• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #572747  autor: get
 05 sie 2012, 18:34
Witam, mam problem z Plusem, a mianowicie telefon do wczoraj logował się bez problemu do UMTS900 od Aero2 na kodach Plusa czyli 260-01. Dzisiaj telefon owszem loguje się, ale wyświetla komunikat "Tylko połączenia alarmowe" nawet gdy ustawię telefon w tryb WCDMA+GSM oczywiście pomocna infolinia rozkłada ręce.

PS: Nie tworzyłbym nowego tematu gdyby nie to, że problem występuje w kilku lokalizacjach. Telefon jak najbardziej sprawny, z kartą PLAY UMTS900 Playa działa bez zarzutu

#572752  autor: drcox
 05 sie 2012, 18:53
Wybierasz ręcznie tą sieć? Bo "Tylko połączenia alarmowe" to jest przeciwieństwo zalogowania do sieci.

#572753  autor: get
 05 sie 2012, 18:53
drcox, automatycznie mnie przerzuca. Pod nosem mam Node B Aero2. Reszta nie ma 3G poza Playem i Aero2.

#572754  autor: drcox
 05 sie 2012, 18:55
No to chyba musisz pisać reklamację. Nic nowego, bo UMTS900 bardzo często działa jak chce u nich...

#572755  autor: get
 05 sie 2012, 19:00
drcox, mniej więcej wiem co trzeba robić i wiem jak wygląda to od strony technicznej. Po prostu moja karta sim jest tak samo odrzucana jak karta Playa gdy próbuje zalogować się do Aero2. Tworzyłem ten temat z nadzieją, że trafię na osobę, która miała ten sam problem i doradzi mi jak z nimi rozmawiać na infolinii, co jak co ale wiedzą to oni tam raczej nie grzeszą. Jak za każdym razem dzwonie to słyszę inny powód dlaczego to mi nie działa, za każdym razem mówię to samo.

#572758  autor: drcox
 05 sie 2012, 19:06
Problem w tym, że na infolinii ludzie nie są technicznie zorientowani, dopiero pisząc zgłoszenie/reklamację jest szansa że wpadnie to w łapy komuś kto wie w ogóle o czym mowa.

#572760  autor: get
 05 sie 2012, 19:10
drcox, pisałem do nich emaila z reklamacją, bo nie działał plus online, to wysłali mi taką ładną formułkę gdzie musiałem podać swój dokładny adres zamieszkania, a nawet numer PESEL. Nie rozumiem logiki na infolinii w Plusie. Ogólnie to jestem zadowolony z Plusa, działa o niebo lepiej niż Orżnąć do tego ma duży zasięg 3G do chwili gdy działały mi Node B od Aero2. Tylko te trefne problemy i słaba obsługa.

#572821  autor: Edmund
 05 sie 2012, 21:56

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#572828  autor: get
 05 sie 2012, 22:33
Edmund, tak owszem był poruszany, ale gdybyś czytał bardziej zrozumiale to byś doczytał, że całkowicie nie mogę zalogować się do Aero2 mimo odległości kilku kilometrów.

#572834  autor: drcox
 05 sie 2012, 22:45
Ogólnie to musisz napisać oficjalną reklamację z żądaniem skierowania tego do osób kompetentnych w tym zakresie, bo inaczej nic innego nikt tu nie zdziała.

#572850  autor: Edmund
 06 sie 2012, 00:09
get, oki doki ;) Nie gniewaj się - myślałem że tam coś znajdziesz.
Ok, skoro telefon sprawny to żeby dokładniej zdiagnozować problem proponuję coś takiego - załatw sobie starter z Plusa na kartę i spróbuj się za pomocą niego zalogować do Aero2. Wówczas będziemy wiedzieć czy problemy wynikają ze skopanej konfiguracji sieci na Twoim terenie czy problem wyłącznie dotyczy Twojego numeru telefonu.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#573080  autor: get
 06 sie 2012, 20:50
Niestety to nie wina Plusa i AERO2, po prostu w telefonie popsuło mi się UMTS900, na karcie Playa owszem loguje się do Playa U900 ale nic nie działa, po prostu telefon ładnie się zaloguje i nic poza tym. Na modemie sierra wireless 307 usb wszystko działa bez zarzutu.

Wygląda na to, że moja XPERIA NEO po prostu się popsuła, jako użytkownik Sony Ericssona już od kilku modeli i 6 lat bardzo się zawiodłem na tej marce. Nawet z Xperii S nie jestem zbytnio zadowolony, zbyt krótko trzyma na baterii. Czas zakupić SGSIII

Skoro mi nie działa UTMS900 w Xperia Neo to dlaczego wyszukuje mi sieć Aero2 i Playa na UMTS900 tylko nie mogę się zalogować ? Może mi ktoś to wyjaśnić ?

#573091  autor: drcox
 06 sie 2012, 21:13
get pisze:Wygląda na to, że moja XPERIA NEO po prostu się popsuła, jako użytkownik Sony Ericssona już od kilku modeli i 6 lat bardzo się zawiodłem na tej marce.
Ja mam już chyba szósty telefon od SE i z każdym było coś nie tak i to nie na poziomie na którym można coś naprawić, po prostu jakieś chrzanione wady fabryczne które miały wszystkie telefony. Ale to już mój chyba ostatni telefon spod znaku Sony. Może spróbuj wgrać firmware od nowa.

#573129  autor: get
 06 sie 2012, 22:35
[you], wgrywałem soft, wgrywałem kernel, wgrywałem androida 2.3.3 gdzie był w nim jak go kupiłem, nawet 2.3.4 i AOSP ICS. Za każdym razem ten sam błąd :-D I o dziwo bardzo szybko rozładowuje baterię. Nie jest to wina aplikacji, sprawdzałem przez CPU SPY. Na mierniku sprawdziłem pobór prądu zauważyłem dość duże użycie baterii podczas gdy telefon jest w "deep sleep" około 150 mA nawet na czystym nieskazitelnym sofcie jest wartością zbyt dużą.

#573239  autor: Taczian
 07 sie 2012, 11:16
get, być może Aero2 wpuszcza określoną klasę urządzenia, a Twój smartfon nie spełnia tych kryteriów. Napisz do BOA Plusa/Aero2 ciekawe co odpowiedzą.

BTW. Twój wcześniejszy post zacząłeś od mojego nicku choć wcześniej się nie wypowiadałem w tym temacie;-) a i podpis pod Twoimi postami wydaje się być mylący wszak to ja jestem Taczian.

#573272  autor: Kryniczanin
 07 sie 2012, 12:40
Ja w tym temacie się nie wypowiadałem. A dwa razy pada mój nick.

Skrypt forum się sypie?

#573301  autor: Taczian
 07 sie 2012, 13:56
Kryniczanin, spójrz na ten temat po wylogowaniu. Będzie "Gość" zamiast nicku.

Przepraszam za OT, ale coś nie tak z forum, albo get robi psikusa;-)

#573320  autor: NokiaUser
 07 sie 2012, 14:47
Ostatnie wiadomości z ShoutBoxa wyjaśniają wszystko:
[Wczoraj 22:32] get: DO wszystkich, którzy piszą pretensję na PW. Oznajmiam, że użyłem szczwanych
znaczników
[Dzisiaj 0:09] Xy: Szczwany znaczkik czyli [you ]?
[Dzisiaj 2:01] Timo 1: tak

#573323  autor: get
 07 sie 2012, 14:56
[you], to wina telefonu, bo każdą klasę wpuszcza szczególnie na kartach SIM z Plusa :) Poza tym sprawdzałem z U900 Playa i również nie działa :) Xperia S i sierra wireless 307 nie ma problemów :E Nawet Galaxy Mini :D

#573324  autor: drcox
 07 sie 2012, 14:58
Powodzenia w naprawie tego :lol: