboru: http://www.orange.pl/kid,4002009262,id, ... ticle.html (chyba, że są jeszcze jakieś inne opcje, nie szukałem za dużo).

Serfować w necie korzystając z sieci komórkowej będę raczej rzadko (w domu mam wi-fi, na uczelni również), więc ten internet będzie głównie wykorzystywany kiedy będę poza domem do synchronizacji poczty i nie wiem w sumie co tam jeszcze te telefony robią (ale podobno internet w sprzęcie z androidem jest niezbędny).

Więc wystarczy mi 100 MB czy lepiej 500? Nie ma pojęcia jakie jest zapotrzebowanie smartphonów na internet. To niby tylko 5 zł różnicy, ale jednak tak miesiąc w miesiąc się trochę uzbiera.

Aha i rozumiem, że jak np. w domu podłączę się pod wifi to taki mądry telefon sam od razu będzie wiedział, że ma korzystać z tego internetu, a nie pakietu, czy też może będzie to trzeba skonfigurować?

#576133  autor: amigo007
 20 sie 2012, 02:20
Lepiej wybrać pakiet 500mb, 5zł to nie wiele więcej a komfort korzystania dużo większy. Sam mam androida i orange, ale moja taryfa to orange free na kartę. Jeśli nie przeszkadza ci stawka 20gr za sms bez pakietów i 29gr za minutę to migruj. Wtedy internetu będziesz miał bardzo dużo. W przeciwnym wypadku lepiej wykupić pakiet 500mb, 100mb może nie wystarczyć na miesiąc. Oczywiście poza domem :-) Co do wifi, to po włączeniiu w telefonie tej opcji telefon automatycznie będzie się z nim łączył. Oczywiście będziesz musiał wpisać swój kod zabezpieczający jednorazowo. Później telefon będzie się od razu łączył z twoim wifi :-)

#576138  autor: ciekawy
 20 sie 2012, 03:51
khaal

Wszystko zależy od tego jak często będziesz korzystał z netu w smartfonie, jak czasem to 500 MB może wystarczyć, ja mam smartfon w PLAY, mam pakiet 1GB, jak potrzeba korzystam z netu i zużyje cały pakiet, innym razem zużyje połowę pakietu, zależy, ogólnie jak masz 5 zł różnicy to lepiej korzystaj z pakietu 500 MB bo te 100 MB to bardzo szybko możesz zużyć.

Moim zdaniem internet w smartfonie z Androidem nie jest niezbędny pod warunkiem, że rozwiniesz belkę i drugim przyciskiem od prawej (nie wiem czy tak jest we wszystkich Androidach) wyłączysz połączenie internetowe, wtedy zwyczajnie nie masz netu w telefonie, a za tym idzie to, że nie robią się np aktualizacje, jak masz net włączony to w zależności czy zezwoliłeś na automatyczne aktualizacje czy nie jest tak, że jak zezwoliłeś to programy aktualizują się same, jak nie zezwoliłeś to masz powiadomienia, że są aktualizacje ale sam decydujesz czy chcesz aktualizować i jaki program chcesz aktualizować co się przydaje kiedy programów jest dużo, nie każdy wymaga aktualizacji,a miejsca w pamięci jest coraz mniej, no i z tego względu aktualizacji, czy korzystania z przeglądarki netowej, czy nawet gg albo innych aplikacji na smartfona ten net jest pobierany, dlatego bardziej opłaca się kupić pakiet niż płacić oddzielnie za dane wysłane i odebrane.

W PLAY masz taryfę w której 1GB netu jest za 10 zł i taryfa stare Lubię to gdzie 1GB netu jest za doładowanie 50 zł i cała kasa 50 zł z doładowania do wykorzystania. Jak masz oferte na karte to możesz rozważyć przejście do PLAY, jak abonament to możesz rozważyć coś takiego jak potraktowanie tej karty SIM jako karty na rozmowy, sms-y i możesz tej karty używać w telefonie takim normalnym, a w tym smartfonie z Androidem możesz używać karty SIM PLAY czy to tej z 1GB za 10 zł czy tej z taryfą starą Lubię to bo jakby nie patrzeć to skoro wydasz 15 zł na pakiet 500 MB w Orange to czy nie lepiej wydawać 10 zł na pakiet 1GB z lejkiem w PLAY robiąc np doładowanie za 50 zł na 5 miesięcy ?

Sieć T-Mobile do 2 września ma promocje z 1GB netu + modem usb za 1 zł, za około 7 zł abonamentu miesięcznego i aktywacja 1 zł, to też warto rozważyć czy nie lepiej korzystać z tego pakietu, który odnawiałby się co miesiąc w abonamencie w sieci T, ten net działa w modemie usb w kompie/laptopie/notebooku i w smartfonie jak włożysz kartę SIM do smartfona. Teoretycznie jakbyś wziął 2 abonamenty po 1GB w T to masz 2GB miesięcznie za około 14 zł, a Orange daje za tą cene tylko 500 MB, czyli jakoś tak o 1,5GB mniej.

#576144  autor: NokiaUser
 20 sie 2012, 08:19
Najlepiej w pierwszym miesiącu kup pakiet 500 MB i sprawdź ile z niego zużyjesz. Jeśli będzie to poniżej 100 MB, to wtedy w następnym miesiącu kup pakiet 100 MB. Myślę, że do twoich potrzeb, tj. synchronizacja poczty pakiet 100 MB powinien wystarczyć, jednak sprawdź to pakietem 500 MB. Orange na kartę jest niezbyt elastyczne jeśli chodzi o pakiety internetowe, bo np. jeśli okaże się, że zużywasz ok. 200 MB, to będziesz musiał kupować pakiet 500 MB. Dodatkowo pakiety te są bez lejka.

#576147  autor: khaal
 20 sie 2012, 08:32
Dzięki za odpowiedzi panowie! Zobaczymy jak to będzie, najlepiej na początku na próbę wezmę 500 MB i sam zobaczę ile z tego wykorzystam.

Co do oferty to faktycznie wygląda biednie w porównaniu do Playa, ale już wspomniane przez amigo007 Orange Free (do którego właśnie przeszedłem) prezentuje się chyba całkiem nieźle, gdzie za każde doładowanie dostaje się transfer (z używanych przeze mnie kwot doładowań: 25 zł - 1 GB, 50 zł - ponad 2 GB). Myślę, że powinno być ok, tym bardziej że tak jak mówiłem, zamierzam się opierać głównie na wifi.

Dzięki raz jeszcze za pomoc.

edit: hah, nie zauważyłem posta NokiaUsera i napisałem to samo : )

#576153  autor: NokiaUser
 20 sie 2012, 09:17
Skoro przeszedłeś do Orange Free na kartę to już nie włączysz tych pakietów, bo w tej taryfie ich po prostu nie ma. :-) Jest to taryfa typowo internetowa, nastawiona na korzystanie z Internetu, w której nawet za najniższe doładowanie konta dostaje się bonus, także pakiety są zbędne. :-) W tej taryfie możesz doładować konto jakąś kwotą i korzystać z otrzymanego bonusu na Internet aż do wyczerpania, dzięki promocji wydłużającej ważnosć konta i bonusu o rok.

Jedyne, co mam, to złudzenia, że telepolis.pl na lepsze się zmienia