• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #573918  autor: slaclofrus
 09 sie 2012, 20:08
Wiele czytałem pochwał na temat Opery Mini, głównie przez jej wspaniałą funkcję kompresji stron, testowałem i jestem pod wrażeniem. Jednak dręczy mnie jedno pytanie. Czy mniej danych zużyję wchodząc np. na WP przez Operę Mini czy też przez dedykowaną aplikację? Co do Facebooka to wiem, że lepiej przez inną niż Opera przeglądarkę lub apkę, bo na Operze nie zadziała darmowy FB. Właśnie. FB mniej zje przez apkę czy przez przeglądarkę inną od opery/Operę? Czy czytając wiadomości przez RSS mniej zje danych niż przez apkę dedykowaną czy stronę?

Napisałem wyżej tylko przykłady. Chodzi ogólnie o porównanie poboru danych przez aplikację i oryginalną stronę na najmniej pazernym browserze.

#573919  autor: kwistas
 09 sie 2012, 20:26
Opera mini ma więcej możliwości optymalizacji pobieranych danych, można przecież całkowicie wyłączyć obrazki z reguły dedykowane aplikacje do np. WP pobierają zdjęcia dobrej jakości bez kompresji.

Opera Mini jest najlepszym rozwiązaniem by zaoszczędzić pakiet danych, softwarowa przeglądarka czy dedykowane aplikacje nie są tak oszczędne.
Odnośnie RSS będziesz miał więcej pobieranych danych, bo często do samych wiadomości są dodawane zdjęcia, pamiętaj, że często wiadomości RSS są tylko ogólnikowe, po więcej informacji i tak musisz wejść na stronę, więc oszczędność żadna.

Podsumowując, żeby oszczędzić transfer trzeba unikać obrazków lub obrazów w wysokiej jakości.

Oszczędzanie pakietów danych nie leży tylko w aplikacjach, zależy też ile telefon dziennie łączy się z internetem i jak operator nalicza dane czy co 1kb może 25kb, a może 100kb.

#573920  autor: slaclofrus
 09 sie 2012, 20:29
Dzięki za obszerną odpowiedź. Jeśli chodzi o mnie to nie będę obrazków wyłączał, ale z Opery Mini już jak najbardziej mogę korzystać, bo mi odpowiada. Czyli co? Twoim zdaniem OM lepsza od aplikacji?

#573922  autor: Adamrdf
 09 sie 2012, 20:40
Opera mini najlepsza szkoda że nie ma flasha bo to tylko jej brakuje!!!!!!!!!!

#573924  autor: kwistas
 09 sie 2012, 20:43
Według mnie tak, aplikacja nie kompresuje obrazków to jej podstawowa wada.
Opera mini też potrafi zjeść dane, wystarczy, że włączysz wysoką jakość obrazków i pobór transferu podskoczy.

#573929  autor: slaclofrus
 09 sie 2012, 20:49
W sumie flash to głównie YT i gry oraz filmy, a przecież takie rzeczy i tak będę robił po WiFi, bo szkoda mi transferu.

Jeszcze nad FB się zastanawiam. Od 20 września przechodzę do tej ofery "Lubię to!" w PLAY. Tam jest darmowy (tzn. nie zabiera z porcji danych, bo tam jest net zawsze za darmo, tylko lejek jak się wykorzysta) Facebook. Chciałbym skorzystać z tego, żeby wchodząc na FB mi się dane nie zliczały.

Darmowość obejmuje tylko tzw. elementy własne portalu. Słyszałem, że na OM na pewno nie zadziała za darmo, bo tam jest to wszystkie przekierowywane na inne strony, aplikacji oryginalnej nie lubię, teraz korzystam z Tinfoil. Czy przez aplikację będzie FB za darmo? Czy może przez stockowy browser mam się łączyć, żeby bez liczenia danych było?

#573983  autor: NokiaUser
 10 sie 2012, 07:44
Za darmo będzie przez aplikację, wbudowaną przeglądarkę i chyba też każdą inną przeglądarkę, która nie kompresuje danych, czyli np. Opera Mobile z wyłączoną Operą Turbo.

Jedyne, co mam, to złudzenia, że telepolis.pl na lepsze się zmienia

#574001  autor: pakierhakierxd
 10 sie 2012, 10:10
Opera mini jak patrzyłem nie raz jest aplikacją która ja najmniej danych:),plus ma taki że jest dostępna na każdy telefon ja najczęściej jej używam jak jestem na 2g :P

Pozdrawiam :)

#574021  autor: NokiaUser
 10 sie 2012, 11:02
Dzięki temu, że Opera daje w Operze Mini w menu opcję "Przesłane dane", można zobaczyć jakie daje ona oszczędności. Ja mam w Przesłanych danych "Rozmiar oryginalny" 1.5 GB, a "Pobrano" zaledwie 153 MB, oszczędność aż 91% transferu.

#574111  autor: slaclofrus
 10 sie 2012, 15:45
Dzięki raz jeszcze za obszerną pomoc. Czyli już wiem, jak będę korzystał z netu komórkowego, jak wreszcie będę miał pakiet - Opera Mini do wszystkiego poza FB, do którego mam Tinfoil, aplikacje tylko wyjątkowo po sieci komórkowej.