• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #574041  autor: adiq1033
 10 sie 2012, 12:34
Witam.

Mam możliwość kupienia używanego Samsunga S5830 Galaxy Ace za kwotę 350zł. Jest bez blokady, ale również bez gwar. producenta. Z wad wizualnych - dwa lekkie wgniecenia (korpus, zapewne od upadku), odpryski lakieru z ramki i z tego co sprawdzałem - troche słabo działa wibracja. Jednak nawet gdyby nie działała, nie przysporzyłoby mi to kłopotu.

Teraz nasuwa się pytanie: Czy opłaca się wchodzić w taki układ? Patrząc na ceny, te modele na licytacjach dochodzą do 400-450zł. W zestawie mam telefon, oryginalną baterię, ładowarkę, pudełko, instrukcję obsługi, kartę pamięci, słuchawki, kartę gwarancyjną (niewypełnioną).

Mam kilka pytań:

1. Jak wykonany jest wyświetlacz - czy warstwa dotykowa jest z nim bezpośrednio połączona (a'la iPhone) i w przypadku awarii dotyku bądź ekranu, nie ma wyjscia i nalezy zamówić całość? Wymiana jest skomplikowana, czy prosta - uda mi się to zrobić w domowych warunkach mając odpowiednie przybory?

2. Czy gdzieś wewnątrz jest umieszczona plomba gwarancyjna? Szukałem obrazków w sieci, na chwilę obecną bez rezultatów. A po stanie śrubek wnioskuje, że był rozkręcany.

3. Brakuje siateczki na głośniczek od dzwonków - zdobędę to gdzieś? Allegro - brak.

4. Zamiast firmowego oprogramowania zainstalowany jest cyanogen mod 7. Jak się go pozbyć i przywrócić standardowego Androida (do wersji oficjalnej 2.3)? Jest może szansa na sprawdzenie, skąd pochodził telefon (sklep niezależny, operator GSM), bowiem nic na ten temat nie usłyszałem od sprzedawcy.

5. Warto zainwestować w taki futerał: http://allegro.pl/etui-s-line-samsung-s ... 06079.html ?

Wstępnie wszystko.

Trudno jest dostać przyzwoity telefon oparty na Andku za 350zł. Co innego mam do wyboru? Tu za tą cenę dostanę: 3.5' ekran 320x480 pix z multi-touch, 5 Mpix z auto-focusem, diodą LED (niewiele telefonów ma lampę błyskową) + Gorilla Glass.

#574044  autor: dario321
 10 sie 2012, 12:45
osobiscie to bym go nie kupowala do 350zl na allegro nic nie znalazles?

#574046  autor: adiq1033
 10 sie 2012, 13:11
Jak w wyszukiwarce zaznaczyłem "bez blokady" i gwarancja producenta "brak", to znalazło mi tylko dwie aukcje. Pierwsza z "Kup teraz" za 525zł (cena z kosmosu...) i druga w formie licytacji, dzień do zakończenia - aktualna cena 338zł.

A na któreś ze wcześniejszych pytań byłbyś w stanie mi odpowiedzieć? Dla mnie Android to bardzo zielony robot. :)
Ostatnio zmieniony 10 sie 2012, 15:13 przez adiq1033, łącznie zmieniany 1 raz.

#574049  autor: orson_dzi
 10 sie 2012, 13:18
adiq1033 pisze:czy warstwa dotykowa jest z nim bezpośrednio połączona
Nie powinna być.
adiq1033 pisze:plomba gwarancyjna?
J.W.
adiq1033 pisze:Brakuje siateczki na głośniczek od dzwonków - zdobędę to gdzieś?
Nie ma opcji żeby znalazł.
adiq1033 pisze:Jak się go pozbyć i przywrócić standardowego Androida (do wersji oficjalnej 2.3)?
Multiloaderem i paczką z oprogramowaniem.
adiq1033 pisze: Warto zainwestować w taki futerał
Niezły czołg z tego wychodzi. Kwestia gustu.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#574107  autor: adiq1033
 10 sie 2012, 15:26
orson_dzi pisze:adiq1033 napisał/a:
Brakuje siateczki na głośniczek od dzwonków - zdobędę to gdzieś?

Nie ma opcji żeby znalazł.
Przeglądałem Allegro - sprzedawane tam oryginalne głośniczki od dźwięków są bez siateczki, więc prawdopodobnie w telefonie wymieniane było tylko to.
orson_dzi pisze:adiq1033 napisał/a:
Jak się go pozbyć i przywrócić standardowego Androida (do wersji oficjalnej 2.3)?

Multiloaderem i paczką z oprogramowaniem.
MultiLoader pobrany, wersja 5.62. Natomiast oprogramowanie ściągnąłem ze strony http://www.sammobile.com/firmware/ tylko nie wiem, czy dobre?
Model: GT-S5830
Country: Poland
Date: 2011 October
Version: Android 2.3.5
PDA: S5830XWKS9
CSC: S5830XEOKP2
Nazwa pliku: S5830XWKS9_S5830XEOKP2_XEO.zip

Dotyk nie jest bezpośrednio podłączony z wyświetlaczem, więc wymiana całości nie jest konieczna. Uf, odetchnąłem z ulga.
adiq1033 pisze:adiq1033 napisał/a:
Warto zainwestować w taki futerał

Niezły czołg z tego wychodzi. Kwestia gustu.
Chodzi mi głównie oto, czy taki futerał faktycznie w pewnym stopniu zabezpieczy telefon i czy jest gorszy od podobnego za 40-50zł.

#574112  autor: orson_dzi
 10 sie 2012, 15:47
Oprogramowanie powinno pasować.

#574115  autor: Maniiiek
 10 sie 2012, 15:52
adiq1033 pisze:Jak w wyszukiwarce zaznaczyłem "bez blokady"
Ale tak się nie robi. Wiele osób zaznacza blokadę "Plus" "T-mobile" "Play" albo nie zaznacza wcale.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#574151  autor: Marcin910
 10 sie 2012, 20:13
Co do etui to polecam coś takiego. To jest guma, mam cos podobnego na OHD, telefon nie jest taki sliski, w aucie jak go położę to nie lata mi wszedzie no i przy upadku go dosyc dobrze chroni, jakby nie patrzeć guma zawsze coś tam amortyzuje.

Miałem: Nokia 1600, SE c902, Samsung G810, Omnia i900, Wave S8500, I8510 INNOV8, Omnia HD
Mam: D600E, Galaxy S

#574165  autor: adiq1033
 10 sie 2012, 22:08
Maniiiek pisze: adiq1033 napisał/a:
Jak w wyszukiwarce zaznaczyłem "bez blokady"

Ale tak się nie robi. Wiele osób zaznacza blokadę "Plus" "T-mobile" "Play" albo nie zaznacza wcale.
Pominąłem rubrykę z blokadą, wpisałem tylko w gwarancji "brak". Mało jest egzemplarzy. Jeden wystawiony za 400zł - goły (tel., bat., ład.).
Marcin910 pisze:Co do etui to polecam coś takiego. To jest guma, mam cos podobnego na OHD, telefon nie jest taki sliski, w aucie jak go położę to nie lata mi wszedzie no i przy upadku go dosyc dobrze chroni, jakby nie patrzeć guma zawsze coś tam amortyzuje.
Super, to co nieco więcej wiem. Takowe etui zamówię sobie, gdy tylko wpadnie trochę grosza. Są zestawy z folią poliwęglanową gratis, za całość płaci się około 20zł (łącznie z przesyłką), a więc całkiem nieźle - i tak taniej niż w sklepie/komisie.

Teraz rozglądam się za poradnikiem MultiLoader. Znalazłem instrukcje pod Avillę, Monte, lecz nic pod Ace. Próbowałem zarejestrować się na forum tematycznym (tylko modelu S5830), ale przy każdej próbie wyskakuje błąd. Odczekam chwile.

Udało mi się za to chyba znaleźć poradnik pod Odina. Zależy mi, aby zainstalować oficjalną wersje Androida, bez modyfikacji, niebrandowany.

#574182  autor: orson_dzi
 10 sie 2012, 23:38
Z tego co kojarzę, to instrukcja nie jest potrzebna. Tam masz kilka pól, gdzie otwiera Ci się eksplorator i musisz wskazać plik. Do każdego powinien pasować tylko jeden plik (z rozpakowanego archiwum z softem), także błędu nie zrobisz. Uzupełnisz to, zatwierdzasz i się robi.

#574188  autor: adiq1033
 10 sie 2012, 23:51
Mówisz o MultiLoader? Zasadnicze pytanie - bateria musi być naładowana w 100%, czy powyżej 60-70% wystarczy do zmiany oprogramowania?

#574193  autor: orson_dzi
 11 sie 2012, 00:00
Powinno wystarczyć. Dla pewności możesz te parę procent dołożyć.
A program możesz sobie na sucho zobaczyć. Póki nie wystartujesz operacji, to przecież nic się nie zacznie samo robić.

#574197  autor: adiq1033
 11 sie 2012, 00:08
Szukam właśnie, ale nic nie pasuje do pliku, który pobrałem. Ma końcówkę .md5

Obrazek

[ Dodano: 2012-08-11, 00:14 ]
Poprawka, ten plik .md5 był do rozpakowania. Teraz mogę zaznaczyć wypakowane pliki w ramkach: CSC, SHP APP, ETC, PFS. Mam do każdego z nich wybrać wszystkie pliki, czy poszczególne - które do której podkategorii?

#574200  autor: orson_dzi
 11 sie 2012, 00:17
A jeszcze o jednym zapomniałem. Musisz wiedzieć, który z tych numerków na górze do Ace trzeba zaznaczyć.

Bo instrukcja do innych wygląda w miarę podobnie dla wszystkich telefonów. TUTAJ masz np. do Wave z opisem gdzie jakie rozszerzenie pliku.

#574248  autor: adiq1033
 11 sie 2012, 10:03
orson_dzi pisze:A jeszcze o jednym zapomniałem. Musisz wiedzieć, który z tych numerków na górze do Ace trzeba zaznaczyć.

Bo instrukcja do innych wygląda w miarę podobnie dla wszystkich telefonów. TUTAJ masz np. do Wave z opisem gdzie jakie rozszerzenie pliku.
Takiego opisu pod Ace'a nie znalazłem. Mam za to instruktaż instalacji Odinem: http://chilli-chilli-bang.blog.pl/archives/14