• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#575848  autor: ciekawy
 18 sie 2012, 20:19
Damian67

nie wspominając o tym, że się odpatrzyłeś ode mnie dzwonienia do salonu to jak będziesz marudzić to promocja minie i z niej nie skorzystasz, moje zdanie jest takie, że jak sieć daje 1GB za od 6,90 zł to można brać nawet samą kartę SIM bez modemu, nawet jak był modem inny niż Huawei to z uwagi na cene miesięcznego abonamentu bym nie marudził, że nie ma modemu Huawei.

mam już tą ofertę, działa na GPRS, EDGE, to nie problem bo po to chciałem tą usługę 1GB za około 7 zł, żeby mieć zasięg na GPRS i EDGE, czyli tam gdzie tego zasięgu brakuje PLAY-owi, a z zasięgu 3G w miastach korzystam w PLAY, w salonie T obsługa wspominała, że T ma 3G, nie chciałem dyskutować o tym w salonie pełnym klientów bo po co ma być przykro osobie pracującej w T gdybym powiedział, że niestety testowałem na karte w T net mobilny i 3G jest gorsze od PLAY-owego, jasne, jest 3G w T w mojej lokalizacji, tylko trzeba mieć szczęście i je jakoś złapać, a, żeby tak było trzeba mieć szczęście, ale jak pisałem po to potrzebowałem takiej usługi od Plus albo T, żeby mieć zasięg na GPRS i EDGE szczególnie w terenach gdzie PLAY nie ma swojego zasięgu, że T wprowadziło taki abonament około 7 zł za 1GB to wybór padł na T i jest ok. Wybierałem między Plus i T z przewagą T bo jest taka promocja, w Plus niestety nie ma, dlatego te dwie sieci brałem pod uwagę bo mają najlepszy zasięg 2G 900, Orange pod względem tego zasięgu wypada gorzej.
sprawdziłem czy nowy modem działa - działa, jest bez sim-locka bo sprawdzałem ten modem z kartą SIM PLAY w środku, na tym się skończyło używanie nowego modemu, normalnie używam netu od PLAY i dużo mniej od T w modemie PLAY bez simlocka na oprogramowaniu PLAY, wystarczy tylko przełożyć kartę SIM w modemie, nie trzeba nawet zmieniać ustawień bo modem wykrywa z automatu ustawienia sieci każdej karty SIM jaką się włoży do modemu - bardzo wygodne rozwiązanie, tylko się zmienia kartę SIM, czeka się na zalogowanie do sieci, połącz i działa.
Zasięg 2G godny pochwały bo net od T na tym 2G ma kresek na max na programie obsługującym modem.

#575864  autor: Damian67
 18 sie 2012, 21:21
Sorry Ciekawy, sam bym na to na pewno nie wpadł, żeby zadzwonić wcześniej do salonu co zajmuje minutę zamiast jechać 10km w jedną stronę i wrócić możliwie z niczym. Dobrze, że są tak mądrzy ludzie jak Ty, z których mogłem wziąć przykład. Dzięki!

Sami mi zaproponowali sprowadzenie modemu na wtorek to tylko przyjąłem propozycję, a nie marudziłem.
ciekawy pisze:Damian67
nie wspominając o tym, że się odpatrzyłeś ode mnie dzwonienia do salonu to jak będziesz marudzić to promocja minie i z niej nie skorzystasz, moje zdanie jest takie, że jak sieć daje 1GB za od 6,90 zł to można brać nawet samą kartę SIM bez modemu, nawet jak był modem inny niż Huawei to z uwagi na cene miesięcznego abonamentu bym nie marudził, że nie ma modemu Huawei.

#575905  autor: ciekawy
 19 sie 2012, 00:30
st.konsultant

mam takie pytanie techniczne, jeśli nie będziesz znał odpowiedzi to najwyższj napisz, że nie znasz i będę szukał odpowiedzi gdzieś indziej.

skoro w T w tym necie mobilnym mam połączenie po EDGE, takie info pokazuje program do obsługi modemu i łączenia się z netem, miga zielona dioda to przyjmuję, że połączenie jest po EDGE i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie host nat.umts.dynamic.t-mobile.pl i teraz nie bardzo rozumiem dlaczego jest w hoście UMTS skoro połączenie idzie po EDGE ?

#575910  autor: drcox
 19 sie 2012, 01:08
nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie host nat.umts.dynamic.t-mobile.pl i teraz nie bardzo rozumiem dlaczego jest w hoście UMTS skoro połączenie idzie po EDGE ?
Ale masz zagwozdkę życiową. Czy Centertela też się będziesz pytał, dlaczego połączyłeś się przez HSPA Dual Carrier a w hoście jest public-gprs.centertel.pl ? To, co ktoś sobie ustalił w nazwie hosta nie ma nic wspólnego z technologią jaką się klient łączy.

#575995  autor: KrP
 19 sie 2012, 14:35
Czy modem kosztuje 1zł w każdej opcji czy tylko tej na 48 miesięcy?

Ok, chyba znalazłem aktualny cennik: http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... modemy.pdf

#575997  autor: drcox
 19 sie 2012, 14:39
Zastanawiam się, czy nie ujrzymy nigdy tego regulaminu promocji dla WSZYSTKICH :?:

#576071  autor: st.konsultant
 19 sie 2012, 21:34
drcox pisze:Zastanawiam się, czy nie ujrzymy nigdy tego regulaminu promocji dla WSZYSTKICH :?:

Jak tak bardzo potrzebujesz tego regulaminu to pójdź do punktu i poproś o wydrukowanie, albo napisz do [email protected] i Ci podeślą.

#576104  autor: ciekawy
 19 sie 2012, 23:13
KrP pisze:Czy modem kosztuje 1zł w każdej opcji czy tylko tej na 48 miesięcy?

Ok, chyba znalazłem aktualny cennik: http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... modemy.pdf
Chyba w każdej opcji modem jest za 1 zł, tylko ta opcja na 48 miesięcy wychodzi najkorzystniej bo abonament jest za 6,90 zł, skoro jest trend, że 1GB zwykle kosztuje plus minus 10 zł to jeśli cena 1GB zejdzie poniżej 10 zł, poniżej 9 zł, czyli tak na 7 zł, może 5 zł to już jest na dzisiejsze czasy atrakcyjna oferta i może się mylę ale nie sądzę, żeby za taką cenę do 10 zł jakaś sieć dała więcej niż 1GB, dlatego do 10 zł bo to jest dobra oferta dla mnie np z powodu zasięgu 2G którego brakuje PLAY-owi w jakichś wsiach przez które bywa, że przejeżdrzam do innych miast i ten limit za taką cene jest w porządku + oferta PLAY mobilny net z którego normalnie korzystam u siebie w mieście i w innych miastach to dobre połączenie zasięgowe.
Taka ciekawostka, w mojej lokalizacji szybciej działa EDGE i to EDGE ma lepszy zasięg niż UMTS na zasięgu T, które ma gorszy zasięg i działa wolniej, za to w tej samej lokalizacji PLAY śmiga ponad około 1,2 MB/s, dochodzi momentami do około 2MB/s, taką prędkość miałem na necie PLAY po zmianie karty SIM z T na PLAY w modemie usb. Jak próbowałem pobrać plik ważący parę setek MB to w T mialem prędkość nie przekraczającą 15kb/s, czyli tyle do ilu zwalnia net (chyba do 16kb/s) kiedy się przekroczy limit tego 1GB i w ogóle kiedy się przekroczy limity w sieci T, więc tutaj negatywne mam zdanie o sieci T odnośnie pobierania pliku z netu, a czasem trzeba coś pobrać i tu net od T przynajmniej mi działał tylko na prędkości nie przekraczającej 15kb/s, czasami prędkość spadała do 7kb/s, trochę byłem zdziwiony, że tak wolno to działa bo pobieranie plików w PLAY działa o wiele szybciej w porównaniu z tymi do 15kb/s w T, potem jak skończyłem już testowanie szybkości pobierania w T przeglądałem normalnie strony netowe, to akurat w T jest w porządku i znowu muszę porównać z PLAY, jak się wczytują strony w PLAY to o wiele szybciej niż w T.
Nie narzekam na T, żeby było jasne, wiedziałem na co się decyduje, na zasięg 2G czyli GPRS i EDGE, którego PLAY nie ma na wsiach gdzie czasem potrzebny jest net i tylko z tego powodu zdecydowałem się na net od T, z powodu zasięgu 900, gdyby Plus miał taką ofertę to też bym się zdecydował bo te dwie sieci mają najlepsze pokrycie zasięgiem 2G 900, póki co te sieci wygrywają na wsiach gdzie taki Orange ma słabszy zasięg, a PLAY nie ma w ogóle, całe szczęście, że więcej przebywam w miastach to PLAY jak dla mnie jest numerem jeden pod względem szybkości w 3G. Fajnie, że sieć T zrobiła taka promocje 1GB za około 7 zł bo jak ktoś jak ja nie wziąłby normalnie droższego netu od tej sieci z uwagi na to, że działa wolno, że ma 3G gorsze od PLAY-owego, bo normalnie wybiera się to co działa lepiej czyli PLAY, no ale jak jest promocja za około 7 zł jak dla mnie jako uzupełnienie zasięgu PLAY na wsiach to na takie warunki mogę się zgodzić nawet kosztem złego zasięgu 3G w T, gorszego od EDGE 2G w mieście gdzie zasięg 3G PLAY śmiga.
drcox pisze:Zastanawiam się, czy nie ujrzymy nigdy tego regulaminu promocji dla WSZYSTKICH :?:
Dostaniesz regulamin w salonie do umowy, przeczytałem cały i nie ma tam nic ciekawego, czyli najważniejsze rzeczy to takie, że wiadomo jak nie dotrzymasz umowy płacisz karę do chyba 300 zł (piszę z pamięci dlatego chyba) w każdej opcji umownej 24,36,48 miesięcy, ta sama kwota kary, że po czasie określonym umowa przedłuża się na czas nieokreślony, że sieć zapewnia opcje zmiany usług na odległość czyli przez telefon, ogólnie elektronicznie.
Pisząc skrótem i wprost zobowiązujesz się co miesiąc płacić abonament w kwocie którą sobie wybierzesz 24 14,90 zł,36 9,90 zł,48 6,90 zł w zależności od umowy na jaki czas będziesz miał tą kwotę, aktywacja 1 zł, modem 1 zł i potem tylko abonament zależny od długości umowy, jest dostępna usługa nocna dodatkowo płatna jeśli ktoś chce zamówić dodatkowo, dostępny tylko 1GB w każdej opcji umowy i w każdym abonamencie ten sam limit 1GB, ogólnie tyle.
Czyli regulamin standard, jak nie wierzysz to czytaj parę kartek A4 małym drukiem.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2012, 03:30 przez ciekawy, łącznie zmieniany 4 razy.

#576132  autor: drcox
 20 sie 2012, 01:58
Po prostu jak nie mam regulaminu to nie mam żadnej siły przebicia przed niekompetentnymi i niedouczonymi sprzedawczykami z T-Mobile którzy usilnie twierdzą że muszę im przedstawić umowę, aneks, CV, zaświadczenia z sanepidu, książeczkę wojskową, prawo jazdy i inne pierdoły.

#576134  autor: ciekawy
 20 sie 2012, 02:22
drcox

Idź do salonu i powiedz, że chcesz skorzystać z promocji od 8 sierpnia do 2 września netu 1GB z modemem, jak konsultanci nie chcą nowego klienta to może spróbój w innym salonie, jak będą dalej robić problemy, tak w ogóle jak w salonie mówią, że musisz być klientem sieci, żeby z tego skorzystać to poproś o zaświadczenie z pieczątką salonu i podpisem, że musisz być klientem i potem prześlij kopie tego zaświadczenia do Warszawy na adres sieci, że tak mówią w jakimś salonie, podaj adres tego salonu i może sieć jakoś zareaguje na konsultantów, którzy nie znają oferty i nie chcą jej sprzedawać choć jest w ofercie, możesz tą usługę też zamówić telefonicznie przez Biuro Obsługi Klienta.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2012, 02:29 przez ciekawy, łącznie zmieniany 1 raz.

#576135  autor: drcox
 20 sie 2012, 02:24
Chyba prowizji od tego nie dostają i im się nie chce, ot cała tajemnica. Spróbuje jeszcze jutro bo będę nieopodal salonu, a jak nie to przez BOK.

#576137  autor: ciekawy
 20 sie 2012, 02:44
drcox

Pamiętaj, jak w salonie odmówią sprzedaży poproś o zaświadczenie, że oferta jest tylko dla abonentów i, że nowym klientom nie mogą tej oferty sprzedać, potem ksero wysyłasz do Warszawy na adres sieci, że salon w mieście takim na ul takiej pisząc w skrócie utrudnia ludziom życie.
Ja tam się znam na procedurach wewnętrznych, dobrze wiem co potrzeba do aktywacji, co jest konieczne, na co się trzeba godzić, na co nie, kiedy konsultanci już zaczynają wymyślać i tworzyć radosną twórczość biurokracji, to co opisałeś to zdecydowanie tworzenie biurokracji przez salon.
Dowód osobisty + dokument o zatrudnieniu w którym wcale nie musi być wpisane ile zarabiasz tylko, że jesteś zatrudniony i nie jesteś w okresie wypowiedzenia umowy i to powinno w zupełności wystarczyć, reszta z tego co wymieniłeś nie jest do niczego potrzebna w salonie. Oczywiście zgoda na weryfikacje to już standard, na nią można się zgodzić, można się nie zgodzić, jeśli się nie zalega z płatnościami dla osób prywatnych minimum 200 zł, dla firm minimum 500 zł to sieć raczej nie zażąda kaucji, jak odmówisz zgody sieć może zażądzć kaucji, jak zalegasz z płatnościami też sieć może zażądać kaucji.

#576142  autor: KrP
 20 sie 2012, 07:27
drcox pisze:Chyba prowizji od tego nie dostają i im się nie chce, ot cała tajemnica. Spróbuje jeszcze jutro bo będę nieopodal salonu, a jak nie to przez BOK.
To samo jest z Longplay 1 w Play. ;]

[ Dodano: 2012-08-20, 10:29 ]
W sumie cennik oferty mówi, ze są to ceny dla abonentów. Więc już nie wiem jak to jest, czy może wziąć każdy czy nie.

#576538  autor: Damian67
 21 sie 2012, 19:53
Huawei e353-s2 z promocji działa również z aero?

#576939  autor: ciekawy
 23 sie 2012, 02:19
Damian67

Sprawdź czy ten modem obsługuje zasięg U900 bo jeśli się nie mylę to na tym zasięgu działa Aero2, jeśli modem obsługuje ten zasięg to całkiem możliwe, że jeśli ręcznie wprowadzisz ustawienia Aero2 albo automatycznie się wczytają z karty SIM Aero2 to będziesz mógł z tej sieci korzystać.
Zwróć uwagę też na to, że Aero2 jest darmowe do pewnego czasu, potem już nie będziesz mógł z tego korzystać i SIM tej sieci będzie bezużyteczny, więc nie wiem czy warto się kierować tym czy modem będzie obsługiwał Aero2, ja się tym nie kierowałem, w ogóle nie korzystam z sieci Aero2 bo po co skoro korzystam z płatnego netu mobilnego, w dodatku to Aero2 rozłącza co godzine.
Moim zdaniem ta sieć będzie służyć i już służy Plus-owi do polepszenia zasięgu, sprawdzałem to starterem na karte i da się zalogować do Aero2, problem jest z połączeniem ale jest opcja połączenia się przez Plus tylko normalnie łapie zasięg GPRS/EDGE, trzeba w ustawieniach przestawić na HSPA i coś tam, wtedy łapie zasięg z Aero2 na logo Plus.

Inną rzeczą jest to, że skoro przy około 7 zł abonamencie sieć T daje 1GB do wykorztania to jest to już dobra oferta bo SIM z modemem, nic nie musisz dokupować, tylko korzystać, a jeśli weźmiesz pod uwagę ceny 29 zł za 1GB w innych ofertach np. na karte to ta oferta około 7 zł za 1GB + modem nie jest zła i troche mnie dziwi, że ludzie jeszcze potrafią marudzić kiedy mogą mieć taką ofertę.

#576961  autor: mi80
 23 sie 2012, 09:34
Ja już mam, odbyło się wszystko jak po maśle. Modem mieli tylko ZTE MF 195, ale i tak trafi on na Allegro :).

Dzięki za info o tej promocji!

#576971  autor: marcinek243
 23 sie 2012, 10:24
ciekawy pisze:Damian67 Sprawdź czy ten modem obsługuje zasięg U900.
Tak posiada i wykrywa aero2 przy szukaniu sieci.

#576985  autor: Damian67
 23 sie 2012, 11:53
@ ciekawy i marcinek243
dzięki za odpowiedzi.

pytałem bo ofertę już wziąłem (jak dla mnie jest super) zanim zapytałem i z ciekawości chciałem wiedzieć czy z aero tez by zadziałał. W sumie nie pomyślałem, żeby po prostu zeskanować sieci.
Pozdrawiam

#576989  autor: marcinek243
 23 sie 2012, 12:05
Damian67 pisze:W sumie nie pomyślałem, żeby po prostu zeskanować sieci.
Pozdrawiam
Aero czyli PL17 (przynajmniej u mnie) :|