• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#574136  autor: dago
 10 sie 2012, 17:36
Niestety dokumenty które dostałem na odpowiedź mojej reklamacji spaliłem ze złości :( w odpowiedzi z tego co pamiętam było opisane że plus świadczy usługę w miarę możliwości technicznych, a duży wpływ na odbiór ma ukształtowanie terenu i zabudowy i nie gwarantują poprawnego dziania, tak to mniej więcej leciało.

#574138  autor: pakierhakierxd
 10 sie 2012, 17:38
Niestety zasięg zależy od lokalizacji tak samo szybkość od przeciążenia nadajników i wielu innych czynników ...

Pozdrawiam :)

#574203  autor: Maruda
 11 sie 2012, 00:22
Ale ja nie mam problemow z sygnałem, czy z zasiegiem, tylko z tym ze im HSPA nawala na nadajniku (czkawkuje) - dowodem tego jest przełaczanie sie na 3G, bo u innych operatorów jest wszytsko ok.
Rozumiem że moga być przeciażenia, ale nie kurna 24h/dobe od maja jeszcze w nocy najgorzej, a powinno być naodwrót.

#574206  autor: user_delete34
 11 sie 2012, 00:35
Na odwrót? Przypomnę, że masa ludzi korzysta z usługi nocnego pobierania z limitem chyba 50 GB.
EDIT: skoro bywają i bezlimity, to nocą stacje muszą być zapchane.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2012, 09:06 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#574214  autor: drcox
 11 sie 2012, 00:51
Markadiusz pisze:Przypomnę, że masa ludzi korzysta z usługi nocnego pobierania z limitem chyba 50 GB
Masa ludzi ma też stare umowy ze starym nie popsutym przez ich chciwe łapska iPlusopobieraczem - nieograniczonym.

#574313  autor: ciekawy
 11 sie 2012, 16:53
dago pisze:Niestety dokumenty które dostałem na odpowiedź mojej reklamacji spaliłem ze złości :( w odpowiedzi z tego co pamiętam było opisane że plus świadczy usługę w miarę możliwości technicznych, a duży wpływ na odbiór ma ukształtowanie terenu i zabudowy i nie gwarantują poprawnego dziania, tak to mniej więcej leciało.
dobre, jak w kabarecie, najpierw sieci się reklamują, że wszędzie mają najlepszy zasięg, a jak jest reklamacja to bawią się w geodetów, architektów i już nie piszą o najlepszym zasięgu tylko o złym ukształtowaniu terenu, to może ktoś ten teren powinien przebudować na całkiem płaski, tylko kto, może sieć która się reklamuje, że ma najlepszy zasięg ?

#574427  autor: Maruda
 12 sie 2012, 05:17
Markadiusz
To jest dobra teoria która napisałeś, jednak w dzień (w godzinach szczytu jak i wieczorem) najwiecej ludzi siedzi,gra przeglada,a w nocy tylko nieliczni zostaja i sciagaja - tak mi tlumaczyl gość z salonu i troche w tym jest racji.

Mam dla was ciekawa nowinke w zwiazku z moim problemem. Wlaczylem dzisiaj 3G/HSPA i okazuje sie ze nie ma juz kompletnie HSPA.Tzn jest, ale zadko sie załacza i dziala tylko w wiekszosci 3G, a to znaczy ze chyba nadajnik wreszcie szlag trafił, albo coś kombinuja i beda wymieniac.
Założe sie ze było wiele doniesien na ten nadajnik mimo iż konsultanci twierdzili ze jestem pierwszy i że wszytsko u nich wporzadku :P

Dziwi mnie fakt, że tylko mnie chyba wywala z HSPA z powodu przeciażenia, a mam dobry zasieg ( pisze znakomity, 4 kreski, czasem 5) No chyba że isnieja modemy, ktore łacza sie tylko HSPA/HSPA+ wyciskajac starszych użytkowników z gorszymi modemami, ale watpie by takie były.Miałem najnowszy modem na próbe z Plusa i z tego co mi wiadomo nie ma czegos takiego.Jest 2G, 3G i LTE, także odpada rownież teoria przeciażania HSPA przez LTE, bo to inne pasmo.Podsumowujac wychodzi na to, że wszyscy laczacy z tym nadajnikiem w okolicy musza miec ten sam problem, skoro juz doszedlem do wniosku ze to nie moja wina.

@Edit
Wkoncu doczekałem sie pierwszej odpowiedzi w sprawie reklamacji, która została rozpatrzona negatywnie.
Oczywiscie tresc nie ma nic wspolnego ze mna, tak jakby nawet nie czytali tej mojej reklamcji.Sranie w banie o lokalizacji, ukształtowaniach terenu i przeciażeniach sieci plus nieodpowiada, tylko co to ma wspolnego z moim pingiem i wiecznym rozlaczaniem? :(

#574919  autor: Pajuch
 14 sie 2012, 14:44
Maruda pisze:Mam dla was ciekawa nowinke w zwiazku z moim problemem. Wlaczylem dzisiaj 3G/HSPA i okazuje sie ze nie ma juz kompletnie HSPA.Tzn jest, ale zadko sie załacza i dziala tylko w wiekszosci 3G, a to znaczy ze chyba nadajnik wreszcie szlag trafił, albo coś kombinuja i beda wymieniac.
I tu sie bardzo mylisz ;) Możesz mieć sygnał z odbicie który wcale nie jest taki mocny a tylko złudny co by świadczyło o wiecznym przeskakiwaniu miedzy kodowaniem.Bardzo waznym czynnikiem jest upload, zazwyczaj rowniez tak sie dzieje gdy stacja Cie "nie widzi"
Maruda pisze: ( pisze znakomity, 4 kreski, czasem 5)
W kreskach to wiesz sciagnij TNI i podaj parametry ;) rownie dobrze mozesz isc na allegro kupic bacik metrowy i napisac ze kupiłeś antenę za 200zl i nie dziala :D a w rzeczywistości kupiłeś drapak do pleców.
Maruda pisze:tylko co to ma wspolnego z moim pingiem i wiecznym rozlaczaniem?
No własnie bardzo dużo, słabą jakość linku radiowego za ktory plus nie odpowiada od Twojej strony, sam musisz o to zadbac to nie operator kablowy.

I zanim zaczniesz tutaj pisac podjedz pod nadajnik i tam sprawdz ;) dam sobie reke uciac ze bedzie ok

#575251  autor: Maruda
 16 sie 2012, 03:00
Pajuch
Chetnie zrobie wszystko co w mojej mocy by sie to poprawilo, przecież nie robie tego specjalnie .Tylko jak mam coś zrobić jesli wina nie leży po mojej stronie? :|
Jesli chodzi o TNI, to pisałem już wcześniej parametry i w 100% nie jest to wina zasiegu i to dziwne gdyby odbicie bylo na całej szerokosci ulicy, na której znajduje sie nadajnik - sprawdzałem pod nadajnikiem, bo mam 300m do niego.
W zime zmieniam pokój, który jest ogrzewany i tam mam 1-2 kreski i nigdy nie miałem problemów z lagami w Plusie.Podobny przypadek mialem 8 lat temu na radiówce WI-Fi wirelles z tuba skierowana na nadajnik 50m dalej, tylko że w tamtym przypadku, przyczyna była niewyjaśniona,bo sie jeszcze tak nie znałem i zdarzało sie to sporadycznie, ostatecznie skonczyło sie na rozwiazaniu umowy, bo nic nie pomagało.

Aktualnie Konsultanci z technicznego widza mnie i moja jakosc połaczenia i sa zdziwieni
Moc sygnalu: -61dBm 85% CSQ 27 , czasem -63 80% CSQ 25
A tu dowód na to ( jeszcze raz) , że to nie moja wina i co serwuje mi Iplus. Właczone radio 32kbps, menadzer i trzy testy predkości łacza:
http://zapodaj.net/9a2b5bc09d13d.jpg.html

Test 1 http://www.speedtest.net/result/2122126210.png - ping 700 :\
Test 2 http://www.speedtest.net/result/2122128917.png - Upload lepszy niż download
Test 3 http://www.speedtest.net/result/2122131621.png - Upload lepszy niż download

http://youtu.be/RMstmNiiaUg
Filmik z Battlefield3 na serwerze 24 osoby, pokazujacy, jak takie połaczenie przekłada sie na gre.

http://youtu.be/FOGreP9Sdv4
Filmik z kwietnia, kiedy jeszcze wszystko było wporzadku.

#575815  autor: dago
 18 sie 2012, 18:35
Iplus niestety nie łączy mi się z Areo używam Nokia CS-15 i TNI przy wyborze sieć nie wpuszcza :(. Docelowo używam tego modemu CS-15 z routerem TP-link MR3420 teraz podłączyłem bezpośrednio Areo2 pod lapka i śmiga jak dziki :) a Iplus to dziś po prostu tragedia :(

[ Dodano: 2012-08-23, 13:02 ]
II te reklamy z najszybszym internetem, wrrrrr ja bym chciał mieć działający!