• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #573678  autor: Timo 1
 08 sie 2012, 19:14
Witam :)

Jako że zadzwonili dzisiaj do mnie z orange ze trzeba przedłuzyć umowę na internet bezprzewodowy . To mam do was pytanie czy jest jakiś internet bezprzewodowy o dobrym zasiegu mieszkam na mazurach 8 km od wiekszego miasta orange srednio dawał rade tragiczna predkosc no ale do podstawowych funkcji działał . Płaciłem 49 zł za 3 gb przy tej predosci to pewnie nawet 1 gb by starczył . I tu pytanie czy internet lte bedzie miał tu zasięg czy jakis lepszy internet bede miał niz ten nie pamietam jaki dokąłdnie internet mam ale to jest ten modem z 4 antenkami . Prosze o szybka pomoc w doradzeniu czegos troche szybszego zeby to działało u mnie w razie czego moge podac gdzie doładnie mieszkam jesli bedzie miało to sens . Ciekaw jestem czy istnieje cos co bdzie u mnie miało zasieg sam nie wiem co jeszcze napisac jak cos bedzie nie jeasne o napiszcie mi pytania postaram sie szybko odpisac :P

Ostatnie telefony : Lg Ku990 / Samsung B3410 / Nokia 500 / galaxy s / xperia x10 / Lg p970 / Iphone 3g . 3 ostatnie aktualnie posiadam :)

#573683  autor: Vieslav
 08 sie 2012, 19:28
Wyszukaj swoją miejscowość na TEJ stronie. Po lewej zostaw sobie zaznaczone CDMA, LTE, UMTS 900 i 2100. Napisz co jest w pobliżu, ew jak daleko jest najbliższe LTE.

#573685  autor: Maniek99
 08 sie 2012, 19:33
4 antenki?
To CDMA, czyli sprzęt się pewnie do niczego innego nie przyda.

Sam musisz sprawdzić co u ciebie działa najlepiej (np. skombinować karty prepaid), wszelkie mapki zasięgów można sobie w buty wsadzić, bo nie wiadomo jakie jest obciążenie nadajnika.
Play, Plus, Polsat udostępniają możliwość wzięcia usługi na test.
No i zawsze warto zamówić Aero2.

#573722  autor: Timo 1
 08 sie 2012, 23:22
Tak to cdma przypomnialom mi sie w okregu 5 km nie ma zadnych nadajników . Wiec co proponujecie kupic ta karte i jakiś router ?? Nie znam na tym sie kompetnie prosze o napisanie krok po kroku co i jak :) Co do tych nadajników to

Lte kawałek jakies 30 km

Cdma sa 2 jakies 8 km moze ciut mniej

Umts 850/900 są 3 jeden 8 drugi z 9 i trzeci z 10-12

2100 jest najwiecej bo az 8 i najblizej bedzie jakies 7 km teszta wgranicy 8-10

jesli ma to jakies znaczenie to jest tu sporo lasów bo w końcu puszcza PISKA :p

Wiec jak bo nie wiem czy iśc jutro zerwac umowe z orange czy jak nie ukrywam ze cos szybszego by sie zdało tylko co ?

Ostatnie telefony : Lg Ku990 / Samsung B3410 / Nokia 500 / galaxy s / xperia x10 / Lg p970 / Iphone 3g . 3 ostatnie aktualnie posiadam :)

#573724  autor: Maniek99
 08 sie 2012, 23:30
Skoro masz lasy w koło to może być lipa, ewentualnie może być konieczność zastosowania anteny zewnętrznej.

Sprawdź jakimś telefonem z UMTS co u ciebie wykrywa.
Masz RedBulla, więc możesz zalogować się na sztywno po kolei do 3G Plusa > Orange > Play i zobaczyć jak działa net na każdym z nich (podłączając pod PC).

#573728  autor: get
 08 sie 2012, 23:49
Timo 1, masz największą szansę na załapanie się do UMTS900, jeżeli te UMTS900 należy do Aero2 to niestety na karcie Playa nie sprawdzisz.

W prostej linii, prawie z zapewnioną widocznością optyczną udało mi się złapać UMTS900 z prawie 30 kilometrów ! z sygnałem -100 dBm prędkość trochę ponad 2.5 mbps

Dużo czasu spędzałem na mazurach i z własnego doświadczenia wiem, że PLAY ma bardzo duże pokrycie jeżeli chodzi o mazury na zewnątrz budynków oczywiście na UMTS900

#573731  autor: Timo 1
 09 sie 2012, 00:08
Wiec co proponujesz ?? Iśc do playa i wziac od nich na probę ?? I jak z ta antena zewnętrzną ?? Podajcie jakiś cennik czy coś . Jestem kompletnie zielony w tym temacie i chce coś dobrego wybrac . Mieszkam w starych gutach powiat piski i własnie koło Pisza jest tam sporo tych nadajników i moze by złapało tyle co ci poszło te 2,5 to dla mnie super by było starczyło by ten 1 zeby ciagneo bo na tym co mam to szlak czlowieka trafia czasami ajk wp sie ładuje z 5 min ;/

#573738  autor: Maniek99
 09 sie 2012, 00:27
Jeżeli te nadajniki Playa rzeczywiście tam są (a nie są to tylko pozwolenia), to jest nadzieja. Ale wypadałoby mieć jakiś sprzęt z UMTS900 do testów.

Antena z kablem to wydatek 100-150zł, ale może nie będzie konieczna.

#573741  autor: Timo 1
 09 sie 2012, 01:06
A do tej anteny jakis moem czy jak by to miało wygladac . Jutro pochodze po operatorach o co sie pytac ?

#573747  autor: Adamrdf
 09 sie 2012, 03:06
Kupujesz modem E3131 (Max HSPA+ 21Mb/s) on jest z U900 ze starterem ''Play Online'' za 129zł. Po wykorzystaniu kasy wsadzasz karte play lubię to za 5zł. I za doładowanie 50zł masz 6GB po wykorzystaniu internet nadal jest tylko ze zmniejszoną prędkością do 32kb/s. do końca waż. Poł. Wychodzących na zasięgu plusa, orange, play- max 7,2Mb/s.
Dodam, że 3G mam na wsi bez żadnej anteny, a jak ty masz to jeszcze lepiej:)
Cała filozofia myśle, że pomogłem.

#573766  autor: Vieslav
 09 sie 2012, 09:22
Timo 1 pisze: Cdma sa 2 jakies 8 km moze ciut mniej
Tego bym się trzymał.
Timo 1 pisze: Umts 850/900 są 3 jeden 8 drugi z 9 i trzeci z 10-12

2100 jest najwiecej bo az 8 i najblizej bedzie jakies 7 km teszta wgranicy 8-10
Też da radę.
Czy masz antenę zewnętrzną? Być może twoje problemy wynikają z bardzo słabego zasięgu. W każdym razie nawet jeśli zechcesz zmienić na coś innego to nie ominie cię robienie instalacji zewnętrznej (co prawdopodobnie poprawi jakość tego, co masz obecnie).
A jeszcze zapytam; masz kabel telefoniczny w domu (niekoniecznie aktywny)?

#573807  autor: Timo 1
 09 sie 2012, 12:24
Tak kabel jest ale jak sie ich pytasz o neostrade czy cos to mówią ze nie nie da . Anteny nie mam jak by ja trzeba było załozyc ??

http://allegro.pl/modem-huawei-e3131-ae ... 45360.html

Taki modem z taka anteną troche mala mi sie wydaje ona powinna na zewnatrz byc ? Dało by rade z tago jakoż zrobiz zeby mozna było wifi miec ??

Tylko jak mi to nie bedzie działało bede z 200 zł w plecy ??

#573837  autor: Adamrdf
 09 sie 2012, 14:31
Timo kombinujesz jak łysy koń pod góre! Jakaś antena 200zł chcesz wyrzucić w błoto to kupuj. Zrób tak jak wyżej pisałem, a przed tym sprawdź sobie na tel. czy masz 3G jeżeli masz to wszystko będzie ok. A nie szukasz dziury w całym.

#573852  autor: KA
 09 sie 2012, 15:36
W tym roku na Mazurach, ale w okolicach Morąga (Kretowiny) przetestowałem na moim modemie (7,2Mb/s) i laptopie cztery główne sieci. Tylko T-mobile działało przyzwoicie, nawet powiedziałbym nieźle (ok. 2Mb/s wewnątrz domku), ale co jakiś czas rozłączało (W Wa-wie na Bielanach też rozłącza, ale nie rozłącza TYLKO Play, a Plus i T najbardziej!). Na drugim miejscu Plus, ale Edge do ok. 0,8Mb/s, dało się wytrzymać. Orange ledwo, ledwo (Edge), trzeba być b.cierpliwym i otwierać tylko wiadomości, pocztę i Telepolis... Play niestety nie działał, co w tel nie szkodziło, bo na Orange i Plusie było b.dobrze w 2G i nie wywalało przy ustawieniu na sztywno (mnie zresztą w zasadzie nigdzie nie wywala, co dziwi po przeczytaniu wielu narzekań na tym forum - Wave S8500 BEZ brandu - ktoś już pisał, że bez brandu Play'a rzadziej wywala, mój przykład to potwierdza).

#573937  autor: Vieslav
 09 sie 2012, 21:32
Adamrdf, chyba zapomniałeś, że modemy mają dużo mniejszą czułość niż telefony. W miejscach, gdzie na telefonie mam 1-2 kreski (około -110dBm) żaden modem nie działa. Może i pokazuje zasięg, ale nie da się korzystać. Jeśli chcesz korzystać z internetu mobilnego stacjonarnie to polecam porządną instalacje zewnętrzną za 200-300zł żeby mieć te -60 - 70 dBm. Właśnie widać jak koledze CDMA działa.
Tak kabel jest ale jak sie ich pytasz o neostrade czy cos to mówią ze nie nie da
Jak to uzasadniają?

#573970  autor: Adamrdf
 10 sie 2012, 00:31
Ja mieszkam na takim zadupiu i mam 3G więc nie wiem dlaczego wy macie nie mieć? To niech pożyczy od kogoś modem i sprawdzi.

#573971  autor: Timo 1
 10 sie 2012, 00:33
Ze nie ma Swiatło - wodów .

Jednak zostałem z orange dali mi 6gb za 49 zł umowa na rok . Tylko pytanie terazjaka ta antene kupic do tego routera mianowicie do mv400 450 mhz . Znalazłem takie

http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ory=0&sg=0

To zamiast tej antenki jednej po prostu wkrecic ta wtyczke tak ??

Acha i czy jeszcze do tego modemu da sie podpiac jakies mocniejsze wifi . Chodzi mi o to zeby od tego routera podpiac sieciowym wifi bo te z routera troche słabe ;/

Wiem ze pewnie macie mnie za ciemniaka no ae nigdy sie specjalnie nie interesowałem tym :smt011

#574031  autor: Orange Ekspert
 10 sie 2012, 11:59
Vieslav pisze:Adamrdf, chyba zapomniałeś, że modemy mają dużo mniejszą czułość niż telefony. W miejscach, gdzie na telefonie mam 1-2 kreski (około -110dBm) żaden modem nie działa. Może i pokazuje zasięg, ale nie da się korzystać. Jeśli chcesz korzystać z internetu mobilnego stacjonarnie to polecam porządną instalacje zewnętrzną za 200-300zł żeby mieć te -60 - 70 dBm. Właśnie widać jak koledze CDMA działa.
Tak kabel jest ale jak sie ich pytasz o neostrade czy cos to mówią ze nie nie da
Jak to uzasadniają?
Vieslav, jeśli chcesz mogę dla Ciebie sprawdzić, z jakich usług internetowych możesz skorzystać w Orange i które najlepiej spełnią Twoje oczekiwania. W tym celu potrzebowałbym dodatkowych danych np. telefonu kontaktowego oraz lokalizacji (miejscowość, ulica) w której będziesz korzystał z internetu. Jeśli chcesz skorzystaj z formularza, który znajdziesz na naszym profilu na Facebooku. Link tutaj https://www.facebook.com/orangepolska/a ... 9028851067 Postaram Ci się pomóc.

#574149  autor: get
 10 sie 2012, 19:57
Timo 1, kupujesz zwykły Access Point np TP-LINK wa-500g podpinasz do routera, a w routerze zwyczajnie wyłączasz wifi poprzez stronę konfiguracyjną routera.

Orange Ekspert, przypuszczam, że Vielava zainteresuje bardziej CDMA 450 niż EDGE i UMTS z WYMUSZONĄ kompresją obrazków i prędkościami rzędu kilku kilobajtów nawet po HSPA+

#574166  autor: Timo 1
 10 sie 2012, 22:11
Własnie nie moge przez strone konfiguracyjna ;/

A co do anteny to ta zewnetrzna nie lepsza ??